Hur Limar Man Filmen? Lim För Polyeten Och Cellofan, Vi Limar Polypropen Till Varandra Hemma. Hur Limar Man Filmen På Metall Och Betong?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Limar Man Filmen? Lim För Polyeten Och Cellofan, Vi Limar Polypropen Till Varandra Hemma. Hur Limar Man Filmen På Metall Och Betong?

Video: Hur Limar Man Filmen? Lim För Polyeten Och Cellofan, Vi Limar Polypropen Till Varandra Hemma. Hur Limar Man Filmen På Metall Och Betong?
Video: FILMSKOLA - REDIGERA DIN VLOGG 2024, April
Hur Limar Man Filmen? Lim För Polyeten Och Cellofan, Vi Limar Polypropen Till Varandra Hemma. Hur Limar Man Filmen På Metall Och Betong?
Hur Limar Man Filmen? Lim För Polyeten Och Cellofan, Vi Limar Polypropen Till Varandra Hemma. Hur Limar Man Filmen På Metall Och Betong?
Anonim

Polyeten och polypropen är polymera material som används för industriella och hushållsändamål. Situationer uppstår när det är nödvändigt att ansluta dessa material eller säkert fixa dem på ytan av trä, betong, glas eller metall. Eftersom polyeten har en hög mjukhet är det ganska svårt att limma ihop sådana produkter. För att uppnå bra resultat kan du använda olika metoder tillgängliga även hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man limar?

Polypropylenplåt, plast, cellofan med högt och lågt tryck - alla dessa material har en låg vidhäftningsförmåga. Deras yta är inte bara slät, utan har också ingen porositet för att absorbera lim. Hittills har inga speciella lim utformats speciellt för polyeten uppfunnits.

Men det finns lim med ett bredare spektrum av åtgärder, som under vissa förhållanden hjälper till att docka polymermaterial.

Bild
Bild

Typer av lim

Lim för polymermaterial är indelade i 2 typer

  • Enkomponentslim - denna komposition är redan helt klar för användning och kräver inga ytterligare ingredienser.
  • Tvåkomponentslim - består av en vidhäftande bas och en ytterligare komponent i form av ett polymeriseringsmedel som kallas en härdare. Innan arbetet påbörjas måste båda komponenterna kombineras genom blandning. Den färdiga kompositionen kan inte lagras och används omedelbart efter beredning, eftersom polymerisation börjar under påverkan av syre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt härdningsmetoden är alla lim uppdelade i 3 grupper:

  • kall polymerisation - limmet stelnar vid en temperatur av 20 ° C;
  • termoaktiv polymerisation - för stelning måste limkompositionen eller ytan på det material som ska limmas värmas upp.
  • blandad polymerisation - limmet kan härda under uppvärmningsförhållanden eller vid rumstemperatur.

Moderna lim har tillsatser som löser upp polymerytor och därigenom skapar förutsättningar för bättre vidhäftning. Lösningsmedlet tenderar att avdunsta snabbt, varefter polymermassan stelnar och bildar en söm. I sömområdet bildar ytorna på de två arbetsstyckena en gemensam bana, så denna process kallas kallsvetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmärken

Huvuddelen av moderna lim innehåller metakrylat, som är ett tvåkomponentelement, men utan blandning av en primerhärdare som är skadlig för människokroppen.

För limning av polyamid och polyeten kan lim av flera populära märken användas

Easy-Mix PE-PP-från tillverkaren Weicon . Som primer används krossat glas i form av en fin dispersion, som vid fördelning över ytan på de delar som ska limmas säkerställer god vidhäftning. I kompositionen finns det inga föroreningar som är skadliga för människor, så produkten kan användas hemma. Innan de appliceras på arbetsytorna behöver de inte förberedas speciellt på något sätt - det räcker bara för att ta bort uppenbar smuts. Blandningen av komponenterna i det pastaliknande limet sker vid tidpunkten för matning från röret direkt till limningssektionen.

Bild
Bild

" BF -2" - rysk produktion . Har utseendet på en viskös substans med brunröd färg. Limets sammansättning innehåller fenoler och formaldehyder, som klassificeras som giftiga ämnen. Klisterkompositionen är placerad som ett fuktresistent och mångsidigt preparat avsett för limning av polymermaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

BF-4 är en inhemsk produkt . Den har samma sammansättning som BF-2-limet, liksom ytterligare komponenter som ökar sömens elasticitet. BF-4-lim används för limning av polymerer som utsätts för frekventa deformationscykler och vibrationsbelastningar. Dessutom kan limmet binda ihop plexiglas, metall, trä och läder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Griffon UNI-100 är ett ursprungsland i Nederländerna . Består av en komponent baserad på tixotropa ämnen. Den används för att sammanfoga polymerytor. Före arbete måste sådana ytor rengöras med det rengöringsmedel som medföljer limmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Contact är en rysk tvåkomponentsprodukt . Inkluderar epoxiharts och härdare. Polymerisering av limmassan sker vid rumstemperatur. Den färdiga fogen är mycket motståndskraftig mot vatten, bensin och oljor. Limkompositionen används för polymermaterial, liksom för limning av glas, porslin, metall, trä. En tjock massa lim fyller alla tomrum och sprickor och bildar en enda monolitisk söm som inte har elasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom slät polyeten behöver skummade polymermaterial också limning. Den porösa strukturen hos skummade polymerer är flexibel, så den självhäftande anslutningen måste vara ganska tillförlitlig. För limning av sådana material används andra typer av lim.

88 Lux är en rysk produkt . Enkomponent syntetiskt lim, som inte innehåller ämnen som är giftiga för människor. Den självhäftande kompositionen har en lång polymerisationsperiod, sömmen hårdnar helt bara ett dygn efter limning av ytorna. När du använder 88 Lux-lim är den färdiga sömmen resistent mot fukt och temperaturer under noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

" 88 P-1" är ett enkomponentslim tillverkat i Ryssland . Produkten är klar att använda och består av kloroprengummi. Kompositionen avger inga giftiga komponenter i miljön och är lämplig för hushållsbruk. Efter limning har den resulterande sömmen en hög styrka och böjelasticitet.

Bild
Bild

Tangit - tillverkad i Tyskland . Det kan produceras som en enkomponent, färdig att använda formulering, liksom som en tvåkomponentsats. Tvåkomponentslim anses vara mer praktiskt eftersom det är lämpligt för limning av material med låg vidhäftningsgrad. Paketet innehåller en behållare med lim och en flaska härdare.

De listade typerna av lim har en ökad vidhäftningsgrad, och den färdiga sömmen till följd av limning har hög tillförlitlighet under hela användningen av de sammanlimmade polymermaterialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi limmar filmen hemma

Det finns olika situationer när det blir nödvändigt att limma polyetenfilmen. Detta kan vara att förbereda ett växthus för sommarsäsongen eller skydda takbjälkarna under takreparationer . Ofta limmas polyeten för att utföra produktionsuppgifter eller vid utförande av byggnadsarbete. Polyetenfilmen kan limas direkt på installationsplatsen, eller limningen görs i förväg.

En process som limning beror på vilken yta du vill limma med ett polymermaterial . Arbetsordningen i varje fall kommer att vara annorlunda. Låt oss analysera principerna för limning av filmen för olika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellan dem själva

Du kan limma ihop 2 polyetenplåtar med BF-2-lim. Proceduren är ganska enkel och kan göras för hand hemma. Innan limet appliceras måste bindningsytorna förberedas.

  • Ytorna i bindningsområdet rengörs med en tvättmedelslösning vid allvarlig kontaminering. Efter rengöring torkas filmen och avfettas - detta kan göras med en lösning av industriell alkohol eller aceton.
  • Ett tunt lager av lim appliceras jämnt på den förberedda ytan. Lim "BF-2" tenderar att torka snabbt, så båda delarna som ska limmas måste snabbt kombineras med varandra.
  • Efter att ha kombinerat de två ytorna är det nödvändigt för limmet att fullständigt polymerisera och härda. För att göra detta behöver han minst 24 timmar. Först efter den angivna tiden kan den limmade produkten användas.

En liknande procedur för att förbereda arbetsytan och applicera lim används för andra liknande lim. Under arbetets gång är det nödvändigt att iaktta säkerhetsåtgärder - använd personlig skyddsutrustning och arbeta i ett välventilerat område. Vid limning av stora ytor, för att underlätta arbetet, används en stor mängd lim, placerad i en patron.

Det är mest praktiskt att ta bort limet från patronen med en speciell pistol.

Bild
Bild

Till metall

Gör följande för att fästa polyeten på metall:

  • metallytan rengörs med en metallborste och sedan med grovkornigt sandpapper, sedan avfettas den med aceton eller en lösning av teknisk alkohol;
  • metallytan värms försiktigt och jämnt med en blåsbrännare till en temperatur av 110-150 ° C;
  • plastfilmen pressas mot den uppvärmda metallen och rullas med en gummirulle.

Tät pressning av materialet säkerställer att polymeren smälter, och efter att den har svalnat erhålls god vidhäftning till en grov metallyta.

Bild
Bild

Till betong

Polypropylen i form av isolering kan också limmas på en betongyta. För detta behöver du:

  • rengör betongytan, jämna med kitt, grunda;
  • applicera limmet jämnt på andra sidan av polypropenarket, där det inte finns något folielager;
  • vänta lite enligt instruktionerna för limmet, när limmet tränger in i materialet;
  • applicera isolering på betongytan och tryck ner väl.

Vid behov är isoleringens kanter dessutom belagda med lim. Efter installationen måste limmet ges tid för polymerisation och fullständig torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra alternativ

Med hjälp av lim kan polyeten limmas på papper eller fixeras på tyg. Men förutom lim kan du limma polymermaterialet med ett strykjärn:

  • polyetenplåtar viks ihop;
  • ett ark folie eller vanligt papper appliceras ovanpå;
  • när du går tillbaka från kanten på 1 cm appliceras en meterlinjal;
  • med ett hett järn längs den fria kanten på gränsen till linjalen utförs flera järnrörelser;
  • linjalen och papper tas bort, den resulterande sömmen får svalna helt vid rumstemperatur.

Under verkan av ett hett järn smälter polyetenen och en stark söm bildas. Enligt samma princip kan du ansluta filmen med ett lödkolv. Skillnaden är att istället för ett hett järn dras en uppvärmd lödkantsspets längs linjalen. Resultatet är en tunn svetslinje.

Bild
Bild

Du kan också löda polymerfilmen med en eldslåga. Detta kommer att kräva:

  • vik ihop 2 bitar film;
  • kläm fast filmens kanter i block av brandbeständigt material;
  • för materialet till en gasbrännares låga;
  • tangentiellt dra den fria kanten av plastfilmen över lågan, rörelserna ska vara snabba;
  • ta bort de eldfasta stängerna, låt sömmen svalna naturligt.

Som ett resultat av svetsning erhålls en stark söm, som i utseende liknar en rulle.

Bild
Bild

Rekommendationer

När du utför limning eller svetsning av en polymerfilm eller polypropen är det nödvändigt att ta hänsyn till följande nyanser i arbetet:

  • sömmen vid svetsning av polyeten blir ganska stark om den gradvis svalnar vid rumstemperatur;
  • efter att ha limt det polymera materialet för sömmens hållfasthet är det nödvändigt att ge det ytterligare tid att slutföra polymeriseringen, som regel är det 4-5 timmar;
  • för limning av flexibla polymermaterial är det bäst att använda lim som ger en elastisk söm, epoxi i detta fall är inte det mest pålitliga alternativet.

Som praktiken visar är svetsning det bästa och mest pålitliga alternativet för sammanfogning av polyetenplåtar, medan lim är mest lämpade för sammanfogning av polypropen.

Rekommenderad: