Hur Transplanteras Till Värd? När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Till Värd? När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?

Video: Hur Transplanteras Till Värd? När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Video: How to move (transplant) perennials to a new location 2024, Maj
Hur Transplanteras Till Värd? När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Hur Transplanteras Till Värd? När Kan Du överföra Från En Plats Till En Annan? Är Det Bättre Att Transplantera På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Anonim

Hosta är en flerårig prydnadsväxt som tillhör familjen Asparges. Det känns lätt igen på sina stora och täta blad. Denna blomma används ofta för att dekorera personliga tomter. Till skillnad från många andra transplanteras denna växt sällan. Om en blomma behöver hitta ett nytt hörn i trädgården måste den transplanteras enligt alla regler.

Vad är transplantationen till för?

Denna prydnadsväxt kan odlas på ett ställe i 12 till 18 år. Under tillväxtprocessen blir busken bara kraftfullare och vackrare . Men med tiden blir landet fattigare, och bladen förlorar sin attraktivitet och krymper. Allt detta tyder på att värden behöver en transplantation.

Trädgårdsmästare rekommenderar inte att dela busken under det första året efter plantering. Detta kan göras först efter 4–7 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Du kan transplantera en vuxen växt när som helst på året, det viktigaste är att inte göra det under växtsäsongen eller under den tid det är i vila. Det vill säga, du måste glömma att transplantera denna växt på vintern och juli. Den bästa tiden att dela busken anses vara vår och höst . Detta kan dock också göras på sommaren, eller snarare i juni.

Hösttransplantation

Den mest optimala höstmånaden för plantering av värdar är september. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att plantera sorter som "Siebold" och "Tokudama" eller hybrider som odlades på deras bas. Det kommer inte att vara möjligt att göra detta på våren av den anledningen att rötterna hos sådana växter inte växer vid denna tidpunkt, vilket innebär att hosta inte kommer att kunna slå rot på en kort period. Rooten tar vanligtvis från en månad till 45 dagar . Om du är sen med tidsfristerna och gör en transplantation i slutet av september kommer värden helt enkelt inte att ha tid att anpassa sig till kallt väder, det vill säga att slå rot väl. Det betyder att hon inte kommer att kunna överleva vintern, även om hon är väl täckt.

Viktig! Det är bäst att transplantera en varm dag när temperaturen inte sjunker under +5 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårtransplantation

Det är våren som anses vara den optimala tiden för att transplantera en växt som hosta. Det är bäst att utföra denna procedur i slutet av april eller början av maj . Vid denna tidpunkt lämnar hostan helt det vilande tillståndet, dessutom börjar den aktiva rörelsen av saften vid denna tidpunkt genom hela växten. Detta innebär att rotprocessen kan slutföras mycket snabbt. Bladen kommer inte att förlora sin dragningskraft. Dessutom kommer busken i början av sommaren att glädja ägarna med nya bladkottar.

Sommaröverföring

Ibland händer det att hosta -transplantationen sker på sommaren. Trädgårdsmästare behöver inte oroa sig för om en växt tål ett sådant test . Du behöver bara skapa de nödvändiga förutsättningarna för hennes överlevnad på en ny plats. Det vill säga ge växten regelbunden vattning, samt skapa ytterligare nyans för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och markberedning

Du måste välja en plats för att plantera en växt klokt. Det är inte nödvändigt att plantera det i skuggan, för idag har ett stort antal hybrider redan fötts upp som känns bra i öppna områden. Det är värt att överväga "kraven" för var och en av dessa unika sorter . Till exempel bör värdar vars blad är gyllene, gula eller vita planteras i områden där solen kommer att lysa både på morgonen och på kvällen. Vid lunchtid, när solen är klarast, behöver värden skuggning, annars kommer bladen snabbt att blekna och förlora sin attraktivitet. Värdar med blå löv planteras bäst i halvskugga, för om ljuset är för starkt blir det grönt. Rikligt blommande värdar reagerar normalt på solen bara på morgonen. Resten av dagen är det bättre för dem att stanna i skuggan.

Dessutom ska platsen vara väl ventilerad. Utkast bör dock undvikas. Sandiga och leriga, liksom för sumpiga jordar undviks bäst, eftersom hosta definitivt inte kommer att slå rot där . Landningsplatsen måste förberedas i förväg. Jorden måste grävas upp två eller tre veckor innan. Det är värt att gräva upp jorden till ett djup av 35 centimeter, medan det är absolut nödvändigt att lägga till gödselmedel till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att använda ekologiskt foder. De kommer definitivt inte att skada växten. Det är bättre att föredra redan ruttnad kompost, snarare än färsk gödsel. Efter det kan du börja förbereda landningsgropen. Växten ska känna sig bekväm, så den bör vara minst dubbelt så stor som plantans diameter. Längst ner är det nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt. Du kan använda fint grus eller trasigt tegel. Ovanifrån är det nödvändigt att fylla på underlaget och sedan vattna allt väl.

Värden bör planteras tidigast en timme efter det, så att jorden kan vara väl mättad med fukt. Den är installerad i mitten av gropen. Då måste alla tomrum täckas med jord och sedan vattnas igen. Om du planerar att plantera mer än en buske värdar bör avståndet mellan dem vara följande:

  • för värdar med små löv - minst 20 centimeter;
  • för en växt med medelstora blad - upp till 30 centimeter;
  • för värdar med stora löv - upp till 40 centimeter.

När du köper en värd måste du vara uppmärksam på dess rotsystem. Det bör vara väl utvecklat. Rötternas längd varierar vanligtvis mellan 11-12 centimeter. Dessutom bör man komma ihåg att varje grodd nödvändigtvis måste ha två knoppar.

Om hosta köptes för tidigt kan den förvaras på en mörk plats. Detta kan vara en källare, en nedre hylla i kylskåpet eller en balkong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Det finns två sätt att överföra en värd från en plats till en annan. Båda är mycket enkla.

Genom att dela busken

Först och främst måste du gräva upp en vuxen växt. Värdar måste vara minst 5 år gamla . För att göra detta måste du ta bort alla löv runt busken och också ta bort det översta lagret av jorden. Detta görs för att avslöja rotsystemet. Efter det måste du gräva i hostabusken med hjälp av en trädgårdshög. Därefter måste växten höjas och skaka av jordens rester från den.

Buskens rötter måste noggrant undersökas. De borde inte ha sniglar på sig. Sedan måste du antingen doppa dem i en manganlösning, eller bara spraya dem. Därefter måste du dela en hosta i flera delar med en vass kniv eller spade. Dessutom måste alla ruttna eller torkade rötter tas bort. Snittplatser måste behandlas med en fungicidlösning eller helt enkelt strös med aska.

Först då kan delenki transplanteras till en ny plats i trädgården eller i rabatten. Du kan rota alla uttag utan undantag, även de som har separerat från huvudbusken utan rötter . Delenki utan rötter ska täckas med en burk. Glöm inte att lufta dem samtidigt. Detta bör göras tills rötterna dyker upp.

Vissa trädgårdsmästare delar hosta utan att gräva. I det här fallet kan du använda en spade. Med sin hjälp är det nödvändigt att separera en del av busken och sedan få den ur marken. Huvudbusken ska strös med humus och vattnas sedan rikligt med vatten. Den fristående enheten kan lämnas omedelbart på den valda platsen.

Bild
Bild

Sticklingar

För ympning bör endast unga skott tas. Det kommer att vara korrekt att ta de med mindre blad. Under de närmaste dagarna kan sticklingarna vissna eller ligga på marken, så de måste vattnas regelbundet. Och de borde definitivt vara skyddade från solens ljusa strålar. Efter några dagar ska de transplanterade sticklingarna återhämta sig helt.

Vissa trädgårdsmästare undrar om en hosta -transplantation är möjlig medan den blommar. Svaret är naturligtvis ja.

Men här finns det ett antal punkter som måste beaktas. Under transplantation måste alla peduncles klippas av så att värden slår rot på den nya platsen snabbare, eftersom blomningen berövar växten all sin styrka. Själva transplantationsprocessen är annars inte annorlunda.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter att värdarna har landat på en ny plats måste hon vara extra uppmärksam. Först och främst får vi inte glömma den tidiga vattningen av denna växt. Det är mycket användbart att "skämma bort" värden med en kvällsdusch . Du bör inte vara alltför nitisk samtidigt, eftersom värdarnas rötter helt enkelt kan ruttna från överskottet av fukt. Vid andra tider på dagen är det bättre för värden att inte vattna.

Precis som alla andra växter behöver hosta ytterligare utfodring, som måste appliceras tre gånger under hela säsongen. Den första delen av gödningsmedel appliceras tidigt på våren, i början av tillväxten. Den andra utfodringen faller i början av hostaens blomning. Den sista delen appliceras efter att växten har bleknat.

Du kan applicera både organiskt och mineralgödsel . Den förra hjälper till att förbättra jordens struktur och aktiverar också maskarnas arbete avsevärt. Ruttna löv, bark, kompost eller hö kan användas. Men bara organiskt material kommer inte att räcka för växten, därför är sådana preparat som "Bazakot" eller "Osmokot" lämpliga som mineralgödsel. När du gör något gödningsmedel måste du veta att växten måste vattnas innan proceduren.

Det är bäst att mata hostan direkt efter regn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel kan vara antingen rot eller blad. Den första är granulära förband, som vid rätt tidpunkt är mycket noggrant utspridda på den tidigare lossade jorden runt busken. Bladmedicin fungerar annorlunda. För att befrukta växten måste busken sprutas både underifrån och uppifrån.

Glöm inte bort ogräs. Detta måste dock göras noggrant för att inte skada rotsystemet. Om odlaren inte hinner lossa jorden ofta kan mulch användas . Det sparar inte bara växten från ogräs, utan hjälper också till att behålla fukt. Täckskiktet bör inte vara mindre än 5 centimeter. Det är dock värt att komma ihåg att skadedjur som sniglar mycket ofta finns i en sådan miljö. Därför är det nödvändigt att sprida spillror eller skalsten nära busken, eftersom det kommer att skydda busken från dessa fiender.

Bild
Bild

Eftersom hosta lockar alla med sitt vackra lövverk bör man försöka hålla det i gott skick. För att göra detta måste du klippa pedunclesna, eftersom de tar bort styrkan från busken, vilket gör den lös och slarvig. Vården omfattar också bekämpning av skadedjur och sjukdomar . Värden kan infekteras med gråmögel eller HVX -virus. Du måste hantera dem med hjälp av speciella läkemedel eller folkmedicin.

Det är värt att notera att du kan transplantera värden nästan när som helst och var som helst. Det viktigaste är att följa reglerna och hantera växten mycket noggrant.

Rekommenderad: