Polykarbonatlim: Hur Man Limar Transparent Polykarbonat Till Varandra Eller Till Metall? Hur Kan Du Limma Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Polykarbonatlim: Hur Man Limar Transparent Polykarbonat Till Varandra Eller Till Metall? Hur Kan Du Limma Det Hemma?

Video: Polykarbonatlim: Hur Man Limar Transparent Polykarbonat Till Varandra Eller Till Metall? Hur Kan Du Limma Det Hemma?
Video: Adhering Polycarbonates 2024, Maj
Polykarbonatlim: Hur Man Limar Transparent Polykarbonat Till Varandra Eller Till Metall? Hur Kan Du Limma Det Hemma?
Polykarbonatlim: Hur Man Limar Transparent Polykarbonat Till Varandra Eller Till Metall? Hur Kan Du Limma Det Hemma?
Anonim

Polykarbonat är ett av de vanligaste och vanligaste byggmaterialen. Det anses vara en ganska ny råvara, från vilken växthus, både stora och små, tillverkas, boskapskomplex, lusthus, staket och andra strukturer. För installationen användes tidigare metall, glas eller film.

Polykarbonat, liksom alla andra byggmaterial, utsätts för vissa säsongsbelastningar (snö) under drift, vilket leder till deformationer, sprickor och klyftor. I sådana fall är det nödvändigt att vidta reparationsåtgärder, nämligen att limma materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av lim

Polykarbonat tillhör starka, pålitliga, hållbara, innovativa material, det används ofta idag på olika områden av mänsklig aktivitet.

Polykarbonat kännetecknas av transparens, brett sortiment och tillgänglighet. Men även trots ett antal fördelar och funktioner händer det att materialet kräver brådskande reparation.

Bild
Bild

Det finns flera skäl som kan leda till deformation av polykarbonat, nämligen:

  • fel val i tjocklek;
  • fel gjordes under installationsprocessen;
  • överskrider den tillåtna belastningen.

Oavsett anledning till sprickor på polykarbonatet finns det bara en väg ut - att limma materialet med hjälp av speciellt lim för detta. För närvarande finns det många typer av lim och lim som kan användas under renoveringsarbete.

Bild
Bild

I praktiken används två typer av reparationslim

En komponent - innehåller ett ämne. Detta alternativ är att föredra vid limning av en enkel produkt, som inte kommer att utsättas för stor belastning. Med hjälp av ett enkomponentslim under installation eller reparation kan ett polykarbonatark limmas på gummi, plast, metall samt ett identiskt material. Anslutningen är mycket stark, pålitlig, motståndskraftig mot extrema temperaturer och nederbörd.

Bild
Bild

Flerkomponent - kompositionen innehåller flera effektiva ingredienser. Detta lim används endast om det hela tiden appliceras en tung belastning på polykarbonatkonstruktionerna. Anslutningen kännetecknas av en hög grad av styrka och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Det finns 4 typer av lim, beroende på den dominerande substansen i kompositionen

Polyuretan . Den mest pålitliga och högkvalitativa limningen. Det garanterar den färdiga fogens kemiska, mekaniska och termiska hållfasthet. Ett särdrag är också att sömmen är transparent. Oftast använder proffs polyuretanlim i sitt arbete, eftersom det är ganska svårt för dem att limma polykarbonat.

Bild
Bild

Silikon . Ger en pålitlig söm, motståndskraft mot olika väderförhållanden och mekanisk belastning. Den finns i olika färger: vit, svart och grå. Det följer av detta att sömmen kommer att märkas i alla fall.

Bild
Bild

Etylenvinylacetat . Det är det enklaste och mest primitiva limet att använda. Polykarbonatet som är anslutet med det kommer sannolikt inte att vara länge: sömmen tål inte en tung belastning.

Bild
Bild

Akryl . Lämplig för limning av ett platt ark. Med sin hjälp kan polykarbonat limmas på glas, speglar och andra möbelelement.

Bild
Bild

Det finns en annan typ av lim som tillhör tvåkomponenter - hett härdande lim.

Den är idealisk för reparation av stora polykarbonatark. För att arbeta med sådant lim behöver du en speciell pistol som omvandlar en fast substans till flytande tillstånd.

Det mest pålitliga och föredragna är ett polyamidbaserat varmhärdande lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bindningsprocess

Många undrar idag om det är möjligt att limma ihop polykarbonatark hemma med hjälp av speciella lim. Naturligtvis kan du - och ännu mer! Med din egen hand, genom att känna till detaljerna i arbetet och använda rätt lim, kommer du att kunna limma polykarbonat på järn, trä, aluminium och andra material.

Bild
Bild

Processen består av 4 steg

  • Det första steget är att bestämma limningsmetoden. Polykarbonat kan limas antingen överlappande eller från ände till ände. Den första metoden är relevant om det är nödvändigt för att säkerställa maximal hållfasthet och hög tillförlitlighet för sömmen. Metoden för att limma konstruktionsdelar fog till fog kan endast användas om hög belastning och mekanisk spänning inte tillhandahålls.
  • Det är bra att rengöra arbetsytan från damm och smuts. Experter rekommenderar också att ytmaterial behandlas med en speciell förening innan limning. Detta gör att limet kan fästa bra och snabbt.
  • Förbered de verktyg du kan behöva.
  • Applicera lim med kanter, skär med en speciell limpistol. Materialets ändar måste vara särskilt väl limbehandlade.

Vidhäftningstiden beror på den kemiska sammansättningen och egenskaperna för varje lim individuellt.

Bild
Bild

Vid limning av polykarbonat med ett material av annan typ och struktur är det lämpligt att, förutom lim, även använda en speciell dubbelsidig tejp. Användning av tejp är viktigt om du behöver ansluta två plana ytor. Själva anslutningen blir mer hållbar och pålitlig.

Bild
Bild

tips och tricks

För att anslutningen ska uppfylla alla krav, vara av hög kvalitet, pålitlig, hållbar och klara höga belastningar, är det nödvändigt att följa viktiga rekommendationer under reparationsprocessen

  • När du väljer ett lim för reparation, studera noga dess sammansättning och syfte. Varje tillverkare är skyldig att ange de tekniska parametrarna och materialegenskaperna.
  • Om sprickor eller någon annan typ av deformation har bildats på det monolitiska polykarbonatet kan du applicera lim på en silikon- eller polyuretanbas för reparation. För att reparera cellulärt polykarbonat är det önskvärt att använda en komposition med en polymer.
  • Köp inte lim som innehåller ett lösningsmedel.
  • Använd en speciell limpistol under reparationsprocessen. Detta attribut kommer inte bara att påskynda limningen, utan också göra sömmen bättre och mer exakt.
Bild
Bild

Naturligtvis är det viktigaste att ta hänsyn till syftet med strukturen som ska repareras och belastningen som den tål.

Det är också bäst att ge företräde åt pålitliga och välkända limtillverkare som kan bekräfta produkternas kvalitet med hjälp av certifikat.

Glöm inte personlig skyddsutrustning . Det är bäst att arbeta med handskar och andningsskydd för att skydda andningsorganen från skadliga limrök. Detta är särskilt viktigt om du använder varmt härdande lim.

Om du tvivlar på framgången eller är rädd för att helt förstöra strukturen är det bäst att kontakta en specialist.

Rekommenderad: