Transparent Wellpapp: Vad är En Wellpapp Av Plast? Hur Fixar Man En PVC -takplåt? Egenskaper För Plastbelagda Ark

Innehållsförteckning:

Video: Transparent Wellpapp: Vad är En Wellpapp Av Plast? Hur Fixar Man En PVC -takplåt? Egenskaper För Plastbelagda Ark

Video: Transparent Wellpapp: Vad är En Wellpapp Av Plast? Hur Fixar Man En PVC -takplåt? Egenskaper För Plastbelagda Ark
Video: How to Install Vistalux Corrugated Sheet Roofing 2024, Maj
Transparent Wellpapp: Vad är En Wellpapp Av Plast? Hur Fixar Man En PVC -takplåt? Egenskaper För Plastbelagda Ark
Transparent Wellpapp: Vad är En Wellpapp Av Plast? Hur Fixar Man En PVC -takplåt? Egenskaper För Plastbelagda Ark
Anonim

Däck anses vara ett av de mest efterfrågade byggmaterialen. Det är efterfrågat vid installation av inneslutande konstruktioner, tak och väggbeklädnad. Dess fördelar inkluderar hög mekanisk hållfasthet, enkel installation, rostbeständighet och rimliga kostnader. Den mest använda är en transparent polymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Profilerad plåt är en plåt som är tillverkad av polykarbonat, PVC eller kompositmaterial, i vilken trapetsformiga korrugeringar strängsprutas längs långsidan. Sådant material värderas högt av ägare av lanthus för sin höga genomskinlighet - det kan överföra upp till 80-90% av solens strålar.

De största fördelarna med wellpapp inkluderar flera faktorer

  • Lätthet . Wellpapp av plast väger cirka 1, 1 kg / kvm. För jämförelse: massan av metallprofilerad plåt är 3, 9 kg / kvm.
  • Brandmotstånd . Plastpaneler brinner inte och avger inte flyktiga toxiner vid uppvärmning.
  • Styrka . Profilering gör att du kan montera en sådan beläggning på taket utan rädsla för att den under drift kommer att deformeras. Naturligtvis bara om du följer alla installationsregler.
  • Motståndskraftig mot aggressiva kemiska lösningar . Materialet är inert mot effekterna av salter, kolväten, liksom syror och alkalier.
  • UV -beständig . Transparent profilerat ark kan motstå UV -strålning under lång tid utan att minska dess tekniska och operativa egenskaper. Dessutom hindrar det dem från att komma in i lokalerna.
  • Korrosionsbeständig . Plast, till skillnad från en metallprofil, oxiderar inte under påverkan av vatten och syre, så det kan användas även under ganska tuffa naturförhållanden, även vid havskuster och saltsjöar.
  • Genomskinlighet . Ett ark korrugerad plast kan överföra upp till 90% av ljusflödet.
  • Tillgänglighet för bearbetning . En enkel plåt kan skäras uteslutande med specialverktyg. Du kan bearbeta plast med den enklaste slipmaskinen.
  • Enkel installation . Plastfolie används ofta för att designa "fönster" i väggar och tak gjorda av korrugerad metallplåt, eftersom deras färg, form och vågdjup helt sammanfaller.
  • Estetiskt utseende . I motsats till vad många tror, ändrar modern högkvalitativ plast inte färg och transparensparametrar över tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerprofilerad plåt anses vara ett av de mest praktiska genomskinliga materialen. Det var dock inte utan sina nackdelar.

Jämfört med konventionella takmaterial tål korrugerad plast inte punktbelastningar. Vid service på taket är det omöjligt att gå på en sådan täckning: allt arbete utförs först efter installation av speciella stegar och stöd.

Kortare användningstid . Tillverkaren ger 10 års garanti på sin wellpapp, även om den under gynnsamma förhållanden kan fungera i två decennier. Ändå är denna siffra lägre än för wellpapp av stål. Metallbeläggningen kommer att hålla upp till 40-50 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörhet i kylan . Ju lägre lufttemperaturen sjunker, desto skörare blir det korrugerade plastarket. Även om temperaturregimen inte går utöver den högsta tillåtna nivån (för polykarbonat är det -40, och för polyvinylklorid -20 grader), kan det i frostiga vintrar spricka från stötar.

Viktigaste egenskaperna

Wellpapp av plast är ett slagfast material. Dess specifika viskositetsparameter motsvarar 163 kJ / m2, vilket är 110 gånger högre än silikatglasets. Sådant material kommer inte att drabbas av att träffa en barnboll eller hagel. Bara en stor is kan genomborra takprofilen, som fallit från en höjd - du måste erkänna att detta är svårt att tillskriva vanliga situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastprofilerade plåtar tål inte längre långvarig statisk belastning. På grund av de krossade vågorna blir materialet styvt och behåller sin form även under ett tryck på 300 kg / m2 om lasten är jämnt fördelad över hela ytan. På grund av denna funktion används ofta PVC och polykarbonatmaterial för takläggning i områden med ökad snöbelastning.

I detta fall bör dock lutningarna på sluttningarna vara maximala så att det inte dyker upp ett stort snö- och islock på takkonstruktionen.

Bild
Bild

Dimensioner

Moderna tillverkare tillverkar wellpapp i flera storlekar. Beroende på våghöjden kan den användas som vägg eller takmaterial. Väggpanelerna är ytligt profilerade, vilket säkerställer panelens maximala arbetsbredd . Våghöjden för sådana ark motsvarar vanligtvis 8, 10, 15, 20 eller 21 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takplåten har ett stort vågdjup . Detta leder till en minskning av arkets funktionella bredd. Men i det här fallet ökar dess kapacitet - under tiden är det det som är den grundläggande egenskapen för alla typer av takmaterial. Vågorna på sådana profilerade ark har en höjd av 20, 21, 35, 45, 57, 60, 75, 80, samt 90 och 100 mm.

Ansökningar

Wellpapp är ett av de billigaste och enklaste sätten att använda naturlig isolering för att belysa ett utrymme. Det blockerar inte den synliga delen av solspektrumet, men skapar samtidigt ett tillförlitligt skydd mot ultraviolett strålning. I grund och botten används plastfolie för att utrusta så kallade fönster i ouppvärmda vindar, eftersom klassiska vindrutor eller dammfönster kommer att kosta mycket mer . Detta för att inte tala om den höga risken för deras läckage om kopplingspunkterna görs i strid med tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild

men för en bostadsloft kan sådant material inte användas . Om du inom en snar framtid planerar att förvandla din vind till ett vardagsrum, är inte ett transparent korrugerat ark den bästa lösningen. Det släpper igenom vinden, detta är särskilt märkbart under höst-vinterperioden. Och dessutom, i varmt sommarväder, under påverkan av direkt solljus, ökar wellpappet avsevärt lufttemperaturen i taket. Detta mikroklimat är obekvämt och kan orsaka hälsoproblem.

Bild
Bild

Ett ark transparent korrugerad plast kan vara ett bra alternativ till ett staket . Typiskt är sådana barriärer installerade vid skiljelinjen i den privata sektorn eller mellan trädgårdstomter.

I enlighet med lagen är det förbjudet att installera ljustäta fasta staket i sådana områden, eftersom detta kan skapa en mörkning av närliggande områden.

Tidigare år använde de ett nät eller staket . Men de har också sitt eget minus - de stör inte på något sätt inträdet av externa husdjur till platsen och utgången av sina egna. Genomskinligt plastprofilerat ark löser två problem samtidigt. Å ena sidan stör det inte ljusets gång, och å andra sidan tillåter inte den hala beläggningen att ens sega katter klättrar.

Bild
Bild

Den genomskinliga korrugerade takläggningen kommer att vara det bästa valet för att dekorera terrasser, loggior, liksom verandor och lusthus . Plastfolie hindrar ultraviolett ljus, men lämnar samtidigt möjligheten att njuta av det milda ljuset och komforten från solens värme utan att riskera att bli bränd. Genomskinligheten i detta byggmaterial minskar visuellt alla strukturer, vilket gör det lättare, lättare och luftigare. Med detta tillvägagångssätt kommer lusthuset att se harmoniskt ut även i de minsta områdena.

Bild
Bild

Wellpapp av plast är ett halt material . Om takets lutning överstiger 10%, kommer fukt på ytan inte att dröja kvar och kommer att börja ta bort all förorening. Även lätt regn kommer att rensa ett sådant tak och behålla dess genomskinlighet utan ytterligare underhåll. På grund av sin höga ljusgenomsläpplighet blir profilen korrugerad plåt oumbärlig för byggandet av växthus, vinterträdgårdar och växthus.

Dessutom kan materialet användas:

  • för inglasning av sportanläggningar, täckta gångar och takfönster;
  • att skapa inlägg av bullerdämpande skärmar nära en upptagen motorväg;
  • för konstruktion av skiljeväggar i kontorscenter och produktionshallar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerprofilerad plåt används för vissa typer av inredning av vardagsrum, till exempel för att sy duschdörrar. Det passar harmoniskt in i alla moderna interiörer. Det ser ganska snyggt ut, har en liten tjocklek och är extremt hållbart.

Installation funktioner

Oftast används ett plastprofilerat ark för takinstallation. Detta arbete är enkelt, alla med minimal konstruktion och efterbehandlingskunskaper klarar det . Det är dock viktigt att följa vissa regler.

Det profilerade arket läggs vid en lufttemperatur på +5 till +25 grader . Arken ska fixeras vinkelrätt mot lådan, i rader, från takets botten och flytta uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet bör börja från ett område mittemot de rådande vindarna . Till exempel, om den sydliga vinden främst blåser på byggarbetsplatsen, måste du börja lägga det profilerade arket från norr.

Det är viktigt att dra överlappningen korrekt. För längsgående fixering fångar den en våg, på blåsiga platser - två vågor. Den tvärgående överlappningen ska vara minst 15 cm på tak med en lutning på mindre än 10 grader - 20-25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under arbetet bör du inte trampa på skikten i polyprofilen med dina fötter - detta leder till deformation. Innan arbetet påbörjas bör du lägga ett underlag (en fiberplåt, plywood eller en bräda som är minst 3 meter lång), det gör att du kan fördela lasten så jämnt som möjligt. Fästning av det profilerade arket på taket utförs i den övre delen av vågen, på väggar eller staket - i den nedre delen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan de självgängande skruvarna fixas är det nödvändigt att kompensera för termisk expansion. För detta ändamål borras ett hål med en diameter på 3-5 mm på platsen för fixering. Trots enkelhet och enkelhet, försök att skaffa minst en assistent . Detta kommer att påskynda ditt arbete avsevärt, särskilt när det gäller att lyfta material till taket. Och dessutom kommer det att göra det så säkert som möjligt.

Rekommenderad: