Däck Och Metallplattor: Vilket är Bättre För Taket På Ett Hus? Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Ark Från Metallplattor Vid Installation? Vilket är Dyrare Och Billigare? Andra Skillna

Innehållsförteckning:

Video: Däck Och Metallplattor: Vilket är Bättre För Taket På Ett Hus? Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Ark Från Metallplattor Vid Installation? Vilket är Dyrare Och Billigare? Andra Skillna

Video: Däck Och Metallplattor: Vilket är Bättre För Taket På Ett Hus? Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Ark Från Metallplattor Vid Installation? Vilket är Dyrare Och Billigare? Andra Skillna
Video: ARK: Survival Evolved (Одиночка) #67 - Дробилка, лаборатория и приручение троодона 2024, April
Däck Och Metallplattor: Vilket är Bättre För Taket På Ett Hus? Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Ark Från Metallplattor Vid Installation? Vilket är Dyrare Och Billigare? Andra Skillna
Däck Och Metallplattor: Vilket är Bättre För Taket På Ett Hus? Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Ark Från Metallplattor Vid Installation? Vilket är Dyrare Och Billigare? Andra Skillna
Anonim

Teknologierna står inte stilla, fler och fler nya material för takbeläggning produceras i världen. För att byta ut den gamla skiffern kom metallplattor och wellpapp. För att välja rätt material och inte ångra ditt köp måste du förstå ett antal funktioner i dessa mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden i installationen?

På grund av de olika produktionsprocesserna för wellpapp och metallplattor utförs installationen med hjälp av tekniker som skiljer sig från varandra. Metallplattor kräver ett uppmärksamt och hastigt arbetssätt. Efter installationen av svarven läggs golvet till vänster med en överlappningsmarginal, varje nästa lindas upp med kanten under botten . Om den ligger till höger ligger den nästa ovanpå den föregående. Materialets struktur är mycket känslig, och om du slarvigt kan du enkelt genomborra takmaterialet. Fästning utförs med självgängande skruvar med en gummerad bricka för att täta hålen från atmosfärisk nederbörd. Vid installation av metallplattor erhålls mer avfall i slutet av arbetet. Detta gäller golv med komplexa former.

Det är också viktigt att ventilera taket. För att göra detta, i de övre positionerna, som kommer att täckas med en ås, görs ett avstånd för ett utkast. Golvfogar är belagda med ett tätningsmedel för utomhusbruk och täckta med en stång . Wellpappet läggs i rader eller remsor med en överlappning på 15-20 cm. Ju brantare lutningsvinkeln är, desto mindre överlappning beaktas. Det första segmentet av golvet fästs med en självgängande skruv, sedan fästs ett annat på samma sätt. Sedan är de bifogade delarna inriktade i förhållande till åsen och fixeras med resten av skruvarna. När alla ark har lagts in ramas änddelarna in. Det sista elementet är en ram för att hålla den fallande snön. Den måste fästas ordentligt för att undvika separering med en massa snö.

Glidande snö kan skada dräneringssystemet. Därför rekommenderas att man använder metallrännor som tål stötbelastning bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av egenskaper

Däck är indelat i flera typer:

  • vägg;
  • obefintlig vägg;
  • bärare.

Skillnaden mellan dem är att för varje efterföljande typ ökar motståndet mot trycket som skapas på wellpapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan utvärdera materialet enligt egenskaperna nedan:

  • en slags ytform;
  • metallbeläggningens struktur;
  • korrugeringshöjd;
  • tjockleken på det använda stålet;
  • produktens totala längd;
  • bredden på den producerade banan;
  • typ av symmetri;
  • förekomsten av konstgjord sprutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Billig galvaniserad wellpapp används i byggnader av garagetyp . Köpet av ett material med ett extra lager av skydd och ett annat färgschema kommer att förlänga livslängden med 10 år. Vid tillverkning av metallplattor används kallvalsat stål för att bilda produkter utan uppvärmning. På grund av att profilen är styv och flexibel tål den en belastning på 250 kg / kvm. m. För att undvika frysning av byggnaden och eliminera onödigt buller är det nödvändigt att mantla insidan med mineralull.

En sådan termisk och akustisk barriär hjälper till att minska buller i byggnaden under regn, eftersom denna typ av tak i sig är som ett membran . Då är frosten inte hemsk, och främmande ljud kommer inte att störa dig. Den mest flexibla av de galvaniserade plåtvarianterna är konstruerad för en period på 20-40 år, men oavsett skydd kommer taket att börja rosta med tiden. Enligt tillverkarens garanti tål ark med ett kopparlager 50-70 år.

Det mest motståndskraftiga, men också det dyraste, är taket av zink-titan, som kan stå i över 130 år och glädja sig över kvaliteten på sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i utseende

På grund av den längsgående böjningen kan wellpappet inte förväxlas med någonting. Formen på en krökt våg är: kvadratisk, trapetsformad, halvcirkelformad och andra. När det är nödvändigt att bygga till exempel ett staket, tar de ett golv med en tjock profil. Denna funktion gör att den tål vindbelastning. Tjockleken som används i detta slag är från 0,35 mm till 1,5 mm. Baserat på detta varierar massan per 1 m2 från 3 till 12 kg. Om wellpapp anses vara ett mer budgetalternativ, visar metallplattan kvalitetsprodukter i alla dess utseende.

Genom att zooma in på en del av en profil kan du se många olika skyddande lager. Metallplattor tillverkas med sådana skyddande estetiska och skyddande lager som:

  • polyester - ger en blank nyans av ytan och är motståndskraftig mot blekning;
  • matt polyester - baserad på teflon, skyddar mot skador;
  • polyuretan är ett av de starkaste skikten av denna typ, tillämpligt i en miljö med hög luftsalthalt;
  • PVDF - en tillsats för att förbättra PVC -taket hjälper till att motstå färgblekning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är billigare?

Om målet är att spara pengar på att täcka taket, kommer wellpapp att vara budgetalternativet. Med en tjocklek på 0,5-0,55 mm varierar priset per kvadratmeter från 150 till 250 rubel. Metallplattor blir de dyraste . Avfall från sådana reparationer är cirka 40%. Kostnaden för samma blad kommer att kosta 400-500 rubel per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Baserat på ovanstående information kommer båda materialen att fungera bra att placeras på taket på ett hus. Med förbehåll för den tekniska processen kommer ett sådant tak att hålla mer än 20 år. Baserat på följande kriterier görs materialval.

  • Pris . Ett professionellt ark är flera gånger billigare än ett kakel, men livslängden är mycket kort. Nu i butikerna finns det ett stort utbud av varor, och det finns till och med professionella plåtar av hög kvalitet, liknande metallplattor. Kostnaden är dock jämförbar med kostnaden för ett metallplåt och det kommer inte att vara möjligt att spara pengar.
  • Taklutning . Användningen av wellpapp för taket är motiverad när lutningen är över 3-6 grader och metallplattor - om lutningen är mer än 12 grader. Det är mer rationellt att täcka mjuka sluttningar med ett profilerat ark för snabb dränering av vatten, medan metallplattor kommer att behålla vatten.
  • Utseende . Metallplattans märkliga böj ger intrycket av ett dyrt och högkvalitativt tak, medan wellpappet ser billigt och enkelt ut.
  • Rampens område . Branschen producerar profilerade ark upp till 12 meters längd, som är lämpliga för taket på stora hangarer och verkstäder. För hushållsändamål är det bättre att köpa en kompakt metallplatta.
  • Däck och metallplattor tål höga temperaturer . Denna överlappning används aktivt av ägarna till bad och bastur, liksom de som har spisvärme.

Allt material är tillverkat enligt alla standarder och kommer att hålla länge.

Rekommenderad: