Profilerat Virke (53 Bilder): Vad är Det Och Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Virke Från Ett Konventionellt Virke? Dess Produktion Och Typer Av Profil, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Profilerat Virke (53 Bilder): Vad är Det Och Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Virke Från Ett Konventionellt Virke? Dess Produktion Och Typer Av Profil, Fördelar Och Nackdelar

Video: Profilerat Virke (53 Bilder): Vad är Det Och Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Virke Från Ett Konventionellt Virke? Dess Produktion Och Typer Av Profil, Fördelar Och Nackdelar
Video: 6. Rätt virke på rätt plats del 2 - kursen Att välja trä 2024, April
Profilerat Virke (53 Bilder): Vad är Det Och Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Virke Från Ett Konventionellt Virke? Dess Produktion Och Typer Av Profil, Fördelar Och Nackdelar
Profilerat Virke (53 Bilder): Vad är Det Och Hur Skiljer Sig Ett Profilerat Virke Från Ett Konventionellt Virke? Dess Produktion Och Typer Av Profil, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

För närvarande är marknaden för moderna byggmaterial mättad med en mängd olika produkter avsedda för byggnader med låga byggnader. Naturliga trämaterial har inte tappat sin relevans och efterfrågan. En av ledarna inom timmerkonstruktionvirke anses vara tungprofilprofil. Branschen producerar ett stort antal rektangulära balkar med släta eller rundade sidor. Övre och nedre sidorna kan utrustas med speciella utskjutningar och spår i form av fjäderanslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Träets egenskaper gör det möjligt att klassificera detta material som en miljövänlig produkt som är lämplig för byggande av bostadshus. Profilerat virke gör att du kan minska byggtiden.

Idag betraktas profilerat trä som ett av de budgetmässiga och tekniskt avancerade materialen för byggande av byggnader. Naturligt trä ser ganska presentabelt ut och gör det möjligt att bibehålla värmeledningsförmågan.

Om du behöver bygga ett bostadshus på kort tid, bör du vara uppmärksam på det profilerade virket, som är ett naturmaterial av hög kvalitet.

Virket tillverkas med hjälp av speciella industriella träbearbetningsmaskiner . Under tillverkningsprocessen utsätts ett träämne för flera bearbetningscykler, resultatet av sådant arbete är en perfekt jämn form av en stång med de egenskaper som är nödvändiga för konstruktion. Gran, asp, tall, lärk och till och med cederträ används som utgångsmaterial för produktion av virke. Budgetalternativen är tall och asp, dessa trädarter tål plötsliga temperaturförändringar och fuktskillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller dyra arter inkluderar de cederträ och lärk, de värderas för den längsta livslängden . Gran anses vara den lägsta råvaran, eftersom dess trä är föremål för förfall, så materialet används för inredning. Profilerat virke har fördelar, av vilka det främsta är närvaron av en dubbelsidig profil, med hjälp av vilka elementen fixeras under konstruktionen. Närvaron av en speciell profil i virket gör det möjligt att påskynda konstruktionstakten och spara budgeten för isolering av husets ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högkvalitativt virke tillverkas enligt GOST-standarder . Ursprungligen väljs trä för ämnena, parametern för stapelns sektion väljs - kvadratisk, rund eller rektangulär. Allt material med defekter avvisas. Därefter grupperas arbetsstyckena efter storlek och skickas för torkning under naturliga förhållanden, vilket kan pågå i flera månader.

För att påskynda processen används torkammare, där virket förvaras under vissa förhållanden i 3-4 veckor.

Alla ämnen behandlas med brandskyddsmedel och antiseptika, varefter de skickas för sågning och profilering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerat virke har sina fördelar och nackdelar. De viktigaste fördelarna med detta byggmaterial är följande:

  • ett hus byggt av virke ser ljudligt och vackert ut, det kommer inte att kräva extra kostnader för yttre dekoration;
  • materialet är miljövänligt och har en fördelaktig effekt på människors hälsa;
  • trä har en låg värmeledningsförmåga, vilket gör det möjligt att spara på uppvärmning av huset;
  • timmerelementen passar tätt mot varandra, så att kronor och väggar inte behöver tätas;
  • trä har hållbarhet, efter bearbetning med speciella föreningar utsätts det inte för förbränning, mögel och mögel;
  • bygga ett hus är lätt att installera och snabbt att slutföra byggnadsarbete;
  • högkvalitativt virke har en lång livslängd, det är inte benäget att spricka, det behåller sina ursprungliga övergripande parametrar väl, trots att efter montering av ramen finns det en liten krympning av materialet;
  • ett hus av timmer, har en viss lätthet, så det kräver inte en djup grund - en remsa eller pelare är tillräckligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de många fördelarna har timret också nackdelar:

  • virket kan ha en defekt i själva träet eller profildelen;
  • säljs ofta material som har en dålig torkningsgrad, vilket resulterar i att krympningsperioden vid byggnaden förlängs avsevärt;
  • även behandlat med en brandskyddsmedel, är timmer ett brännbart material, därför kräver det överensstämmelse med brandsäkerhetsstandarder;
  • om träets tjocklek väljs utan att ta hänsyn till klimatförhållanden, liksom om monteringstekniken inte följs, kommer byggnaden att behöva skapa ett extra isoleringsband;
  • efter att strukturen har krympt blir det svårt och kostsamt att ändra layouten i rummet;
  • naturligt trä är benäget att mörkna, så byggnadens utsida måste målas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att huset har byggts behöver det ofta inte invändig väggdekoration, eftersom massivt trä ser estetiskt tilltalande ut utan att behöva ytterligare dekorationer.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från andra material?

Naturligt profilerat virke är ett högteknologiskt byggmaterial. Skillnaden mellan det profilerade virket och den vanliga limmade analogen är att träets naturliga struktur är helt störd i det limmade materialet, vilket har en dålig effekt på träets kvalitet efter torkning. Profilerat virke är tillverkat av massivt trä, så det är bättre, mer pålitligt och mer hållbart, men det kan vara känsligt för sprickbildning och krympning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Externt ser en profilerad balk ut så här: dess yttre sida är platt eller i form av en halvcirkel, och sidan som ligger inuti byggnaden är alltid jämn och noggrant hyvlad. Träets sidosidor har ett speciellt spår och ett spikliknande utskjutande element, med deras hjälp fästs elementen på ett tillförlitligt sätt under installationen. Bandjuteisolering läggs mellan virket . Sektionen av en profilerad produkt kan vara annorlunda - det beror på materialets syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den främsta fördelen med det profilerade materialet är att det har ett tand-och-spårelement på båda sidor, vilket säkerställer montering av väggar med ett minimalt antal hål, som sedan måste tätas. Om vi jämför med detta material en vanlig rundad stock, som är billigare, så har den inte sådana egenskaper, därför är en profilstång dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas en professionell bar?

Profilerade balkar produceras av en träbearbetningsanläggning som har produktionsutrustning som kan användas för profilering. Varje tillverkare tillverkar sina produkter i enlighet med GOST -standarder, och själva produktionen innebär implementering av flera steg i träbearbetningen.

  • Valet av timmer . Lärk och tall används för profilerade balkar; det är möjligt att göra balkar av Altai cederträ eller gran. Den mest värdefulla råvaran är lärk, dess trä har god motståndskraft mot fukt, och den värms också långsamt och jämnt för att sedan svalna. Ibland används ek eller lind för tillverkning av virke.
  • Val av avsnitt . I produktionen kan produkter av en rund eller fyrkantig sektion tillverkas. I detta fall kommer produktens fukthalt att motsvara fuktinnehållet i färskt virke.
  • Avvisningsstadium . Materialet inspekteras och om skador eller defekter upptäcks tas det bort från den fortsatta produktionscykeln.
  • Kalibreringssteg . Trä sorteras inte bara efter måttindikatorer, utan också efter sektionens storlek.
  • Torkningsprocess . Den är indelad i natur eller kammare. För att undvika sprickbildning av materialet under torkning gör tillverkarna ofta en kompensationsskärning mitt på arbetsstycket. För att utföra torkning i speciella kammare staplas virket så att materialet har möjlighet till luftcirkulation.
  • Slipning . Det utförs på en maskin där arbetsstycket bearbetas från alla fyra sidor samtidigt, vilket eliminerar avvikelser i den angivna dimensionen. Efter bearbetning får materialet en slät och jämn yta, och fästelement för tunga och spår erhålls på sidosidorna.
  • Materialförpackning . Efter bearbetning staplas träbyggnadsmaterialet i en hög och håller det under låga luftfuktighetsförhållanden under transport.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små privata tillverkningsföretag kan bryta mot den etablerade tekniken för trätillverkningsprocessen, vilket manifesteras av utseendet på träfel, som inte bara kan ses i produktionsstadiet, utan också under byggnadsmonteringsprocessen. Värst av allt, om defekter börjar manifestera sig under driften av huset.

Bild
Bild

Översikt av arter

Profilerade balkar, liksom hyvlade balkar, tillverkas med sofistikerad produktionsteknik, som ständigt förbättras, vilket ökar produkternas kvalitet. I en generaliserad form klassificeras produkttyperna enligt flera kriterier.

Efter profiltyp

Varianter av profilerat virke beror på formen och antalet tung-och-spårelement

  • Profil med 1 spik . Det är ett åsliknande utstick riktat uppåt. Detta förhindrar ansamling av vatten vid anslutning av två sådana stänger. Sådana produkter torkas naturligt och används för att bygga ett bad, ett lusthus, ett lanthus.
  • Profil med 2 spikar Ett par åsar skapar en stark anslutning och minskar värmeförlusten kraftigt. Värmeisolerande rullad jute läggs ofta mellan de kamformade spikarna.
  • En profil med fasade utsprång är en modifiering av en stång med 2 spikar . Den fasade fasen på fasningen förhindrar att fukt tränger in i utrymmet mellan lederna. Dessutom gör denna form av fasningarna det möjligt att på ett tillförlitligt sätt täta väggarna genom tätning. Profilerade balkar med fasade fasor ser mer presentabla och ovanliga ut.
  • En profil som kallas en kam . Detta material har ett flertal monteringsspår, vars höjd är minst 10 mm. Med en sådan stång kan du maximera värmebehållningen och säkerställer tillförlitligheten hos den monterade strukturen. Profilen med kamtyp gör det möjligt att vägra användning av isolering. Men det är värt att notera att det är ganska svårt att arbeta med sådant material vid montering - viss erfarenhet och färdigheter kommer att krävas. Det svåraste är att montera ett hus från en sådan bar i vått väder, när träet sväller och åsarna passar tätt in i landningsspåren.
  • Profilen, som kallas finska, har 2 åsar som har en fasad fasning, dessutom finns det ett stort utrymme mellan dessa åsar. Den finska versionen ger en tät sammanfogning av elementen och tillåter också användning av rullad juteisolering.
Bild
Bild

En profil av kamtyp är mer efterfrågad på byggmarknaden; detta byggmaterial är ofta förfalskat med hantverksmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter profilform

Baserat på formen på den yttre sidan av den profilerade stången utmärks en jämn eller halvcirkelformad typ. Den platta profilen har fasade fasningar, eller så kan de saknas. Den halvcirkelformade versionen ser ut som en rundad profil, som också kallas "block house ".

  • Rakt ansikte är standard . Detta är den mest praktiska profilen för installation, som sedan kan utsättas för ytterligare efterbehandling.
  • Böjd framsida - profilen på utsidan har en D -form , och dess inre yta är plan. Med en liknande version av balken kan du göra en byggnad som liknar en timmerstuga, medan väggen inuti rummet blir platt.
  • Böjt virke på båda sidor - på snittet kommer det att se ut som bokstaven O eftersom både de yttre och inre delarna av profilen kommer att likna en rundad stock. Alternativet med två böjda sidor är det dyraste. Med den kan du inte använda exteriören och inredningen i framtiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av profilens form beror på husets monteringsmetod och ägarens estetiska preferenser . Den vanligaste användningen av en halvcirkelformad stång med en rundad yttre sida och en slät inre yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt mättnadsgraden med fukt

Egenskaperna hos utgångsmaterialets naturliga fukthalt och det färdiga profilerade virket efter torkning avgör dess driftsegenskaper. Det finns 2 typer av material beroende på träets fuktinnehåll.

  • Naturligt fuktmaterial - denna kategori inkluderar virke som torkats under naturliga förhållanden. För detta samlas materialet i staplar så att luft fritt kan passera mellan de enskilda strålarna. Efter en månad med sådan torkning torkas virket jämnt och spricker inte längre under drift. Det är dock värt att komma ihåg att det monterade huset kommer att utsättas för en lång krympningsprocess.
  • Material efter tvingad torkning - för att få ett torrt virke kan det torkas i en speciell torkningskammare. Träets fuktinnehåll minskar till de angivna parametrarna inom 3-4 veckor. Denna typ av torkning ökar kostnaden för virket, men dessa kostnader motiveras av det faktum att efter montering av huset utesluts dess ytterligare krympning, vilket innebär att det blir möjligt att börja avsluta arbetet direkt efter byggnationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns viktiga kriterier för en formad produkt . När det torkas naturligt kan fukthalten i trä vara från 20 till 40%, och vid torkning i en torkningskammare bör denna indikator inte överstiga 17-20%. Under lagring kan materialet fortfarande förlora något fuktinnehåll med cirka 5%.

Bild
Bild

Intern struktur

Processen att tillverka en konstruktionsstråle innebär användning av olika tekniker. Det finns följande typer.

Limmat (av lameller) virke - detta material är tillverkat av ämnen av barrträd eller lövträ. I en stång är lamellerna placerade mittemot varandra i träfibrernas riktning, vilket hindrar produkten från att spricka när dess fukthalt ändras.

Bild
Bild

Massivt trä (av massivt trä) - detta material är endast tillverkat av barrträd, och en såg är gjord på stången för att kompensera för träets spänning vid torkning. Massivt virke är det dyraste materialet.

Bild
Bild

Dubbel (varm) bar - är en slags limmad version, där lamellerna på insidan ersätts med värmeisolerande material i form av extruderat polystyrenskum.

Bild
Bild

Till skillnad från den limmade eller fasta versionen har dubbelvirke en lägre kostnad, eftersom mängden trä i detta material reduceras.

Mått och vikt

Den maximala längden på virket överstiger inte 6 m, men om det behövs kan tillverkarna anpassa materialet i valfri längd, till exempel 12 eller 18 m. Tjockleken på det profilerade elementet för yttre bärande väggar varierar från 100 till 200 mm . Huvudalternativet anses vara en sektion på 150 x 150 eller 220 x 260 mm. I områden med hårt klimat används en sektion på 280 x 280 mm eller 320 x 320 mm. Vikten av ett profilerat element beror inte bara på dess fuktinnehåll, utan också på råvaran. Till exempel har tall en vikt på 480 kg / cu. m, och lärk väger 630 kg / cu. m.

Bild
Bild

Nyanser av val

För att välja byggmaterial av hög kvalitet bör du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • produkten måste vara absolut platt längs hela sin längd;
  • avståndet mellan årsringarna av trä bör vara detsamma; med stor skillnad börjar virket böja sig över tiden;
  • färgning av trä i virket bör vara enhetligt, annars kommer materialet att deformeras med tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter tror att när du väljer ett timmer kan du tolerera dess höga luftfuktighet, förutsatt att de andra indikatorerna uppfyller standarderna.

Sådant byggmaterial utsätts för naturlig eller forcerad torkning före arbetet.

Applikationsfunktioner

Det inköpta virket inspekteras noggrant för fukt och defekter. Virket läggs efter att det torkat. Anslutningen av element med tornspår måste vara isolerad i alla fall. Med naturlig torkning krymper materialet, där små luckor bildas mellan balkarna . Med användning av isolering är sådan krympning inte skrämmande, eftersom luckorna kommer att stängas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en stångprofil av kamtyp behöver du inte isolering, eftersom dessa anslutningselement passar mycket tätt mot varandra och inte lämnar några luckor.

För att säkerställa att balkarna sitter ordentligt används endast vältorkat material som inte krymper för att montera husets väggar.

Vissa tillverkare gör en balk med speciella spår i ändarna i form av ett hål, den används för hörnfogar och monteringsprocessen accelereras kraftigt . Det är dock värt att komma ihåg att en sådan stråle är benägen att krympa, vilket kan förhindras genom att små pauser genomförs under installationsprocessen som är nödvändig för att anpassa materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Enligt experter inom konstruktion och ägare av hus byggda av profilerat trä har naturligt trämaterial en hög grad av miljövänlighet, vilket har en positiv effekt på komforten i livet. Profilerade byggmaterial med olika modifieringar gör det möjligt att snabbt och kostnadseffektivt bygga ett hus, ett badhus, ett sommarboende med en längre period av deras fortsatta verksamhet . Med hjälp av trämaterial bör byggnadens ägare vara beredd på periodisk bearbetning av trä från mögel och mögel, samt för att utföra sekundär tätning av väggarna efter att strukturen har krympt. Dessutom bör du vara medveten om att på vintern kräver sådana hus betydande uppvärmningskostnader.

Rekommenderad: