C21 Professionell Plåt (46 Bilder): Wellpapp För Staket Och Tak, Mått På Galvaniserade Plåtar Och Vikt, Andra Tekniska Egenskaper. Mantelsteg

Innehållsförteckning:

Video: C21 Professionell Plåt (46 Bilder): Wellpapp För Staket Och Tak, Mått På Galvaniserade Plåtar Och Vikt, Andra Tekniska Egenskaper. Mantelsteg

Video: C21 Professionell Plåt (46 Bilder): Wellpapp För Staket Och Tak, Mått På Galvaniserade Plåtar Och Vikt, Andra Tekniska Egenskaper. Mantelsteg
Video: 20 plate dry cell 2024, Maj
C21 Professionell Plåt (46 Bilder): Wellpapp För Staket Och Tak, Mått På Galvaniserade Plåtar Och Vikt, Andra Tekniska Egenskaper. Mantelsteg
C21 Professionell Plåt (46 Bilder): Wellpapp För Staket Och Tak, Mått På Galvaniserade Plåtar Och Vikt, Andra Tekniska Egenskaper. Mantelsteg
Anonim

Denna artikel kommer att fokusera på ett av de mest mångsidiga moderna materialen. För närvarande används den i stor utsträckning vid utförande av både tak och fasad, såväl som allmänt byggnadsarbete. Tänk vidare på allt du behöver veta om professionella C21 -ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Nyckelfunktionen i det profilerade arket i fråga är trapetshöjden (vågen), som är 21 mm, vilket ger en ökad bärighet . Dessutom innehåller listan över tydliga fördelar överkomliga kostnader, praktiska, hållbarhet och lönsamhet. Med hänsyn till huvudparametrarna används galvaniserad wellpapp aktivt och framgångsrikt vid konstruktion av konstruktioner som utsätts för betydande vindbelastningar.

Långsiktig praxis har visat att profilerad plåt av valsat stål är ett högkvalitativt och lättanvänt byggmaterial. Nu används sådana paneler i stor utsträckning främst på grund av deras mångsidighet . Ta inte av den estetiska sidan också, eftersom wellpappet ser bra ut. På grund av det faktum att det är hållbart och lätt, uppförs olika strukturer snabbt från det.

Vi pratar till exempel om små uthus, staket, grindar och naturligtvis tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många är intresserade av vad som är skillnaden mellan C21- och C20 -ark. För att besvara denna fråga är det nödvändigt att inledningsvis markera de viktigaste egenskaperna hos det aktuella materialet.

  • En mängd olika färger för C21 -profilerade ark med ett polymerskyddande lager. Enkla galvaniserade paneler (utan beläggning) ser inte mindre attraktiva ut.
  • Prisvärd kostnad. Så priset för 1 kvm. m börjar med 150 rubel.
  • Relativt låg vikt, på grund av vilken installation och transport av ark maximeras maximalt. Detta gör att du kan utföra det mesta av arbetet, oavsett deras komplexitet, av två och ibland till och med en person.
  • Lång livslängd för materialet. I praktiken behåller den profilerade folien sina grundläggande egenskaper i upp till 30 år. Den estetiska komponenten är inte mindre viktig, eftersom strukturerna behåller sitt utseende under lång tid. Det är anmärkningsvärt att detta är relevant för svåra driftförhållanden.
  • Mångsidighet, vilket ger möjlighet till utbredd användning, samt att kombinera med olika material av metall, trä och plast.
  • Närvaron av de mest resistenta mot skador och effekten av en aggressiv miljö av ett skyddande lager på ytan. Detta avser ark med en polymerbeläggning, som nästan helt förhindrar korrosion.
  • Ett brett sortiment som presenteras på marknaden av många företag som specialiserat sig på tillverkning av plåtbyggnad och efterbehandlingsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man analyserar skillnaderna mellan wellpapp C21 och C20 bör det noteras att båda alternativen har samma omfattning. Detta avser både skapandet av ett tak och konstruktionen av väggar.

Båda märkena används framgångsrikt i privat och industriellt byggande . Båda typerna av material kan helt enkelt galvaniseras och även ha ett extra skyddande skikt av polymerer. I princip är de grundläggande egenskaperna hos dessa profilerade ark desamma. Den mest signifikanta skillnaden ligger i panelens längd (C21 är stor). Detta innebär att materialets förmåga att klara ökade belastningar förbättras. Men samtidigt ökar också kostnaden för det profilerade arket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Hittills tillverkas det beskrivna professionella arket av många metallbearbetningsföretag. Detta beror på enkelheten i produktionsprocessen och frånvaron av behovet av dyr utrustning. Men det är viktigt att tänka på att utgivningen av detta bladmaterial regleras av flera officiella dokument.

  • GOST R52246-2004 , i enlighet med vilket det galvaniserade profilerade arket ska vara tillverkat av kallvalsat, lindat stål (grad 220-350 eller 01). En viktig punkt i detta är tillgängligheten av lämplig täckning.
  • GOST 24045-94 med hänsyn till de normer för vilka produktionen av vanliga profilerade ark utförs.
  • GOST R52146-2003 , fastställer standarder för tillverkning av målad C21 från galvaniserad galvaniserad med en polymeryta.
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig egenskap är att kal kallvalsat stål sällan används som råvara för produktion . Detta beror på materialets korta livslängd, som inte har korrosionsskydd. Som regel kommer sådana ark inte att vara längre än 5 år. Situationen förändras dramatiskt på grund av applicering av ett zinkskikt eller skapandet av en aluzinkbeläggning.

Förresten, användningen av sådan teknik påverkar inte den slutliga produktionskostnaden avsevärt. Som ett resultat kan livslängden förlängas till 25-30 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt som redan är listat är det värt att uppmärksamma användningen av en polymerbeläggning. Polyester, pural, polyuretan eller plastisol appliceras i ett tunt lager på ytan av kallvalsade stålämnen. Nästa steg i produktionen är värmebehandling av materialet i ugnar. Vid smältningspolymeren skapas en stark film. En av dess nyckelegenskaper är maximal elasticitet, på grund av vilket det skapade skyddsskiktet inte skadas under rullning.

Listan över fördelar med polymerbeläggningen:

  • dubbelskydd mot korrosion;
  • livslängd som når 30-50 år;
  • estetik som låter dig förkroppsliga olika designidéer;
  • motståndskraft mot de negativa effekterna av aggressiva miljöer, inklusive direkt solljus och skarpa temperaturfluktuationer.

Tack vare introduktionen av den beskrivna tekniken, tillverkas profilerade ark som kan demonteras och återanvändas vid andra anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Wellpapp C21, som presenteras av de ledande tillverkarna i branschen inom motsvarande segment på byggmaterialmarknaden, är tillverkat av högkvalitativt stål. Samtidigt finns alternativ med galvanisering, specialfärg och skyddande beläggningar tillgängliga för konsumenten. Det är med denna parameter i åtanke att profilerade ark är indelade i två huvudkategorier. Var och en av dem har sina egna egenskaper när det gäller prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omålad

I det här fallet talar vi om den enklaste versionen av produktionen av profilerat arkmaterial. Stål av motsvarande kvalitet med applicerad zinkbeläggning används som ämnen. Detta lager är utformat för att skydda panelerna mot korrosion. På grund av frånvaron av färgade och polymerlager på ytan av de profilerade plåtarna kommer överkomliga kostnader att vara en viktig konkurrensfördel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målad

Denna typ av produkter som används för takläggning och andra verk har vissa funktioner. Färgad och skyddande beläggning kan appliceras på en eller två sidor. Förutom att förbättra viktiga prestandaindikatorer kan användningen av teknik avsevärt utöka produktutbudet. Som ett resultat kan konsumenten välja nästan vilken färg som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och specifikationer

Arbetet (exklusive längsgående överlappning) och panelernas totala bredd är 1000 respektive 1051 mm. Samtidigt erbjuder tillverkare ark av olika längd på marknaden. Som regel producerar företag produkter, vars specificerade storlek beror på kundens önskemål . Oftast varierar arkens längd i ett ganska brett område med ett steg på 10 cm. Standardindikatorn är 6 meter. Som praktiken har visat är det dessa dimensioner som är de mest praktiska för transport och det mesta av arbetet. Detta är relevant när man bygger ett tak av wellpapp. Den maximala längden på arken når 12 meter.

Genom att känna till de viktigaste parametrarna kan du enkelt dechiffrera märkningen. Till exempel profilblad C21-1000-0, 55:

  • 21 är våghöjden, det vill säga trapetsformen, i millimeter;
  • 1000 - arbetsbredd (användbar) i millimeter;
  • 0, 7 - tjockleken på den ursprungliga stålplattan som används för tillverkning av plåt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det förenklar maximalt transporten, medför materialets lilla vikt inom anläggningen och själva installationen. Till exempel, när den används som takpaneler med en tjocklek av 0,7 mm, kommer massan av en "kvadrat" av beläggningen att vara 7,4 kg. En annan viktig punkt är att klippa arket till längden i intervallet från 1 till 12 meter . Med hänsyn till styvheten och den ökade bärighetskapaciteten kan du minska antalet fogar under installationen till ett minimum. Detta är särskilt viktigt när du utför takarbete.

Det är nödvändigt att uppmärksamma en så viktig egenskap som vikten av det profilerade arket. Massan på en löpmeter och en användbar "kvadrat" beror på materialets tjocklek enligt följande:

  • S-21-100-0, 4-4,45 kg;
  • S-21-100-0, 4-4,9 kg;
  • S-21-100-0, 5-5,4 kg;
  • S-21-100-0, 55-5, 9 kg;
  • S-21-100-0, 6-6,4 kg;
  • S-21-100-0, 65-6, 9 kg;
  • S-21-100-0, 7-7,4 kg;
  • S-21-100-0, 8-8, 4 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att korrekt bestämma vikten av satsen vid köp, kommer det att vara nödvändigt att multiplicera massan på en löpande mätare med arkens längd, liksom med deras antal. Nästa parameter är arbetsbredden på de C21 -profilerade arken . Detta värde bestäms genom att beräkna skillnaden mellan panelens hela bredd och mängden installationsöverlappning.

Förresten, denna indikator beaktas också vid beräkning av ytan på den skapade beläggningen och det nödvändiga materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Innan du köper något byggnads- och efterbehandlingsmaterial rekommenderas att du bekantar dig med dess huvudsakliga egenskaper och egenskaper. Detta gör att du kan göra rätt val, med hänsyn till specifika uppgifter. C21 professionella golv är inget undantag. När du väljer ark är det nödvändigt att överväga ett antal viktiga punkter.

  • Bladstorlekar . Vid beräkning av det erforderliga antalet paneler är det viktigt att ta hänsyn till funktionerna i den framtida designen. Som redan nämnts bör dimensionerna väljas med hänsyn till syftet med att använda wellpapp.
  • Profilform . Trapezhöjden i detta fall är 21 mm, vilket kan förstås från märkningen. Det bör noteras att på grund av sådana dimensioner och form minimeras den längsgående överlappningen under installationen. Som ett resultat är det mycket lättare att fästa arken, och själva processen accelereras betydligt och innebär användning av minimala resurser.
  • Arkets tjocklek, på vilken materialkostnaden direkt beror . Å ena sidan, ju tjockare plåtmaterial, desto dyrare kommer det att kosta för köparen. Samtidigt är det denna parameter som kommer att avgöra så viktiga prestandaindikatorer som styrka, tillförlitlighet, motståndskraft mot yttre påverkan och hållbarhet.
  • Wellpappens vikt är C21 . Denna egenskap måste beaktas även i förberedande skede av utförandet av något arbete. Detta gäller särskilt vid beräkning av taksystemet för framtida tak. Samtidigt, när man bygger en väggkonstruktion, staket och barriärer, kommer strukturens hållfasthet i stor utsträckning att bero på beräkningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas också att ta hänsyn till när du väljer typ av täckning. För närvarande är följande typer av profilerade ark tillgängliga för en potentiell köpare:

  • med zinkbeläggning, utan ytterligare skyddande lager;
  • galvaniserade paneler med en polymerbeläggning på ena sidan;
  • galvaniserade profilerade ark med ett tåligt polymerskikt på två ytor.

Med hänsyn till de operativa egenskaperna är det tredje alternativet den obestridda ledaren. Dess främsta fördelar är maximal livslängd och hög motståndskraft mot mekanisk och kemisk påverkan. Utseende spelar en lika viktig roll. Men glöm inte att sådana professionella ark kommer att kosta mer än enkla galvaniserade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Den beskrivna typen av wellpapp är en av de vanligaste på grund av dess nyckelegenskaper. Sådana ark används ofta i modern konstruktion. Med andra ord kan de inte bara täcka tak eller mantla enskilda strukturelement i byggnader. Materialet används vid utförande av ett stort antal konstruktions- och efterbehandlingsarbeten. Vi listar de viktigaste användningsområdena för C21 -profilerade ark.

  • Konstruktion av takkonstruktioner för bostadshus, uthus, samt industri- och andra byggnader. Det är viktigt att tänka på att takets lutningsvinkel i detta fall inte spelar någon roll.
  • Installation av prefabricerade byggnader och tillfälliga konstruktioner. Dessa inkluderar lager, shoppingpaviljonger, garage och mer.
  • Skapande av små arkitektoniska former.
  • Uppförande av ramkonstruktioner, inklusive förstyvningsmembran.
  • Panelelement för staket och barriärer av nästan vilken konfiguration och komplexitet som helst.
  • Skapande av isolerade och "kalla" väggkonstruktioner.
  • Väggbeklädnad av olika rum och byggnader.

Förutom ovanstående används wellpapp vid tillverkning av högkvalitativa och estetiska sandwichpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Innan du börjar lägga det profilerade arket när du avslutar väggkonstruktioner eller installerar taket, bör du ta hand om att ordna svarven. Dessutom, när det gäller takarbete, behöver du också passager och en tätning.

Det är också viktigt att uppmärksamma kraven för panelmonteringsschemat och antalet skruvar per 1 m2. Av särskild betydelse kommer att vara att förhindra bildandet av kondens, vilket oundvikligen uppstår vid felaktig användning av efterbehandlingsmaterial av metall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att överväga installationsfunktionerna med exemplet med att ordna taket. Denna process har vissa särdrag.

  • Manteln och tjockleken på mantelbrädorna bestäms av takmaterialets bärförmåga, det vill säga wellpappet. Och listan över viktiga faktorer inkluderar potentiella belastningar på beläggningen, taklutningens lutningsvinkel och avståndet mellan elementen i spärrsystemet. Korrekt läggning av ark ger ett svarvsteg på 30 cm med en lutning på 15 grader. Den rekommenderade sektionen av brädorna är 30x100 mm. Det är viktigt att komma ihåg att denna parameter beror på takbjälkens steg.
  • Om lutningen har en rektangulär form kan fästningen av arken påbörjas från valfri ände av taket. I situationer när det gäller andra geometriska former är det värt att först göra nödvändiga beräkningar genom att visa diagrammet på papper. Direkt vid taklisten fästs plåtarna med självgängande skruvar med en delning på 30 till 40 cm. På nästa rader är dessa fästelement förskjutna var 100-150 cm. Vid gavlarna bör stigningen vara 50-60 cm, och på platserna för längsgående leder - från 30 till 50 se 1 kvm. m takläggning tar 7-10 skruvar.
  • I enlighet med den tillämpade tekniken tillhandahåller gesimsenheten en komplex av manipulationer. Detta hänvisar till den estetiska utformningen av överhänget, installationen av rännor samt tillhandahållande av luftflöde under taket.
  • Skridskor kan ha olika former. En förutsättning för detta är installationen av ytterligare element i lådan direkt vid fästpunkterna. Det är viktigt att tänka på att utrymmet under åsen måste ventileras. På åsen fästs arket genom en trapets (våg) med speciella självgängande skruvar 4, 8x70 i storlek.
  • När du installerar profilerade ark i takets ändar är det nödvändigt att göra gavelöverhäng från 5 till 7 cm. Själva änden sys ofta upp med en vindskiva. I detta fall monteras plankan ovanpå profilen med självgängande skruvar med en vinkel på 50-60 cm. Vindskivelementens överlappningar fixeras med 5-10 cm mellanrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutat installationsarbete måste allt skräp avlägsnas noggrant från ytan. Tyvärr är det inte alltid möjligt att undvika repor på beläggningen, som måste målas omedelbart. Det rekommenderas att ta bort främmande partiklar och spån med en vattenstråle eller en mjuk borste. Efter rengöring av taklutningarna bör du också ta bort allt skräp från alla delar av dräneringssystemet.

En viktig punkt är att ta hänsyn till måtten på de profilerade ark som används . Så om deras storlekar är små, bör läggningen alltid börja från den nedre raden. Det gäller både tak- och väggkonstruktioner.

Som praktiken visar skulle det mest rationella vara att köpa, om möjligt, wellpapp, i proportion till den framtida täckningen. Detta kommer inte bara att påskynda och förenkla installationen, utan också minimera antalet skarvar.

Rekommenderad: