Kan LED -skär Skäras? Om Man Ska Klippa Någonstans Och Hur Man Ska Klippa 12- Och 220 -voltsband Korrekt Om De är Långa?

Innehållsförteckning:

Video: Kan LED -skär Skäras? Om Man Ska Klippa Någonstans Och Hur Man Ska Klippa 12- Och 220 -voltsband Korrekt Om De är Långa?

Video: Kan LED -skär Skäras? Om Man Ska Klippa Någonstans Och Hur Man Ska Klippa 12- Och 220 -voltsband Korrekt Om De är Långa?
Video: Красивая летняя женская кофточка с очень интересным дизайном рукава! Вяжем спицами. Часть 1. 2024, April
Kan LED -skär Skäras? Om Man Ska Klippa Någonstans Och Hur Man Ska Klippa 12- Och 220 -voltsband Korrekt Om De är Långa?
Kan LED -skär Skäras? Om Man Ska Klippa Någonstans Och Hur Man Ska Klippa 12- Och 220 -voltsband Korrekt Om De är Långa?
Anonim

Inte alltid en solid LED -remsa - till exempel på en rulle på 5 meter - visar sig behövas på en specifik plats. Om vi till exempel pratar om en bilinteriör, kan endast ett segment med 3-4 lysdioder användas på varje bakgrundsbelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skär jag olika band?

Du kan bara klippa LED -remsan enligt specifika märken som är inställda (eller inte inställda) av en viss tillverkare … Alla markerar inte bandet därefter. Ibland är det möjligt att bara bestämma snittets placering genom att noggrant undersöka topologin för ett slags kretskort - ett tunt lager textolit applicerat på ett gummi- eller plastsubstrat tillsammans med strömbärande spår.

Bild
Bild
Bild
Bild

12V

För ett 12 -voltsband är topologin ordnad på ett sådant sätt att lysdioderna är seriekopplade - 3 i varje grupp … Denna grupp, tillsammans med seriekopplingen av det strömbegränsande motståndet, bildar ett kluster eller en sektor som arbetar från 12 volt. Det vore mer korrekt att ansluta inte 3, utan 4 lysdioder, eftersom var och en av dem drivs av 3 volt. Om en sådan lysdiod är ansluten till 4 volt kommer den att överhettas - och efter några minuter brinner den ut. För att undvika detta inkluderar tillverkaren ett 20-30 ohm strömbegränsande motstånd. Följaktligen, från 12-13,8 V, värms hela aggregatet märkbart upp till 60 grader eller mer. Och eftersom det är mer lönsamt för tillverkaren att slå på ballastmotståndet istället för den fjärde lysdioden - medan den beräknas så att efter flera hundra timmars kontinuerlig glöd försvinner lysdioderna fortfarande och misslyckas på grund av betydande uppvärmning, - enheten ska inte överbelastas … Det blir klokare Överskrid inte matningsspänningen över 12 volt genom att välja en lämplig nätadapter eller stabiliserad strömförsörjning.

Bild
Bild

Om vi pratar om en högre spänning, bör strömförsörjningen begränsas i ström genom att installera konventionella dioder med lägre spänning, eller genom att inkludera ett extra motstånd, reostat eller förlängning av ledningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten skärs vid det saxformade märket där kontakterna "röd", "blå", "grön" och "mark" passerar . Det är inte svårt att gissa att de tre "färgade" kontakterna är positiva för var och en av de färgade halvledarkristallerna. I detta fall går de strömbärande banorna längre och kringgår lysdioderna och motstånden som löds av tillverkaren. I lysdioder som inte är trefärgade eller fungerar som monokroma (rött, gult, grönt eller blått separat) finns det bara kontakter (och spår) "plus" och "minus". 12 volts LED -remsor, till exempel för rött (används som bromsljus och bakljus), innehåller 6 lysdioder anslutna i serie: den maximala matningsspänningen för var och en av dem, som inte rekommenderas att överskridas, är 2, 2, och inte 2, 7-3, 3 volt. För 24 V -band fördubblas antalet lysdioder per sektor.

Bild
Bild

Om det inte finns något märke på framsidan kan skärlinjen vara på baksidan … En tunn remsa skärs med sax. Du måste klippa den exakt i mitten mellan kontakterna: vid oavsiktlig infångning på endera sidan kommer det att bli en extremt svår åtgärd att löda strömkablarna.

Bild
Bild

220 volt

När det gäller en 220 volts tejp är det mycket svårare att klippa av kluster . Dessa är huvudsakligen produktserierna SMD-3528/2835/3014/5050/5630 och flera andra, liknande effekt och driftström. De skärs med meter - 0, 5, 1, 2 m. Antalet lysdioder är 30-120. Dubbla lysdioder används ofta som vita - 2 till 3 volt, seriekopplade i en ljuskristall. För oavbruten drift kräver de 30 delar per segment. Det är lätt att beräkna att 30 dubbla lysdioder (60 enkla - detta är omvandlingen) är konstruerade för en spänning på 180 volt. För att de ska lysa så starkt som möjligt (3,3 volt på varje lysdiod) krävs en spänning på cirka 200 volt. Men även här gör tillverkare som är intresserade av den ständiga försäljningen av lysdioder ett avsiktligt misstag, inklusive endast 30 (och inte 35-40, som det borde vara) dubbla lysdioder i klustret. Som likriktare kan en nätverksdiodbro med ett strömbegränsande motstånd och en CHIP-säkring installeras på varje kluster. Varje bit är ansluten direkt till uttaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis tvingas lysdioder överhettas. Vissa hantverkare omarbetar tejpen, lödar in ytterligare grupper av lysdioder i den eller omarbetar föraren. Som ett resultat minskar matningsspänningen vid varje ljuselement (och glödets ljusstyrka) något, vilket förlänger bandets livslängd.

Bild
Bild

Tejp för 220 volt skärs också enligt speciella märken . Viktig klipp inte av föraren (eller kontakter för en extern drivrutin). Deras mångfald förblir på nivån 30-120 lysdioder-skiljelinjer indikeras av närvaron av en strömbegränsande enhet i början av varje sammansatt kluster.

Bild
Bild

Färg RGB

RGB -färgremsor har fyra banor - "vanligt", "rött", "grönt" och "blått " … En mer avancerad version - RGBW (vit läggs till som den fjärde lysdioden) - innehåller 5 spår i bandtopologin (den femte är den positiva stiftet för den vita lysdioden). Dessa enheter är oftast klassade för 5 volt och har strömbegränsande motstånd för varje färggrupp. Ett kluster RGBW -band innehåller 4 lysdioder och 4 motstånd (upp till flera tiotals ohm). Det finns RGB -band där två röda, gröna och blå lysdioder är parallellt anslutna - i serie med ett begränsande motstånd i grupper. Om vi talar om 12 volt, tredubblas antalet lysdioder - sex röda, gröna och blåa. I 24 -voltsremsor är varje färggrupp längre - den innehåller redan 12 lysdioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

De klipps också ut efter märken (snittlinjer) och består av kluster som motsvarar deras antal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trimningstejp med vattentätning

Det finns inga snittmärken på utskriftsbandet. Men de finns på baksidan. För att skära på den punkt genom vilken skärlinjen passerar måste du först ta bort silikonet. De skärs av med en prästkniv. Efter lödning av trådarna måste lödkontaktpunkterna isoleras igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Var som helst innehåller LED -remsan ledande spår. Med hjälp av ett superskarpt blad (rakhyvel, skalpell) med en viss skicklighet, rengör hantverkarna polymerskiktet till metall (koppar), även om tejpen inte skärs helt korrekt, men lysdioderna och andra delar inte skadas. Det är bättre att inte ta situationen till den här punkten - om det finns märken, skär längs dem . Om saxen (eller kniven) skadade delarna (komponenterna) själva, kommer det troliga segmentet troligen inte att kunna återställas.

Bild
Bild

Även om bara en av de tre lysdioderna är skadad, krävs största noggrannhet och noggrannhet för att inte skada resten.

Om en av de tre lysdioderna i 12-volts-klustret är skadad, måste strömbegränsningsmotståndet också bytas ut . Annars brinner de återstående lysdioderna, som slår för hög spänning, omedelbart ut (glödet "avtar").

Bild
Bild

En skarp böjning av vissa remmar, även vid skärpunkten, kan leda till att de går sönder . Även när lysdioderna är placerade på motsatta sidor av punkten för en skarp böj kan själva spåren brytas - på grund av bräckligheten hos textoliten eller annat kompositmaterial, av vilket tejpen är gjord. Det är förbjudet att väva band till knutar, väva mönster från dem - förutom att riskera att rivas kan bandet tappa en del av det användbara ljusflödet på grund av överlappning av flera lysdioder med ett eget ogenomskinligt underlag för ljus.

Rekommenderad: