Gör-det-själv-formning Från Plankor För Fundamentet: Hur Man Gör 25-40 Mm För Bandfundamentet Från Plankor? Kvantitetsberäkning Och Montering

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-formning Från Plankor För Fundamentet: Hur Man Gör 25-40 Mm För Bandfundamentet Från Plankor? Kvantitetsberäkning Och Montering

Video: Gör-det-själv-formning Från Plankor För Fundamentet: Hur Man Gör 25-40 Mm För Bandfundamentet Från Plankor? Kvantitetsberäkning Och Montering
Video: Hur gör snickaren - Montering av vindskivor 2024, Maj
Gör-det-själv-formning Från Plankor För Fundamentet: Hur Man Gör 25-40 Mm För Bandfundamentet Från Plankor? Kvantitetsberäkning Och Montering
Gör-det-själv-formning Från Plankor För Fundamentet: Hur Man Gör 25-40 Mm För Bandfundamentet Från Plankor? Kvantitetsberäkning Och Montering
Anonim

Skivan anses vara ett av de bästa materialen för formning under grunden. Den är lätt att använda och kan senare användas för andra ändamål. Men trots enkel installation måste du studera alla regler och rekommendationer för montering och installation av strukturen i detalj innan du gör formen från plankor för fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket material behöver du?

För konstruktion av band- och plattfundament kan du använda både kantad och okantad timmer - huvudsaken är att dess inre del, som kommer att ligga intill betongen, har en slät yta. Därför, om det inte är möjligt att köpa färdiga släta brädor rekommenderas att planera och slipa materialet på ena sidan själv . I framtiden kommer detta att förenkla arbetet med den färdiga stelnade basen, eliminera behovet av ytterligare efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivans tjocklek beror på storleken på den framtida grunden och volymen på betongblandningen som ska hällas . Ju större volym betongmassan är, desto tjockare och mer hållbar blir det nödvändigt att välja material för formen. Som standard används material från 25 mm till 40 mm tjockt för formning från brädor, i sällsynta fall används 50 mm trä.

Om fundamentets dimensioner är så stora att 50 mm inte räcker, kommer metallstrukturer redan att krävas här.

Bild
Bild

I allmänhet är tjocklek ett mycket viktigt kriterium som inte bör försummas . För tunna brädor kommer att börja deformeras vid betonggjutning, vilket resulterar i att fundamentets yta blir vågig och måste jämnas ut efter härdning. I värsta fall kan en tunn skiva i allmänhet inte stå emot betongmassans tryck, formen kommer helt enkelt att falla sönder och den dyra murbruk kommer sannolikt att försämras, eftersom det är nästan omöjligt att samla in och återanvända den.

Det är viktigt att tjockleken på alla brädor i strukturen är densamma . Formen på den framtida grunden kommer också att bero på detta - om en eller flera brädor är tunnare än de andra, kommer betongmassan att böja dem, och på dessa platser på grunden kommer det att bildas gupp och vågor.

Bild
Bild

Materialets bredd bestäms också av fundamentets specifika dimensioner och arbetsförhållandena . Det är optimalt att använda brädor med en bredd på 15 till 20 centimeter, men det finns inga strikta regler för val. Eftersom virket fortfarande kommer att slå in i sköldar kan du också använda en relativt smal bräda (10 centimeter), men i det här fallet blir montering av sköldarna mycket mer komplicerat - du måste använda fler stöd och tvärgående stänger för att ansluta brädor till varandra.

För brett virke kan deformeras under betongtrycket och bilda en så kallad mage i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss analysera vad vi ska leta efter när vi väljer brädor för formning

  • Det är viktigt att virket är motståndskraftigt mot sprickor, så det rekommenderas inte att använda barrträ. Plankor av björk och andra lövträ kommer inte att fungera. Användning av sådant virke är endast tillåtet för ett icke-avtagbart engångssystem, som, efter att lösningen har stelnat, kommer att förbli i grundstrukturen. I andra situationer är det bättre att samla sköldar från gran, tall eller gran. För massiva system är aspbrädor perfekta, de tål bättre vikten av en tung murbruk.
  • Det rekommenderas starkt inte att slå ner sköldar under formen för fundamentet av ekplankor. Eftersom sådana ekprodukter har hög surhet, vilket negativt påverkar betongblandningens sammansättning - kommer lösningen att bli värre och härda längre. På grund av detta kan fundamentets totala styrka också minska, särskilt om betong används utan speciella tillsatser.
  • Det är ingen mening att köpa dyrt virke från värdefulla träslag, eftersom även vid noggrann användning kommer brädorna efter demontering vara olämpliga för efterbehandling och annat liknande känsligt arbete. Det är mest korrekt att välja en standard 3 eller 4 graders tallskiva för formen, om det behövs, ändra dess yta till önskat tillstånd med dina egna händer.
  • Trä som är för torrt bör inte användas; dess fukthalt bör vara minst 25%. Den torra brädan absorberar aktivt fukt från betongblandningen. Därefter kommer detta att påverka fundamentets styrka negativt, för att inte tala om det faktum att cementmjölken efter härdning inuti virket kommer att avsevärt minska dess kvalitet och begränsa utbudet av arbeten för återanvändning. Det är inte alls nödvändigt att mäta fukthalten i träet vid montering av brädorna - det räcker bara med att blöta brädorna väl. Överdriven fukt påverkar inte betongkonstruktionens hållfasthet; i extrema fall, i grumligt väder, hårdnar fundamentet lite längre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brädornas längd spelar ingen stor roll, den väljs utifrån längden på grundbandet eller väggarna, det viktigaste är att göra ett lager på 3-5 centimeter. Vid köp är det viktigt att genomföra en visuell inspektion av träet, det ska inte finnas några flisar eller sprickor på det - när man häller betong leder de till utflödet av blandningen, deformation av formen och nedböjning av stödskärmarna.

Det är lämpligt att brädorna har ett jämnt snitt på kanterna, annars måste de klippas av på egen hand . Om detta inte görs kommer sköldarna att ha slitsar genom vilka betongblandningen kommer att flyta. Det är värt att uppmärksamma materialets porositet: denna indikator ska vara så låg som möjligt.

Erfarna byggare rekommenderar att du köper grundskivor direkt på sågverket - professionella organisationer erbjuder bättre material och tillhandahåller tjänster för sågning av produkter enligt specificerade storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Innan du monterar formen för fundamentet bör du beräkna den erforderliga mängden material i förväg, då kommer du att kunna hålla dig inom budgeten, och du behöver inte köpa ytterligare brädor redan under byggprocessen. För att korrekt beräkna timmer måste du ta hänsyn till följande faktorer:

  • mäta den exakta längden på grundens omkrets och hällens höjd;
  • dividera den totala längden av omkretsen med längden på en bräda för att ta reda på hur många brädor som krävs för en rad;
  • dela höjden på den framtida grunden med bredden på en timmerenhet och ta reda på det erforderliga antalet produkter vertikalt;
  • multiplicera de erhållna indikatorerna med längd och höjd och visa det totala antalet brädor.

Vid försäljning av brädor mäts de som regel i kubikmeter, för att ta reda på hur många enheter som finns i en kub, utförs följande beräkningar:

  • bestämma volymen på en bräda genom att multiplicera dess längd, bredd och tjocklek;
  • dividera sedan kubikmeter med det resulterande talet.
Bild
Bild

Efter att ha lärt sig hur många brädor som är på en kubikmeter beräknar de den nödvändiga volymen för deras specifika fall. För detta divideras det totala antalet brädor som kommer att behövas för formning under fundamentet med deras antal i en kubikmeter. Beräkningen kan också göras med hjälp av formeln. Till exempel är den totala längden på omkretsen av den framtida strukturen 100 meter och höjden är 70 centimeter. Den optimala virktjockleken för sådan formning är 40 millimeter. Då måste du multiplicera 100 × 0,7 × 0,04, som ett resultat blir den erforderliga volymen 2,8 kubikmeter.

Och även för att skapa formen behöver du följande material:

  • barer;
  • plywood;
  • polyetenfilm;
  • fästelement - självgängande skruvar.

När du väljer stänger måste du ta hänsyn till att deras dimensioner ska vara minst 50 x 50 millimeter, och den totala längden kommer att vara cirka 40% av brädornas totala längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Gör-det-själv-installation av formen för fundamentet bör endast utföras på en plan, väl förberedd yta-du bör rengöra området och ta bort allt skräp. Det är nödvändigt att exponera formen strikt vertikalt, så att sköldarna stöts mot marken . Brädornas inre yta, som kommer i kontakt med betongblandningen, måste vara plan och slät. Om det inte gick att slipa materialet kan du stoppa plywoodskivor på det - huvudsaken är att avståndet mellan de parallella brädorna exakt motsvarar designbredden på den framtida grundväggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att slå ner sköldarna måste brädorna justeras till varandra så att det inte finns några mellanrum, särskilt om det är planerat att vibrera det med speciella anordningar för bättre krympning av betongblandningen.

Avståndet mellan brädorna bör inte vara mer än 3 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slitsar på 3 mm eller mindre försvinner av sig själva efter att materialet sväller upp vid preliminär vätning. Om konfigurationen och kvaliteten på sågning av brädorna inte tillåter att skärmarna faller ner utan betydande luckor, måste slitsarna på mer än 3 millimeter tätas med släp, och avstånden över 10 millimeter måste dessutom hamras med lameller.

Det är nödvändigt att korrekt montera formen för bandfundamentet med en höjd av upp till 0,75 meter från fästningen av styrplattorna . De fixeras i marken med fästpinnar. För att göra en korrekt installation måste du först dra repet runt omkretsen av det framtida fundamentet och fixa det i båda ändar. Efter att ha installerat styrkortet bör du se till att de är korrekt installerade - med hjälp av en nivåkontroll om de är plana, finns det inga avvikelser. Sedan kan du börja installera spjällbrädorna, medan brädans plan måste exakt matcha styrplattans kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen drivs i regel i marken med hjälp av spetsiga stänger, som förbinder brädorna med varandra och bildar sköldar . Man bör komma ihåg att betongmassan kommer att utöva ett starkt inre tryck på strukturen, så att sköldarna inte sprids i den nedre delen, är det absolut nödvändigt att driva ytterligare pinnar i marken. Deras exakta antal beror på fundamentets bredd och höjd, men i allmänhet rekommenderar erfarna byggare att använda pinnar minst varje meter.

Bild
Bild

Om höjden på den framtida grunden inte överstiger 20 centimeter, räcker det med några pinnar från anslutningsstängerna . När fundamentet är högre är det absolut nödvändigt att använda ytterligare yttre stopp - stänger av en viss längd, som är snedställda diagonalt.

Ena änden av en sådan stång vilar mot den övre delen av formväggen eller en pinne och fästs där med en självgängande skruv . Den andra änden vilar stadigt på marken och är något begravd i (på dessa platser kan du köra in fler pinnar som håller tillbaka de envisa stängerna så att de inte hoppar av och gräver ner i marken).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för montering och installation av gör-det-själv-grundform:

  • på en förberedd plan bas staplas brädorna nära varandra;
  • tvärgående lameller eller stänger appliceras ovanpå, som kommer att ansluta brädorna till varandra och fixeras med självgängande skruvar (avståndet mellan lamellerna är minst 1 meter);
  • självgängande skruvar måste skruvas in från insidan så att locken sjunker in i brädet och ändarna sticker ut på andra sidan med minst 1-2 centimeter, dessa spetsar ska böjas;
  • färdiga sköldar är monterade på kanten av diket - de drivs i marken med hjälp av spetsiga anslutningsstänger och fästs på styrbrädorna med trådvridningar;
  • nära sköldarna drivs ytterligare vertikala insatser som är anslutna till sköldarna med självgängande skruvar;
  • horisontella (läggs på marken) och diagonala stag är fästa nära insatserna, som är fixerade på andra sidan med en annan pinne som drivs i marken;
  • experter rekommenderar att du ansluter sköldarna till varandra med hjälp av ytterligare hoppare i den övre delen, de tillåter inte att strukturen sprids åt sidorna när du häller betongblandningen.

Rekommenderad: