När Ska Man Transplantera Spirea: Stadierna Av Transplantation Till En Annan Plats På Sommaren I Juli Och På Hösten. Hur Transplanteras En Vuxen Växt?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Transplantera Spirea: Stadierna Av Transplantation Till En Annan Plats På Sommaren I Juli Och På Hösten. Hur Transplanteras En Vuxen Växt?

Video: När Ska Man Transplantera Spirea: Stadierna Av Transplantation Till En Annan Plats På Sommaren I Juli Och På Hösten. Hur Transplanteras En Vuxen Växt?
Video: "Jag gör vad som helst för att finna donatorn" - Malou Efter tio (TV4) 2024, April
När Ska Man Transplantera Spirea: Stadierna Av Transplantation Till En Annan Plats På Sommaren I Juli Och På Hösten. Hur Transplanteras En Vuxen Växt?
När Ska Man Transplantera Spirea: Stadierna Av Transplantation Till En Annan Plats På Sommaren I Juli Och På Hösten. Hur Transplanteras En Vuxen Växt?
Anonim

Nybörjare har många frågor om transplantation av en sådan prydnadskultur som spirea. I princip överallt skriver de att detta bara kan göras på våren och hösten. Men i praktiken visade det sig att transplantation av en buske under hela sommaren kan vara framgångsrik, och växten kommer att blomma vackert om du känner till några av finesserna i denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man transplantera?

Till skillnad från andra prydnadsgrödor stressar inte transplantation spireaen; den kan flyttas från en plats till en annan i nästan alla åldrar. Oftast sammanfaller denna procedur med en buskes förökning genom delning. Trots att busken kan blomma rikligt länge på ett ställe och inte behöver transplanteras, kan den växa starkt och bilda många tunna grenar som tjocknar kronan. Därför, en gång vart 5-6 år, bör vuxna växter fortfarande delas upp och planteras separat, inklusive för att föryngra en mogen buske.

Agrotekniskt arbete utförs vanligtvis:

  • på våren och senhösten, om det finns ett mål att sprida spirea;
  • på sommaren placeras vuxna exemplar som har uppnått 3-4 års ålder på en annan plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att transplantera en vuxen växt har sina egna krav. Preliminär hygienisk beskärning krävs, vilket innebär att man inte bara tar bort alla torkade skott utan också skär av skelettgrenarna "till ytterknoppen" för att släppa ut kronan. Med en stark spridning av spirea höjs de nedre grenarna och skotten skärs av med ett lutande snitt 0,5 cm ovanför den inre knoppen . I de fall där du bara behöver flytta busken måste du gräva upp den helt så att en jordklump blir kvar på rötterna. Det är bäst att transplantera spireaen till en ny plats på hösten, när dess lövverk ändrar färg innan det faller av. Ett outtalat villkor för att transplantera en växt när som helst på året är frånvaron av solen, så erfarna trädgårdsmästare väljer grumligt, regnigt väder för denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hösttransplantation

Reproduktion och transplantation gäller unga växter som är 4 år gamla. Om buskens ålder är äldre kan det vara svårt att flytta för stort jordkoma. Under höstperioden är uppdelning och plantering av sprit tillåten, som blommar på våren och sommaren, det viktigaste är att utföra denna operation efter bladfallets slut. Arbetsordningen har sin egen sekvens.

  • Först grävs busken in i en cirkel inom kronan. Samtidigt kan du inte vara rädd för att rotprocesserna som går utöver denna linje av misstag kommer att avbrytas - spirea kommer inte att drabbas av detta.
  • Busken tas bort som en helhet, dess rötter måste sköljas genom att släppa ner i en bred behållare med vatten.
  • Efter att jordpartiklarna har bundit sig sköljs rhizomerna väl med en rinnande ström.
  • Med ett desinficerat verktyg, oftast en beskärare, är det nödvändigt att dela busken i 3 delar.
  • Varje division bör ha starkt utvecklade rötter och 2-3 stammar.
  • Små, tunna rotskott trimmas och trassliga delar räts ut.
  • I en planteringsgrop, utgrävd till rötternas storlek, tillverkas en hög av en näringsblandning som innehåller lövmark, sand och torv.
  • En planta placeras försiktigt ovanpå, alla hålrum fylls med jord, ytan nära skaftet komprimeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av proceduren är det nödvändigt att vattna plantan väl (2 hinkar per en buske) och täcka cirkeln nära stammen med torv som mulch.

Vuxna buskar utan division transplanteras också på hösten - det här är den bästa tiden att flytta dem, naturligtvis, efter sanitär beskärning.

Transplanteringsregler på sommaren

En transplantation av en blommande vuxen spirea är möjlig i juli, men enligt vissa regler.

  • Det är nödvändigt att tilldela en plats för placering, som strikt motsvarar sortens spirea, med hänsyn till omkretsen av dess krona och höjd.
  • Platsen som väljs för odling kan vara solig, men inte helt öppen, eftersom vissa arter föredrar halvskugga.
  • Var noga med lämplig jord och bra dränering. Täta lerjordar ska spädas med sand, och torv- och torvjord bör läggas till sandiga jordar. För sur jord är föremål för kalkning, men med förbehållet att vissa typer av buskar gillar en lite sur miljö.
  • Vid plantering i ett annat område är det mycket viktigt att inte torka rötterna, därför är det bättre att hålla dem i vatten före proceduren och vattna rikligt efter plantering. På varma sommardagar, särskilt i augusti, måste jorden ständigt fuktas. Om blomställningar finns kvar på växten är det bättre att klippa av dem innan agrotekniskt arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-processen ser ut så här

  • Planteringsgropar förbereds i förväg, minst några dagar före transplantation. Deras storlek bör överstiga volymen av en jordkoma med rötter med 3 gånger, så att rotsystemet i framtiden kan utvecklas obehindrat i bredd.
  • Efter att ha valt en grumlig dag, några timmar före transplantation, hälls vatten i hålet och spireans nära stamstam bevattnas rikligt.
  • Växten grävs 20 cm från rotkragen, små rötter skärs.
  • Du kan leverera en buske till en ny plats genom att dra, för detta måste du förbereda en trasa eller polyeten i förväg, på vilken busken läggs ut.
  • Näringsämnen hälls i hålet, plantan är inställd på samma nivå som marken, fylld, jorden ska tampas och pressa jorden mot rötterna.
  • Området nära stammen är täckt med torv med 5-7 cm tjocklek.
  • Bredvid spirea är det nödvändigt att hålla 3-4 trästöd runt omkretsen, på vilken en våt bit av gasväv eller tunn trasa är fäst, detta skydd hjälper till att rädda växten från den brännande solens strålar. Duken måste fuktas i 4 dagar, varefter den avlägsnas på kvällen och regelbunden vattning av busken fortsätter i 30 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På detta sätt kan du på en ny plats bestämma vit spirea och andra tidiga blommande sorter, vars blomningstid är begränsad på våren.

Det bästa är att ett sådant förfarande får alla slags spirea att blomma ännu mer frodigt, och vissa gör det till och med igen.

Rekommenderad: