Mantlar Ett Hus Med Ett Professionellt Ark (38 Bilder): Hur Man Mantlar Väggar Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktioner För Beklädnad Av Fasaden Med Wellpapp. Hur Man Täcker En

Innehållsförteckning:

Video: Mantlar Ett Hus Med Ett Professionellt Ark (38 Bilder): Hur Man Mantlar Väggar Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktioner För Beklädnad Av Fasaden Med Wellpapp. Hur Man Täcker En

Video: Mantlar Ett Hus Med Ett Professionellt Ark (38 Bilder): Hur Man Mantlar Väggar Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktioner För Beklädnad Av Fasaden Med Wellpapp. Hur Man Täcker En
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Mantlar Ett Hus Med Ett Professionellt Ark (38 Bilder): Hur Man Mantlar Väggar Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktioner För Beklädnad Av Fasaden Med Wellpapp. Hur Man Täcker En
Mantlar Ett Hus Med Ett Professionellt Ark (38 Bilder): Hur Man Mantlar Väggar Med Egna Händer? Steg-för-steg-instruktioner För Beklädnad Av Fasaden Med Wellpapp. Hur Man Täcker En
Anonim

Mantlar ett hus med ett professionellt ark är mycket vanligt, och därför är det så viktigt att ta reda på hur man mantlar väggarna med egna händer. Steg-för-steg-instruktioner för beklädnad av fasaden med wellpapp kommer att vara den mest värdefulla hjälpen för många människor. Ett separat aktuellt ämne - hur man täcker en balkong från utsidan med samma ark - bör inte heller diskonteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av beklädnad

Innan du beskriver de faktiska nyanserna för efterbehandling i allmänhet måste du svara på en fråga som förmodligen plågar varje ägare av en privat byggnad. Denna fråga - är sidospår eller profilerad plåt bättre? Detta ämne orsakar heta diskussioner bland både nybörjare och erfarna människor. Men ändå är det fullt möjligt att förstå det. Fasad är utformad för att skydda väggar från ogynnsamma yttre faktorer, samtidigt som det ger ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda grejerna:

  • av metall;
  • stark nog;
  • bränn inte;
  • servera länge;
  • installeras utan onödiga problem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men att mantla huset med wellpapp utifrån visar sig vara en mycket enklare sak. Till skillnad från att installera sidospår är det inget särskilt behov av att involvera kvalificerade installatörer. Det är värt att överväga att byggnader som är färdiga med profilerade ark fortfarande ibland ser lite rustika ut jämfört med dekorerade sidor.

Det är absolut nödvändigt att förbereda väggarna själva. Eftersom stål kännetecknas av ökad värmeledningsförmåga måste du ta hand om isolering (och arrangemang av ett antal lager av vägg "paj" som hjälper isoleringen att utföra sin funktion); Dessutom får vi inte glömma ventilationen av den inre volymen och skapandet av lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja ett professionellt ark

Detta är naturligtvis också en mycket viktig fråga. Professionella väggark finns i ett enormt antal alternativ. Och därför bör det väljas så noggrant som möjligt för att utesluta även ett litet fel . Ett av de viktigaste kriterierna är den skyddande beläggningen. Om du vill ta det mest lönsamma alternativet för dig själv, bör du definitivt föredra ett enkelt galvaniserat ark.

Det är sant att dess livslängd inte kommer att vara så lång, ett sådant sparalternativ kan knappast anses vara det rätta valet. Därför är det fortfarande lämpligt att fokusera på olika typer av polymerbeläggningar som förbättrar de skyddande egenskaperna. Av dessa är polyester det enklaste. Det visar sig vara det mest prisvärda av alla skydd, men dess begränsade tjocklek minskar drastiskt dess effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ är:

  • matt polyester (dess något annorlunda struktur och något tjockare garanterar hållbarhet och ingen bländning);
  • pural (blandning av polyuretan-polyamid med en bekräftad livslängd på upp till 50 år);
  • plastisol (ett hållbart ämne som är konstruerat för att motstå allvarliga mekaniska och termiska effekter).

Men skillnaden mellan typerna av wellpapp är förknippad med dess dimensioner, närmare bestämt med den totala plåttjockleken. Konstruktioner upp till 0,4 mm är endast lämpliga för tillfälliga byggnader. Privat bostadsbyggande, även med en miniminivå av krav, innebär användning av ett mer hållbart och pålitligt material. Fasadbeläggningen ska ha en tjocklek på 0,45 till 0,5 mm. Men de tjockaste profilerade arken (från 0, 6 mm) bör också undvikas, liksom de tunnaste - deras svårighetsgrad är motiverad endast där extrema belastningar skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och ändå väljer den överväldigande majoriteten av konsumenterna, även från den kommersiella sektorn, ett professionellt ark också efter design. Det är inte svårt för industrin att ordna metallens yta i olika färger. Men att jaga originalitet är inte mycket meningsfullt, eftersom den optimala kombinationen för taket måste skapas. Annars kommer huset inte att uppfattas som ett enda, stilistiskt integrerat utrymme. Därför kommer huvudmålet - att skapa ett gynnsamt intryck - inte heller att uppnås.

Samtidigt är det värt att överväga särdragen i olika typer av färgade och dekorerade på ett eller annat sätt speciellt sätt profilerat ark. Enligt erfarna designers och finsmakare ser hus målade i elfenben väldigt vackra ut .… Denna design är inte för flashig, men samtidigt är den ganska uttrycksfull och ser värdig, respektabel ut.

Det verkar som att 95% av människorna kommer överens om att producera en sådan effekt med sitt hem. Gröna färger är också efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hon

  • original;
  • färsk;
  • glädjande för ögat;
  • skapar associationer med vilda djur och vårar;
  • väcker positiva känslor;
  • går bra med olika andra färger.

En bostad dekorerad med en sten ser vacker och solid ut, oförstörbar utåt . Det är värt att notera att ett professionellt ark med samma effekt produceras för staket. Det vill säga att det är lätt att säkerställa harmoni på webbplatsen. Den nödvändiga visuella effekten stöds vanligtvis av fotoforskridande utskrift . Denna teknik är väl etablerad och har använts i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest avancerade wellpapp, imiterande sten, innehåller upp till 10 lager . Detta är en sydkoreansk utveckling som länge har skyddats av ett patent. Den nödvändiga säkerheten tillhandahålls av polyester eller PVDF. Valet mellan dem bestäms av en viss tillverkares policy. Däck under ett träd är också viktigt ur estetisk synvinkel (inklusive dekorerad under en stock). Dessutom är det den här versionen av den som är mest igenkännlig i alla världens länder. Och det är just sådana lösningar, även enligt versionen av sökmotorer, som oftast visas i första hand. Perfektionen av industriella imitationer är redan sådan att det är svårt att omedelbart skilja en yta från ett naturligt trä.

Det är värt att överväga det varje specifik modifiering imiterar utseendet på en helt specifik träslag eller typen av dess bearbetning . Storleksintervallet beror alltid enbart på tillverkarens policy. Om du inte gillar det traditionella träiga utseendet kan du alltid beställa vita lakan med bruna inneslutningar. För uttalad lättnad är knappast motiverad. Faktum är att en sådan beläggning snarare kommer att skapa associationer med en hangar eller ett lager, och inte med en vanlig bostadshus.

Om möjligt bör du beställa material som redan är skuret i önskade bitar. Då blir sannolikheten för fel mindre och arbetshastigheten ökar dramatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av material

Att bestämma förbrukningen per 1 m2 innebär att förstå exakt hur mycket material du behöver beställa . Och det är definitivt inte värt att skynda sig att uppskatta det erforderliga beloppet, såväl som alltför förtroendefulla onlinekalkylatorer. Praktiken visar att de bara ger mycket ungefärliga siffror. Profilarkets längd är av avgörande betydelse vid beräkningarna. För fasader beställs ett profilerat ark lika med väggens höjd - så det bör inte finnas några speciella överraskningar från denna sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den typiska arkbredden är alltid 125 cm, med sällsynta undantag för vissa tillverkare. I detta fall kan den verkliga arbetsbredden skilja sig avsevärt beroende på vågparametrarna. Dessutom får vi inte glömma att lägga på en låda eller annan ram, om den nödvändiga överlappningen mellan angränsande ark … Men längden på lutningen kan ignoreras - denna parameter är endast relevant för takmonteringar.

Om du har några tvivel - till exempel för väggar med en komplex konfiguration - kan du vända dig till proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Obligatorisk uppsättning element

Installation av wellpapp har ett antal viktiga funktioner, och det är mycket problematiskt att utföra allt arbete utan rätt utrustning. Hörn överlagrade på insidan och utsidan är efterfrågade . Sådana produkter monteras i valfri vinkel och utskjutande yta som ska utrustas. De täcker också kanterna på den profilerade metallen. Vägglisten är en produkt som är indelad i ett antal typer. Känd åtminstone:

  • första;
  • ansluter;
  • horisontell;
  • plankans universella karaktär.
Bild
Bild

Lamellernas roll är mycket hög. De bildar anslutningar vertikalt och horisontellt. De används för att överlappa lederna på de profilerade arken längs längden. Samtidigt utesluts kränkningen av fästelementens egenskaper och arkens separation, även med en relativt kraftig vind. Lutningar används för att trimma öppningar för dörrar och fönster; de används också för att trimma platser med sofistikerad geometri. Även för installation av wellpapp kan du behöva:

  • aquiloner för fönster och dörrar;
  • plattband för olika projektioner;
  • lameller som förbinder ark;
  • dräneringssystem, det vill säga strukturer som säkert släpper ut sediment och smälter vatten från väggen, dagg.

Alla sådana mönster är av både standardtyp och tillverkade enligt en individuell lista med egenskaper. Rostfritt stål släpps ut för deras produktion. Den är dessutom belagd med skyddande polymerer, så motståndet mot skadliga meteorologiska faktorer blir ganska högt. Du kan enkelt välja mönster av en eller annan favoritfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det finns vanligtvis inga speciella svårigheter på förberedelsestadiet . De börjar med demontering av plattband, rännor, ebber och andra störande produkter. Sedan måste ytan repareras. Det behöver inte jämnas ut, men sprickor, sprickor och hål måste repareras. Du måste också ta bort all mögel och bon av andra svampar.

Förberedelser för att avsluta fasaden på ett trähus har sina egna finesser. I allmänhet är trä lämpligt för installation av wellpapp . Men i alla fall bör du börja med antiseptisk behandling , så att skadliga svampar inte startar. När trädet är torrt behandlas det dessutom med föreningar som ökar brandmotståndet.

En tegel- eller stenyta måste undersökas, vid behov slå ut försvagade och spruckna områden och ersätt dem sedan med mer hållbart murverk.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Installera ramen

Det är i detta skede som det avgörs hur vackert den färdiga beläggningen kommer att se ut. Att lägga ut wellpappet med egna händer horisontellt eller fästa det vertikalt - beror till stor del på dekoratörernas personliga smak. Det är viktigt att svarven utförs på ett identiskt sätt.

  • Börja med att markera väggarna för montering av fästfästen … Du måste flytta från hörnet.
  • Märken placeras enligt rörledningens instruktioner … I vissa fall är det mer korrekt att använda en lasernivå. Avståndet mellan märkena bör vara från 0,5 till 0,6 m. Efter att ha förskjutits vertikalt med 0,4 m utförs samma operation. När märkningen är klar måste du göra en urtagning med en stansare, i vilken plastpinnar drivs in.
  • Därefter placeras galvaniserade metallfästen på märkena . Självgängande skruvar används för att fixa dem. Experter tror att det är nödvändigt att sätta en paronitpackning mellan väggen och fästet.
  • Nästa steg är att installera styrelementen; noga övervaka att de är fästa i ett strikt enhetligt plan . Även mycket blygsamma avvikelser kan försämra kvaliteten på arbetet dramatiskt.
  • I vissa fall är det nödvändigt att förstärka metallramen .… Sedan krävs det att sätta tvärstänger i profilernas intervall. De är urklipp av samma profil. En sådan bunt med långa ramelement gör att du kan skapa en monolitisk struktur från celler. Vi får inte glömma att lådan alltid är gjord med isolering. Oftast är det plattor av mineralull eller expanderad polystyren. Det är ingen idé att leta efter originallösningar och överge dessa testade alternativ. Tallrikar läggs ut i intervall mellan ramdelar. Att fästa dem på väggen görs med antingen spikspikar eller limblandningar av en speciell komposition.

För att maximera vidhäftningen måste båda alternativen användas samtidigt, samtidigt som man inte glömmer överlappning av den termiska barriären med ett membran som skyddar mot vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av wellpapp

Det är inte så svårt att ordentligt hölja husets yttervägg med ett profilerat ark själv

  • Börja med att fästa lutningsplankorna baserat på ytterligare delar … De är fixerade med självgängande skruvar för metall i steg om 0,3 m.
  • Därefter kommer installationen av källaren ebb, som ska stå exakt längs lådan … Om längden på en specifik lågvatten är otillräcklig måste du docka ett par lameller; överlappningen med ett skift bör vara 0,02-0,03 cm.
  • Nästa steg i tekniken är installationen av ett yttre hörn . Den är precis monterad på en avsedd plats för hela väggens höjd. Fästning görs med ett steg på 0,3 m.
  • Då är det dags att installera arken själva. Vertikal fastsättning utförs från hörnet till mitten, från basen till sidan av gesimsen; när du fyller horisontellt är det också bättre att flytta utifrån och samla remsor successivt.
  • Lämna inte en transportskyddsfilm på det profilerade arket . Det finns ingen nytta av det, men skadan under drift är utan tvekan.
  • Paneler monteras i byggnadens hörn och skruvas inte in helt med en självgängande skruv i arkens hörn .… Detta gör att planen kan justeras. Endast nästa steg kan vara den sista fixeringen med självgängande skruvar. De skruvas in i var tredje våg. Det andra arket exponeras i ett plan som motsvarar den tidigare monterade produkten. Du måste fästa det profilerade arket med en överlappning av 1 våg. Detta är tillräckligt för att bibehålla täthet. Överlappningspunkterna är anslutna med självgängande skruvar med ett avstånd av 0,5 m.
  • Det är oacceptabelt att skruva fast fästelement med en stark klämma . Poängen är den höga värmeutvidgningskoefficienten för det profilerade arket. Ett mellanrum på 0,08-0,1 cm bör vara kvar från fästelementets huvud till arkets yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du placerar väggar från ett profilerat ark kan andra subtiliteter dyka upp som förtjänar noggrann undersökning . Så att täcka balkongen med en profil måste utföras innan den glasas, annars måste du först ta bort det redan exponerade glaset och sedan återföra dem till sin plats. Du kan ta en gammal parapet som grund för fastsättning. Men ibland är den mantlad med andra material som måste demonteras. Vissa människor föredrar att forma trämanteln. Det är mycket viktigt att förstärka det ordentligt. Fästning utförs traditionellt på självgängande skruvar.

Ofta uppstår ett annat problem - mantel med ett profilerat ark av en bar eller timmerhus. Om skicket på de gamla timmerstugorna inte orsakar några klagomål bör du helt enkelt såga av avsatserna och lämna bara 5 cm vardera. Men först måste du se till att ingenting kommer att falla av med denna procedur. Med en uppenbar risk för förstörelse måste du fästa de problematiska träfragmenten med spikar eller självgängande skruvar. Då kan du redan redigera arket enligt den klassiska metoden; sådana verk utförs också av proffs, även om de sällan stöter på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är nödvändigt att fixa det profilerade arket inte bara på hus av trä och andra träslag .… Det är ofta fäst på en tegelvägg. Direkt anslutning kan uppnås med hjälp av pluggar med ankare. För att installera dem måste du borra hål i förväg. Kanalerna ska vara 0,05 cm större än insatsen.

Dyvlar med slagskruvar gör att du kan påskynda installationen. Deras yttre skillnad är trådens form. Men problemet är att sådana fästelement kan bryta ytan på arket. Alla utskott och ojämna områden måste tas bort i förväg.

Att sammanfoga ark i tegel med varandra görs med nitar - det här är det mest pålitliga sättet.

Rekommenderad: