Vilken Grund är Bättre: Hög Eller Tejp? Vilket är Billigare Och Vilket är Dyrare, Hur Man Väljer Rätt, Skillnader I Utföranden På Skruvhögar Och Tejp, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Grund är Bättre: Hög Eller Tejp? Vilket är Billigare Och Vilket är Dyrare, Hur Man Väljer Rätt, Skillnader I Utföranden På Skruvhögar Och Tejp, Recensioner

Video: Vilken Grund är Bättre: Hög Eller Tejp? Vilket är Billigare Och Vilket är Dyrare, Hur Man Väljer Rätt, Skillnader I Utföranden På Skruvhögar Och Tejp, Recensioner
Video: Vilken, Vilket, Vilka? 2024, Mars
Vilken Grund är Bättre: Hög Eller Tejp? Vilket är Billigare Och Vilket är Dyrare, Hur Man Väljer Rätt, Skillnader I Utföranden På Skruvhögar Och Tejp, Recensioner
Vilken Grund är Bättre: Hög Eller Tejp? Vilket är Billigare Och Vilket är Dyrare, Hur Man Väljer Rätt, Skillnader I Utföranden På Skruvhögar Och Tejp, Recensioner
Anonim

Byggandet av en anläggning börjar med att förbereda grunden. De mest populära idag är tejp- och högtypsunderlag. Låt oss ta reda på vad som är fördelarna med var och en av dem. Detta hjälper dig att bestämma vilken typ du ska välja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Det är inte helt sant att säga vilken grund som är bättre. Det är bara att varje typ av bas (remsa eller hög) har sina egna egenskaper och är lämplig för en specifik typ av jord. En objektiv bedömning av följande aspekter gör att du kan välja rätt typ av fundament:

  • jorddrag;
  • funktioner och typ av anläggningen under uppbyggnad;
  • originaliteten hos varje typ av foundation;
  • ekonomisk kapacitet, byggarbetsplatsens storlek etc.
Bild
Bild

Innan du föredrar en eller annan typ av grund bör du göra en grundlig geologisk undersökning och ta jordprov vid olika tider på året. Det är lämpligt att analysen utförs av en professionell. Baserat på de inhämtade uppgifterna fattas beslut om valet av grundtyp.

För att bedöma hur lönsamt det senare blir kommer beräkningen av den belastning som byggnaden har på fundamentet att hjälpa . Viktiga punkter är också närvaron eller frånvaron av en källare, antalet våningar och byggnadens syfte.

Dessa och många andra beräkningar utgör grunden för konstruktionsdokumentationen. På grundval av det upprättas en plan för grunden, som återspeglar dess typ, bredd, djup, konfigurationsfunktioner, pålavstånd, form och dimensioner och egenskaper hos den senare sektionen.

Om båda grundtyperna är lämpliga för en viss typ av jord och en specifik byggnad, rekommenderas det att göra en uppskattning för var och en av dem. Därefter kommer det att vara möjligt att ge en objektiv bedömning av de ekonomiska och tekniska kapaciteterna, samt välja det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordens egenskaper

Det finns flera typer av jord.

  • Stenig och stenig jord . De anses vara det bästa alternativet för konstruktion, eftersom de kännetecknas av styrka, frostbeständighet, motståndskraft mot vatten. Att gräva en grundgrop eller köra pålar i sådan jord är dock inte lätt. Vägen ur situationen är vanligtvis ledarborrning - förberedelse av en brunn, i vilken ett stöd sedan körs in eller sänks.
  • Lera . De kännetecknas av större heaving (de är mättade med vatten och förvärvar ett heaving -tillstånd, de sväller vid frysning). Lerjord är inte särskilt tät, därför är de benägna att deformeras. De är indelade i lera, lera, sandig lerjord.

Detta är inte det bästa alternativet för konstruktion, eftersom det finns en hög risk för att grunden sjunker, översvämning av basen och anläggningens första våningar, kommunikationsbrott. För sådana jordar rekommenderas inte användning av bandfundament. Ett undantag är lera, men endast under förutsättning att ett djupt nedgrävt (upp till 1,5 m) bandfundament används.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sandig . I allmänhet kan denna typ av mark klassificeras som icke-porös, eftersom sand tillåter vatten att passera igenom utan att deformeras, det lämpar sig väl för komprimering. Denna jord har flera sorter. Dessa är grusiga jordar (grov sand), jordar av medelstor sand och "siltig" jord (baserad på fin sand, som är nära lera i sina egenskaper).
  • Organisk … Dessa inkluderar siltiga, torviga jordar. De är de mest olämpliga för konstruktion, eftersom de är spröda, med ett högt innehåll av grundvatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att bandgrunden kräver en starkare, tätare, icke-vattenmättad jord. Denna typ av fundament rekommenderas inte för användning på lättnadsjord, när man bygger på bergssluttningar, nära vattenförekomster.

Det är strängt förbjudet att använda bandbasen på organiska jordar.

Bild
Bild

Högmetoden (beroende på den valda tekniken för körning i stöd) kan placeras på nästan vilken typ av jord som helst - mättad med fukt, mobil, lerig och till och med organisk. På alltför täta steniga jordar är dock ett försök att köra en hög fylld av dess deformation. Det är också omöjligt att använda stapelskruvmetoden för att installera stöd. Vägen ut ur situationen kommer att vara installationen av en bandfundament eller preliminär ledarborrning av brunnar för ramade stöd.

Bland annat på fasta men inte steniga jordar kan du försöka organisera en högfundament med hjälp av erosionsteknik. För detta förbereds också en axel, i vilken stödet sänks (så långt det är möjligt). Därefter tillförs vatten till utrymmet mellan stödet och axeln under tryck. Genom att rinna ner, mjukar det upp jorden och hjälper också till att minska friktionen mellan strukturen och jorden.

En högfundament kan hjälpa till att höja en byggnad, vilket gör den optimal för översvämningsbenägna platser. Det viktigaste i detta fall är att använda armerade betonghögar med en pålitlig korrosionsskyddande beläggning i 2-3 lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Visuellt är bandfundamentet en armerad betonglist som sträcker sig längs hela byggnadens omkrets och stängs i ett enda system. Det kan vara av två typer: monolitiskt och prefabricerat. Den första organiseras genom att man häller betong i armeringsburen, den andra monteras av armerade betongblock som fästs ihop med betongbruk och dessutom armeras. Beroende på fundamentets djup kan den ligga under jordens frysdjup (djupt nedgrävt fundament) eller över detta märke (grundt nedgrävt).

Bandets djup väljs utifrån de strukturella egenskaperna. Kapitaldimensionella föremål, liksom byggnader av tegel och stenar, kräver en djupt begravd grund. För små uthus, trä- eller ramhus kan du använda en grund analog av basen.

I allmänhet är en bandbas lämplig för de flesta byggnadstyper. Samtidigt är det möjligt att reglera dess djup, vilket innebär om det behövs för att minska kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från hög kan du använda tejpens bas för att utrusta källare och källare i huset. Med högkvalitativ isolering av källaren kan du minska byggnadens värmeförlust avsevärt och därmed minska kostnaden för uppvärmning.

Källaren rymmer pannrum, garage, verkstad, pool. Med andra ord kan du öka det användbara eller tekniska området i rummet. Vi får dock inte glömma jorden där byggandet av ett hus med källare är planerat. Det är osannolikt att användningen av den senare kommer att vara bekväm vid vanliga översvämningar. Detta bör nämligen förväntas under konstruktionen av ett sådant föremål på jordar med en hög nivå av grundvatten och på mycket leriga jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett pålfundament förstås som en struktur av stöd som drivs i marken, anslutna uppifrån med balkar eller ett grillage (monolitisk platta på en betong eller armerad betongbas). Belastningen faller på dessa stöd, som kännetecknas av hög hållfasthet. Högar drivs in under jordens frysnivå. De måste kringgå farliga lager som är benägna att deformeras och konsolideras på starka lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd kan göras från:

  • trä (det minst hållbara, lämpligt för små träbyggnader);
  • metall (kan användas för bostadshus på en våning);
  • armerad betong (de mest hållbara metallkonstruktionerna, gjutna med betong och armerade i tvärriktningen med stålarmering, är lämpliga för flervåningskonstruktion, organisering av hydrauliska och tekniska konstruktioner, industri- och jordbruksanläggningar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av pålar kan utföras på flera sätt. Detta är den största fördelen med denna teknik - att välja en eller annan installationsmetod, du kan anpassa pålfundamentet för nästan vilken som helst, till och med den mest "nyckfulla" typen av jord.

Högfundament kan installeras inte bara på permafrost, vattenmättade och instabila jordar, utan också i regioner med ökad seismisk aktivitet.

Bild
Bild

Alla olika typer av pålkörningstekniker kan reduceras till flera grupper

  • Klubbmetoder innebär att köra en hög i marken eller trycka in den med hjälp av speciella vibrationspressande installationer. Metoden kräver användning av tung utrustning, skydd av högen med ett speciellt huvud (så att den inte delas vid stöt). Det kan bara tillämpas i outvecklade områden. Detta beror på att installationsprocessen åtföljs av en hög nivå av buller och vibrationer, vilket påverkar marken i grunderna i angränsande byggnader negativt.
  • Rammningsmetoder (de är också nedsänkbara) innebär att högen sänks till en tidigare förberedd brunn. Dess diameter är något större än rörets diameter, därför används höljesrör för att fixa det senare. Det fria utrymmet mellan brunnens väggar och stödets sidoytor kan också fyllas med en jordlösning eller en analog av cement och sand. Denna metod skiljer sig från den tidigare genom att minska ljudnivån, frånvaron av vibrationer, därför kan den tillämpas även i täta stadsområden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Högkörningsteknik Det innebär också användning av en tidigare skapad axel, men högen sänks eller drivs inte in i den, utan skruvas in tack vare bladen i den nedre delen av stödet. På grund av detta minskar friktionen mellan stödet och marken, vilket innebär att installationsprocessen förenklas.

En betydande nackdel med grunden på pålar är omöjligheten att bygga en byggnad med källare. Detta är inte bara obekvämt, utan kräver också allvarligare isolering av själva byggnaden.

Bild
Bild

Kostnad och arbetsintensitet för installationen

Om vi pratar om de ekonomiska kostnaderna och mödosamheten i processen, då förlorar bandfundamentet i detta avseende för stapelfundamentet - det är dyrare. Det innebär utgrävning, inköp av sand och grus för "kudden", liksom varaktigheten av processen på grund av behovet av att vänta tills betongen får den nödvändiga styrkan.

Installation av både pål- och bandfundament rekommenderas under den varma årstiden i torrt, klart väder. Vid negativa temperaturer kan man hälla betong och installera pålar om markens frysning inte överstiger 1 m. Men i detta fall är det nödvändigt att använda specialutrustning och lägga till speciella komponenter i lösningen så att betongen vinner erforderlig styrka. Detta ökar installationskostnaden.

Trots att teoretiskt sett pålar kan köras även på vintern hotar en sådan installation att rulla när jorden smälter

Om det inte är möjligt att skjuta upp konstruktionen till den varma säsongen, bör specialanordningar som genererar varm ånga användas. De sänks ner i brunnen för att värma upp jorden, varefter stödet monteras på ett bekvämt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Å andra sidan, om du har de nödvändiga färdigheterna, kan stripfundamentet organiseras med dina egna händer, utan inblandning av specialutrustning. Det enda undantaget är en betongblandare, som är nödvändig för att hälla en grund av ett stort område. Om vi talar om basens lilla storlek, kan lösningen beredas oberoende direkt på byggarbetsplatsen.

Detta uttalande kan emellertid inte anses vara sant för band med stor yta. Faktum är att för att säkerställa en hög bärighet måste betonglösningen hällas åt gången. Med ett stort arbetsomfång kan man inte göra utan att attrahera specialutrustning och anställa ett byggteam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organiseringen av pålfundamentet innebär i de flesta fall inblandning av tung specialutrustning (påldrivare, grävmaskiner med hammare, etc.). Om vi talar om system för vibrerande pålar, kan specialutrustning placeras endast på byggarbetsplatser, vars dimensioner inte är mindre än 500 m kV. Endast högar med blad kan installeras med egna händer. Det blir billigare, men processen kommer att vara mödosam och tidskrävande.

Bild
Bild

En väg ut ur situationen, om det är nödvändigt att bygga ett huvudobjekt på svaga, rörliga jordar, benägna att frysa, är installationen av en stapelremsfundament. Recensioner av professionella byggare bekräftar att det här alternativet innehåller de bästa egenskaperna hos basen på högar och en bandanalog. MED vai ger motståndskraft mot markdeformation, och betongens "remsa" tar på sig byggnadens belastning.

Rekommenderad: