Polyfoam Eller Penoplex: Vilket är Bättre Och Hur Skiljer De Sig åt I Flytkraft? Vilket är Varmare Och Billigare? Skillnad Mellan Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Polyfoam Eller Penoplex: Vilket är Bättre Och Hur Skiljer De Sig åt I Flytkraft? Vilket är Varmare Och Billigare? Skillnad Mellan Andra Egenskaper

Video: Polyfoam Eller Penoplex: Vilket är Bättre Och Hur Skiljer De Sig åt I Flytkraft? Vilket är Varmare Och Billigare? Skillnad Mellan Andra Egenskaper
Video: Vad är skillnaden mellan ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program? 2024, April
Polyfoam Eller Penoplex: Vilket är Bättre Och Hur Skiljer De Sig åt I Flytkraft? Vilket är Varmare Och Billigare? Skillnad Mellan Andra Egenskaper
Polyfoam Eller Penoplex: Vilket är Bättre Och Hur Skiljer De Sig åt I Flytkraft? Vilket är Varmare Och Billigare? Skillnad Mellan Andra Egenskaper
Anonim

Polyfoam och polystyrenskum är de mest populära isoleringsmaterialen för beklädnadshus. Från materialet i den här artikeln lär du dig hur de skiljer sig från varandra, vad är bättre att ta för att lösa specifika problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseende och beskrivning

Båda isoleringsmaterialen är arkformade. Dessa byggmaterial tillverkas av samma primära råvaror . Men få människor vet att penoplex är en typ av skum. Den tillverkas med en speciell teknik som ändrar egenskaperna hos den färdiga isoleringen.

Externt verkar båda typerna av paneler vara desamma . Vid närmare inspektion kan du se skillnaden i struktur och taktila förnimmelser. Färgen skiljer sig också: polystyrenplattorna är vita, i motsats till skumisoleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material har olika geometri precision. I detta avseende vinner extruderingsvärmeisolatorn. Det är lättare att ansluta den till värmeisoleringsarbeten; på grund av den speciella bearbetningen av kanten skapar det inte hålrum mellan plattorna.

Skumplåtar skiljer sig i ytan i form av uppenbara bollar fyllda med luft inuti . Dessa plattor är något grova vid beröring.

Bild
Bild

Analoger av den andra typen har en större ytjämnhet och densitet. De har smält polystyrenpärlor.

Tjockleken på blocken kan vara från 2 till 10 cm . Enskilda plattor tillverkas enligt kundens specifikationer. Skumvärmeisolatorns vikt är 15 kg / m3, av skummet en - från 28 till 35 kg / m3.

Bild
Bild

Skillnad i produktionsteknik

Polyfoam produceras av skummande polystyren. Tekniken innebär inte tryck . Granulaten bearbetas med ånga och ökar i storlek med mer än 10-40 gånger. Sedan limmas de ihop.

Med tanke på detta finns det tomrum mellan bollarna . Volymen av polymer som används i skivan överstiger inte 2%. Resterande 98% är luftburna. Materialet är gasfyllt och har utmärkta värmeisoleringsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penoplex tillverkas av polystyren genom extruderingsmetoden. Pellets utsätts för hög temperatur och tryck. De utsätts för jämn pressning, vilket ökar brädans täthet.

På grund av detta är vikten också annorlunda: den är större för expanderade polystyrenplåtar . Penoplex har en mer enhetlig struktur, den har mindre slutna porer. Under produktionen extruderas smält skum från extrudern under tryck.

Bild
Bild

Utåt ser det ut som polyuretanskum med praktiskt taget oskiljbara celler. Produktionstekniken påverkar kostnaden för det färdiga materialet.

Vilket är varmare?

Penoplex har de bästa värmebesparande egenskaperna. Det behåller värmen bättre eftersom det inte har några tomrum mellan små smältade granulat . Om vi jämför värmeledningsförmågan för båda typerna av isolering är skumplattor 25% mer effektiva.

Skummets maximala värmeledande egenskaper är 0,04 W / m . För en skumvärmeisolator är värdet 0,029-0,03 W / m. Drifttemperaturintervallet för det första är från -40 till +70 grader, för det andra -från -50 till +75 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

För lika högkvalitativ isolering används mindre komprimerat skum . Det utför inte bara sina funktioner bättre, utan kan också ha en mindre plåttjocklek. Dess densitet är mycket högre.

Bild
Bild

Jämförelse av andra egenskaper

Skillnaderna mellan de två typerna av värmeisolatorer ligger i andra tekniska egenskaper.

Styrka

Styrkaegenskaper är relaterade till produktionsteknik. På grund av sin struktur är skummet märkbart sämre än den analoga produkten. Det smuler och går sönder även med en liten mekanisk påfrestning vid granulernas leder med lim.

Smält och limmad pellets, minskad i storlek under produktionen, har bättre vidhäftning . Drag- och tryckhållfastheten för penoplex är cirka 6 gånger högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

På den praktiska sidan, vid isolering av golvet, kräver PPP inte skydd med täta ark. Skumblock är lämpliga för vägg- och takbeklädnad. I det här fallet spelar tjockleken på blocket ofta ingen roll.

Skummet har ingen flexibilitet, det är ganska ömtåligt och kan gå sönder med intensiv fördjupning av fästelement . Med penoplex fungerar det inte. Det är svårare att bryta, det är elastiskt och är inte rädd för att böja sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skumblock kan endast läggas på en plan yta. Att ignorera detta tillstånd leder till sprickbildning av byggmaterialet. Båda är mottagliga för gnagare.

Skillnaden mellan dem ligger i förmågan att motstå belastningar . I detta avseende är skummet betydligt sämre än den förbättrade analogen. Den har en ganska tät och stark struktur, tack vare vilken den är resistent mot deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kan användas för golv, t.ex. under golv. Det kommer inte att förändra dess egenskaper under vikten av människor och installerade möbler. Samtidigt varierar värmeisolatorns densitet.

Brandfarlighet

Byggmaterial har olika brandfarliga egenskaper. Isolering stöder ulmning, på grund av vilken elden går till andra brännbara föremål, en eld blossar upp . Polyfoam avser produkter med en kategori av normal brandfarlighet (G3).

Penoplex är mycket brandfarligt (G4), det är mer skadligt än dess skum -motsvarighet . För att eliminera detta problem under produktionen behandlas det med speciella ämnen - brandskyddsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men denna behandling gör det inte mindre farligt vid brand. I detta fall kommer giftiga gaser att släppas ut i luften.

Formellt anses självsläckande sorter vara de bästa, men de röker mycket vid ulmning. Skummet måste skyddas mot brand genom puts.

Bild
Bild

Fuktpermeabilitet och ångpermeabilitet

Nivån av vattenabsorption av värmeisolatorer varierar. För en konventionell isolering är den 2%, för en extrusiv analog - 0,35%. Skillnaden i densitet bestämmer egenskaperna hos materialets vattenabsorption.

Penoplex -block har praktiskt taget ingen luft- och fuktgenomsläpplighet . Skumets vattenabsorption är högre. Den expanderade polystyrenanalogen är praktiskt taget inert mot vatten, den klarar 50 avfrostnings- och frysningscykler.

Bild
Bild

Ånggenomsläpplighetskoefficienten för skumblock är något högre . Därför är väggarna inuti lokalerna ofta trimmade med en polystyrenvärmeisolator. Det finns inga porer och luftfickor i penoplexstrukturen, det tillåter inte att ånga passerar igenom.

Bild
Bild

Användarvillkor

Tillverkare av båda typerna av värmeisolering kräver en obegränsad livslängd. Beräknad tid är 50 år. Detta värde kan dock minskas avsevärt på grund av effekten av ultraviolett strålning på blockens yta.

Förutom, en viktig faktor är noggrannhet vid leverans och isolering . Skummet smuler i kanterna, det kläms när pluggarna drivs in i det. Brutna kanter minskar sömmarnas kvalitet; i detta avseende är penoplex mer hållbar.

Bild
Bild

Under förhållanden med identisk mekanisk spänning bryts skummet i separata bitar. Sprickor kan bildas på den. Dess genomsnittliga livslängd är villkorad, på grund av dess försämring reduceras tekniska egenskaper.

Bild
Bild

Pris

Materialets pris beror på materialets olika tekniska egenskaper och egenskaper. Till exempel är de viktigaste tätheten, tjockleken, förekomsten av brandfarliga impregneringar, motståndskraft mot stress och tillverkarens märke.

Vanligt skum är billigare än skum . Premium Penoplex är mycket dyrare eftersom det är mer effektivt. 1 m3 av denna värmeisolator överstiger priset på skumblock med 1,5 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyfoam är billigare, priset på ett ark med parametrar 100x100x5 cm och en minsta densitet varierar från 51-85 till 200 rubel . Den genomsnittliga kostnaden för extruderande värmeisolering är 1500 rubel för ett paket med 7 block som mäter 118x58x5 cm och 1780 rubel för 4 plattor 10 cm tjocka.

Penoplex-paket med en liten tjocklek (2-3 cm) kostar upp till 2000 rubel . I detta fall kan antalet block variera.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Valet av en specifik värmeisolator för husisolering beror på de uppsatta uppgifterna

  • Båda typerna av byggmaterial kan ha olika tjocklekar. Detta kriterium väljs med hänsyn till regionens klimategenskaper.
  • Expanderad polystyren anses vara ett mer praktiskt material för isolering. Byggare anser att det är en mångsidig råvara för värmeisolering av yttre och inre ytor.
  • Viktiga indikatorer är isoleringsförhållandena, typen av yta. När du väljer en specifik typ av värmeisolator beaktas varumärket och serien för det planerade arbetet.
  • Dessutom väljs de mest praktiska blockstorlekarna, vilket minskar antalet isoleringsskrot. De bestäms med den optimala densiteten, vilket direkt påverkar styrkan och kvaliteten på isoleringen. Tillverkarens märke är viktigt.
  • Var uppmärksam på enhetens förpackning. Dess integritet anses vara en garanti för att köpa hela plattor med en perfekt kant som krävs för bättre sammanfogning av plattorna.
  • På grund av den mindre tjockleken på skumblocken sparas användbart utrymme, vilket är särskilt viktigt för små lokaler. Användningsområdet för penoplex beror på densiteten.
  • Ark med en densitet på 28-33 kg / m3 är lämpliga för värmeisolering av tak (lutande och plana, med och utan last). Analoger med indikatorer på 25-30 kg / m3 är lämpliga för beklädnad av interna skiljeväggar, väggtak (utvändigt och inuti).
  • Block med högre densitet används för värmeisolering av fasader på byggnader och stiftelser, liksom för en avrettning, för ett garage. Plattor 35-45 kg / m3 används för att isolera tungt belastade strukturer (banor, motorvägar, fundament).
  • Inköp av skumplåt är motiverat om en minsta budget tillhandahålls för isolering av strukturen. Dessutom är de lämpliga för att isolera en fasad, loggia, balkong utan att använda en ångspärr.
  • Skumblock köps också när det är nödvändigt för att säkerställa den minsta möjliga vikten av strukturen.
  • I europeiska länder används denna isolering inte för fasaddekoration på grund av toxicitet. I vårt land köps det oftast för att spara pengar under byggnadsarbeten.
  • Dessutom, som en ljudisolator, är det ineffektivt. Det är dock ett förebyggande av bildandet av kondens inuti väggarna. Penoplex är stark, men har inte denna förmåga.
  • När det gäller hållbarhet måste båda materialen täckas med efterbehandlade råvaror efter golvbeläggning. Solens strålar förstör båda värmeisolatorerna lika bra.

Rekommenderad: