Förbrukning Av Bituminös Primer Per 1 M2: Förbrukningshastighet För Betong Och Andra Ytor. Hur Mycket Vattentätning Behövs Per Kvadratmeter?

Innehållsförteckning:

Video: Förbrukning Av Bituminös Primer Per 1 M2: Förbrukningshastighet För Betong Och Andra Ytor. Hur Mycket Vattentätning Behövs Per Kvadratmeter?

Video: Förbrukning Av Bituminös Primer Per 1 M2: Förbrukningshastighet För Betong Och Andra Ytor. Hur Mycket Vattentätning Behövs Per Kvadratmeter?
Video: Watch the performance of bitumen emulsion vs standard bitumen - time-lapse 2024, Maj
Förbrukning Av Bituminös Primer Per 1 M2: Förbrukningshastighet För Betong Och Andra Ytor. Hur Mycket Vattentätning Behövs Per Kvadratmeter?
Förbrukning Av Bituminös Primer Per 1 M2: Förbrukningshastighet För Betong Och Andra Ytor. Hur Mycket Vattentätning Behövs Per Kvadratmeter?
Anonim

Bituminös primer är en typ av byggmaterial baserad på ren bitumen, som inte skulle visa alla dess fördelar till fullo. För att minska konsumtionen av bitumen när det gäller volym och vikt (per kvadratmeter yta) används tillsatser för att underlätta tillämpningen.

Vad bör övervägas?

Även om leverantörer av bitumenblandningar tillåter användning av bitumenprimer vid temperaturer under noll och vid extrema värmebetingelser, måste konsumenten följa vissa specifika begränsningar när man täcker olika typer och sorter av arbetsytor med bitumenblandningar. Om dessa regler ignoreras kommer kvalitetsnivån och livslängden på primern att reduceras avsevärt . Innan beläggningen med kompositionen upphettas ytan och själva materialet och lämnar behållaren med primern i ett varmt rum.

Bild
Bild

När taket täcks i kyla ökar primers förbrukningshastighet och dess härdning saktar ner . De flesta tillverkare avråder från att belägga alla ytor med en primer vars temperatur har sjunkit under +10. Primern uppnår de bästa egenskaperna när det gäller torkning och bildandet av en pålitlig film på ytan vid rumstemperatur.

Om primersammansättningen ändå appliceras på vintern, rensas ytan från snö och is, och det är också värt att vänta på att den torkar helt i vinden.

Bild
Bild

När de används i en helt sluten miljö ger de främst en stabil och kraftfull tillförsel av frisk luft. Skaka grunden noggrant innan du applicerar den . Med en signifikant grad av densitet av kompositionen (koncentrerad blandning) hälls en extra mängd lösningsmedel i primersammansättningen tills blandningen blir mer flytande och homogen.

Arbetet med att täcka alla ytor med primer kräver arbetskläder, skyddshandskar och skyddsglasögon . Arbetaren måste vara väl skyddad från kontakt med kompositionen på huden och slemhinnorna. Primern appliceras med borstar eller borstar, rullar eller mekaniska sprutor. Hur kompositionen appliceras beror på dess specifika förbrukning.

Bild
Bild

Innan du köper den nödvändiga mängden primersammansättning, beräkna hur mycket det kommer att krävas för att lösa den aktuella frågan om efterbehandling av lokaler och / eller tak.

Uppgifter om sammansättning och förbrukningshastighet anges på burken, flaskan eller den förseglade plasthinken där detta byggmaterial säljs . I avsaknad av information om rekommenderad beläggningstjocklek och förbrukningshastighet kommer konsumenten att beräkna den lägsta tillåtna förbrukningshastigheten för ämnet, under vilket beläggningskvaliteten allvarligt kommer att drabbas. Primern innehåller 30-70% flyktiga kolväteföreningar, som avdunstar snabbt vid rumstemperatur.

Primern är också en vidhäftande substans: den tillåter, tills beläggningen är helt torr, att klibba till exempel en rulle dekorativ film tillverkad av trä- och plastbearbetningsprodukter . En vertikal yta tillåter inte att ett tjockt lager primerbyggnadsmaterial appliceras: ränder kan bildas på väggen eller stödet, detta problem kan lösas med hjälp av en flerlagersbeläggning av mycket tunnare lager. Att hälla primern på väggen och sedan sprida ut den - som det händer på golvet, taket eller landningen - är inte acceptabelt.

Bild
Bild

Förbrukningen under appliceringen av varje efterföljande lager reduceras - på grund av utjämning av grovhet och små oegentligheter . Ju jämnare lager - det närmar sig en helt slät yta - desto mindre byggmaterial kommer att krävas för att dölja alla brister i dina väggar, golv, plattform eller tak.

Se till att ytan, till exempel betong eller trä, är vattentät från de underliggande skikten, vilket kan absorbera fukt innan du applicerar det första skiktet. Detta kan enkelt verifieras genom att till exempel placera en plastfolie på undergolvet . Om fuktkondens har bildats på dess nedre sida mot ytan, är denna yta inte lämplig för applicering av bitumenprimer och liknande flytande material, eftersom det applicerade skiktet snart skalas av, så att all avdunstande fukt kan passera genom sig själv.

Bild
Bild

Om det är omöjligt att korrigera situationen med utsläpp av denna yta av vattenånga, använd sedan andra föreningar, vars skikt inte försämras från fukt - och på ett tillförlitligt sätt skyddar primerlagret från kontakt med det. Om vi pratar om att täcka ett betong- eller trägolv, då snö, vatten tas bort från det, sedan torkas det noggrant.

Om det behövs blandas primern med bitumenmastik, sedan tillsätts ytterligare organiska lösningsmedel . Stumsömmar, på vilka temperaturen kan sjunka betydligt, är dessutom isolerade med glasfiber. Efter applicering av det första lagret av primer på en vertikal yta får det torka (upp till en dag), sedan täcks den vertikala ytan en andra gång.

Bild
Bild

Om verktygen (till exempel rullens lagerram) smetas med ett lager primer under drift, används "white sprit" för att ta bort dessa rester.

Vid ökad brandrisk, använd inte bituminösa komponenter, inklusive primer - de är mycket brandfarliga och stödjande reagenser . De flesta lösningsmedel antänds också lätt av även den minsta lågan. I andra fall är bituminösa byggmaterial en bra lösning med låga kontantkostnader och fuktisolerande egenskaper.

Bild
Bild

Normer

För att förhindra att den torkade primern flisar av den belagda ytan får betongen, cement- eller träbeläggningen inte släppa ut fukt. Bituminös mastik appliceras under primern. Om ytan initialt är torr och inte problematisk kan ett lager primer appliceras omedelbart . Leverantören anger det rekommenderade intervallet för förbrukning per kvadratmeter - användaren navigerar snabbt i en specifik situation. Faktum är att en bituminös primer, utan vilken en högkvalitativ beläggning är omöjlig, innehåller upp till 7/10 flyktiga lösningsmedel och har några sk. procent av torkning. Bitumenprimerförbrukningen beräknas oberoende.

Om du applicerar ett för tunt lager, kommer det inte att vara länge . Dess sprickbildning, blekning, avskalning är möjlig även utan att ytan släpper ut fukt. Om du går över mängden kan ytan också spricka: allt som visar sig vara överflödigt kommer helt enkelt att falla av med tiden.

Bild
Bild

Användningen av heta föreningar - mastik och primer - tillåter inte att skiktet sätter sig kraftigt efter torkning och kylning: dess tjocklek och volym förblir obemärkt eftersom lösningsmedlen delvis polymeriseras i torkbitumen.

Varje primer ger en genomsnittlig förbrukningshastighet på cirka 300 g / m2 på en kall yta . Vissa tillverkare levererar bitumenprimer i 50-liters tankar, till exempel, täcker upp till 100 m2 ytor i ett hus eller en bostadshus med innehållet i en sådan tank. För en 20-liters tank är detta upp till 40 m2 yta. Det är lätt att beräkna att 1 dm3 (1 l) av primern räcker för att täcka 2 m2 ytor - den ökade hastigheten ger grov betong, cement, opolerat trä eller spånskiva, där detta värde kan fördubblas.

Bild
Bild

Vid behandling av en foundation (utan screed) kan cirka 3 kg tjockt ämne per kvadratmeter krävas. För takplattor och beläggningar kan detta värde öka upp till 6 kg / m2 . Om du till exempel vill göra ett takmaterialsersättning (kartong och bitumen, utan mineralbädd), kommer förbrukningshastigheten att minska till 2 kg / m2. Samtidigt blir betongstödet eller golvet mer hållbart - tack vare högkvalitativ vattentätning. Skivat, slipat virke kan kräva endast 300 ml per 1 kvm. m. yta; samma mängd krävs för de andra (och även de tredje) skikten av primersammansättningen applicerad på nästan vilken yta som helst.

Bild
Bild

Porösa ytor, till exempel ett skumblock utan yttre efterbehandling (gips, trägolv) kommer att kräva upp till 6 kg / m2 . Faktum är att varje vätska, vätskeliknande komposition lätt sipprar genom de övre skikten av luftbubblor, vars skal är en byggnadsblandning som används vid tillverkning av skumblock. Ojämna och porösa ytor är täckta med en bred borste (som finns i närmaste byggnadsmarknader). För slätpolerat trä, stålgolv - en vals är lämplig. Metallytor, på grund av deras släthet, kräver endast 200 g (eller 200 ml) av primersammansättningen. Ett plant betongtak med pulver (inklusive takpapp) kan kräva 900 g eller 1 kg per 1 m2.

Bild
Bild

Beräkning

Det är lätt att beräkna förbrukningstakten per kvadratmeter

  1. Alla tillgängliga ytor mäts.
  2. Längden på varje multipliceras med dess bredd.
  3. De resulterande värdena läggs till.
  4. Mängden tillgänglig bituminös primer divideras med resultatet.
Bild
Bild

Om de allmänna normerna som anges på behållaretiketten är långt ifrån de beräknade, köper konsumenten dessutom den nödvändiga mängden primer. Eller, i ett första skede, användaren arbetar med vad han har - och efter det att det befintliga byggmaterialet är slut, får han det belopp som inte var tillräckligt för att han skulle gå igenom hela arbetsskedet . Den exakta siffran för förbrukning av bitumenprimer gör att du kan beräkna mängden vid köpet, för detta måste du hitta den yta för vilken vattentätning kommer att göras och dividera den med förbrukning (per kvadratmeter). Om primern ännu inte har köpts multipliceras den totala ytan på en specifik yta, till exempel skiffer, med den genomsnittliga rekommenderade standarden på 0,3 kg / m2. Till exempel kommer ett 30 m2 skiffertak att kräva 9 kg primer.

Rekommenderad: