Hur Limar Man Frigolit? Hur Kan Du Limma Ihop Ark Snabbt Hemma? Vilket är Det Bästa Limet För Fast Skum?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Limar Man Frigolit? Hur Kan Du Limma Ihop Ark Snabbt Hemma? Vilket är Det Bästa Limet För Fast Skum?

Video: Hur Limar Man Frigolit? Hur Kan Du Limma Ihop Ark Snabbt Hemma? Vilket är Det Bästa Limet För Fast Skum?
Video: Odin Makes: RX-78-2 Head Unit from Mobile Suit Gundam 2024, April
Hur Limar Man Frigolit? Hur Kan Du Limma Ihop Ark Snabbt Hemma? Vilket är Det Bästa Limet För Fast Skum?
Hur Limar Man Frigolit? Hur Kan Du Limma Ihop Ark Snabbt Hemma? Vilket är Det Bästa Limet För Fast Skum?
Anonim

I modern konstruktion och ett antal andra områden används ett material som expanderad polystyren nu i stor utsträckning. Samtidigt är en av nyckelpunkterna för att utföra det relevanta arbetet rätt val av lim. Vi pratar om ett ganska brett sortiment av produkter från ledande tillverkare i branschen. Dessa material är monterade på en mängd olika ytor: betong, trä, metall, plast och andra. Dessutom är det viktigt att veta vad exakt och hur man korrekt limer ihop skumplåtarna. Trots den uppenbara enkelheten har valet av lim ett antal nyanser och bestämmer direkt resultatet av arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över torr blandning

I det här fallet menar vi moderna gips- och limblandningar. De säljs oftast i stora förpackningar som väger upp till 30 kg. Innan pulver används för att limma en skumpanel till en annan måste den spädas med vatten enligt tillverkarens instruktioner . Grunden för sådana lim består av cement, gips och polymerkomponenter. Visuellt beskrivna blandningar liknar gips eller kitt, men resultatet av deras användning när det gäller fixeringsnivån är mycket bättre.

En av de viktigaste konkurrensfördelarna med torra blandningar för att ansluta skumprodukter till varandra kan säkert kallas mångsidighet. Poängen är att sådant lim används lika framgångsrikt vid utförande av både externt och internt arbete.

En viktig prestandaegenskap är hög vidhäftning på betong och andra fasta ytor

Förutom direkt bindning av paneler används materialet i stor utsträckning för att täta sprickor, jämna ut basen och fylla sömmar och skarvar. Som praktiken visar, med korrekt beredning av lösningar, är förbrukningen av blandningen upp till 2 kg per 1 m2. Nyckelförutsättningen för pålitlig vidhäftning av ytor är deras högkvalitativa bearbetning, inklusive grundlig rengöring, torkning och grundning. Det är värt att notera att sådana kompositioner används både på stora byggarbetsplatser och under reparationsarbete hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prestandaegenskaperna hos torra lim beror främst på hur korrekt de är beredda.

Så det är viktigt att gradvis hälla i vätskan under kontinuerlig och kraftig omrörning. Annars bildas klumpar i den färdiga lösningen.

En annan egenskap hos användningen av sådana kompositioner är de olika sätten att applicera dem på de limmade ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag kan följande mest populära prover av pulverlimblandningar för expanderad polystyren urskiljas

  • CT-83 lim av märket Ceresit.
  • Perlfix av Knauf.
  • Torr blandning "Avangard-K".
  • Primus lim.
  • Volma märkesprodukter.
  • Torr komposition Armierungs-Gewebekleber.

Det är värt att notera att Avangard-K framgångsrikt används vid utomhusarbete, inklusive limning av skumplåtar. Tillverkaren erbjuder bland annat frostbeständiga blandningar. Och även i listan ovan bör inkluderas Bergauf ISOFIX - ett lim som innehåller mjukgörare som förbättrar materialets nyckelegenskaper kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande och skummade preparat

Först och främst bör uppmärksamhet ägnas åt polyuretanskumlim. De kan ge en stark och pålitlig anslutning till alla befintliga plasttyper . Och det är också viktigt för att limma skum och fästa det på olika underlag. I det första fallet pratar vi om specialiserade produkter, på vars förpackning det finns ett motsvarande märke "för expanderad polystyren".

De viktigaste konkurrensfördelarna med detta lim är maximal enkelhet och användarvänlighet. Och glöm inte heller den höga hastigheten på installationsarbetet. En lika viktig punkt är en liten förbrukning av material (ballongen räcker till 10-15 "rutor").

Bild
Bild
Bild
Bild

Skummade preparat kännetecknas också av:

  • ökad fuktbeständighet;
  • motståndskraft mot låga temperaturer (frys inte);
  • hög vidhäftning;
  • inget behov av att förbereda en arbetsblandning;
  • maximala indikatorer på vidhäftningskvaliteten, som manifesterar sig efter 30 minuter;
  • snabbt svar (det är nödvändigt att trycka på de anslutna elementen i endast 20 sekunder).

För att analysera egenskaperna hos flytande produkter är det först och främst nödvändigt att nämna den legendariska PVA . De främsta fördelarna med polyvinylacetat är dess låga kostnad och tillgänglighet. Ofta används detta lim även när man arbetar med extruderat skum. De uppenbara nackdelarna inkluderar först och främst den låga tillförlitligheten hos anslutningen. Samtidigt fyller kompositionen effektivt alla hålrum och ytdefekter. Moderna hantverkare i sitt arbete använder oftast PVA-MB och "Moment Joiner".

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa populära lim för expanderad polystyren är polyuretanskum. Å ena sidan är dess främsta syfte att täta sprickor, fogar och sömmar, samt att stärka olika strukturer. Samtidigt använder moderna byggare ofta skum som fästmaterial. Det är dock värt att överväga följande viktigaste punkter.

  1. Vid stelningsprocessen ökar skumkompositionen märkbart i volym, vilket i sig kan vara potentiellt farligt för skumark.
  2. Hålrum kan bildas under skumpolymerisation.
  3. Ganska stor materialförbrukning per kvadratmeter. Det kommer att minskas avsevärt genom att applicera skum med speciella "pistoler".
  4. Kompositionen torkar ganska snabbt, vilket ger lämplig arbetshastighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är flytande naglar också populära. Det är här viktigt att ta hänsyn till den relativt höga kostnaden för ett sådant lim. Samtidigt kan resultaten av dess tillämpning överträffa alla förväntningar. Viktiga fördelar inkluderar:

  • användarvänlighet;
  • lång livslängd;
  • adhesion;
  • anslutningssäkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

För närvarande erbjuder många ledande tillverkare av branschen lim på olika marknader för att arbeta med expanderade polystyrenplattor. En av segmentledarna är den världsberömda Ceresit -märke , under vilket mer än ett brett utbud av relaterade produkter produceras. Dess främsta konkurrensfördelar inkluderar:

  • fuktmotstånd;
  • användarvänlighet och arbetshastighet;
  • mångsidighet på grund av möjligheten att använda både för exteriör dekoration av byggnader och inomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa ostridiga ledare är Knauf -märke … Produkterna från detta företag kännetecknas av maximal tillförlitlighet för de skapade anslutningarna. Dessutom är det värt att fokusera på sådana viktiga punkter som:

  • mångsidighet;
  • torkningshastigheten för kompositionerna;
  • frostbeständighet;
  • vattentålighet.
Bild
Bild

För utomhusarbete rekommenderar erfarna proffs att använda limblandningar " Master Thermol" eller "Master Super " … Valet av ett specifikt alternativ bestäms individuellt med hänsyn till driftförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

En speciell plats i listan över de vanligaste limen för skum är Tytan brand produkter … I synnerhet talar vi om ett skummat medel Styro-753 , som har bevisat sig uteslutande på den positiva sidan. Inställningstiden för kompositionen tar inte mer än 30 minuter, vilket väsentligt påskyndar arbetet. Du kan använda skum för limning av expanderade polystyrenark vid temperaturer från 0 till +30 grader.

Bild
Bild

Inte mindre populära idag produceras blandningar (torr, flytande och i form av skum) under varumärket "Moment " … Det största pluset är det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet. Förutom allt ovan är det värt att lyfta fram också hög kvalitet polyuretanskum "TechnoNIKOL "används för bindning av skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Att välja och köpa det mest lämpliga limet kan verka som en ganska enkel process. Men vi måste ofta möta vissa svårigheter. Naturligtvis är sådana problem relevanta främst för dem som har liten erfarenhet av att utföra det relevanta arbetet. Det är därför det är värt att överväga exakt vilka kriterier som kommer att vara viktiga vid valet av blandningar för sammanfogning av skumplåt.

Först och främst, när du väljer, rekommenderas det starkt att uppmärksamma följande viktiga punkter

  1. Frånvaron av ämnen i blandningarna som kan påverka strukturen på panelerna som ska limmas. Dessa är lösningsmedel som bokstavligen bränner polystyrenskum som ett resultat av reaktionen.
  2. Driftsförhållanden. Vi pratar om utomhus- och inomhusarbete.
  3. Funktioner hos de ark som ska limmas (specifik materialtyp och dess egenskaper).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetod

Om möjligt bör du välja ett läkemedel som kan limma skumplåtarna snabbt och med maximal bekvämlighet. Ett exempel är anslutning av delar av hantverk från det beskrivna materialet inom ramen för barns kreativitet med hjälp av PVA -lim i små rör utrustade med en speciell borste. I sådana situationer kan även ett litet barn självständigt utföra alla nödvändiga operationer.

Bild
Bild

Om vi pratar om att ansluta stora objekt, kommer det att vara bekvämt att använda aerosolprodukter. Viktiga fördelar i detta fall är enkel sprutning av lim och enhetlig täckning av alla ytor som ska behandlas. Vid utförande av storskaliga fasadarbeten är torra blandningar det bästa alternativet när det gäller appliceringsmetoden.

Bild
Bild

Ett annat bekvämt och effektivt sätt att limma expanderade polystyrenpaneler är att använda polyuretanmastik . Men i detta fall kommer en avgörande faktorer att vara kostnaden för materialet, vilket är betydligt högre än priset på pulverprodukter. Pastan appliceras på ytan punktvis och hålls lite, men den bringas inte till ett fast tillstånd, varefter det bara återstår att artikulera de två elementen. De främsta fördelarna är den mest hållbara anslutningen av skumprodukter, liksom mångsidigheten hos polyuretanblandningar. De används framgångsrikt när du installerar det aktuella materialet på valfri yta.

Bild
Bild

Förening

I det här fallet är det viktigt att komma ihåg en så avgörande faktor som närvaron i formeln av universella lim av komponenter som påverkar skummet negativt. Så expanderad polystyren, med stor sannolikhet, kan lida (bokstavligen smälta) om limets sammansättning innehåller alkoholer, lösningsmedel och andra ingredienser som liknar dem i egenskaper. De kan göra hål i arken som ska limmas, vilket kommer att kräva byte av paneler och andra produkter.

Med hänsyn till ovanstående rekommenderas det starkt att noggrant studera limets sammansättning i urvalsfasen. Dessutom kommer det att vara användbart när du förbereder dig för att testa den köpta produkten på små skumfragment.

Det räcker med att applicera en liten mängd av blandningen på provet och vänta några minuter . Som regel uppstår negativa reaktioner ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets omfattning

Idag är tillämpningsområdet för alla typer av element tillverkade av olika typer av expanderad polystyren mer än brett. Det är hon som bestämmer valet av lämplig mastik för limning av sådana delar, med hänsyn till driftförhållandena i varje specifikt fall . Till exempel är det ofta slöseri med att köpa dyra aerosoler. Samtidigt kommer användningen av billigare torrblandningar inte alltid att vara en rationell lösning. Så, när du ansluter enskilda delar av hantverk, rekommenderar experter att överväga universella preparat.

I situationer där det är nödvändigt att limma skumdelen eller produkterna på kartong och papper, kommer högkvalitativ polyvinylacetat, det vill säga PVA, att vara tillräckligt. Sådant lim anses vara grundläggande, eftersom det helt enkelt kan ansluta de angivna ytorna och materialen.

En av dess obestridliga fördelar och följaktligen konkurrensfördelar är kompositionens maximala säkerhet. Det är därför PVA -lim används i stor utsträckning och framgångsrikt inom barnkonst.

Om vi pratar om att utföra arbete där ledens styrka ligger i framkant, bör ett val göras till förmån för kompositioner som kan ge lämpliga indikatorer. I sådana fall är det vettigt att föredra aerosoler, skummade preparat och flytande naglar.

Rekommenderad: