Reproduktion Av Fuchsia Genom Sticklingar Hemma: Drag Av Sticklingar På Hösten. Hur Rotar Och Sprider Jag Fuchsia? Subtiliteterna Och Hemligheterna Med Att Växa

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Fuchsia Genom Sticklingar Hemma: Drag Av Sticklingar På Hösten. Hur Rotar Och Sprider Jag Fuchsia? Subtiliteterna Och Hemligheterna Med Att Växa

Video: Reproduktion Av Fuchsia Genom Sticklingar Hemma: Drag Av Sticklingar På Hösten. Hur Rotar Och Sprider Jag Fuchsia? Subtiliteterna Och Hemligheterna Med Att Växa
Video: How to Propagate Cuttings of Fuchsia | Rooting Cuttings of Plants 2024, Maj
Reproduktion Av Fuchsia Genom Sticklingar Hemma: Drag Av Sticklingar På Hösten. Hur Rotar Och Sprider Jag Fuchsia? Subtiliteterna Och Hemligheterna Med Att Växa
Reproduktion Av Fuchsia Genom Sticklingar Hemma: Drag Av Sticklingar På Hösten. Hur Rotar Och Sprider Jag Fuchsia? Subtiliteterna Och Hemligheterna Med Att Växa
Anonim

Fuchsia är en av de utbredda inomhusblommorna. Denna växt kännetecknas av många hybridsorter, varav fler och fler dyker upp varje år.

På grund av mångfalden av arter och en bred färgpalett av blomställningar kan du självständigt odla blommor som med sina ljusa färger skapar en idealisk fytodesign av ett hem och fyller det med själfullhet och skönhet.

Fuchsia är krävande att bry sig om, det utvecklas bra och reproduceras genom sticklingar.

Bild
Bild

Funktioner för förökning av sticklingar

Fuchsia kan förökas på två sätt: genom frön och sticklingar. De förökas sällan av frön - i växthus för avelsändamål. Skärning har fler fördelar, och denna metod används hemma . Skjutningen slår rot efter en månad. Under ympningen bevaras de ursprungliga sortens föräldrakvaliteter. Och i framtiden är det lättare att ta hand om en ung planta.

Fuchsior kan skäras genom hela växtsäsongen. Men idealtid är från februari till sen vår … Sticklingar som skördas tidigt på våren bildar rötter lättare och utvecklas bättre.

Bild
Bild

De kan också skäras under sommarmånaderna, men när värmen är mild . En annan gynnsam period är augusti och början av september. Det är under denna period som unga skott kommer att slå rot om några dagar.

Skärning på hösten kombineras med beskärningsförfarandet, när torra, svaga skott tas bort från växten för att bilda framtida nytt lövverk.

De kraftigaste sticklingarna används för att klippa sticklingar. Men att plantera höststicklingar kommer inte att fungera direkt … Efter transplantationen börjar blomman omedelbart växa, och en kort dagsljus och brist på belysning leder till att skotten kommer att sträcka ut sig, bli svaga och långa. Därför lagras de på svala platser: i garage, källare eller kylskåp.

Bild
Bild

För sticklingar är vintermånaderna minst lämpliga, eftersom blomman i kallt väder har vila och vila.

För förökning med sticklingar är någon del av växten lämplig, förutom blomman . Utgångsmaterialet kan vara ett stort moget blad med en stark bladblad. Bladet dras från stammen med en skarp och exakt rörelse. Eller bara klipp av den tillsammans med skaftet. Vid basen av den plockade bladbladet finns en knopp, som, när den gror, ger en stark ung planta.

Ett annat alternativ är att helt enkelt köpa blommsticklingar från affären. Men omedelbart efter köpet bör de transplanteras.

Rotmetoder

Det är bäst att rota sticklingar på våren för att ge tillräckligt med ljus, fukt och värme. Vid andra svalare tider placeras de på en ljus och varm plats i lägenheten, men inte i direkt solljus.

Bild
Bild

De vanligaste rotmetoderna finns i jord, vatten och torvtabletter.

I marken

Omgåendet av vattnet som växer med rötter fördjupas skottet i marken under ett växthus.

I torvtabletter

Det är mycket bekvämt att rota skott med ett svagt rotsystem - eftersom torven är mjuk och det redan finns en färdig urtagning för skärningen, så att rotsystemet inte skadas.

Den komprimerade tabletten har olika storlekar och är innesluten i ett töjbart nätskal

Stjälken hålls stabilt i fuktig torv. Och det är lätt att transplantera det tillsammans med torvklumpen i en stor behållare med jord utan att skada rötterna. Torv behåller fukt länge, ytan torkar inte ut. Därför tar rooting ungefär en månad. När du transplanterar en skärning behöver du inte ta bort tablettskalet.

Bild
Bild

I vatten

Stjälken placeras i en ren behållare med kokt vatten under växthuset. Det kommer att slå rot i vattnet utan ytterligare åtgärder. Det är lämpligt att placera en aktivt koltablett på samma ställe - detta minskar risken för förfall.

De viktigaste stadierna av växande

Det är ganska enkelt att föröka fuchsior hemma. Genom att känna till proceduren och tillämpa lite ansträngning kan du uppnå ett utmärkt resultat.

Förbereda sticklingar

Sticklingar kan bara skördas när fuchsian har bleknat. Det är nödvändigt att börja med valet av en stark givarblomma, som hela utvecklingen av skottet beror på. Om det ursprungliga givarmaterialet sällan matades med gödningsmedel eller tvärtom ofta med kväve, kommer rotningen att rota svagt eller bara ruttna.

Du bör välja rätt växtfragment för förökning . Stammarna skärs så att det finns upp till tre internoder mellan dem. En idealisk skott för skärning kan bara vara ung och grön, eftersom äldre skott är svårare att rota. De kommer också att fungera, men rötterna kommer att ta längre tid att bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skott med en höjd av 10 till 20 cm skärs med en vass, ren kniv med ett snett snitt - det är mest bekvämt för flödet av vatten och näringsämnen.

Sedan avlägsnas alla blad utom de två översta från stamfragmentet för att minska avdunstning av fukt och underlätta rotning.

Sedan bör du vänta 10 minuter på att snittet torkar och behandla snittplatsen med någon rotbildande stimulant - naturliga fytohormoner, naturliga bioregulatorer, som har en stimulerande effekt och ökar sticklingarnas immunitet.

Substrat

För att rota sticklingarna krävs ett löst och fuktabsorberande substrat med en neutral eller svagt sur reaktion - detta är mediet som är lämpligt för fuchsior.

Bild
Bild

Förutom jorden använder torven och vattentabletterna som beskrivits tidigare ett antal andra alternativ

  • Planteringspalett med vermikulit, sågspån och sand.
  • Kokosnöttablett tillverkad av komprimerad kokosfibrer som håller kvar luft. Det låter rötterna andas och förhindrar ruttnande.
  • Perlit är ett naturligt vulkaniskt material som fungerar som bakpulver. Det förhindrar kakning, minskar risken för ruttning och skorpor på ytan av den jordiska koma. De späds ut med en blandning av sand, sphagnum och torv.
  • Vermikulit är ett bergmineral, ett miljövänligt skiktmineral. Det skapar effektivt ett gynnsamt mikroklimat för utveckling av rötter, stimulerar aktivt deras tillväxt, minskar rötningssjukdomen och reglerar luftfuktighetsregimen optimalt. Som sorbent rengör det jorden från skadliga giftiga ämnen, det kan absorbera gödningsmedel och gradvis mata rötterna med dem. Det används oberoende och som en del av jordblandningar.
  • En hydrogel är ett mjukt polymergranulat som absorberar och behåller vatten och långsamt släpper ut det till rötterna när de antingen växer in i granulerna eller kommer i kontakt med dem. Luft når fritt rötterna genom öppningarna mellan granulaten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundlösa ämnen är också lämpliga och används ofta för att rota sticklingar. En av de vanliga blandningarna består av perlit, vermikulit och torv - mycket lätt och näringsfattig, den är idealisk för förökning.

Skapande av villkor

Efter plantering i underlaget behöver skärningen rätt mikroklimat. Den har ännu inte sina egna rötter som förser den med vatten, den behöver hög luftfuktighet . För att göra detta placeras stjälken i ett mini-växthus från en vanlig plastpåse. För att undvika ackumulering av kondensat öppnas och ventileras det regelbundet.

För att fotosyntesen ska äga rum behöver sticklingar diffust ljus . Direkt solljus är inte lämpligt för dem och kan skada dem. Du kan kompensera för bristen på naturligt ljus genom att använda LED och lysrör.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att bibehålla den optimala temperaturen för att rota sticklingar vid + 25 ° C.

När rotningen sker i vatten är det nödvändigt att övervaka vattennivån så att den inte minskar och återfylla den regelbundet till den optimala nivån. Om ett annat underlag används ska det inte tillåtas att torka ut och vid behov fuktas.

Överföra

Efter rotningen, när skärningen redan har börjat, måste den planteras i en liten plastbehållare. När rötterna flätar all jord som finns i en liten behållare, bör du överföra skärningen till en behållare med en 2 cm större volym med ett växthus och sedan hälla det med varmt vatten.

Bild
Bild

Transplantation kan skada fuchsia på grund av rötternas bräcklighet .så det är viktigt att vara försiktig under transplantationsprocessen. Aktivt växande sticklingar under sommarsäsongen måste överföras till en stor behållare upp till 6 gånger.

Ytterligare vård

Efter transplantation i ett mini-växthus bör sticklingar ventileras minst två gånger om dagen och släppa in frisk luft.

Efter 2-3 veckor transplanteras stjälken igen i en större kruka, helst en keramisk. Keramik kan skydda växten från överhettning på sommaren.

Bild
Bild

Sedan börjar de vänja groddarna till frisk luft och öppnar växthuset varje gång under en längre tid. Eftersom endast härdade fuchsiesticklingar kan planteras utomhus.

Expertråd

För att odla en vacker fuchsia genom sticklingar bör du följa de enkla men effektiva råden från erfarna blomodlare.

Du kan inte klippa sticklingar från en växt som själv har förökats av sticklingar . Scion kommer att växa mycket försvagad och mer mottaglig för sjukdomar.

Sticklingar som skärs på hösten kan förvaras i påsar fyllda med sågspån eller jord på vintern. Som redan nämnts kan deras förvaring fram till våren vara ett garage, källare eller kylskåp i en lägenhet.

Dessa tidiga höststicklingar av fuchsia, redan rotade och planterade i små krukor, kan överföras för vinterförvaring till en loggia med tvåglasfönster . Men unga skott ska inte övervintra på golvet. Det är lämpligt att placera dem på någon form av höjd. Du kan till exempel anpassa stativet eller använda en stor låda, sängbord, bord. Vid högre höjder är luften mycket varmare. Det rekommenderas att placera krukor med sticklingar i en låda, trycka dem tätt mot varandra och täcka dem med sågspån eller sand. Detta kommer att göra din fuchsia vintersemester så bekväm som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för att vattna ska du bara fukta det övre fyllnadsskiktet efter behov. Om unga groddar placeras på detta sätt i oktober-november, kommer skotten att stärkas, få styrka och bli helt brunklade under hela vinterperioden. OCH på våren växer de lätt och snabbt och bildar starka, särskilt livskraftiga unga växter.

Om sticklingarna börjar rota under de kallare månaderna måste de ge ytterligare belysning och bibehålla lufttemperaturen och luftfuktigheten som är optimala för sommarperioden.

Varje dag är det nödvändigt att spraya dem med varmt kokt vatten från en sprayflaska . För att bibehålla immuniteten hos fuchsia bör bioregulatorer för tillväxt läggas till sprutvattnet varje vecka.

Bild
Bild

Om tillägget ruttnar underifrån måste du uppdatera snittet och byta vatten, fortsätta rota. Ibland händer det att bladen av sticklingar rotade i vatten vissnar - sprutning och byggande av ett minihushåll hjälper.

Sticklingar gillar det inte när vattnet är helt bytt ut - av detta blir de ofta sjuka och dör ibland . Tillsätt vatten när det avdunstar och bara lite.

Vattna de planterade sticklingarna helst med varmt vatten med tillsats av rotbildande stimulanser. Lösningen bör göras svagt koncentrerad - från en högre koncentration ruttnar sticklingarna utan att ha tid att ge rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är några användbara tips för att välja ett underlag

  1. Substratet kan endast användas näringsfattigt. Annars kommer rooting att misslyckas.
  2. Rötter som odlas i vatten är inte väl anpassade till ett annat substrat; efter plantering i marken måste de rota om.
  3. De toppar som återstår från klämningen rotas bäst omedelbart i en lätt jordblandning. Du kan använda kokosnötjord blandat med vermikulit och ett litet tillägg av färdigblommad torvjord.
  4. Trädgårdsjord är inte lämplig för att rota sticklingar - det är bättre att använda torv, kokossubstrat, sand, tillsätta mossa, kol och inerta tillsatser till blandningen.
  5. Det är nödvändigt att se till att hydrogelkornen som svälls från vatten inte fastnar tätt, annars kommer syre inte att nå rötterna.
  6. Du kan inte lägga till torr polymer i grytan med sticklingarna - efter vattning sväller det mycket och skadar den känsliga skärningen.
  7. Du behöver inte vänta länge för att långa rötter ska växa, utan plantera omedelbart skärningen i underlaget efter att de första unga rötterna dykt upp.
  8. Det är inte nödvändigt att kraftigt komprimera substratet runt unga sköra rötter, efter fuktning täcker det tätt.
  9. Vissa trädgårdsmästare, utan att rota sticklingar i vatten, planterar dem direkt i marken. Detta kan endast göras genom att skapa de nödvändiga växthusförhållandena för dem.
  10. Vid plantering är det bättre att hålla stjälken vid bladen, och inte vid den känsliga stjälken, för att inte oavsiktligt skada den.

Rekommenderad: