Staket Av Metall (55 Bilder): Mått På Ett Staket För Staket, Euro Staket För Trä Och Andra Typer, Tips För Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Staket Av Metall (55 Bilder): Mått På Ett Staket För Staket, Euro Staket För Trä Och Andra Typer, Tips För Att Välja

Video: Staket Av Metall (55 Bilder): Mått På Ett Staket För Staket, Euro Staket För Trä Och Andra Typer, Tips För Att Välja
Video: Hur ska man välja ett staket ? Staket TV - reportage om staket. 2024, April
Staket Av Metall (55 Bilder): Mått På Ett Staket För Staket, Euro Staket För Trä Och Andra Typer, Tips För Att Välja
Staket Av Metall (55 Bilder): Mått På Ett Staket För Staket, Euro Staket För Trä Och Andra Typer, Tips För Att Välja
Anonim

Staketet runt förortsområdet fungerar som en skyddande och dekorativ funktion och ger också integritet, om det görs ganska högt och tätt. Om barriärerna tidigare byggdes av trä, föredrar många att använda ett staket av metall. Det är mer praktiskt och hållbart, dessutom finns det olika typer av material - du kan välja det som passar dina mål och budget bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Staketet är tillverkat av stålplåt. Ett staket byggs runt platsen från de färdiga plankorna. För montering använder de också ställningar och tvärskenor för att säkra alla element. Utseendet liknar strukturen ett välbekant trästaket.

Bild
Bild

Tjockleken på metallstaket varierar vanligtvis i intervallet 0,4-1,5 mm, även om andra parametrar är möjliga vid skräddarsydda . För att skydda mot rost är produkterna galvaniserade eller belagda med en speciell beläggning. Och även staketstrukturen kan målas om du bestämmer dig för att ändra färg.

Bild
Bild

Det finns flera anledningar till varför du bör välja ett staket som ditt staket

  • Varaktighet . Den genomsnittliga livslängden är cirka 30 år, men med rätt vård kommer staketet att hålla längre. Vissa tillverkare ger en garanti i upp till 50 år.
  • Styrka . Metallremsorna är täckta med en skyddande förening, så de är inte rädda för väderfaktorer. Och även produkterna är resistenta mot mekanisk påfrestning - detta underlättas av förstyvningsribbor.
  • Enkel installation . Ägaren av webbplatsen kan installera staketet själv utan att tillgripa arbetstagarnas tjänster. Dessutom är det inte nödvändigt att hälla grunden för denna struktur, vilket också gör installationen enklare.
  • Möjligheten att kombinera . Kan kombineras med wellpapp, tegel eller trä om du vill skapa ett originalt staket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Staketet är ganska opretentiöst i underhåll, det behöver inte ständigt täckas med skyddsutrustning, det ruttnar inte och bleknar inte i solen . Om några år, om du vill renovera staketet, kan du måla det i vilken färg som helst. Materialet är brandsäkert, brinner inte och bidrar inte till spridning av eld. Transport av produkter är ganska lönsamt - de tar inte mycket plats i kroppen, så du kan ta ett stort parti till platsen samtidigt.

Kostnaden för ett staket är högre än för en metallprofil, men kvaliteten är också konsekvent. Dessutom varierar priserna beroende på materialtjocklek, bearbetningsmetod och andra parametrar. Du kan till exempel göra ett kombinerat staket för att uppfylla din budget.

Bild
Bild

Produktionsledarna är Tyskland, Belgien, Finland, därför kallas materialet även euro shtaketnik . Detta är inte någon sorts separat sort, utan bara en av varianterna på namnet på samma metallremsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Remsorna på Euro shtaketnik kan skilja sig avsevärt från varandra i tjocklek, vikt, dimensioner och typ av beläggning. De finns i olika former, vilket gör att du kan skapa intressanta designlösningar. Stål i spolar används för produktion, men råvarorna har också sina egna skillnader.

Bild
Bild

Efter material

En stålremsa kan användas som blank. Detta är en rulle som är smalare än vanliga rullar. Det förs genom ett valsverk för att få remsor. Beroende på antalet rullar och mekanismens konfiguration kan staketet variera i form, antal förstyvningsribbor och som en konsekvens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är tillverkning från en metallprofil . Detta är en billigare metod där stålplåten skärs i bitar utan bearbetning på specialmaskiner. Med denna metod kan du göra ditt eget staket, men det kommer att visa sig vara mindre hållbart och med skarpa kanter. Och arbetet utförs också med en manuell arkböjningsmaskin, men i det här fallet är det svårt att få remsor med samma profil, vilket påverkar järnstakets stabilitet och estetiska egenskaper.

Bild
Bild

Staketstaket kan också variera i stålkvalitet, beroende på vilken kvalitet som användes för att få arbetsstycket . Vanligtvis fungerar kallvalsade plåtar som råvaror-de är mer hållbara, men varmvalsad metall finns också i billigare produkter. Oavsett ståltyp behöver remsorna ytterligare bearbetning för att öka livslängden.

Bild
Bild

Efter typ av täckning

För att skydda mot rost och väderfaktorer är produkterna galvaniserade. Dessutom appliceras en ytterligare beläggning, som är av två typer.

  • Polymer . Bättre och mer tillförlitlig, beroende på tillverkare, varierar garantitiden för den från 10 till 20 år. Om tekniken observeras skyddar denna beläggning mot korrosion, extrema temperaturer och mekanisk belastning. Även om staketet är repat rostar inte stålet.
  • Pulver . Livslängden når 10 år. Detta alternativ är mer prisvärt, men om färgen appliceras direkt på metallen utan ytterligare en korrosionsskyddande beläggning, kommer staketet att rosta när repor uppstår. Det verkar omöjligt att avgöra om tekniken har följts till fullo, så om möjligt är det vettigt att tänka på polymerbeläggningen för att inte tvivla på kvaliteten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Galvaniserat staket kan vara en- eller dubbelsidig målning . I det första fallet appliceras en skyddande jord på den grå baksidan. Du kan lämna den som den är eller måla den själv med en sprayflaska. Tillverkare erbjuder också intressanta alternativ för färgning av trä, applicering av mönster och texturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter storlek och form

Plankans övre del kan vara platt, halvcirkelformad eller lockig. Och även kanterna kan vara med eller utan rullning. Det första alternativet är att föredra, eftersom obehandlade sektioner är en källa till skada - de kan klippas eller fångas av kläder under installationen.

Bild
Bild

Formen på profilen är också annorlunda

  • U-formad . Detta är en längsgående rektangulär profilering. Antalet förstyvningar kan vara olika, men det är önskvärt att det finns minst 3 av dem för tillräcklig styrka. Det anses vara den vanligaste typen.
  • M-formad . Formen med längsgående profilering i mitten, i snitt, ser ut som två anslutna trapets. Det anses vara det mest stabila eftersom det gör att du kan skapa fler revben. Dessutom ser ett sådant staket ut mer intressant än ett U-format.
  • C-formad . Halvcirkelformad profil, sällan på grund av den mer komplexa tillverkningsmetoden. Lamellernas styrka ges av speciella spår, som spelar roll som förstyvare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Remsornas höjd kan variera från 0,5 till 3 meter. Bredden är vanligtvis i intervallet 8-12 cm. Medeltjockleken på metallen är från 0,4 till 1,5 mm. Tjocka plankor blir starkare, men tyngre, de behöver ett stabilt stöd, de kan behöva fylla grunden för att förhindra att staketet kollapsar . Tillverkare erbjuder ofta skräddarsydda lameller med alla mått, så det blir inga problem att hitta lämpligt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg och design

Med modern teknik kan du ge den färdiga produkten någon nyans. Vissa toner är särskilt populära.

  • Grön . Denna färg är glädjande för ögat och passar också bra med buskar, träd och annan vegetation, om den finns på platsen.
  • Vit . Det ser imponerande ut, särskilt om Provence- eller lantlig stil väljs för dekoration av territoriet. Dock måste du regelbundet tvätta staketet, eftersom all smuts är synlig på vitt.
  • Brun . Det anses vara träliknande. Denna färg kombineras bra med andra nyanser och smutsas inte heller för lätt.
  • Grå . En mångsidig ton som passar alla inredningsstilar. Ofta lämnar ägarna baksidan av staketet grått om de köper ett ensidigt staket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, du kan välja en färg som simulerar en specifik textur . Till exempel gyllene ek, valnöt eller körsbär. Tillämpning av mönster eller ritningar är möjlig. Dessutom kan du växla färger i ett rutmönster, använda olika toner för att designa stöden och plankorna själva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen av strukturen kan vara olika beroende på metod för placering och anslutning av plankorna. Innan installationen kan du granska fixeringsmetoderna och välja lämpligt alternativ.

  • Vertikal . Den klassiska versionen med staket, lätt att installera och bekant för alla. Avståndet mellan plankorna kan väljas efter eget gottfinnande, eller så kan du fixa dem nära varandra, utan mellanrum.
  • Horisontell . Det är mindre vanligt än vertikalt, eftersom det kräver mer tid för installationsarbetet och ökar materialförbrukningen. Om detta inte är kritiskt kan en sådan konstruktion se ganska intressant ut.
  • Schack . Plankorna monteras vertikalt i två rader så att de överlappar varandra och lämnar inga luckor. Detta är ett alternativ för dem som vill tillhandahålla ett privat område på sin webbplats. I detta fall kommer materialet att behövas dubbelt så mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan kreativt närma dig designen av den övre delen och göra en stege, våg, båge eller fiskbens, alternerande plankor i olika höjder så att de bildar önskad form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Metallstaket är efterfrågat, så det finns många företag som tillverkar sådana produkter. Det finns flera populära märken som har fått ett gott rykte bland kunderna.

Grand Line . Det tillverkar metallplattor, wellpapp, staket, sidospår och tillverkar även andra typer av byggmaterial. Företaget verkar inte bara på den ryska utan även på den europeiska marknaden. Katalogen innehåller U-formade, M-formade, C-formade remsor med olika dimensioner.

Bild
Bild

" Eugene ST ". Producerar ett staket under sitt eget varumärke Barrera. Den är tillverkad av stål med en tjocklek på 0,5 mm. Produkterna är belagda med en skyddande komposition baserad på zink, kisel och aluminium. Övre delen kan skäras i rät vinkel eller i halvcirkelform. Bredden på panelerna är från 80 till 128 mm.

Bild
Bild

TPK Metallokrovli Center . Företaget är specialiserat på olika byggmaterial, inklusive ett staket. Stål 0,5 mm används som bas, råvaror från ledande anläggningar - Severstal, NLMK, MMK. Färdiga plankor har sömmade kanter, varje produkt packas i en separat folie vid leverans. Tillverkaren ger en garanti upp till 50 år.

Bild
Bild

Kronex . Produktionsförening från Vitryssland med ett nätverk av kontor i OSS -länderna. I mer än 15 år har det tillverkat byggmaterial under sitt eget varumärke. Bland produkterna finns en budgetpost, liksom ett höghållfast staket med ett stort antal förstyvningar.

Bild
Bild

Ural Takmaterial Anläggning . Företaget är specialiserat på tillverkning av fasadsystem, wellpapp, metallplattor och tillhörande byggmaterial, har funnits sedan 2002. Staketet finns också i sortimentet, du kan beställa plankor i alla former och storlekar, välja färg på en eller två sidor, trä eller annan textur.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Först och främst måste du beräkna mängden material för att veta exakt hur mycket du ska beställa. Det beror på vilken typ av konstruktion som valts - till exempel om du bestämmer dig för att montera plankorna i två rader, förskjutna, ökar förbrukningen. Därför bör designen övervägas i förväg.

Och bestäm även höjden. Man bör komma ihåg att Ryska federationens stadsplaneringskod förbjuder skuggning av grannområden i enlighet med SNIP 02/30/97.

Bild
Bild

Denna bestämmelse tillåter användning av ett staket som inte är mer än en och en halv meter högt. Om du vill sätta upp ett mer imponerande staket är det värt att förhandla med grannarna i förväg och ta deras skriftliga samtycke så att det inte blir några klagomål i framtiden.

Bild
Bild

Staketet kan vara fast eller med luckor . Det första alternativet väljs av dem som värdesätter integritet. Om du inte vill att grannar och förbipasserande kommer till dig kommer ett sådant staket att lösa problemet, men materialförbrukningen blir högre. Designen med luckor gör att solljus och luft kan tränga in, så att du kan plantera blommor, buskar eller krossa sängar runt omkretsen. Trädgårdsmästare och trädgårdsmästare kommer att gilla detta alternativ, det kommer också att vara möjligt att spara pengar, eftersom mindre staket krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att kunna gå till basen eller till affären och se varorna direkt . Faktum är att under inspektion kan obehagliga överraskningar hittas - remsor, vars kanter lätt kan böjas även med fingrarna, samt en felaktig överensstämmelse i metallens tjocklek med deklarerade parametrarna. Samtidigt kan samma tillverkare ha andra satser utan några klagomål. Allt detta händer på grund av att råvarans kvalitet inte alltid är stabil, särskilt föga kända företag som försöker spara pengar på produktionen gör sig skyldiga till detta. Stora företag tenderar att tillämpa teknikens efterlevnad.

Bild
Bild

Var uppmärksam på plankornas kanter. Det är bättre att välja ett staket med rullande. Denna bearbetning har flera fördelar:

  • staketet blir styvare och starkare, dess motståndskraft mot fysiska påverkan ökar;
  • risken för skador minskar - under installationen kan du skära dig på vassa kanter, men detta kommer inte att hända med valsade;
  • staketet på platsen kommer att se mer estetiskt tilltalande ut.

Naturligtvis ökar rullningen den totala kostnaden för strukturen, eftersom det är en ganska mödosam och komplex process. Men priset motiverar sig själv, för ett staket av hög kvalitet kommer att tjäna dig i flera decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på profilerna är en av de viktigaste parametrarna . Tillverkare är skyldiga att ange det, även om detta i praktiken inte alltid händer, så tveka inte att ta reda på nödvändig information från säljaren. Indikatorer på 0, 4-0, 5 mm anses vara optimala. Vissa företag erbjuder lameller upp till 1,5 mm, de kommer att vara starkare och mer stabila, men kom ihåg att den totala vikten av strukturen kommer att öka och ytterligare stöd kommer att krävas.

Bild
Bild

Profilens form är inte så viktig, vanliga U-formade remsor gör ett utmärkt jobb om installationsarbetet utförs korrekt . Men antalet förstyvningar bör beaktas - de bestämmer strukturens styrka. Du måste ha minst 3 stycken och bättre - från 6 till 12. Och även M -formade remsor anses vara mer stabila, så om maximal tillförlitlighet är viktig för dig, var uppmärksam på denna form.

Bild
Bild

När det gäller färgschemat, fokusera på dina egna preferenser och utformningen av din webbplats . Du kan använda nyanser från samma spektrum för dekoration, kombinera ljusare och mörkare toner, eller skapa ett ljust staket som kommer att bli en intressant accent.

Bild
Bild

Många företag erbjuder nyckelfärdiga staket . Detta är ett bra alternativ om du inte har någon konstruktionserfarenhet eller inte vill slösa tid. I det här fallet utför arbetarna installationen på platsen, och du får ett färdigt staket. Och du kan också göra installationen själv. Detta kräver inte ett stort antal verktyg, och du kan till och med klara uppgiften i en person.

Bild
Bild

Om du vill spara pengar kan du köpa en metallprofil med lämplig tjocklek och klippa remsor från den för ett staket . Detta bör göras med en speciell sax för metall, men inte med en slipmaskin, eftersom den bränner ut den skyddande beläggningen. Problemet är att det är ganska svårt att göra en jämn kant för hand; du måste också bearbeta snittet för att skydda dem från rost. Som ett resultat kommer arbetet att ta ganska mycket tid - kanske skulle det vara mer ändamålsenligt att köpa ett färdigt staket.

Rekommenderad: