Hur Transplanteras Druvor? Hur Transplanteras Våren, Hösten Och Sommaren Till En Ny Plats? Korrekt Transplantation Av Vuxna, Gamla Och Unga Druvor

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Druvor? Hur Transplanteras Våren, Hösten Och Sommaren Till En Ny Plats? Korrekt Transplantation Av Vuxna, Gamla Och Unga Druvor

Video: Hur Transplanteras Druvor? Hur Transplanteras Våren, Hösten Och Sommaren Till En Ny Plats? Korrekt Transplantation Av Vuxna, Gamla Och Unga Druvor
Video: PCSO, NKTI make organ transplant 'affordable' 2024, April
Hur Transplanteras Druvor? Hur Transplanteras Våren, Hösten Och Sommaren Till En Ny Plats? Korrekt Transplantation Av Vuxna, Gamla Och Unga Druvor
Hur Transplanteras Druvor? Hur Transplanteras Våren, Hösten Och Sommaren Till En Ny Plats? Korrekt Transplantation Av Vuxna, Gamla Och Unga Druvor
Anonim

Trädgårdens layout är inte alltid oföränderlig och konstant. Det finns situationer då planteringen måste flyttas från plats till plats. Orsakerna till detta är olika: ombyggnad, inte särskilt framgångsrik plantering, konstruktion och så vidare. Druvor är ganska flexibla buskar när det gäller omplantering, de tolererar denna typ av förändring väl och anpassar sig bra. Du kan transplantera inte bara unga, utan också mogna växter utan att förlora avkastningen. Men för att uppnå detta måste du känna till alla nyanser och regler för transplantation.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Frågan "Kan druvor transplanteras?" innan trädgårdsmästare inte är värt det, har han länge haft ett klart svar - ja, det kan du. Det är dock inte värt att göra detta helt enkelt, det måste finnas skäl för detta. Oftast står trädgårdsmästare inför följande alternativ:

  • initialt dåligt utvalt ställe, till exempel lite ljus, starka drag, negativ jordkomposition;
  • buskens sorteringsegenskaper beaktades inte, när kraftfulla sorter planterades för nära varandra, utfördes inte plantering efter sorter;
  • växter i grannskapet börjar störa busken och stoppa dess fulla utveckling;
  • ombyggnad, när det är nödvändigt att överföra busken till en annan zon, eftersom denna plats är avsedd för andra ändamål.
Bild
Bild

Det finns många anledningar, men innan proceduren påbörjas är det nödvändigt att noggrant och eftertänksamt studera frågan och ta reda på hur lämpligt det är .… Transplantation är ett direkt ingripande i kulturens utveckling och tillväxt. Detta kan leda till negativa konsekvenser. Följande scenarier bör befaras:

  • en buskens fullständiga död på grund av förlusten av en del av rotsystemet - risken är inte stor, men den är alltid där;
  • en förändring av fruiting i negativ riktning - i flera år kan avkastningen minskas eller helt saknas;
  • förändringar i fruktens efterrättskvaliteter;
  • en ökning av risken för olika sjukdomar, svart cancer, phylloxera är särskilt farliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är säker på att riskerna är motiverade och du inte kan klara dig utan en transplantation, överväga följande åtgärder . Först och främst vägrar du att transplantera druvbusken till den plats där busken eller trädet togs bort. Om du försummar denna rekommendation kommer busken på den nya platsen att bli svag, ständigt skada. För att proceduren ska lyckas är det nödvändigt att ta hänsyn till många nyanser och följa reglerna fullt ut. Detta gäller plantans ålder, eftersom mogna individer rotar sig sämre är det också viktigt att ta hänsyn till buskens skick. Druvorna måste vara vilande.

Bild
Bild

Dessutom är det viktigast att gräva upp och överföra busken ordentligt, förbereda en ny plats i förväg och noggrant ta hand om anläggningen efter operationen.

Tidpunkt

Ingen kommer att nämna perfekta och universella datum när det är bättre att transplantera druvor till en annan plats. Varje trädgårdsmästare måste själv bedöma klimatförhållandena, ta hänsyn till bostadsregionen. Traditionellt visas sådana procedurer på våren och hösten, som den vanliga planteringen. När det gäller hösten, här övervägs den optimala perioden när lövverket tappas, och detta kommer att hända i september eller oktober - beroende på klimatfunktioner. Sådant arbete kan fortsätta tills den första frosten dyker upp.

Bild
Bild

Om du bor i söder och jorden inte fryser under vintern kan du utföra proceduren under denna period, till exempel i januari eller februari. I det här fallet måste du navigera under upptiningen. Plantering på en ny plats på våren sker i månaden när jorden tinar. Det viktigaste är att vara i tid innan ögonen börjar öppna sig . Vårperioden är bra eftersom det finns tillräckligt med fukt i jorden, så rotsystemet är väl mättat.

Bild
Bild

Om förhållandena är gynnsamma för en transplantation, skjut inte upp proceduren. Ju tidigare du spenderar det, desto högre är sannolikheten för en gynnsam utveckling av busken .… På sommaren utförs denna procedur traditionellt inte, utom i slutet av augusti, i regioner där lövverk faller tidigt. Men med ett slutet rotsystem kan proceduren utföras på sommaren.

Bild
Bild

Datum är inte den enda nyansen som måste beaktas, de måste alltid jämföras med plantans ålder och typen av rotsystem - öppen eller stängd.

Funktioner i höstproceduren

Den största fördelen med denna period är att det finns tid att slå rot, slå rot och snabbt växa till tillväxt på våren . Således kommer busken inte att ta en paus i fruktningen, såvida inte skörden minskar. Men det finns också nackdelar - växten får inte rota sig och frysa i frost, särskilt om du försummar vårdåtgärder. Det är viktigt att mulka jorden runt busken väl och täcka den väl.

Bild
Bild

Om du bor i en region där frost kombineras med en liten mängd snö måste du gräva den på hösten och plantera plantor med ett slutet rotsystem bara på våren. Plantan ska övervintra på en sval plats - en källare, källare.

Bild
Bild

Om rotsystemet är öppet måste du omedelbart transplantera växten - på hösten.

Vår-sommar procedur

Den största nackdelen med att våren transplanterar en buske är att den kommer att rota länge, den kommer att växa senare än nödvändigt … Därför finns det ingen anledning att vänta på vinstockens mognad under den aktuella säsongen. Avkastningen kan gå förlorad i 2-3 år. Det är förbjudet att plantera en buske i marken som inte värms upp tillräckligt. Detta kommer att leda till förstörelse av rötterna och växtens oåterkalleliga död. Fördelen med en vårplantering är att ett hål för en ny buske förbereds i förväg - antingen på hösten eller under föregående sommarsäsong.

Bild
Bild

På vintern tappas allt som förs in i hålet, fyllmedlen ligger jämnt, jorden förbättras kvalitativt. Som nämnts ovan är det på sommaren bättre att vägra denna procedur helt och hållet. En växt som grävs upp under växtsäsongen kommer att vara svår att slå rot, den kommer att ha för mycket styrka för att återställa rotsystemet. Detta kommer att få marken att lida och växten kommer antingen att bli sjuk eller dö. Men plantor i ung ålder med ett slutet rotsystem kan transplanteras på sommaren.

Bild
Bild

Detta bör göras så noggrant som möjligt, skador på rötterna kommer att vara katastrofala.

Platsval och förberedelse

Vi får inte glömma att druvor är växter som aktivt reagerar på värme. Därför bör den nya platsen vara väl upplyst, skyddad mot drag och stark vind. Tänk på det ögonblick då stillastående vatten för denna buske kan vara destruktivt. Undvik därför att transplantera till områden där grundvattnet är närmare än 1 m från ytan .… Om du placerar druvorna mot väggen på södra sidan kommer det att få mycket mer värme.

Bild
Bild

Men du behöver inte plantera druvor bredvid träden, de kan skugga busken och ge honom andra problem . När det gäller jordens sammansättning är denna växt inte för krävande; sumpiga zoner och saltmyrar är kategoriskt olämpliga. När du matar jorden på en ny plats med kompost, använd kompositioner där förekomst av vinstockar, druvlöv är uteslutet. Avfall av denna typ förbränns; matning med denna typ av aska är ganska acceptabelt. Efter att en ny landningsplats har valts måste du förbereda hålet. Detta görs alltid i förväg, minimitiden är en månad, och helst sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du transplanterar växten tidigare, när jorden avtar, kommer rotutvecklingen att störas.

Det finns inget universellt system för transplantation, så det är viktigt att fokusera på egenskaperna hos din region. Trädgårdsmästare bör välja den som passar deras webbplats. Platsen kan förberedas på olika sätt, djupet av hålet väljs med hänsyn till:

  • klimatdrag;
  • jordtypen i området;
  • behovet och möjligheten av skydd för frostperioden;
  • förekomst eller frånvaro av snötäcke.
Bild
Bild

Det finns två huvudmetoder för transplantation: i gropar och under en hydrobor, men den andra metoden är endast lämplig för unga växter med korta rötter. Om du odlar druvor i industriell skala väljs djupet på följande sätt:

  • i den centrala europeiska delen av landet - ungefär en halv meter;
  • i centralasiatiska regioner med bördig jord - från 55 till 60 cm;
  • på sandjord - från 60 till 65 cm.
Bild
Bild

De som är engagerade i amatörträdgård bör fokusera på andra numeriska värden och funktioner:

  • i södra regioner med bra uppvärmning av jorden och dess snabba torkning - från 40 till 50 cm;
  • i den europeiska delen, Moskva -regionen - från 30 till 40, men på förhöjda åsar;
  • i de norra regionerna, i Ural, i Sibirien - en grävplanteringsmetod, annars fungerar det inte bra att täcka för vintern, hål grävs djupare;
  • på en dålig sammansättning av jord, steniga, sandiga - meterlånga gropar med obligatorisk applicering av organiska och mineralgödselmedel;
  • det är inte nödvändigt att befrukta på chernozemjordar, hålets djup varierar från 40 till 45 cm;
  • inte ljusa jordar - från 50 till 60 cm;
  • på leror från 70 till 80 cm med obligatoriskt arrangemang av ett dräneringsskikt av fina tegelstenar, grus, expanderad lera.
Bild
Bild

Dessutom beaktas växtens ålder när hålet bildas, liksom rotsystemets storlek. Om många buskar överförs är det viktigt att korrekt bestämma avståndet mellan dem. Tillväxtstyrkan tas som grund:

  • mellan lågväxande sorter räcker det med en två meter lång sträcka eller lite mer;
  • det är bättre att lämna ett avstånd på cirka 3 m mellan kraftfulla sorter.
Bild
Bild

Det sista steget i förberedelsen av landningsplatsen är utfodring. Som nämnts ovan är det inte alltid nödvändigt. Men om jorden kräver befruktning införs jorden i hålet genom att först ansluta den med toppdressing:

  • organiskt material i mängden 7 kg, humus, kompost är lämpliga;
  • mineralföreningar som kombinerar 250 g träaska, 85 g ammoniumsulfat och 180 g superfosfat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Att transplantera en växt från en plats till en annan har i sig samma algoritm som att plantera en ung planta. Men det finns ett steg som skiljer dessa procedurer - en buske med eller utan löv måste först grävas korrekt och noggrant.

Det finns olika grävmetoder som används för att transplantera druvor och passar både nybörjare och proffs.

Bild
Bild

Omlastning

Under åren blir druvorna mer mottagliga för denna typ av operationer, rotsystemet utvecklas, det är problematiskt att ta bort det. De korsar busken enligt följande algoritm:

  • gräver en buske , rör sig från stammen med en halv meter, medan det är viktigt att förhindra skador på rötterna i den närliggande floran;
  • rotsystemet exponeras så noggrant som möjligt , om rötterna går djupt ner i jorden måste de skäras;
  • det är viktigt att bevara grunden , häl och alla grenar från den;
  • busken fångas i volym och överföras till ett förberedt område;
  • det är mest praktiskt att ordna busken under omlastning på en metallplåt , på en presenning eller omedelbart sätta den i en skottkärra, och sedan direkt på dessa enheter flytta busken till en ny plats;
  • rotsystemet är knutet , linda eller skala rötterna;
  • innan omlastning utförs, det är viktigt att fukta jorden ordentligt , men bara om du planerar att plantera om med en jordklump behöver kala rötter inte vattnas.
Bild
Bild

Med en partiell jordklump

Algoritmen för åtgärder är följande:

  • först förbereds ett hål, vars storlek väljs enligt storleken på jordkoman;
  • sedan fuktas jorden genom att införa 2 hinkar vatten;
  • den utgrävda busken sänks ner i hålet, och vävnaden som rotsystemet lindas med avlägsnas i detta skede;
  • avståndet mellan gropens väggar och jordklumpen måste fyllas med jord, medan den måste fuktas;
  • efter att hålet helt har somnat bildas en cirkel runt stammen, det fuktas igen, så rikligt som möjligt;
  • det är bäst att tillsätta en rotstimulerande lösning till vattnet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med skalade rötter

Du kan transplantera en vinstock med skalade rötter på följande sätt:

  • hålet är förberett så att dess storlek är minst 15 centimeter eller lite mer än längden på rötterna;
  • hålet måste fuktas väl och en bördig jordblandning med organiska och mineraltillsatser bör införas;
  • efter grävning skärs rötterna, maximal längd är 30 cm;
  • en pratare uppföds från två delar lera och en del gödsel så att konsistensen liknar gräddfil;
  • rötter doppas i den efter beskärning;
  • i mitten av hålet skapas en kulle från marken, en grävd buske placeras på den;
  • rötterna rätas noggrant;
  • till mitten är hålet täckt med jord, sedan fuktas det;
  • marken introduceras till marknivå;
  • cirkeln nära stammen tappas, fuktas.
Bild
Bild

Busken kan grävas ut med en hydraulisk borr, för detta bearbetas jorden först noggrant med en borr. Det måste förvandlas till en uppslamning, sedan skopas det ut, medan rötterna förblir intakta. Om den här enheten inte finns på gården kan du gräva i en buske och fukta den ordentligt tills jorden är helt mättad. Antingen före eller efter transplantationen måste en del av busken ovanför marken förkortas.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att lämna två eller tre skott av enåringen, skära dem i ett par knoppar, närmare basen av ärmen.

Efter proceduren behöver druvorna noggrann och särskild vård, särskilt under det första året. Först och främst, förvänta dig inte en full skörd från busken. Under den första säsongen efter transplantationen är det nödvändigt att skära av alla blomställningarna, eftersom det är viktigt att rikta alla växtens krafter till utveckling och förnyelse av rötterna. Dessutom finns det ett antal andra nyanser som måste beaktas, oavsett transplantationsmetod:

  • vattning utförs med en rör- eller markmetod, men i det första fallet måste du övervaka om vatten tränger in i rötterna;
  • det genomsnittliga antalet vattningar är från 3 till 5 per säsong, det beror på väderförhållanden, markfuktighet;
  • vattning måste slutföras i mitten av sommaren om sorten är tidig, eller i slutet om sorten är sen;
  • var 2-3: e vecka måste du lossa jorden i cirkeln nära stammen;
  • det är inte nödvändigt att dessutom mata växten om det inte finns några tecken på brist på element;
  • den transplanterade busken måste täckas för vintern, med hänsyn till regionens klimategenskaper: mulch marken, täck den med jord, täck den med allt fiberduk;
  • flera gånger är det nödvändigt att spraya plantorna med Bordeaux -vätska, annars är vården för den transplanterade busken inte annorlunda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av att transplantera buskar, med hänsyn till ålder

Växttransplantationsreglerna varierar beroende på växtens ålder. Under de första 3 åren är druvbuskar plantor. En ung planta kännetecknas av det faktum att dess rotsystem aktivt utvecklas. En vuxen buske har tjocka, täta rötter, dess egenskaper för återhämtning, utveckling minskar. Av detta kan vi dra slutsatsen att den gamla busken rotar sig värre än till exempel en år eller treåring. Men även fleråriga druvor som är 7 eller 10 år gamla kan transplanteras och skördas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionerna för att transplantera mogna druvor är följande

  • Det är nästan omöjligt att gräva upp druvor fyra eller fem år gamla utan att skada rötterna .… Systemet går djupt ner i jorden en meter eller mer, men huvuddelen ligger på en nivå av 60 cm. Därför är det nödvändigt att gräva minst en halv meter från stammen, beskärningen görs kort med 5 eller 6 ögon.
  • Rotsystemet för sexåringar eller sjuåringar växer upp till en och en halv meter horisontellt , men den viktigaste delen är inom 60 cm.
  • Den gamla busken, som är 20 år gammal, har ett kraftfullt rotsystem som sprider sig upp till två meter . Den aktiva delen av rötterna förblir inom 70 cm horisontellt och 10 till 120 cm vertikalt.
  • Vid grävning kan rötterna skadas mycket, en stor buske har små chanser att slå rot . Därför rekommenderas att inte rota upp fleråriga, utan att överföra den genom lager, särskilt om den nya platsen inte är för långt borta.
  • En mogen vinstock eller en ung skott är begravd i jorden och tar gradvis rot . Detta kan ta ganska lång tid - flera månader eller till och med ett år. Rotsystemet bildas under denna period, men det är nödvändigt att separera skikten från moderbusken om ett par år, inte tidigare. Sedan tas busken bort.
  • En vuxen växt transplanteras med en jordklump eller öppna rötter . Proceduren med en klump är mindre traumatisk och kräver ibland en speciell teknik.
  • Det är också viktigt att ta hänsyn till klimatfunktioner, och inte bara plantans ålder . Om klimatet är kallt och fuktigt är rotdjupet mycket närmare än på södra jordar. På sandstenar och steniga områden är rötterna djupast.
Bild
Bild

Så ju äldre busken är, desto svårare är det att bevara rötterna, med unga växter är det lättare, men det finns också vissa särdrag här

  • Årlig … Det är viktigt att vinstocken är mogen och rötterna rotar sig, så nya skott och klasar skärs av. Två vinstockar finns kvar, som måste få mogna innan den period då det kommer att bli nödvändigt att täcka växten. Under nästa säsong kommer knopparna på den mogna vinstocken att ge nya skott, varav du kan lämna ett gäng frukter.
  • Tvåårig … Rötterna är redan tillräckligt starka, grävningen sker 60 cm vertikalt och 30 cm horisontellt. Vinstocken överförs tillsammans med jordklumpen. Efter transplantation på våren skärs vinstocken i tre knoppar.
  • Tre år gammal … Det finns redan flera mogna vinstockar av denna växt, så rotning kan utföras med skiktning. Men du kan transplantera den med en hel buske. Grävningen görs på ett cirkulärt sätt, efter att ha flyttat bort från stammen med en halv meter och grävningen görs 80 cm djup. Vinstocken skärs i fyra ögon, medan mogna grenar är utmärkta för sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnads druvor tolererar inte bra att transplantera, men åldersnyanser spelar ingen roll.

Rekommenderad: