Penoplex Lim: Hur Man Limar På Metall Och Betong, Hur Man Ansluter Plattor Till Varandra, Penoplex Fastfix Limskum

Innehållsförteckning:

Video: Penoplex Lim: Hur Man Limar På Metall Och Betong, Hur Man Ansluter Plattor Till Varandra, Penoplex Fastfix Limskum

Video: Penoplex Lim: Hur Man Limar På Metall Och Betong, Hur Man Ansluter Plattor Till Varandra, Penoplex Fastfix Limskum
Video: Совсем ДЫРЯВАЯ плитка! Как это ПОДСЧИТАТЬ? Какой есть РИСК? Ремонт квартир. 2024, April
Penoplex Lim: Hur Man Limar På Metall Och Betong, Hur Man Ansluter Plattor Till Varandra, Penoplex Fastfix Limskum
Penoplex Lim: Hur Man Limar På Metall Och Betong, Hur Man Ansluter Plattor Till Varandra, Penoplex Fastfix Limskum
Anonim

Penoplex är ett värmeisolerande material som ofta används i konstruktion. För fixering av plattorna används oftast moderna lim, vars sortiment innehåller flera dussin föremål. Hur man väljer det bästa alternativet och gör rätt val, läs detta material.

Särdrag

Penoplex är en skummad polystyren med en homogen struktur av små luftceller. För närvarande finns det bara två typer av skum med olika densiteter: 35 och 45 kg / m³.

Skillnaden mellan de två materialen är betydande, allt från egenskaper och tekniska kvaliteter till deras syfte:

  • Penoplex 35 kg / m³ är konstruerad för värmeisolering i industri- och bostadshus;
  • Penoplex 45 kg / m³ används vid konstruktion av motorvägar, gas- och oljerörledningar, vid järnvägskonstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används materialet för att isolera fasader, tak, fundament och innerväggar i byggnader.

Penoplex tekniska egenskaper:

  • styrka;
  • hög motståndskraft mot fukt;
  • låg värmeledningsförmåga;
  • motståndskraft mot mekanisk stress;
  • enkel installation och bearbetning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • svag kemisk aktivitet;
  • knappast brandfarligt;
  • miljövänlighet;
  • varaktighet;
  • överkomlig kostnad.

Installation av denna isolering utförs med ett speciellt lim, vars val inte bara bestämmer varaktigheten av materialets drift utan också hälsan hos människor som bor i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av lim

Alla lim för penoplex på marknaden har en hög vidhäftningsgrad. Tack vare detta finns det en pålitlig vidhäftning av kompositionen till ytan, vilket stärker finishen och ökar dess kvalitet.

Som regel kommer lim med instruktioner för användning och en kort beskrivning av de tekniska egenskaperna, som inkluderar:

  • temperaturparametrar för installation och vidare drift;
  • luftfuktighetsindikatorer;
  • vilken typ av yta är detta material avsett för;
  • typ av yta som ska isoleras.

Sortimentet av lim för penoplex är indelat i flera typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös mastik

Detta material är en tjock bitumenbaserad blandning som behåller sina ursprungliga egenskaper även vid temperaturer under noll. Bituminösa lim används i stor utsträckning i konstruktion, i synnerhet för tätskikt av fundament. Förutom sitt direkta syfte är det ett utmärkt hydrofobt fogfyllmedel under installationen av skum.

När man arbetar med detta material bör man komma ihåg att mastiken inte behöver krympa och har en hög vidhäftningsgrad på mineral- och metallytor.

Det är att föredra att arbeta med en spatel eller en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande naglar

Detta material är lämpligt för arbete med alla ytor. Arbetet bör dock ta hänsyn till den plats där reparationsarbetet kommer att utföras. För installation inne i en byggnad används konventionella föreningar, men för extern isolering används specialiserade medel som är resistenta mot frost och extrema temperaturer.

Vid försäljning presenteras kompositionen i rör. Det är bäst att applicera på basen med en "orm" över hela ytan av arket. För att limma skummet på ytan räcker det bara med 10-20 sekunder - "flytande naglar" hinner ta tag under denna tid.

Det enda negativa är det ganska höga priset på materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Minerallim presenteras i form av torra blandningar och späds ut med vatten till önskad konsistens före användning. De utmärks av hög vidhäftning och passar bra med betong-, tegel- och gassilikatytor. Deras fördel är deras höga plasticitet, vilket gör att materialet kan appliceras i ett tunt lager.

Applicera med en hackad murslev. Efter torkning "krymper" de inte och behåller sin volym.

För utomhusarbete finns det speciella fukt- och frostbeständiga föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Sådana lim tillverkas i speciella metallcylindrar och kan endast användas med hjälp av specialutrustning - en pistol för polyuretanskum. När det appliceras korrekt kommer materialet att ligga plant på underlaget i jämna sicksack, så att en bindning kan uppnås över hela ytarean.

Sådana kompositioner kännetecknas av snabb inställning - det räcker att hålla i en halv minut, och materialet kommer att limmas fast. Men samtidigt förblir materialets elasticitet i cirka 15 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Den moderna byggmaterialmarknaden erbjuder många lim för skum. Vi erbjuder dig att bekanta dig med de mest populära och högkvalitativa produkterna från olika tillverkare.

Tytan

Det polska företaget Selena blev snabbt populärt på vår marknad. Och allt tack vare produkternas höga kvalitet och lojala prispolicy. Nästan hela sortimentet presenteras i form av lim och tätningsmedel, varav en är Tytan universallim.

Professional Styro 753 -serien är mest lämplig för arbete med penoplex ., resistent mot nederbörd, extrema temperaturer, fukt. Detta lim behöver inte krympa och ger en tät vidhäftning av materialet till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cerisit

Det populära företaget Cerisit, känt som en av de bästa tillverkarna av byggmaterial, erbjuder en hel rad för att arbeta med penoplex.

Erfarna proffs väljer formuleringar av hög kvalitet

  • Cerisit CT84 - specialskum för skum, används i fasadbeklädnad. Den tål höga och låga temperaturer bra (från -10 ° C till + 40 ° С). Skiljer sig i torkningshastigheten - under den varma säsongen hårdnar kompositionen efter 2-3 timmar. Du kan utföra arbetet med en monteringspistol. Denna komposition är älskad av konsumenterna för det harmoniska förhållandet mellan överkomliga kostnader och utmärkt kvalitet.
  • Cerisit CT83 - torr blandning för att lägga plattor. Torktiden är mycket längre än det tidigare materialet - upp till tre dagar vid positiva temperaturer. Kompositionen appliceras med en hackad murslev. Den ungefärliga förbrukningen av blandningen är 6 kg per m2. Det enda negativa är att materialet inte tål kyla väl, därför kan arbetet inte utföras om temperaturen är under noll.
  • Cerisit CT85 - förstärkningslim som används för limning och efterföljande förstärkning av kakelmaterial. Produkten kan endast användas vid positiva temperaturer - från +5 till + 30 ° С. Blandningen ska användas inom två timmar efter blandning. Ungefärlig förbrukning av blandningen: 6 kg / m2 - vid limning; 5 kg / m2 - med förstärkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ögonblick

Detta material är universellt för limning av skumskivor, liksom för att skapa ett skyddande armeringsnät. Skiljer sig i hög vidhäftning, elasticitet, fuktbeständighet, frostbeständighet. Behöver inte krympa och tål både låga och höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Master Termol

En cement-sandblandning för arbete med penoplex har många fördelar.

  • För det första har den god kontakt med cement- och kalkunderlag.
  • För det andra fäster den perfekt på polystyrenskumsubstrat. Dessutom är materialet mycket plastiskt, frostbeständigt och anses vara en miljövänlig produkt.

De flesta recensioner från experter säger att kvaliteten på detta material kan likställas med dyrare medel, även om dess prispolicy är mycket mer lojal.

Bild
Bild
Bild
Bild

ProfLine ZK-4

Lim för armering och installation av plattor på betong, cement och putsade ytor. Kompositionen innehåller speciella ämnen som förbättrar materialets bindning till basen. Efter härdning blir det osårbart för frost, fukt och yttre irriterande ämnen. För tillverkning av ProfLine ZK-4 används högkvalitativa råvaror, varför denna produkt har alla ovanstående fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penoplex Fastfix

Det är ett högkvalitativt och hållbart verktyg för installation av skumisoleringsark. Lämplig för arbete med ytor av betong, luftbetong, tegel, keramiska block. Liksom de tidigare kompositionerna har den hög vidhäftning, men är oförenlig med foliebas, bituminösa ytor, plastfilmer, teflon och silikon.

Användningen av Penoplex Fastfix låter dig påskynda installationsprocessen och göra den av högre kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man för olika ytor?

Valet av det optimala limet beror på typen av yta.

  • Torra föreningar är lämpliga för utomhusisolering. De fäster bra på sten- och tegelsubstrat, liksom gips. När du väljer torra blandningar bör du vara uppmärksam på utgivningsdatumet och förpackningens integritet - det måste vara hermetiskt förseglat. Annars kan kvaliteten på kompositionen drabbas.
  • Polymer- och bitumenblandningar används vid vattentätningsarbeten.
  • Det finns speciella polyuretanlim för armerade betongytor. Och även sådana kompositioner kan användas för träbaser.
  • För metallbearbetning är flytande naglar, silikontätningsmedel och polyuretanskum lämpliga.
  • Flytande naglar används när man lägger skum på plywood, wellpapp, plast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att installera värmeisolering på väggar och tak, är det bättre att använda polymerblandningar . Minerallim är avsedda för utomhusbruk, men för inomhusbruk är det bättre att välja polyuretan. De senare är särskilt effektiva för att ordna golvisolering.

Om arbetet planeras att utföras på en torr yta, ges högkvalitativ limning av kompositioner baserade på gips och cement. Den enda nackdelen är att de börjar hårdna nästan omedelbart efter blandning, så arbetet måste utföras snabbt. Detta skapar en olägenhet i arbetet. Därför är det bättre att knåda kompositionen i små portioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limets torkningshastighet skapar vissa förhållanden under internt arbete. Dessutom har nästan alla lim för penoplex en obehaglig lukt, vilket är svårt att urholka senare.

Det finns en universell komposition lämplig för nästan vilken yta som helst - limskum. Lämplig för interiör och fasadarbete, golv- och takisolering. För en stark "inställning" av materialet med basen räcker det bara 15 minuter, och du kan arbeta även vid minusgrader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

Beroende på typ av yta väljs metoden att klibba skumplattor.

  • Randig . Blandningen appliceras längs basens omkrets i remsor på ett avstånd av 20 cm från kanten. Samtidigt är det nödvändigt att se till att så kallade luftproppar inte bildas mellan brädorna vid limning - detta kommer att minska kvaliteten på värmeisolering.
  • Fyr . Blandningen appliceras i ränder längs hela omkretsen av ytan och punktvis i mitten av plattan. Ränderna ska inte vara kontinuerliga.
  • Fast . Ytan är helt täckt med blandningen med en hackad murslev.
Bild
Bild

Innan limet appliceras direkt på substratet måste det förberedas

  1. Hur man rengör från smuts, grunda (om det anges av tillverkaren) och torka.
  2. För större vidhäftning rekommenderas att slipa ytan på skummet lätt.
  3. Det rekommenderas inte att limma fogarna i isoleringen. Deras anslutning utförs med EE -tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte glömma det speciella med att arbeta med lim

  • Blandningens förbrukning anges på varje förpackning med lim. Experter rekommenderar dock att man köper medel med marginal. Speciellt om det är planerat att bearbeta ojämna ytor, eller om arbetet kommer att utföras av en person som inte har någon erfarenhet av att lägga skum.
  • För nybörjare är det bättre att använda långtorkande lim, eftersom under arbetet kan du behöva flytta eller jämna ut brädorna.

Rekommenderad: