Hur Ska Man Klippa Gräset Med En Lie? Hur Man Lär Sig Hur Man Korrekt Klipper En Manuell Snedställd Kvinna Och Man Steg För Steg? Slåtter Gräs Med En Vanlig Liten Och Stor Lie

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ska Man Klippa Gräset Med En Lie? Hur Man Lär Sig Hur Man Korrekt Klipper En Manuell Snedställd Kvinna Och Man Steg För Steg? Slåtter Gräs Med En Vanlig Liten Och Stor Lie

Video: Hur Ska Man Klippa Gräset Med En Lie? Hur Man Lär Sig Hur Man Korrekt Klipper En Manuell Snedställd Kvinna Och Man Steg För Steg? Slåtter Gräs Med En Vanlig Liten Och Stor Lie
Video: Why we Scythe for Cutting Grass, Mulch and Feed 2024, April
Hur Ska Man Klippa Gräset Med En Lie? Hur Man Lär Sig Hur Man Korrekt Klipper En Manuell Snedställd Kvinna Och Man Steg För Steg? Slåtter Gräs Med En Vanlig Liten Och Stor Lie
Hur Ska Man Klippa Gräset Med En Lie? Hur Man Lär Sig Hur Man Korrekt Klipper En Manuell Snedställd Kvinna Och Man Steg För Steg? Slåtter Gräs Med En Vanlig Liten Och Stor Lie
Anonim

I ett privat hus kan en ljussling bli en oumbärlig assistent för att städa upp intilliggande områden. Sortimentet av butiker har många modifieringar av moderna gräsklippare, buskskärare, trimmare och annan utrustning. Men poängen är att deras användning kräver bränsle och lämpliga förhållanden, till exempel en perfekt plan markyta eller lågt gräs.

För en vanlig handlev, som våra morfäder använde på gården, finns det inga omöjliga uppgifter . Hon klarar sig enkelt med högt, igenväxt gräs, idealiskt klippt det både på stötar och i hål. Dock kommer flätan i sig inte att fungera, så den som tar den i handen måste kunna använda den.

Vem som helst kan lära sig att klippa gräset med en lie, både en man och en kvinna. Det viktigaste är att hitta en erfaren, lättförklarlig gräsklippare. Köpet av ett kvalitetsverktyg spelar också en viktig roll.

Bild
Bild

Scythe och dess komponenter

Den vanligaste och populära versionen av verktyget är en ljutgjutning eller stativ. Den består av följande delar:

  • Skärblad;
  • flätor (handtag);
  • anslutningsfästen;
  • handtag-rosett (handtag i mitten av strängen) och dess band;
  • kil.

Duken är i sin tur indelad i följande komponenter:

  • blad;
  • dunkel;
  • häl;
  • Tagg;
  • pip.

Varje produkt innehåller en markering och ett tal från 3 till 9. Skärelementets längd, uttryckt i decimeter, beror på antalet. Det betyder att ju högre siffra, desto mer grepp gör ljungbladet.

Bild
Bild

Förbereder nålen för arbete

Innan du klipper gräset måste verktyget slipas eller slås av. Erfarna hantverkare gör det snabbt och effektivt, och nybörjare i den här branschen måste svettas. Ljansen slås med hjälp av en speciell enhet som kallas ljungen. Detta är en metallstruktur som, när den hamras, ger bladet styrka och något tandar den.

Under intensivt arbete med en lie måste du slå den ungefär en gång varannan vecka. Men parallellt med detta måste du upprepade gånger slipa verktyget med en pricksten. För detta behöver du:

  • lyft ljungen med bladet uppåt, rengör det från resterna av gräset;
  • fixa verktyget genom att sticka strängens vassa kant i marken;
  • slipa skärbladet, agera på bladet växelvis på båda sidor.
Bild
Bild

En ordentligt vässad och planterad lie skär gräset lågt och plant och lämnar inga oklippta ogräs eller obehag för klipparen.

Hur ska man klippa korrekt?

För att ljutten ska kunna utföra sin funktion maximalt är det bäst att börja klippa i gryningen, när det finns dagg på gräset eller efter regn. Du måste också ta hänsyn till vindens riktning och bli så att det blåser i ryggen. Om gräset lutar framåt är det mycket bekvämare att klippa av det med en lie än det kommer att luta mot gräsklipparen.

Så verktyget är klart att arbeta, låt oss gå till klippning. För att göra detta måste du utföra följande steg steg för steg:

  1. Stå rakt, lägg ditt högra ben framåt. Avståndet mellan fötterna är ca 35 cm.
  2. Kroppen ska vara rak, du ska inte böja dig framåt.
  3. Ta tag i handtaget med höger hand, handen ska vara något böjd.
  4. Sätt strängens ände i vänster handflata och håll fast den med fingrarna, handen är böjd vid armbågen.
  5. Flätans häl ska röra marken, medan spetsen ska vara något uppåt.
  6. Den viktigaste punkten: rörelser görs inte av händer, utan av hela kroppens kropp. Händerna håller bara instrumentet stadigt.
  7. Efter varje sväng måste du ta ett litet steg och därmed gå framåt.
Bild
Bild

Att ta tag i gräset bör göras inom 15-20 cm. Om du tar mer är det för det första svårt och för det andra kan det finnas kvar orena områden. Vid klippning används händerna för att klippa stötar, hål och andra oegentligheter.

Möjliga nyanser

Det finns tillfällen då det är nödvändigt att klippa ungt gräs, och under det ligger en kudde gjord av oklippt förra året eller till och med året innan den senaste torra skogen. Om du använder ovanstående metod blandas grönt gräs med torrt . Därför måste du för det här alternativet göra en speciell fläta med en extra lång hållare för vänster hand.

Med detta grepp ändras klipptekniken något. I processen är armarna mer involverade än kroppen, och ljungens häl är inte längre på marken. Verktyget hålls i vikt och endast grönt gräs klipps, och det torra kvarstår på sin plats.

Bild
Bild

Kvinnlig version

Det finns en uppfattning att män gör det bäst med en lie, men så är det inte. En kvinna kan också lära sig klippa. Efter att ha fått lite erfarenhet använder kvinnliga representanter en fläta för sitt avsedda syfte inte värre än män.

För första gången är det bättre att använda ett verktyg med kort bladlängd, eftersom en ljå med ett litet grepp är lättare att klippa . Siffran 5 eller 6 bör anges på duken - det här alternativet är det mest optimala. Gräset för den första klippningen ska vara ungt och medelstort.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det bör inte glömmas bort att en lie är ett mycket skarpt föremål, och dess säkra användning kräver att man vidtar försiktighetsåtgärder. Under klippningsprocessen får du inte:

  • bli distraherad och titta bort;
  • sväng verktyget eller använd det för andra ändamål;
  • använd en lös eller felaktigt monterad fläta.

Rekommenderad: