Vägg Wellpapp: Mått På Fasaden Wellpapp, Typer Och Färger, Tillbehör För Wellpapp, Alternativ För Trä. Vad är Skillnaden Från Takläggning?

Innehållsförteckning:

Video: Vägg Wellpapp: Mått På Fasaden Wellpapp, Typer Och Färger, Tillbehör För Wellpapp, Alternativ För Trä. Vad är Skillnaden Från Takläggning?

Video: Vägg Wellpapp: Mått På Fasaden Wellpapp, Typer Och Färger, Tillbehör För Wellpapp, Alternativ För Trä. Vad är Skillnaden Från Takläggning?
Video: Arbetsområde låda med intarsia 2024, April
Vägg Wellpapp: Mått På Fasaden Wellpapp, Typer Och Färger, Tillbehör För Wellpapp, Alternativ För Trä. Vad är Skillnaden Från Takläggning?
Vägg Wellpapp: Mått På Fasaden Wellpapp, Typer Och Färger, Tillbehör För Wellpapp, Alternativ För Trä. Vad är Skillnaden Från Takläggning?
Anonim

Att veta allt om väggplåt är användbart för ägarna till många privata hus och offentliga byggnader. Dimensionerna på fasadprofilerade ark, dess typer och färger kan variera mycket. I vilket fall som helst bör du ta reda på tillbehören till wellpappet, med dess alternativ för trä och andra stilar, och hur detta material skiljer sig från takplåten.

Bild
Bild

Särdrag

Wellpapp är ganska vanligt på marknaden. Du kan hitta en liknande produkt från alla större leverantörer. Många kunder försöker använda detta material, och det är erkänt som en nästan universell lösning. Designen är mycket lättare och tunnare än när man använder betong, tegel eller till och med täta träplankor. Trots detta är det professionella arket mycket pålitligt och fungerar i flera år, det utmärks av imponerande hårdhet.

Styvheten beror på den speciella vågformen och den betydande storleken på revbenen. I ett antal modeller når metallskiktet 0,9 mm. Detta ökar avsevärt stabiliteten hos de dekorerade väggarna. Vikt 1 kvm m sträcker sig från 5 till 8, 8 kg - här spelar både stålkvaliteten och de använda extra polymermaterialen och färgämnena en roll. Minsta våghöjd är 2 cm (även om material med vågor på 3, 5 eller 4, 4 cm är mer efterfrågat och mer effektivt).

Bild
Bild

Till förmån för profilerade stålväggar i allmänhet säger de:

  • optimalt förhållande mellan kostnad och kvalitet;
  • ingen risk för brand;
  • jämförande lätthet;
  • enkel installation;
  • utmärkt utseende som lätt passar in i alla miljöer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från takläggning?

Det bör genast påpekas att de tekniska egenskaperna hos väggmodellerna är mycket höga. Och det är varför de kan säkert användas för takläggning … Det finns dock en varning: ökad styrka uppnås på grund av ökad gravitation. Därför tål inte alla bärande strukturer en sådan belastning. Du måste noggrant beräkna åtminstone de tekniska parametrarna för alla kontaktpunkter, från början för att justera projektet längs väggarna och på fundamentet.

Skillnaden mellan vägg- och takterrass är deras huvudsakliga syfte. Produkter av märket "C" används, som det är lätt att förstå, för design av huvudväggar och olika staket … Det är värt att komma ihåg - i vissa fall används undermåligt material för skiljeväggar som har individuella bucklor, dåligt fläckiga platser och andra kränkningar. Därför måste du noggrant välja den färdiga produkten; med en ganska hög kvalitet och noggrann beräkning av laster kan du säkert sätta väggarket på taket och takplåten som ett staket.

Styvheten och styrkan hos produkterna för väggen är något mindre än för taket … I grund och botten placeras ett material med en trapetsformad våg på taket. Det ska vara lättare, vilket inte är förvånande. Kvaliteten på korrosionsskydd av väggkonstruktioner kan vara något lägre eftersom de påverkas mindre av väderpåverkan.

Samtidigt placeras material med ett speciellt monteringslås extremt sällan på väggen och staketet - andra anslutningsmetoder behövs här.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Däck kan ha en mängd olika färger. Färgen begränsas endast av färgämnen som uppfyller RAL -skalan eller någon annan liknande standard. Inte svartvitt är utbredd, men designlösningar som gör:

  • under en tegelsten;
  • under trädet;
  • under naturstenen.

Märkena på fasadplåtar visar vissa tekniska egenskaper. Både metallens tjocklek och profilens storlek illustreras tydligt. Som redan sagts, väggpaneler är märkta med bokstaven C. Skriv omedelbart efter det profilernas höjd, mätt i millimeter … Till exempel har en C10 -produkt vågor på 1 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den minsta revbenshöjden är 0,6 cm. Den högsta (för en serieprodukt) är 11,4 cm … En ökning av denna indikator ökar bärighet - vilket dock uppnås genom att göra konstruktionerna tyngre. Det bör noteras att antalet vågor ofta är olika.

Mest efterfrågade:

  • 5;
  • 6;
  • 7;
  • 8-vågiga ark.

Ståltjocklek indikeras utan korrigering för täckskikt. Väggmodeller av det profilerade arket visar sig alltid vara tunnare än de bärande versionerna. Märkningen innehåller nödvändigtvis information om arbetsbredden på arket. Det beräknas som den totala bredden minus överlappningsytorna.

De bredaste arken når i allmänhet 125 cm, varav 115 cm kvar för det användbara området.

Bild
Bild
Bild
Bild

För överensstämmelse med andra siffror anges den maximala arklängden också i millimeter. För olika tillverkare kan det vara 12 000 eller 10 000. I vissa fall är det tillåtet att utelämna denna parameter.

Typen av skyddande beläggningar betecknas enligt följande:

  • AC - en blandning av aluminium och zink;
  • PE - polyester;
  • PUR - polyuretan;
  • AK - akryl;
  • PVC - en kombination av polyvinylklorid och plastisol;
  • EOCP - zink applicerat med elektrolytisk metod.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett isolerande skyddsskikt appliceras från en eller två sidor. Bland alla märken av väggplåtar är de mest efterfrågade de andra:

  • C8;
  • C10;
  • C18;
  • C21;
  • C44.
Bild
Bild

Grupp C8 är lämplig för fasad och andra väggar … De använder det när de ordnar staket och skiljeväggar. Sådana produkter utmärks av utmärkta dekorativa parametrar. Vågorna upprepas med ett steg på 8 cm. Både galvaniserade och polymerbeläggningar används, den vanliga metalltjockleken är 0,5-0,7 mm.

C10 används också i takläggning … Detta är ett ark med god styvhet, och på grundval av detta kan du bygga ett staket upp till 2,5 m högt. Svarvsteget bör vara minst 80 cm. Du kan framgångsrikt efterlikna ett enkelt träfoder.

I vissa fall tas detta profilerade ark för att producera sandwichpaneler med polyuretanisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Korrugeringens höjd vid det väggprofilerade arket sträcker sig från 3, 5 till 4, 4 cm. Arkets längd är nästan obegränsad (eller snarare begränsad endast av möjligheterna till rullande produktion). Bredden på C10 -profilerna varierar från 90 till 100 cm. För kategorierna C18, C21 och C44 är denna siffra 100 cm. Tjockleken varierar nästan alltid från 0,55 till 0,7 mm.

Bild
Bild

Montering

Väggplåtstillbehör är mycket viktiga.

Du kommer behöva:

  • invändiga överliggande hörn;
  • initiala plankor;
  • remsor för horisontella sömmar;
  • aquiloner;
  • plattband;
  • anslutningsremsor;
  • dockningsremsor;
  • enkla inre hörn;
  • topp- och fönstertömningar.
Bild
Bild

Ofta fästs det profilerade arket på väggen för isolering … Därefter monteras först fästena, och först efter det fixeras själva materialet med hjälp av polyamidskivor.

För att det isolerande skiktet inte ska drabbas av vädret används filmer som stoppar effekterna av vind och fukt.

Fästena kompletteras med guider i form av bokstaven P; deras fästning med nitar gör att du kan justera väggarna och säkerställa luftflöde. Nästa steg är att fästa horisontella profiler på guiderna, även i form av bokstaven P.

Installation av väggplåt på fasaden utförs vanligtvis med självgängande skruvar, kompletterat med gummipackningar … Den inre och yttre beklädnaden på den initialt isolerade panelen läggs annorlunda ut. De börjar med utformningen av två lager takmaterial för att täta grunden horisontellt. Vidare är den nedre styrprofilen fixerad med ankerskruvar av universell typ. De är monterade vertikalt i den och ställningarna är fixerade, vilket gör att du kan skapa en ram.

Rekommenderad: