Skärning Av Beläggningsplattor: Vad Kan Skäras? Skärning Med En Kvarn Och Annan Maskin Hemma. Hur Ska Man Klippa Gatstenarna På Rätt Sätt Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Skärning Av Beläggningsplattor: Vad Kan Skäras? Skärning Med En Kvarn Och Annan Maskin Hemma. Hur Ska Man Klippa Gatstenarna På Rätt Sätt Med Egna Händer?

Video: Skärning Av Beläggningsplattor: Vad Kan Skäras? Skärning Med En Kvarn Och Annan Maskin Hemma. Hur Ska Man Klippa Gatstenarna På Rätt Sätt Med Egna Händer?
Video: STENSÄTTAREN 3 TIPS OCH TRICKS 8 SKÄRA UT EN KURVA 2024, April
Skärning Av Beläggningsplattor: Vad Kan Skäras? Skärning Med En Kvarn Och Annan Maskin Hemma. Hur Ska Man Klippa Gatstenarna På Rätt Sätt Med Egna Händer?
Skärning Av Beläggningsplattor: Vad Kan Skäras? Skärning Med En Kvarn Och Annan Maskin Hemma. Hur Ska Man Klippa Gatstenarna På Rätt Sätt Med Egna Händer?
Anonim

Att klippa beläggningsplattor med maskiner, slipmaskiner och andra enheter hemma kräver korrekt val av verktyg och efterlevnad av säkerhetsåtgärder. De flesta gatubeläggningar är gjorda av betong, har hög hållfasthet, så frågan om hur du kan skära dem utan att skada det dekorativa skiktet är alltid särskilt akut. För att ta reda på hur man korrekt skär gatstenarna med egna händer till önskad storlek, hjälper en översikt över tillgängliga metoder och teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beläggningsplattor är placerade som ett helt klart att installera material. Men i praktiken visar det sig ofta att dess dimensioner inte överensstämmer med beläggningsplatsens parametrar . I det här fallet är den enklaste lösningen att klippa beläggningsplattorna till de angivna parametrarna direkt under installationen. Det är sant att denna process har sina egna egenskaper.

Erfarna hantverkare gör vanligtvis först en exakt beräkning av layouten, räknar antalet brickor som ska reduceras och skär sedan och slipa det på maskiner utan brådska för att få ett estetiskt resultat utan skrot och flis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen för att skära stenläggningsplattor är att ta bort överflödig längd eller bredd på produkten. Samtidigt är själva de dekorativa beläggningsstenarna:

  • har dimensioner från 20 till 80 mm i tjocklek;
  • består av fast och tät konststen;
  • kan ha en tänkt form, relief;
  • svårt att bearbeta med konventionella metoder.

När du använder brickor med komplex geometri, skärs inte bara i en rak linje, utan också längs en diagonal eller en mer komplex väg . Detta kräver precision och noggrannhet, alla slarviga rörelser kommer att leda till bildandet av ett ojämnt snitt. Förekomsten av krossad granit i plattorna gör inte uppgiften alls enklare.

Det svåraste vid utförandet anses vara ett vinkelsnitt, utfört av en bågfil med ett blad för metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du klippa?

Det finns olika åsikter i frågan, desto bättre och mer effektivt kan du klippa beläggningsplattorna. När det gäller stengods i porslin och dess utomhusvarianter kan du använda ett enkelt verktyg. Även en mekanisk kakelskärare av lämplig storlek, som arbetar med guillotinprincipen, kommer att göra. Beläggningsplattor med en tjocklek på 20-80 mm kan inte enkelt skäras. I det här fallet bör du använda kraftfullare verktyg. Låt oss lista dem.

  1. Bulgariska . Detta verktyg använder ett diamantskärblad som roterar med en viss hastighet - upp till i genomsnitt 3500 varv / min. Skivans höga hårdhet gör att du kan skära ut material med en tät struktur, huggen sten. Dess diameter kan nå 23 cm, verktygets effekt kan överstiga 2 kW. Vid skärning med en kvarn måste brickorna fixeras säkert med en klämma på en plan, plan yta.
  2. Guillotinkniv . Detta är namnet på en speciell maskin som innehåller ett bord för läggning av beläggningsplattor, styrningar, handtag och en kniv som faller på ytan på produkten som ska skäras. Till skillnad från att arbeta med en kvarn sker skärning med en giljotin nästan utan damm, snabbt och effektivt för alla arbetsvolymer.
  3. Betongsågar . De kan vara bensin eller elektriska, men säkert med förmågan att skära betong. I detta fall placeras materialet också på en speciell arbetsplattform för maskinen, placeras och skärs sedan med diamantskivor. Det enda problemet är att hitta lämpliga förbrukningsmaterial. Klämmans storleksintervall är också begränsat - från 7 till 23 cm, vilket minskar maskinens omfattning kraftigt. Det finns också fördelar: dessa sågar kan enkelt skära material i en vinkel med en noggrannhet på en grad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med något av dessa verktyg kan du få ett rent och jämnt snitt på brickan, strikt längs en viss linje . Beroende på arbetets volym och komplexitet väljs typen av behandling. Till exempel är det bra att skära små partier material med en kvarn. Guillotinen hjälper dig att hantera inline -skärning. Sågen fungerar bra där du behöver klippa i en vinkel, vilket säkerställer noggrannheten och renheten hos den resulterande kanten.

Bild
Bild

Metodbeskrivning

Du kan korrekt klippa beläggningsstenarna hemma genom att följa alla rekommendationer. Steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att klippa plattorna till en viss storlek med dina egna händer.

  1. Förbereder skrivbordet . Du måste rensa platsen, förbereda tillbehör och verktyg.
  2. Märkning av element avsedda för trimning . Testläggning kan utföras i förväg. När du skapar ett mönster trimmas kanterna ofta under processen, när elementen monteras.
  3. Installation av ett diamantblad med önskad diameter på en slipmaskin .
  4. Fixera plattorna med klämmor . Detta är nödvändigt så att elementet inte rör sig under skärning.
  5. Skärande . Det är nödvändigt att rikta skärelementet bort från dig, föra den roterande skivan till den dragna linjen och börja flytta. För att påskynda diamanthjulets alltför snäva slag hjälper tillförsel av sand till skärplatsen. Du måste köra bort verktyget från dig med en hastighet på upp till 3500 rpm.

När du arbetar med handverktyg ska du vara uppmärksam på snittets tjocklek. Det blir bredare i kanterna, smalare i mitten. Skär inte materialet i vikt - det kan vara farligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Guillotinarbete

Du kan klippa av den extra kanten av betong- eller stenplattor, gatstenar med både ett handverktyg och en maskin. Den enda skillnaden är i hur materialet presenteras. Om en giljotin används utförs arbetet i en specifik ordning.

  1. Plattorna läggs i gapet mellan bordet och skärelementet . Du måste placera den så att kniven faller exakt på det valda planet.
  2. Sätter kniven i rörelse . Handtaget startar mekanismen, skärelementet, under påverkan av sin egen gravitation, sänks med avsevärd kraft och bryter av en del av plattan. Det är viktigt att agera på hela handtaget när du trycker på, och inte bara överföra kraft till spaken, annars kan effekten vara oförutsägbar.
  3. Ta bort färdiga plattor . Guillotinen låter dig sätta skärningen på strömmen.
  4. Kontroll över knivens skick . Han behöver bytas ut eller slipas om uppenbara defekter, främmande fläckar, områden med en bränd yta finns kvar på materialets yta och snittet får en grov, inte särskilt estetisk struktur.

Användningen av en giljotin gör det enkelt att lösa problemet med professionell stenläggning av stora ytor. Kakel och beläggningsstenar med den kan trimmas utan att lämna byggarbetsplatsen, vilket sparar mycket tid.

Bild
Bild

Rekommendationer

Det är nödvändigt att utföra arbete med att skära och slipa plattans kanter endast i overaller, med hjälp av en hel uppsättning personlig skyddsutrustning: från andningsskydd till glasögon. Dessutom bör du ta hand om frånvaron av främlingar och husdjur i närheten. Rimliga försiktighetsåtgärder bör också vidtas vid användning av verktyget.

  • Skydda din hörsel med öronproppar eller brusreducerande hörlurar.
  • Kontrollera rotationen av delar och mekanismer. Reservdelar måste bytas ut vid rekommenderat slitage.
  • Håll fingrarna borta från elverktyg, verktygsmaskiner i närheten av skärelementet.
  • Använd skor med gummisulor för att undvika oavsiktlig elektrisk stöt.
  • Håll kvarn strikt med båda händerna med hjälp av sidohandtaget. Installera en skyddande skärm, om tillgänglig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att organisera skärningen korrekt. Det är nödvändigt att tilldela en särskild plats för detta, bort från resten av lager av material . Vid skärning genereras betongdamm, vilket kan skada det redan lagda golvet eller lagrade element. Det är bra om du lyckas utrusta en separat arbetsbänk med en skruvstång och allt du behöver.

Efter avslutad skärning av beläggningsplattor får befälhavaren ett arbetsstycke med en kant som behöver ytterligare bearbetning . Det spelar ingen roll om du sågade eller flisade kanterna, finjustering kommer fortfarande att krävas. Märkbara defekter elimineras genom att hugga av problemområden med en mejsel, fila dem med en bågfil med ett blad för metall.

Mindre höjdskillnader slipas manuellt med sandpapper, en fil, du kan påskynda processen med en slipmaskin.

Rekommenderad: