Anslutningsprofiler För Polykarbonat: Avtagbar Dockningsanslutning Och Remsor I 4-10 Mm Och Andra Storlekar. Hur Kopplar Man Polykarbonat Till Varandra?

Innehållsförteckning:

Video: Anslutningsprofiler För Polykarbonat: Avtagbar Dockningsanslutning Och Remsor I 4-10 Mm Och Andra Storlekar. Hur Kopplar Man Polykarbonat Till Varandra?

Video: Anslutningsprofiler För Polykarbonat: Avtagbar Dockningsanslutning Och Remsor I 4-10 Mm Och Andra Storlekar. Hur Kopplar Man Polykarbonat Till Varandra?
Video: Bh-storlekar -- Storleksguide för bh:ar från BON' A PARTE 2024, April
Anslutningsprofiler För Polykarbonat: Avtagbar Dockningsanslutning Och Remsor I 4-10 Mm Och Andra Storlekar. Hur Kopplar Man Polykarbonat Till Varandra?
Anslutningsprofiler För Polykarbonat: Avtagbar Dockningsanslutning Och Remsor I 4-10 Mm Och Andra Storlekar. Hur Kopplar Man Polykarbonat Till Varandra?
Anonim

Numera används polykarbonat i många olika tillämpningar på grund av materialets unika prestandaegenskaper och överkomliga kostnad. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt mångsidigheten hos den genomskinliga polymeren, från vilken lätta tak, staket och många andra strukturer uppförs. Samtidigt är det viktigt att veta vad som är anslutningsprofiler för polykarbonat och hur man använder dem korrekt, med hänsyn till särdragen i varje specifikt fall. Det bör noteras att tillverkare idag erbjuder ett ganska brett utbud av sådana fästelement, vilket förenklar installationen av paneler kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det är ingen hemlighet att polykarbonat har rekordpopulation på grund av dess egenskaper. Det bör noteras att materialets omfattning inte är begränsad till växthusstrukturer och bodar i privata hushåll. Dessa paneler används framgångsrikt, till exempel vid konstruktion av sportkomplex (arenor), samt vid arrangemang av sommarplatser för offentliga cateringanläggningar . Som praktiken visar innehåller listan över viktiga punkter inte bara nyckelparametrarna för själva polykarbonatet. Det handlar också om hur man korrekt sammanfogar arken i olika situationer, med hänsyn till designfunktionerna i den framtida strukturen.

Bild
Bild

Det var för dessa ändamål som utvecklarna skapade en anslutande, det vill säga en dockningsprofil. Det gör att du snabbt kan skapa en sammanhängande yta av ark av både honungskaka och monolitiskt polykarbonat. De enskilda elementen måste kombineras på olika sätt, och i detta fall uppstår frågan om förekomsten av någon sorts universell metod . Tyvärr finns detta inte ännu, men tillverkare erbjuder flera typer av profiler med fokus på att lösa olika problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Kommersiellt tillgängliga element i form av remsor för sammanfogning av polykarbonatark skiljer sig från varandra på flera sätt. I det här fallet pratar vi om materialet och konfigurationen. Så nu erbjuds följande typer av profiler till konsumenten.

Ett stycke, märkt "HP"

Bild
Bild

Löstagbar - "НСР"

Bild
Bild

Bergsrygg

Bild
Bild

Vinkel

Bild
Bild

Hela profiler för sammanfogning av cellulärt polykarbonat är endast gjorda av plast. Det används ofta när det är nödvändigt att ansluta enskilda element i både raka och krökta strukturer. Detta är en flexibel H-formad stång med kronblad böjda inåt. Sådana produkter finns i följande storlekar:

  • planklängd - 6 m;
  • kronbladens bredd är 2, 3 och 4 cm;
  • öppning - 4, 6, 8 och 10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pluggbara kontakter är funktionella och enkla att använda. Det är värt att notera att de kan vara plast och aluminium. Dessa dockningsprofiler består av två delar.

  1. Bas, som är basen på vilken arket ligger.
  2. Ett lock som täcker dockningspunkten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på att installationen utförs med självgängande skruvar eller speciella fästelement. I situationer med plastfogremsor tillhandahålls installation av termiska brickor.

Även med en högre kostnad jämfört med typen i ett stycke, har den delade profilen en hel lista med obestridliga konkurrensfördelar

  1. Mångsidighet.
  2. Enkel installation.
  3. Maximal bindningsstyrka och täthet.
  4. Möjlighet att demontera till minimal kostnad.
  5. Estetik.
Bild
Bild

Syftet med åsdockningsremsorna kan bestämmas utifrån deras namn . De används för att fästa toppaneler vid installation av taktakkonstruktioner. Nockprofilen är gjord av plast eller aluminiumlegering, och den kan delas eller i ett stycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörntypen är faktiskt två ändprofiler med en U-formad sektion, som är fast fixerade i en vinkel på 90 grader. Det är viktigt att notera att ett sådant hörn bara kan vara plastiskt och transparent. Dess främsta egenskaper inkluderar:

  • ökad styrka;
  • minskad flexibilitet;
  • mångsidighet på grund av möjligheten att sammanfoga polykarbonatark av olika tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under installationen rekommenderas starkt att ta hänsyn till att hörnprofilen inte kan böjas och vridas. Under transport och förvaring måste lamellerna dessutom vara uteslutande i horisontellt läge.

Installation funktioner

Metoden för sammanfogning av polykarbonatark bestäms i varje specifikt fall, med hänsyn till särdragen hos strukturen som byggs, liksom ägarens (kundens) personliga preferenser och ekonomiska förmågor. Inledningsvis är det värt att uppmärksamma hur man korrekt kopplar polykarbonatark till varandra med hjälp av en H-formad profil . Det är viktigt att komma ihåg att remsor i ett stycke har spår för sammanfogning av polykarbonatark och en central kanal, som bildas av två broar. Den senare är avsedd för montering av själva profilen. Om vi pratar om aluminiumprodukter utförs installationen med självgängande skruvar för metall och i situationer med polymermodeller-självgängande skruvar och termiska brickor.

Bild
Bild

Själva fästelementen måste placeras i rät vinkel mot ytan på profilen som ska monteras. I detta fall måste remsans centrala kanal, den självgängande skruven gå igenom och gå in i ramen (lådan) med minst 5 mm. Det är också viktigt att ta hänsyn till behovet av ett mellanrum på 2-3 mm mellan profilen och slutet av de sammanfogade arken. Den är utformad för att kompensera för eventuella deformationer under temperaturfluktuationer. Standardinstallationsalgoritmen med plankor i ett stycke innehåller följande steg.

  1. För in ändytan på det ark som ska fogas in i profilens spår.
  2. Kontrollera att panelen och rumpan sitter rätt.
  3. Fäst den yttersta plankan.
  4. Sätt in den andra panelen i det fria spåret.
  5. Fäst polykarbonatplåtarna som ska installeras med självgängande skruvar.
  6. Montera ändremsor vid behov. Det rekommenderas att göra hål i dessa profiler för att tömma kondens.
Bild
Bild

Erfarna hantverkare rekommenderar att slutdelen av arken förseglas med tejp eller maskinolja på innan anslutningselementet installeras. Detta kommer att underlätta proceduren för att flytta panelen i spåret.

Innan du fäster den extrema profilen måste du placera arkets kant i den och placera en liknande bar på andra sidan. Det är viktigt att ta hänsyn till att utan stöd kan angränsande paneler inte tåla belastningen.

Bild
Bild

Som redan nämnts är kontakterna enkla att använda och mångsidiga. Detta är viktigast vid uppförande av krökt linjer och i synnerhet välvda element. Installationsproceduren med sådana produkter inkluderar följande steg.

  1. Bestäm den exakta placeringen av dockningsprofilen på ramen (lådan) och fäst dess nedre del (bas) med självgängande skruvar. Som med situationen i ett stycke plankor måste fästelementen passera genom den centrala kanalen i steg om 30-50 cm.
  2. Placera ett polykarbonatark på botten av remsan med ett mellanrum på 2-3 mm mellan kanalens vertikala vägg och panelens ändyta.
  3. Upprepa samma steg med den andra sidan av arket. I detta fall fixeras stången punktvis i enlighet med det nämnda termiska gapet.
  4. Fäst själva panelen med självgängande skruvar (vid behov med termiska brickor).
  5. Placera enligt samma princip och fixa det andra anliggande polykarbonatarket.
  6. Lägg locket på den löstagbara kontakten längs hela dess längd och snäpp in den i spåret med lätta slag.
  7. Installera perforerad tejp och ändprofiler längs panelens kanter och gör hål för kondens i den nedre ändlisten.
Bild
Bild

Hörnbeslag, liksom åsbeslag med RP -beteckning, är utformade för montering av polykarbonatark i en vinkel på 90 till 150 grader . De används i en mängd olika situationer, inklusive gaveltak och välvda takkonstruktioner. Som redan nämnts är sådana hörn massiva och tvådelade, gjorda av plast och aluminium. Det är dessa parametrar som avgör egenskaperna hos deras installation.

Man bör också komma ihåg att åsprofilen har ett 40 mm högt lås för den mest tillförlitliga anslutningen av panelerna, med hänsyn till temperaturluckorna.

Bild
Bild

Installationen av kontakterna i fråga är följande

  1. Polykarbonatarket fixeras i överensstämmelse med luckorna när markeringsställets placering markeras. Det är viktigt att inte fixera panelens ovansida.
  2. Fäst vid behov (lim) den perforerade tejpen i ändarna.
  3. En vinkelprofil (ås) är monterad på ramen längs hela fogens längd.
  4. Plankan, tillsammans med arkens toppar, är fäst vid bärkonstruktionen.
  5. ”Vingarna” på åsprofilen snäpper på plats.
  6. Fogsömmen behandlas med ett tätningsmedel.
Bild
Bild

Förutom allt ovan är det värt att uppmärksamma de viktigaste punkterna i samband med installation av dockningsprofiler, oavsett typ. Och i det här fallet pratar vi om följande allmänna regler.

  • Den optimala temperaturen för att utföra det beskrivna arbetet varierar från 10 till 22 grader. Under sådana förhållanden elimineras deformation av polykarbonatpaneler vid lederna nästan helt.
  • När du arbetar med aluminiumprodukter är det nödvändigt att installera distanser (gummi eller silikon) för att skapa ett expansionsgap. Poängen är att plast och aluminium har olika termiska deformationshastigheter.
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt konstruktionen av stödstrukturen. Steget mellan dess element beräknas med hänsyn till arkens dimensioner så att alla skarvar måste ha ett styvt stöd. Det betyder att dockningsprofilen inte ska hamna i avstängt tillstånd. Detta utesluter för det första möjligheten till dess fixering, och för det andra minimerar det styvheten och tillförlitligheten i själva anslutningen.
Bild
Bild

Förutom allt ovan är det värt att lyfta fram en annan viktig nyans för att använda remsor i ett stycke. I sådana situationer är det nödvändigt att övervaka den exakta överensstämmelsen mellan måtten på remsans spår och PC -panelernas tjocklek.

Ett valfritt villkor är applicering av en film med mikroporer under profilen, vilket förbättrar fogens kvalitet.

Rekommenderad: