Saks För Skärning Av Wellpapp: Elektriska Och Manuella Modeller För Metallskärning Av Wellpapp. Hur Ska Man Klippa? Funktioner Och Typer

Innehållsförteckning:

Video: Saks För Skärning Av Wellpapp: Elektriska Och Manuella Modeller För Metallskärning Av Wellpapp. Hur Ska Man Klippa? Funktioner Och Typer

Video: Saks För Skärning Av Wellpapp: Elektriska Och Manuella Modeller För Metallskärning Av Wellpapp. Hur Ska Man Klippa? Funktioner Och Typer
Video: MonteringsAnvisning 112046 2024, Maj
Saks För Skärning Av Wellpapp: Elektriska Och Manuella Modeller För Metallskärning Av Wellpapp. Hur Ska Man Klippa? Funktioner Och Typer
Saks För Skärning Av Wellpapp: Elektriska Och Manuella Modeller För Metallskärning Av Wellpapp. Hur Ska Man Klippa? Funktioner Och Typer
Anonim

Saxar för att klippa profilerade ark är nödvändiga för byggare (montörer) och för säljare och tillverkare. Det finns elektriska och manuella modeller av metallskär på marknaden för skärning av wellpapp, och det är viktigt att förstå deras egenskaper och typer. Ett separat hett ämne är hur man skär metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är inte särskilt rimligt att använda vanliga metallskärsaxar för att klippa profilerad plåt. De kan förstöra mycket känsligt material och försämra dess kvalitet. Faran är:

  • stark ytvärme;
  • utseende av gnistor vid skärning;
  • kränkning av snittets geometri och krökning av dess bana;
  • smälter kanterna på det profilerade arket.

Alla dessa manifestationer tvingar avslag på en vanlig enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Även handsax för metall kan användas för wellpappning i hushållet . - om tillverkaren specifikt anger deras lämplighet för att lösa denna känsliga uppgift. Fördelen är att ett sådant verktyg är lämpligt för många andra jobb också. Samtidigt är den objektiva nackdelen komplexiteten i manipulationerna, deras långsamma genomförande. Manuell teknik är endast lämplig för en relativt liten mängd arbete. Men det kostar mindre än ett elverktyg.

Bild
Bild

Manuell sax låter dig laga till och med ganska komplexa takdelar. Det rekommenderas att skära över vågen . Handhållna enheter kan också användas för att korrigera snitt som redan har gjorts.

En mer exakt skärning kan göras med hjälp av inte vanliga handverktyg, utan nibblande enheter. De punkterar små hål punkt för punkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen är densamma som för den välkända hålslagaren. Nibblers kan också drivas av elmotorer . Sådana modeller är utformade för att göra ett stort antal lockiga och atypiska snitt på ark. Grundprincipen är inte annorlunda. Sant, när det gäller produktivitet, är den elektriska saxen flera gånger före den mekaniska motsvarigheten.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är mycket viktigt att skilja mellan "vänster" och "höger" sax. Först efter att ha förstått denna egenskap är det vettigt att utvärdera längden på skärkanterna, ett rakt eller fasat snitt, fixeringsmekanismens egenskaper och så vidare. Elektrifierade enheter är betygsatta av:

  • elektrisk effekt;
  • rörelsefrekvens;
  • typ av laddning (från batteriet eller direkt från nätverket).

Strömindikatorn är direkt proportionell mot uppnådd prestanda. Det är uppenbarligen relaterat till rörelsens frekvens. Batteriet gör att du kan arbeta även på svåråtkomliga platser där det inte finns någon möjlighet att ansluta till elnätet. Det gör dock strukturen tyngre och större, vilket inte längre är så trevligt.

När du väljer ett nätverksverktyg måste du titta på alla samma egenskaper, samt utvärdera längden på sladden, som bestämmer enhetens rörlighet.

Bild
Bild

När uppgiften bara är att klippa ett ark utan särskild precision kan du beställa den enklaste saxmodellen . Men det är viktigt att kontrollera skärpningens kvalitet och noggrannhet. Nybörjare bör undvika använda verktyg; endast utbildade specialister kan utföra sitt arbete med tillräcklig kvalitet. Det rekommenderas inte att köpa mycket billiga versioner, eftersom de inte ger en snitt av hög kvalitet. Naturligtvis bör du också vara uppmärksam på recensionerna.

För stora jobb måste du använda nibblare … För din information: de är också lämpliga för skärning av metallplattor. Utrustningen för professionella team innehåller alla typer av verktyg. Det är trots allt inte känt i förväg vilka order och vilken arbetsvolym som ska mötas. Kända märken är bättre än andra enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att klippa det profilerade arket med en sax placeras det på stabila plattformar. Avståndet till stödpunkten bör vara större än bladets färd. Det första steget är att göra en försöksskärning och testa dess riktning. Utseendet på starka kantdeformationer är oacceptabelt . Om inga problem identifieras kan en efterbehandling klippas.

Nibblers kräver att arket hålls i vikt. Kanalen för fastsättning av verktygets funktionella huvud passeras med en borr. När du trycker på handtaget börjar stansen röra sig, vilket genomborrar stålet. När hålet väl har bildats rör sig arbetsblocket längs snittet. I vilket fall som helst är det nödvändigt att kontrollera skärdelarnas skick; Tråkiga blad lämnar ofta smärtsamma skador.

Märkligt nog är de långsammare saxen lättare att kontrollera. De används av inte alltför erfarna byggare. Men proffs lägger också elverktyget åt sidan om de måste utföra noggrann bearbetning eller bilda lockiga snitt.

Rekommenderad: