Eaves Strip För Wellpapp (25 Bilder): Mått. Hur Fixar Jag Plankor För Wellpapp? Översikt Av Arter

Innehållsförteckning:

Video: Eaves Strip För Wellpapp (25 Bilder): Mått. Hur Fixar Jag Plankor För Wellpapp? Översikt Av Arter

Video: Eaves Strip För Wellpapp (25 Bilder): Mått. Hur Fixar Jag Plankor För Wellpapp? Översikt Av Arter
Video: YESIL AMBALAJ - Turkish Corrugated Cardboard Box Manufacterer 2024, Maj
Eaves Strip För Wellpapp (25 Bilder): Mått. Hur Fixar Jag Plankor För Wellpapp? Översikt Av Arter
Eaves Strip För Wellpapp (25 Bilder): Mått. Hur Fixar Jag Plankor För Wellpapp? Översikt Av Arter
Anonim

Takkonstruktionen förutsätter att planet är utrustat med ytterligare element. Alla, även ett vanligt tak med en enkel design kan inte klara sig utan dem. Elementen låter dig skydda byggnaden från vind och fukt. Byggplankorna fyller öppningarna där taket förenar sidoväggarna och gavlarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Takets ände som sträcker sig bortom byggnadens ytterväggar kallas överhäng. Fasader skyddas av frontöverhäng installerade på tak med en eller två sluttningar. Överhäng är lika viktiga i en byggnad. De, till skillnad från de främre, sticker ut ovanför byggnadens sidodelar . Grunden för strukturen består av takbjälkar som sträcker sig bortom taket till ett avstånd av upp till 60-70 cm. Om sluttningarna är höga tillåts en smalare avfasning.

För att stödja överhänget på spärrens ben, fäster byggare små bitar av träplankor till dem . Anslutningen av extra delar till svarven gör det möjligt att installera en frontplatta. Ett ändstycke monteras sedan på det - en taklist. Sådana lameller ökar styrkan och stabiliteten och har ett antal skyddande funktioner. För att förstärka ytan på beläggningen ger addons hela strukturen ett färdigt och estetiskt utseende.

Utåt sett skiljer de sig inte från golv och kakel, eftersom de är gjorda av material som är identiska med beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takfoten är ett viktigt element på taket … Om det regnar eller snöar kraftigt kommer metallstrukturen att skydda huset och förlänga takets livslängd. Experter nämner barens användbara funktioner.

  • Skyddar byggnaden mot överdriven fukt . Ackumulerande strömmar varm luft i stora mängder rusar upp till taket. Enligt fysikens lagar, till följd av kollisionen mellan varma luftmassor och wellpappens kalla yta, uppstår kondens på den och lägger sig under taket. Eftersom takkakans insida innehåller träklossar är fukt farligt. Förfallsprocesser kan förekomma på lådans balkar. Mögel och mögel kan trivas i ohälsosamma miljöer. Små droppar blåses ut genom luften och blockeras av vattentätning, men det räcker inte. För att skydda mot fukt är överhänget utrustat med en L-formad taklist. Delen är monterad på gesimsen och går vertikalt under planet. Huvuddelen av det ackumulerade vattnet rinner ner längs det och går ner i rännan till marken. Designen kompletteras med ytterligare två detaljer: en perforerad duk eller soffits monterade under överhänget och en täckplatta, fixerad på gesimsen, med en sektion i form av bokstaven J.
  • Motstånd mot vindbyar . Taklisten tillhör vindklassen, tillsammans med dropp och takås. Golvets leder med rännan stängs helt av byggnadsenheten. Därför tränger vinden inte in under taket och ger inte in små droppar regn, river inte av taket. Som många års övning visar kan taket inte hållas utan planka och kommer oundvikligen att deformeras. Vatten och snö kastas också bort från överhängshindringen. Nederbörden faller ner och taket tårta förblir torr även i kraftigt regn.
  • Snyggt och estetiskt utseende . Spärren och kanterna på trägitterna stängs från yttre påverkan under installationen. Med ett element som en taklist, ser taket komplett ut. Om plankan är vald i samma färg som locket blir satsen perfekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eaves strip och dropp - liknande utseende ytterligare element i takkonstruktionen … De är ibland förvirrade eftersom båda delarna bidrar till dränering. Men remsorna fästs på olika platser och behövs för olika ändamål. Platsen där droppen är installerad är takbjälken. Remsan installeras så att den går direkt under skiktet på vattentätningsmembranet. Dropparen hänger ner och tar bort en liten mängd fukt som har samlats inuti isoleringen. Därför dröjer inte fukt på lådan och frambrädan.

De börjar installera dropp i det inledande skedet av byggnationen, så snart installationen av takplanet började, och spärren dök upp. Efter att takkakan är utrustad från de nödvändiga skikten kompletteras den färdiga strukturen med en taklist. Delen fästs högst upp, under wellpapp eller brickor. Produkten förs till rännan medan droppen förblir under den och skyddar väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och deras storlek

Industriella gesimldelar produceras i flera typer

Standard … Produkterna är två stålremsor, som ligger i en vinkel på 120 grader. Namnet antyder att strukturen är lämplig för nästan alla tak. Längden på ena sidan av hörnet är från 110 till 120 mm, den andra - från 60 till 80 mm. Mindre vanligt används delar med en vinkel på 105 eller 135 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt … Att öka den större sidan av skenan resulterar i ökat vindmotstånd. Även med en hård vind kommer inte fukt in under taket om huvudaxeln förlängs till 150 mm och den andra lämnas inom 50 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerad … Speciellt formade plankor med 90 graders böjda axlar. Profiler används sällan för metalltak. De är tillverkade med förstyvningsribbor, vilket avsevärt förbättrar motståndet mot vindbyar. Produktens snitt är böjt för att fixera röret och anslutningen till dräneringssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast görs plankor tillverkad av galvaniserat stål . De är lätta och billiga, så de är populära bland byggare. Budgetinformation tillverkad av plast eller med plastfaner används mindre ofta. Koppar fungerar som ett elit och dyrt material. Plankorna är tyngre och inte tillgängliga för alla.

Samtidigt utsätts inte kopparridåstänger för korrosion och är hållbara, därför är de att föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fixar man det?

Takinstallationsarbeten utförs på en höjd, så de hanteras bättre av proffs . Det är också viktigt att alla säkerhetsföreskrifter följs. Byggaren är förbjuden att arbeta ensam, utan utrustning och försäkring. Klättring till taket måste han omedelbart ta med sig en uppsättning verktyg.

För installation, förutom remsorna själva, behöver du:

  • penna och sladd;
  • roulett;
  • sax för metall;
  • självgängande skruvar eller spikar med en platt topp, minst 15 bitar per meter;
  • hammare och skruvmejsel;
  • lasernivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas, kontrollera takets dräneringssystem . Den består av rännor, trattar, rör och andra mellanliggande element. Vattenkanalerna städar ständigt taket av vidhäftande snö och ackumulerat vatten. I de flesta fall används dräneringsdelar av metall, eftersom spröd plast kanske inte tål låga temperaturer. Först och främst måste du fästa krokar och fästen, placera rännorna. Krokar installeras 2-3 centimeter under taklutningens plan. Ju närmare hållaren är till avloppsröret, desto mer fördjupning görs under fästningen … Detta uppnår den optimala nivån på rännorna så att fukt inte dröjer och dränerar. Genomströmningskapaciteten beror på upptagningsområdenas område och deras konstruktionsegenskaper.

Krokar och fästen är fixerade på ett avstånd av 90-100 centimeter. För att ta bort all vätska från det 10 m långa rännsystemet, installera ett utloppsrör med en diameter på minst 10 cm. Nästa steg är att förbereda takremsor. Galvaniserade tunna metalllistar har en medeltjocklek på högst 0,7 mm. Måtten beror på takets dimensioner. Om det finns en 60 mm bred skiva under kanten på wellpappet, använd förstärkta profiler med en lång vertikal axel. En erfaren hantverkare kan göra en bit av en stålremsa genom att böja den på en arbetsbänk med en klubba. Sedan anpassas en hemgjord remsa med önskad vinkel till storlek och målas för att skydda det galvaniserade stålet från sandskador.

Om en färdig del köps, ta hänsyn till längden på överhänget och arbetsöverlappningen (cirka 100 mm). En skena är i genomsnitt 200 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utför sedan flera åtgärder

  • Rita en rak gesimlinje … För detta används en nivå och ett måttband. På ett avstånd av 1/3 och 2/3 av överhänget appliceras två linjer. De behövs för att köra naglar jämnt upptill.
  • Takbjälkarnas ändar skärs och gesimskivan fästs . Den är monterad av delar som är över från installationen av svarven. Spik panelen längs markeringarna med en sladd. Trädelar impregneras med en speciell förening eller målas över i ändarna från förfall.
  • Det är nödvändigt att starta installationen av remsan, gå tillbaka 2 cm från slutet, där den första spiken drivs in … Följande spikar drivs in med en 30 cm stigning, längs båda linjerna, så att ett rutmönster erhålls.
  • Nu kan du överlappa resten av plankan, det är lämpligt att dessutom fixera lederna med spikar så att de inte vrider sig … Den sista delen av fodret viks på änden och fästs, kliver tillbaka från kanten på 2 cm. Självgängande skruvar eller skruvar längs hela längden är infällda inåt så att huvuden inte stör den ytterligare läggningen av korrugerade styrelse.

Byggandet av takfoten plankan anses av byggarna inte kräva speciella färdigheter. Med ett bra verktyg och grundläggande färdigheter tar det inte mer än två till tre timmar.

Rekommenderad: