Fläckfärger (26 Foton): Färger, Ebenholts Och Mahogny, Mocka Och Wenge, Ek Och Valnöt, Vilka Färger Finns Det

Innehållsförteckning:

Video: Fläckfärger (26 Foton): Färger, Ebenholts Och Mahogny, Mocka Och Wenge, Ek Och Valnöt, Vilka Färger Finns Det

Video: Fläckfärger (26 Foton): Färger, Ebenholts Och Mahogny, Mocka Och Wenge, Ek Och Valnöt, Vilka Färger Finns Det
Video: Zawaj Maslaha - الحلقة 26 زواج مصلحة 2024, April
Fläckfärger (26 Foton): Färger, Ebenholts Och Mahogny, Mocka Och Wenge, Ek Och Valnöt, Vilka Färger Finns Det
Fläckfärger (26 Foton): Färger, Ebenholts Och Mahogny, Mocka Och Wenge, Ek Och Valnöt, Vilka Färger Finns Det
Anonim

Den moderna byggmaterialmarknaden erbjuder ett stort sortiment av olika produkter för reparation. Fläckar är inget undantag, vilket lätt kan förlänga livslängden för vilket trä som helst och göra dess utseende ljusare och fräschare. Du kommer att lära dig hur du väljer rätt fläck för träprodukter från den här artikeln. Du kommer också att bekanta dig med egenskaperna hos sådana färgämnen, deras sorter och en mängd olika färgpaletter.

Bild
Bild

Särdrag

Stain är en speciell toningsblandning, med hjälp av vilken träprodukt som helst kan få önskad nyans.

Det finns flera funktioner hos sådana fonder:

  • Nästan alla fläckar torkar mycket snabbt.
  • Alla blandningar är säkra för människor och giftfria.
  • De är lätta att applicera; när du använder dem är det inte nödvändigt att kontakta en specialist.
  • Fläckens sammansättning appliceras jämnt på träytor. Samtidigt finns det inga fläckar och ränder, som från färg.
  • Akrylfläckar och vaxvarianter lyfter inte träkorn efter applicering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du väljer en blandning av hög kvalitet kan du vara säker på att det kommer att skydda trädet inte bara från överdriven fukt utan också från negativ påverkan utifrån.
  • När du använder en eller annan typ av träfläck kan du enkelt betona inte bara trädets skönhet utan också dess struktur.
  • För mycket mjuka träslag erbjuder många tillverkare speciella fläckar, som inte bara förbättrar produkternas utseende utan också minskar träets porositet.
  • Genomsnittspriset för sådana toningsblandningar varierar från 70 till 250 rubel, beroende på tillverkaren. Därför kan vem som helst köpa den här typen av produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

En liten nackdel med att använda vattenfläck är höjningen av träfibrerna. Detta beror på att träet vid impregnering blir mindre motståndskraftigt mot fukt, men detta gäller inte alla typer av blandningar av detta slag. Dessutom, ofta efter att fläcken har använts, måste träet dessutom beläggas med en speciell lack.

Vyer

Idag presenteras fläckar i ett stort sortiment.

Beroende på basen från vilken tonningsvätskorna tillverkas kan sådana medel delas in i:

  • alkohol;
  • olja;
  • vatten;
  • akryl;
  • vax.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest relevanta och prisvärda är vattenalternativ. De används ofta för att täcka trä, eftersom denna typ kännetecknas inte bara av en säker komposition utan också av en bra färgpalett. Många tillverkare erbjuder färdiga fläckar, liksom alternativ i pulver, som måste spädas på egen hand enligt instruktionerna.

Med hjälp av en eller annan typ av fläckar kan du måla vilket trä som helst i önskad färg. Många märken erbjuder färgämnen i naturliga tränyanser, allt från de ljusaste till de mörkaste.

Hur väljer man?

När du väljer önskad sort och färg på träfläcken bör ett träprov utföras i förväg. Detta villkor är obligatoriskt, eftersom alla träslag har en annan absorptionskoefficient.

Det är mycket svårt att impregnera barrträd med några färgningsblandningar .eftersom de har en ganska tät yta. Detta innebär att det inte kommer att vara möjligt att radikalt ändra sin färg, men det är fullt möjligt att ge en ljus nyans. När det gäller lövträ, tvärtom, absorberar de mycket bra en mängd färgningskompositioner av träfläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt fläck måste du först och främst utgå från vilket resultat du vill få till slut. Om du bara behöver ge den nödvändiga nyansen till en träprodukt, kan du säkert köpa en vattenbaserad fläck. Men glöm inte att du inte kan radikalt ändra färgen med hjälp av en sådan blandning.

Oljebaserade fläckar är lämpliga för att helt ändra nyansen hos olika trädslag. Dessa fläckar är speciella färgämnen som löses upp i olja.

Alkoholbaserade fläckar liknar mycket vattenbaserade fläckar. De bör väljas om du inte bara vill få en bra nyans, utan också för att skydda trädet från ytterligare förstörelse. Eftersom alkohol är ett utmärkt antiseptiskt medel kommer det säkert att skydda alla träprodukter från bakterier och svampar. Dessutom lyfter inte alkoholblandningar träfibrer. Den enda nackdelen är att torkhastigheten är för hög, vilket gör det svårt för många att arbeta.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest moderna fläckarna är akryl- och vaximpregneringar, som har utmärkta egenskaper för högkvalitativ färgning och toning av trä. De rekommenderas att väljas av de köpare som vill använda inte bara borstar, utan också sprutor när de applicerar blandningar.

Färgspektrum

Ett brett utbud av färger på moderna träfläckar kan glädja även de mest kräsna kunderna. Vissa nyanser kan skilja sig något, allt beror på tillverkaren.

De mest populära färgerna är naturliga sorter .som är i perfekt harmoni med träet. Några av de mest populära är nyanser av myr ek, teak och bok. Om du letar efter något brunt, titta på blandningsalternativen i nyanser av mocka, wenge och muskotnöt. En ljus och rik vinröd palett representeras av nyanser av mahogny, rött körsbär och lönn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom nyanserna inte alltid är exakt vad mästaren eller klienten vill ha blandas ibland flera träfläckar. Det är dock mycket viktigt att ta hänsyn till proportionerna och använda blandningar av endast en tillverkare när du skapar en färg.

Färgerna på träfläcken "som tall" och "som lärk" presenteras i olika nyanser. Dessa kan vara både djupt mörka och känsliga ljusalternativ.

Ovanliga effekter

För att stilisera en antik träprodukt och ge den en nyans av vit ek, bör du blanda flera toner av blandningarna. Ofta används en vit vattenbaserad fläck för detta, som appliceras i det första lagret. Efter torkning beläggs produkten med en oljebaserad blandning med varmt vax i kompositionen. Vaxet ger den redan förfärgade produkten en lätt gråaktig nyans.

Alkoholhaltiga och vattenlevande träfläckar hjälper till att förbättra skönheten i naturligt trä de efterliknar också den naturliga finishen med lätthet. När du väljer en färgningsblandning för att skydda och ändra färgen på trä, samt för att ge en ädel nyans till beläggningen, välj ebenholts- eller peruanska valnötfläckar. Med deras hjälp kan du återuppliva de vanligaste produkterna, även om de är gjorda av material av låg kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa ovanliga effekter på trä, använd inte bara klassiska träliknande nyanser utan också ljusare (blått, svart och vinrött). Med deras hjälp kan du diversifiera en mängd olika träprodukter. En intressant effekt kan uppnås genom att täcka golvet med en sådan komposition.

Bild
Bild

Gnugga fläcken med en speciell trasa för att skapa den ädla effekten av ek eller tall, eller för att förbättra utseendet på gamla träprodukter.

Tips för ansökan

Du kan applicera färgblandningen själv. Processen är vanligtvis ganska enkel, men det kräver en del ansträngningar och följer instruktionerna

Det mest effektiva och förenklade sättet att applicera fläcken är genom sprutning. Denna teknik anses vara av mycket hög kvalitet, eftersom beläggningen i sådana fall faller på ytan så jämnt som möjligt. Både vanligt trä och plywood kan beläggas med denna metod.

Om träprodukten inte skiljer sig i sin stora storlek kan du fördela den färgade fläcken över den med en rulle.

Bild
Bild
Bild
Bild

En populär beläggningsmetod är också en pensel, men den är inte alltid lämplig för snabbtorkande lösningar, eftersom de kan lämna ränder om ytan inte målas så snabbt som möjligt. Vilken av färgningsmetoderna som är rätt för dig är svårt att säga. Här bör du utgå från vilket material du kommer att täcka och fläcken med vilken komposition du kommer att använda.

  • När du späd och applicerar den eller den blandningen, var noga med att läsa instruktionerna som följer med produkten. Glöm inte säkerhetsåtgärderna och använd skyddshandskar.
  • Antalet lager av fläckar beror på hur intensiv nyansen du vill ha.
Bild
Bild
  • När du bearbetar trä, särskilt när det gäller barrträd, glöm inte att det först måste avgasas. Många experter tror också att det är bäst att applicera fläcken längs trädets korn.
  • Pulverblandningar ska endast lösas i rent och destillerat vatten.
  • För att fläcken ska tränga in så djupt som möjligt i trädets struktur, rekommenderar många proffs att värma den färdiga blandningen. Vissa fläckar läggs till trälack. Samma effekt uppnås, men med förbättrade skyddande egenskaper. Denna teknik fungerar dock inte med alla typer av träfläckar. Information om denna fråga bör kontrolleras med butikens konsulter.

Rekommenderad: