C10 Professionell Plåt (26 Bilder): Mått Och Vikt På Wellpapp, Arbetsbredd Och Tekniska Egenskaper, Lockiga Ark Och Vanligt För Staket, Tak Och Väggar

Innehållsförteckning:

Video: C10 Professionell Plåt (26 Bilder): Mått Och Vikt På Wellpapp, Arbetsbredd Och Tekniska Egenskaper, Lockiga Ark Och Vanligt För Staket, Tak Och Väggar

Video: C10 Professionell Plåt (26 Bilder): Mått Och Vikt På Wellpapp, Arbetsbredd Och Tekniska Egenskaper, Lockiga Ark Och Vanligt För Staket, Tak Och Väggar
Video: Slå lägre genom att minska loftet på klubban i träffen... 2024, April
C10 Professionell Plåt (26 Bilder): Mått Och Vikt På Wellpapp, Arbetsbredd Och Tekniska Egenskaper, Lockiga Ark Och Vanligt För Staket, Tak Och Väggar
C10 Professionell Plåt (26 Bilder): Mått Och Vikt På Wellpapp, Arbetsbredd Och Tekniska Egenskaper, Lockiga Ark Och Vanligt För Staket, Tak Och Väggar
Anonim

Artikeln beskriver huvuddragen i C10 -profilerade ark: mått och vikt, arbetsbredd och tekniska egenskaper. Demonterade funktioner av olika typer, inklusive lockiga ark och konventionella paneler för staket, tak och väggar. Rekommendationer för produktval och grundläggande installationsregler ges.

Bild
Bild

Ansökningar

C10 professionell plåt, liksom andra märken av wellpapp med märkning C, efterfrågas främst för väggbeklädnad . Vågornas obetydliga höjd gör det möjligt att installera den i en komplex struktur. Eftersom materialet är relativt motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning och korrosion är det pålitligt. Materialets yta har inga uttalade förstyvningar.

Därför är det inte möjligt att ge exceptionell styrka, som med en större korrugering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana produkter är emellertid ganska acceptabla som väggkonstruktion. Profil C10 är lämplig för konstruktionen:

  • kiosker;
  • handels- och utställningspaviljonger;
  • hangarer;
  • lagerkomplex;
  • brandhinder;
  • inomhus och utomhus staket.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det senare fallet talar vi inte bara om användningen av ett staket i landet eller i ett privat hus. Ett staket runt en byggarbetsplats eller pannrum skulle också fungera som mål. Tack vare en speciell polymerbeläggning det profilerade arket ser visuellt attraktivt ut . Det blir tilltalande för ögat även när du inreder bostäder och kontorslokaler.

Det är knappast rimligt att använda C10 -material för taket, eftersom det har för lite styvhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är möjligt att använda ett profilerat ark av detta märke för ett tak, då bara med en stor branthet. Då kommer inte intensivt glidande nederbörd att skapa en kraftig belastning och kommer inte att kränka stödkonstruktionernas integritet. Men även detta beslut är främst motiverat för sekundära strukturer, där beläggning av hög kvalitet inte är nödvändig. Färgerna på de skapade fasaderna kan skilja sig åt, vilket ytterligare utökar möjligheterna till design. Ytterligare användningsområden:

  • väggbeklädnad (kombinerad, om så önskas, med byggnadsisolering i en arbetscykel);
  • beredning av undertak;
  • tillverkning av sandwichpaneler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

För tillverkning av en professionell plåt i kategori C10 kan endast stål som motsvarar en speciell GOST användas . Den har två undertyper: tunna valsade produkter med bara ett zinkskikt och galvaniserade produkter med ytterligare polymerskydd. Appliceringen av en polymerbeläggning på en eller båda sidor bestäms vanligtvis av kraven från konsumenterna och det avsedda syftet med en särskild sats ark. Produktionen av själva profilerade arket är strikt föremål för normerna GOST R 52246 , som togs i bruk 2004.

Om du väljer just en sådan produkt och inte tillverkas enligt specifikationerna som tillverkarna själva uppfunnit, bör det inte finnas några risker när du använder den. Valsning utförs i kallt tillstånd, men zink appliceras vanligtvis i form av en smälta. Den totala bredden på strukturen är 115 cm som standard, men användbar - den fungerar också - bredden blir bara 110 cm. Vikten är relativt liten; 1 m2 av C10 -profilarkets yta väger exakt 5 kg, det vill säga det är inte svårt att hålla det i dina händer. Grundläggande grundmått:

  • arklängd - 8 m;
  • höjden på de korrugerade sektionerna - 0,01 m;
  • den totala metalltjockleken är 0, 4-0, 7 mm, vilket bestäms av 100% av de extra skikt som används, och ju tjockare det profilerade arket är, desto mer tillförlitligt är det (men tillverkarna kan ändra dessa parametrar något - de måste erkännas i förväg).
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Den så kallade korrugerade wellpapp kännetecknas av ett par kanter framställda i produktionen . Det anses vara den mest attraktiva lösningen för dekoration av fasadväggar i privata hus och offentliga byggnader. Denna design gör att du kan uppnå en verkligt individuell stil och unikt utseende. Toppen är utrustad med rätt geometriskt mönster. Tillsammans med vågen kan detta mönster också representeras av den "vinklade" typen.

Valet mellan dessa två alternativ beror på individuella preferenser. Kantens lutning kan vara nästan vilken som helst om denna punkt diskuteras i förväg med leverantören. När man använder lockigt wellpapp för ett staket, uppnås ett nästan oöverstigligt hinder även för utbildade personer. Vågigt wellpapp karakteriseras ofta som att det har en välvd struktur.

Utåt ser det ut som ett staket, men konstruktionens delar är sammankopplade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formad wellpapp, med korrekt installation och korrekt användning, fungerar säkert i årtionden … På grund av strukturens lätthet kan staket byggas utan att använda komplexa fundament - och till och med praktiskt taget utan stöd alls. Men det är nödvändigt att förstå att de lockiga arken efter vinterns slut måste undersökas noggrant och leta efter även små defekter. Den minsta skadan hotar med spridningen av korrosion, och därför använder människor i många fall enkelt galvaniserat material och inte tänkta - det är mer pålitligt, men mindre dekorativt. Men det är ännu mer pålitligt när ytan är täckt med ett speciellt skyddande lager.

Av ekonomiska skäl används polyester mycket ofta. Den maximala beläggningstjockleken överstiger inte 25 mikron. Ett sådant skydd är emellertid inte tillräckligt motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning. Det är nödvändigt att transportera och montera det profilerade arket med försiktighet.

Ofta används liknande strukturer i mittfältet och i ett antal OSS -länder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matt polyester, även känd som purex, förstärkt genom tillsats av teflon. Det är han som ger ett attraktivt färgschema. Ytan är relativt grov. Beläggningen är resistent mot ultraviolett strålning. Skyddets tjocklek når vanligtvis 35 mikron, eftersom det är tekniskt omöjligt att applicera det i ett tunnare lager.

Ännu tjockare - upp till 200 mikron - är ett lager av plastisol. Det är mycket motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning av olika slag. I vissa fall marknadsförs en sådan produkt under varumärket Solano. I utseende liknar det profilerade arket huden.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till plastisols otillräckliga motståndskraft mot stark uppvärmning och intensiv ultraviolett bestrålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De kan också använda:

  • PVDF;
  • pural;
  • kvartsit;
  • polydexter.
Bild
Bild

Tips för att välja ark

Professionellt blad C10 kan ha ett ytterligare index: 899, 1000 eller 1100 . Detta bestäms av konstruktionens totala bredd. I de flesta fall väljer konsumenterna C10-1100. Sådant material används i både bostads- och industribyggande. Det är också värt att förtydliga:

  • tillgänglighet av garantier från tillverkaren;
  • deklarerad livslängd;
  • funktioner i användningen av materialet;
  • typ av beläggning som används;
  • tjockleken på det profilerade arket;
  • tillverkarens rykte (recensioner om det i oberoende källor).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

När du ordnar staket av wellpapp bör du inte glömma den sista stången . Du kan använda både U-formade och husliknande efterbehandlingselement. Valet mellan de två är till stor del en personlig smakfråga. Men om det finns en önskan att förenkla processen, måste du begränsa dig till den enklaste lösningen i form av bokstaven P. Det kommer att avsevärt minska installationens komplexitet.

Vid installation på en vägg måste en tätning placeras under wellpappet. Det används också när strukturen är installerad på taket. Ett sådant prov skyddar perfekt mot inträngande av flytande nederbörd och snö. Tack vare det kommer inte damm att täppas till under wellpappet. Specialtätningar är gjorda av:

  • polyuretanskum;
  • blandning av trä-polymer;
  • polyetenskum.
Bild
Bild

Det är också mycket viktigt att docka produkterna korrekt .… Överlappningen väljs i förväg enligt särskilda regler. Bladens längd ska motsvara längden på ytan som ska dekoreras. Detta kommer att förenkla installationen och lösa många problem. Det är kategoriskt omöjligt att använda svetsning och lödning för installation av ett profilerat ark - dessa metoder kommer att kränka arkets integritet och dess korrosionsskydd.

Om wellpapp placeras på en redan upprättad vägg måste du använda monteringsfästen. På dessa fästen fästs sedan guider i formatet på bokstaven P. Det måste finnas ett luftgap mellan styrningarna och vindrutan. Fundamentet måste vara utrustat med vattentätning (oftast med 2 lager takmaterial) . Du måste fästa wellpappet på väggen med självborrande bultar med en tätande packning.

För att skapa en original visuell effekt kan du orientera wellpappet på väggen inte direkt, utan på något annat sätt . Naturligtvis försämrar detta inte dess huvudsakliga tekniska egenskaper. Den isolering som tillhandahålls för projektet är vanligtvis fixerad med skivdynor. Ovanför denna isolering kommer det att vara nödvändigt att sätta en extra speciell vattentät film. Efter installationen av huvudskikten i strukturen och det främre materialet installeras ytterligare delar.

Rekommenderad: