Profilerad Plåt MP20 (34 Bilder): Mått På Profilerade Plåtar, Tekniska Egenskaper Hos Galvaniserade Plåtar För Tak Och Staket, Svarvsteg

Innehållsförteckning:

Video: Profilerad Plåt MP20 (34 Bilder): Mått På Profilerade Plåtar, Tekniska Egenskaper Hos Galvaniserade Plåtar För Tak Och Staket, Svarvsteg

Video: Profilerad Plåt MP20 (34 Bilder): Mått På Profilerade Plåtar, Tekniska Egenskaper Hos Galvaniserade Plåtar För Tak Och Staket, Svarvsteg
Video: Byggmax tipsar, så lägger du tak (Del 4 - skruva profilerad takplåt) 2024, Maj
Profilerad Plåt MP20 (34 Bilder): Mått På Profilerade Plåtar, Tekniska Egenskaper Hos Galvaniserade Plåtar För Tak Och Staket, Svarvsteg
Profilerad Plåt MP20 (34 Bilder): Mått På Profilerade Plåtar, Tekniska Egenskaper Hos Galvaniserade Plåtar För Tak Och Staket, Svarvsteg
Anonim

Användningen av wellpapp MP20 är fortfarande en mycket lovande affär. Men det är därför du bör noggrant studera informationen om måtten på de profilerade plåtarna, de tekniska egenskaperna hos galvaniserade plåtar för taket och staketet. Det är absolut nödvändigt att analysera svarvsteget och annan information som krävs för att installera arken.

Bild
Bild

Beskrivning och omfattning

Däck MP20 har varit en mycket populär lösning för att klä olika ytor i många år . Det används för både taket och staketet; Naturligtvis används detta material fortfarande framgångsrikt för design av fasader. Sådana produkter köps ivrigt av:

  • privata utvecklare;
  • små bygg- och reparationsteam;
  • stora bygg- och reparationsföretag;
  • förbättringstjänster, förvaltningsbolag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I beskrivningarna av tillverkare ligger tonvikten på harmonin mellan värdefulla egenskaper, nämligen: lätthet, trevligt utseende och ett bekvämt pris för konsumenten … Det finns en nyans i avkodningen av markeringen av det takprofilerade arket: siffran 20. Faktum är att den faktiska våghöjden är 1, 8 cm och "20" är resultatet av avrundning. Själva profilen har en uttalad asymmetri, det vill säga en sekventiell förändring av relativt smala och utvidgade hyllor.

Bild
Bild

Bokstäverna "MP" indikerar att detta är en produkt av metallpolymer . Olika partitioner kan göras från den. Ett separat användningsområde är uppförandet av medelstora byggnader: tillfälliga, såväl som regelbundet, till exempel skjul eller bruksblock. Det är värt att påpeka en sådan karakteristisk svaghet som hög känslighet för solljus.

På grund av det är det omöjligt att använda det professionella arket helt i de södra delarna av landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Metallprofilering utförs av deformation utan uppvärmning … Detta tillvägagångssätt garanterar förstärkning av strukturen. Eftersom MP20 alltid är galvaniserad är det vanligtvis inga problem med korrosion. Galvanisering sker på ett hett sätt, vilket har visat sig bättre än andra alternativ. Polyester appliceras på det profilerade arket, vilket ger en ökad dekorativ effekt.

Om beläggningen är gjord runt hela arkets omkrets markeras den som "AB". För indexering av ett skyddande lager, använd indexet "A". För tillverkning av ett profilerat ark används endast specialutrustning. Den ursprungliga råvaran är tunna valsade spolar, som vanligtvis redan har ett kontinuerligt lager av polymerbeläggning som standard.

Arbetet börjar med att linda upp rullen: naturligtvis oftast inte för hand, utan med hjälp av specialmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare:

  • materialet drivs genom en böjningsprofilmaskin (det är i detta ögonblick som den nödvändiga våggeometrin bildas);
  • arbetsstycket skärs till förutbestämda längder;
  • produkten skickas till lagret, där den är ordentligt förpackad och lagrad (eller omedelbart överlämnad till kunden).

Naturligtvis finns det inga fler fabriker kvar där all produktion inte skulle vara så automatiserad som möjligt. Alla tekniska manipulationer, inklusive övergången från en rulle till en annan, utförs som en del av en kontinuerlig cykel. Detta tillvägagångssätt ökar produktiviteten och minskar kostnaderna. Det som samtidigt är viktigt är en mycket hög kvalitet på den färdiga produkten. Och inte mindre viktigt är tillgängligheten av ett brett utbud av längder med ett litet steg, vilket resulterar i att förluster för rester minimeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Bladstorlekar

Den vanliga tjockleken på det profilerade arket börjar från 0,4 mm. Seriellt producera produkter upp till 0,8 mm. Och du kan också hitta produkter med en tjocklek:

  • 0, 45;
  • 0, 5;
  • 0, 55;
  • 0, 6;
  • 0, 7 mm (dessa är de mest grundläggande, mest använda positionerna, och bland dem råder materialet med ett lager från 0, 4 till 0, 55 mm).

Användbar bredd är 1100 mm. Ibland används termen arbetsbredd - detta är samma indikator. Totalbredden är 1150 mm. Detta är namnet på det totala avståndet som skiljer kanterna; ytterligare 50 mm går till det så kallade låset, som stängs när arket överlappar. Längden kan sträcka sig från 50 till 1200 cm; inom detta ramverk kan du beställa vilken storlek som helst, men den mest praktiska produkten är inte längre än 400 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt

Vikten på 1 m2 är förutsägbart beroende av dess tjocklek . I de flesta fall varierar denna siffra. från 3, 8 till 7, 3 kg … En ökning av metallskiktet ökar dess skyddande egenskaper. Men samtidigt ökar belastningen på stödstrukturerna. Med ett lager på 0,4 mm blir medelvikten 3,87 kg - närmare bestämt kan det sägas bara med hänsyn till egenskaperna hos en viss tillverkares produkter.

Andra medelvärden:

  • för 0,45 mm - 4 kg 210 g;
  • för 0,5 mm - 4 kg 720 g;
  • för 0,55 mm - 5 kg 150 g;
  • för 0,6 mm - 5 kg 570 g.
Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Bärförmågan är en mycket viktig egenskap . - med andra ord, den belastningsnivå som denna beläggning tål. Det är ingen mening att ge färdiga universella nummer. Det viktigaste för konsumenten är det MP20 tål mycket mer snö än produkter med mindre uttalad lättnad . Detta märke är det minsta acceptabla för användning i mittfältet. Men i särskilt snöiga områden tål kanske inte ens de skapade förhållandena. I det här fallet måste du välja ett ännu mer hållbart och stabilt material.

Beläggningsfärgen kan varieras flexibelt … Du kan enkelt plocka upp både grått och svart och färgat professionellt ark. Denna produkt är föremål för en special GOST 24045, godkänd 2016 . Standarden föreskriver användning av en färg som motsvarar RAL -katalogen eller en annan godkänd katalog i enlighet med det fastställda förfarandet.

Standarden indikerar det enligt överenskommelse mellan leverantören och kunden kan skyddande och dekorativa medel som inte anges i standarden användas . Då krävs det att de inte är sämre i sina kvaliteter än standardiserade (vilket bekräftas av testrapporten). Standarden anger indikatorer på avvikelser från geometri. En ungefärlig grundkonfiguration beskrivs också där.

Och det är också tillåtet att tillämpa alternativa tekniska villkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av beläggningar

Det är beläggningarna som appliceras på metallen som ger en exceptionell nivå av motstånd och hållbarhet. Grundpunkten är alltid applicering av zink på järnmetall. Det är han som ger ökade korrosionsskyddande egenskaper. Zink passiveras dessutom. Det är en beläggning med en oxidfilm som förbättrar korrosionsbeständigheten.

Primern måste appliceras . Det förbättrar vidhäftningen av andra material och förbättrar vidhäftningen ovanpå ytterligare polymerer. Den totala tjockleken på polymerskiktet är 25-200 mikron. Beslutet fattas i enlighet med materialets typ av användning och polymerblandningens kategori.

En speciell skyddslack appliceras oftast på det inre kanten av det profilerade arket.

Bild
Bild
Bild
Bild

För billighet utmärks polyesterbeläggning. Detta är den vanligaste varianten i världen . Polyester är UV -resistent och bleknar inte lika snabbt som andra alternativ. Därför kommer färgens ursprungliga ljusstyrka att bevaras under lång tid. Fördelen med en sådan beläggning är att den effektivt förhindrar korrosion och perfekt tål starka temperaturfluktuationer.

Men polyester har också en betydande svaghet - den appliceras alltid i ett tunt lager. Det kommer inte att vara svårt att repa det även med en svag inverkan. Skador kan uppstå under transport och installation. Det är därför det är nödvändigt att arbeta med ett professionellt ark av denna typ så noggrant som möjligt. Det är kategoriskt omöjligt att gå på den.

Matt polyester skiljer sig från det vanliga inte bara i utseende. Det är alltid mindre jämnt och därför mer applicerat än en blank polymer. Som ett resultat ökar den totala livslängden avsevärt. Utökade dekorativa alternativ är också användbara.

Matt polyester kan användas för att återge utseendet på en mängd olika material, även natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även efterfrågad professionellt blad med pural … Tiden för dess användning når 50 år. Motståndet mot mekanisk kraft är tveksamt. En sådan beläggning kommer att hjälpa till även när den används vid havet eller havskusten, i luften mättad med salter. Men det bör noteras att pural fortfarande blir mindre ljus med tiden, och kostnaden är ganska upprörande.

Plastisol är också anmärkningsvärt . Detta skydd stöds av det faktum att det alltid appliceras med ett lager på minst 200 mikron. Därför är motståndet mot mekanisk skada på en mycket hög nivå. Men motståndet mot uppvärmning i den ljusa solen är inte för högt, och detta stör kraftigt spridningen av en sådan beläggning.

Problem orsakas också av snabb blekning, vilket gör att du till och med måste använda de ljusaste färgerna hela tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Men standardspecifikationer och till och med beläggningar är bara halva striden. Det är mycket viktigare i praktiken att veta exakt hur man lägger MP20 -profilbladet, hur exakt de behöver för att täcka taket med egna händer. Den typiska stigningen för svarven bestäms genom att ställa in:

  • bärkapacitet för ett visst material;
  • beräknad belastning på den;
  • luckor mellan spärrar;
  • taklutningsnivå.

Ett vanligt sluttande tak kan väl vara utrustat från samma MP20. Installationsinstruktionerna säger att mantelbrädorna ska ha dimensioner på 3x10 cm. Detta material är dock lämpligt endast om gapet mellan spärren inte är mer än 100 cm. Annars bör själva manteln vara tjockare och mer massiv.

Du kan fästa MP20 både till vänster och till höger längs sluttningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland utrustar de backar med komplex konfiguration … I det här fallet är det nödvändigt att arbeta utifrån en preliminär beräkning. Det är till och med användbart att lägga ut arken schematiskt på papper. För tak med dräneringssystem bör överhänget längs takfoten vara 4-6 cm.

Ventilationens passage, och ibland skorstenen, kräver användning av ett passageelement . Geometrin hos sådana produkter varierar kraftigt efter behov. Utrustning av metallpassager tunnare än 0,1 cm är inte tillåten. För skorstenar bör denna siffra vara minst två eller tre gånger mer. De inledande arken är jämna ut längs ändarna och taklistarna, sedan fixeras de med en självgängande skruv nära åsen.

Sedan måste du sätta nästa element och jämna ut det. Arken fixeras också med varandra med självgängande skruvar. Efter att ha anslutit 3 eller 4 paneler måste du omedelbart trimma dem längs gesimsen. Därefter fästs den på lådan. Du kan fortsätta arbeta genom att fästa arken först på originalarken och först sedan på lådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att införa fästelement upptill eller längst ner på profilen . Det beror snarare på hur mycket taket lutar. Övermontering utförs i en lutning på mindre än 25 grader. Antalet självgängande skruvar bestäms enkelt: nära gesimsen drivs de var 30-40 cm, och de efterföljande raderna skruvas in enligt ett rutmönster var 100-150 cm. På fronten är gapet 50 -60 cm, på längsgående överlappning går fästet med ett steg på 30-50 cm; totalt för 1 kvm. m förbrukas från 7 till 10 hårdvara.

När du skruvar in den självgängande skruven längs profilens ovansida är det omöjligt att dra den, annars kan det bildas bucklor. Korrekt anslutning av det profilerade arket på taket innebär att man bibehåller en viss överlappning . När vinkeln är mindre än 15 grader är överspänningen 2 vågor. Men på ett relativt brant tak, vars lutning är 30 grader eller mer, måste du bara föra det ena arket över det andra med bara 10-15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arrangering av en taklist löses flera uppgifter samtidigt:

  • hur man gör allt så estetiskt tilltalande som möjligt;
  • hur man utrustar ett dräneringssystem;
  • hur man bibehåller normal ventilation under taket.

Använd alltid åsförseglingen. Detta element i sig är spikat på båda sidor på ytterligare mantelbrädor. Det måste finnas ett avstånd på minst 100 cm mellan vattentätningsfilmens ände och konstruktionens ovansida. Det handlar om filmen som ligger på spärrens ben; filmen längs lådan ska överlappa det nedre filmskiktet med minst 15 cm. wellpappens överhäng längs fronten är från 5 till 7 cm; det rekommenderas att täcka takets ände med en vindstång.

Rekommenderad: