Hur Sprider Man En Decembrist? Reproduktion Av En Blomma Med Löv, Sticklingar Och Frön Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Krukväxt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sprider Man En Decembrist? Reproduktion Av En Blomma Med Löv, Sticklingar Och Frön Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Krukväxt?

Video: Hur Sprider Man En Decembrist? Reproduktion Av En Blomma Med Löv, Sticklingar Och Frön Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Krukväxt?
Video: Odla och föröka Basilika 2024, Maj
Hur Sprider Man En Decembrist? Reproduktion Av En Blomma Med Löv, Sticklingar Och Frön Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Krukväxt?
Hur Sprider Man En Decembrist? Reproduktion Av En Blomma Med Löv, Sticklingar Och Frön Hemma? Hur Man Planterar Och Rotar En Krukväxt?
Anonim

Schlumbergers tropiska växt kan ofta hittas på husens fönster. Det är mycket populärt bland blomsterodlare på grund av sina vackra blommor som dyker upp i december. Därför kallas det också bland människorna Decembrist eller julgran, och dess vetenskapliga namn är zygocactus. Tillhör epifytiska kaktusar. Hemma, i skogarna i Sydamerika, växer den på träd och sprider sig från den centrala busken till sidorna.

Bild
Bild

Gynnsamma förhållanden

Till skillnad från alla kaktusar har Decembrist inga taggar, tillhör fuktälskande växter och behöver inte riklig belysning. Julgranen har tillplattade grenar, bestående av segment, vid vars spets knoppar dyker upp . De kan ha väldigt olika färger: från grädde och ljusrosa till mörkrött. Men de mest populära är zygocactus med crimson blommor. Växtens rotsystem är ganska svagt, men det har förmågan att snabbt återhämta sig och bilda fullvärdiga rötter.

Bild
Bild

Tiden för uppfödning av Schlumberger spelar ingen roll, den slår rot lika bra både under den varma årstiden och i kylan. Även om många odlare rekommenderar att man förökar denna krukväxt under andra halvan av februari, efter slutet av blomningen. Vid beskärning på våren kan de avskurna bitarna också användas för att odla nya blommor.

Lufttemperaturen i rummet bör hållas på + 17-20 grader . Vid lägre temperaturer kan sticklingar ruttna och i värme torka ut.

Luftfuktigheten ska inte vara hög, annars rotar bladbladet.

För att undvika detta torkas de beredda skotten på en tidning i 48 timmar. Under denna tid har mikrosprickorna som har uppstått efter avskruvning tid att läka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på kruka och jord

Du måste ta en liten behållare för att plantera groddar; plastkoppar är väl lämpade. Denna plantans volym kommer att räcka för ett års tillväxt för normal bildning av rotsystemet. Sedan kan den planteras i en ny kruka, något större än den gamla. I en för stor behållare börjar växten att ruttna. En kruka för en Decembrist måste utan problem ha hål i botten för dränering av vatten.

Bild
Bild

Du kan plantera en julgran i ett färdigt kommersiellt substrat för kaktusar, eller så kan du laga den själv och observera proportionerna för alla komponenter:

  • tegel- eller marmorflis som dränering;
  • en bit gräs;
  • två delar torv och sand;
  • sex stycken lövmark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Späd växten hemma på flera sätt:

  • sticklingar;
  • vaccination;
  • frön.

Sticklingar

Att odla en decembrist med blad gör det möjligt att bevara alla artskvaliteter i en ny växt. Många odlare anser början av våren vara den optimala tiden för förökning med sticklingar, när växten bleknar och är under växtsäsongen. Då noteras mer aktiv rotning. Även om sticklingar som tagits vid andra tider på året också rotar sig väl.

Bild
Bild

Antalet lövsegment per grodd påverkar inte rotkvaliteten: sticklingar som består av en eller två sektioner eller långa skott som erhålls under bildning kan också planteras.

Det enda är att långsträckta skott kräver stöd vid etablering i jorden. Annars börjar de sjunka och skadar de redan sköra rötterna.

Skärning av Decembrist utförs på två sätt:

  • i marken;
  • i vatten.
Bild
Bild

I båda fallen kan du få ett positivt resultat genom att följa vissa regler . En förutsättning för valet av en skärning är en helt frisk moderbuske. Själva skiktet måste ha en intakt plåt utan repor eller sprickor och vara fast vid beröring.

Om det finns skott med små luftrötter är det bäst att välja dem.

Den avsedda stjälken skruvas försiktigt bort från skaftet. Håll grenen med ena handen, rulla försiktigt processen medurs med den andra. Sedan läggs den på en tidning eller servett och placeras på en mörk plats för att torka.

Bild
Bild

För att föröka Decembrist genom sticklingar i marken behöver du:

  • kapacitet;
  • substrat;
  • paket eller burk för att skapa växthusförhållanden.

Ett dräneringsskikt hälls i en liten kruka eller plastkopp med en tredjedel ovanpå - ett förberett, väl fuktat underlag. Spiran planteras till ett djup av 5 mm. Om krukan är stor eller om du planerar att plantera en frodig buske kan du plantera flera sticklingar samtidigt. Endast en grodd planteras i små koppar.

För att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten måste behållaren täckas med en påse eller burk.

Bild
Bild

För att påskynda rotprocessen kan du använda stimulanser, i synnerhet "Kornevin ". Sticklingar doppas i den innan de planteras. Temperaturen i rummet där skotten rotar bör hållas vid + 18–20 grader, belysningen sprids. Varje dag måste du öppna växten i ungefär en halvtimme.

Vattning av grodden görs när jordens översta boll har torkat, med riklig fukt ruttnar de. Sprutning med varmt vatten är väl lämpad för växten. När tillväxtpunkter dyker upp kan beläggningen avlägsnas. Reproduktion på detta sätt varar ungefär en månad.

Bild
Bild

För att rota Decembrist -groddarna i vatten behöver du plastkoppar eller små glasburkar samt vatten som har förvarats i minst 24 timmar. För denna metod är långa sticklingar väl lämpade, vilka sänks ned i vätskan för ett segment, fylls på vid behov. Rotutvecklingen börjar om cirka två veckor.

Det är nödvändigt att observera vattnets skick: om det blir grumligt ska det hällas ut och groddarna placeras i en ren. Om detta inte görs kommer skärningen att ruttna.

Som i den tidigare metoden kan du lägga till ett par droppar Kornevin i vattnet för att påskynda rotbildningen . En skott med rötter större än 2 cm kan transplanteras i en kruka Transplantationsprocessen utförs optimalt med omlastningsmetoden. För att inte skada de fortfarande omogna rötterna planteras växten tillsammans med en jordklump. För transplantation behövs en liten kapacitet av liten storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom Decembrist har ett grundt rotsystem behöver han inte en djup plantering . Grytan måste ha hål för vattendränering. Närvaron av dränering minst en tredjedel av krukan är också en förutsättning för korrekt tillväxt av Decembrist, för att undvika ansamling av fukt vid rötterna. Hälften av substratet hälls på dräneringen, det måste fuktas, växten, tillsammans med en jordklump, flyttar till en ny kruka. Jorden fylls upp runt omkretsen och pressas ner lite.

Bild
Bild

Efter det lämnas växten i skuggan för att den ska anpassa sig. För närvarande är det lämpligt att byta vattning genom att spruta med varmt vatten. Efter cirka två veckor kan Decembrist utsättas för ljus, men skyddas mot direkt solljus. Kaktusen är mycket förtjust i frisk luft, så en ung växt kan sättas på balkongen på en skuggig plats.

I fallet när skärningen är rotad i en kruka behöver växten inte störas på flera månader tills rötterna dyker upp i dräneringshålen. Det betyder att blommans rötter redan har fyllt jorden och en transplantation behövs. En ny behållare väljs i diameter 2 cm större än den föregående.

Bild
Bild

Schlumberger -ympningen odlas väldigt sällan, främst blomodlare som älskar experiment är engagerade i detta. Som rotstam används oftast prickig pear och för en scion tas en Decembrist -stjälk som har tre segment. Avelsprocessen sker steg för steg:

  • hos prickiga päron skärs den övre delen av och små snitt görs;
  • hack görs också i slutet av Decembrist -skärningen;
  • i snittet av det prickiga päronet fixeras stjälken och fixeras med ett medicinskt gips eller bandage.

Tills växten slår rot måste du hålla temperaturen i rummet vid + 18 grader och skugga den från direkt solljus. Belysningen ska vara måttlig och diffus. De framväxande sidoskotten på prickiga päron måste avlägsnas så att växten lägger all sin styrka på spiran av scion. Med utseendet på nya segment tas bandaget bort. På grund av reproduktion på detta sätt förvärvar Decembrist -busken en stam och plantans hängande grenar ser ännu vackrare ut.

Bild
Bild

Frön förökas av zygocactus främst av uppfödare, på detta sätt erhålls nya blommor. Pollinering av Decembrist sker endast på tvärs, därför bör det under blomningen finnas minst 2-3 arter av julgran med olika färger på blommor. Efter blomningsperioden mognar fröna i sex månader. Genom sitt utseende liknar frukten med frön en nyponlåda. När den blir lite mjuk plockas den och frön plockas.

De tvättas i en svag lösning av kaliumpermanganat och läggs ut på en fuktig underlagsyta. För att gro frön behöver de inte strös med sand ovanpå eller täckas med folie. De första skotten ska visas om en vecka. Växten dyker under det första levnadsåret en gång var tredje månad och sedan var sjätte månad. Decembristen som odlas på detta sätt kommer att blomma under det tredje året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Unga växter kräver en årlig transplantation, så de växer snabbare. Det bör utföras tidigt på våren. Decembrist tål transplantationer bra och hans tillstånd efter dem förvärras inte. Vuxna blommor transplanteras vart 3-5 år, du kan bara ersätta jordens översta boll.

Bild
Bild

Att ta hand om unga skott är detsamma som för mogna buskar . Vattning utförs med sedimenterat varmt vatten. Växten sprutas med samma vatten, särskilt blomman behöver den vid låg luftfuktighet i rummet och hög temperatur. Om skotten ännu inte helt har bildat rotsystemet och knoppar har börjat dyka upp på dem måste de tas bort. Annars kommer Decembrist att lägga all sin energi på blomning, och inte på bildandet av rötter.

Bild
Bild

Det återstående vattnet som inte har absorberats inom 20 minuter efter fuktning måste tas bort från pallen. Du kan mata blomman 2-3 månader efter transplantationen. För detta ändamål används kaktusfoder, men den angivna dosen måste spädas till hälften. På grund av felaktig vård med en ung växt kan vissa problem uppstå, och för att undvika dem, är det nödvändigt att justera villkoren för Decembrist.

Kvistens gulning och vissnande kan tyda på att direkt solljus träffar dem. I detta fall måste växten ordnas om eller skuggas i solen.

Bild
Bild

Stjälken kan också vissna av en svampinfektion - då ska den behandlas med ett svampdödande läkemedel

Bild
Bild

Rötter kan ruttna av för mycket fukt eller för kallt vatten för bevattning. Om dessa orsaker korrigeras kommer rötterna att återställas. Orsaken till en sådan sjukdom kan också vara överskottet av gödningsmedel, här bör blomman transplanteras till ny jord

Bild
Bild

Skotten rotade i mars börjar blomma under det första året, så i december kan du förvänta dig att en blomma dyker upp. När små knoppar bildas vid kanten av segmenten kan växten inte ordnas om eller ens flyttas, annars kommer Decembrist att kasta av kronbladet.

Med rätt vård och efterlevnad av de nödvändiga förutsättningarna för att underhålla växten kommer julgranen att glädjas länge med sina otroliga blomställningar på tråkiga vinterdagar.

Rekommenderad: