Krossad Sten För Betong: Hur Mycket Behövs För 1 Kubikmeter? Hur Mycket Krossad Sten är I 1 M3 Och Vilken är Bättre? Mängdförbrukning Och Urval För Betong M200, M300 Och Andra Märk

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Sten För Betong: Hur Mycket Behövs För 1 Kubikmeter? Hur Mycket Krossad Sten är I 1 M3 Och Vilken är Bättre? Mängdförbrukning Och Urval För Betong M200, M300 Och Andra Märk

Video: Krossad Sten För Betong: Hur Mycket Behövs För 1 Kubikmeter? Hur Mycket Krossad Sten är I 1 M3 Och Vilken är Bättre? Mängdförbrukning Och Urval För Betong M200, M300 Och Andra Märk
Video: STENSÄTTAREN 1 BYGG MED STENSÄTTAREN 1 BYGG MED STENSÄTTAREN 2024, April
Krossad Sten För Betong: Hur Mycket Behövs För 1 Kubikmeter? Hur Mycket Krossad Sten är I 1 M3 Och Vilken är Bättre? Mängdförbrukning Och Urval För Betong M200, M300 Och Andra Märk
Krossad Sten För Betong: Hur Mycket Behövs För 1 Kubikmeter? Hur Mycket Krossad Sten är I 1 M3 Och Vilken är Bättre? Mängdförbrukning Och Urval För Betong M200, M300 Och Andra Märk
Anonim

Krossad sten - särskilt granit, eller primär, stenig, som det annars kallas - behövs för att förstärka cement -sandbruk. Det finns mer av det i betong än resten av ingredienserna tillsammans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Professionella byggnadsarbetare är medvetna om att det är omöjligt att tillverka betong utan sand, cement och vatten i erforderliga mängder. För att få olika styrkor används proportioner som skiljer sig från varandra . Och ändå är det strängt förbjudet att lägga till andra komponenter, till exempel lera eller sågspån, om den slutliga styrkan är en av huvuddragen i den framtida strukturen på grund av en allvarlig belastning.

Framställningen av särskilt hållbar betong innebär användning av speciella tillsatser och fyllmedel . Inte alla gör betong bättre. Grundreceptet för att blanda betong är oförändrat. En förändring av andelen krossad sten, cement och sand kommer inte att lämna oförändrat värdet av den tillåtna lasten på golvet som har hårdnat strax efter hällning.

Bild
Bild

Krossad sten, till skillnad från stenar släta på alla sidor, har en ojämn yta - ibland är den tillräckligt skuren i alla riktningar, vilket ger betongen ytterligare styrka.

Detta uppnås genom att väsentligt förbättra greppet. Kvaliteten hos krossad sten i jämförelse med cement märks för ögat även för en användare som är långt ifrån konstruktion. Denna typ av sten kännetecknas av betydande styrka och densitet.

Cement-sandmurbruk, i vilket en del krossat sten hälldes, visar betydligt lägre krypning . Tillsammans med den senare reduceras den gjutna - och härdade - strukturens krympning. Betong, i jämförelse med cementmurverk, har en betydligt lägre tendens till sprickbildning. Nackdelen med betong är ökad vattengenomsläpplighet, densitet och specifik vikt av en kubikmeter använt byggmaterial. Tanken utan att hälla krossad sten i cementmurbruk rekommenderas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder till exempel betong för att hälla grunden är det oacceptabelt att hälla i den grov krossad sten, som har en hög hårdhet. Erfarenheterna från miljontals byggare, inklusive självbyggare, visar att fraktionen av krossad sten bör vara relativt variabel . Styrkan hos sådan betong kommer inte att lida mycket, och du kan spara lite på cement utan att förlora dess egenskaper.

Lägg inte bara till fin krossad sten i kompositionen. Med en liten mängd cement kan den mest hållbara kompositionen erhållas med stenar av olika storlekar . Stora stenar för betongen närmare väggens struktur, främst byggd av dem. Att öka mängden cement - upp till 1/2 i förhållande till sand - gör betongen förstörbar endast med en vägkofångare.

Bild
Bild

Betong som endast innehåller krossad sten är lämplig för hydrauliska portar, dammar, broar, tunnlar, konstgjorda vattenfall.

Ett exempel på det senare är Hoover Dam, som skapar ett uppmätt flöde av fallande vatten som driver kraftverkets turbiner.

Stöd och fundament är de mest använda strukturerna vid konstruktion av konstruktioner och byggnader . Till exempel, för konstruktion av rammonolitiska höghus, används armerad betong-fundamentet, stöden och golven innehåller armering som ger byggnaderna ytterligare seismiskt motstånd, och själva betongen innehåller krossad sten, som är stenar av olika storlekar.

Liten grusbetong används för landskapsdesign. Krossad sten är användbar vid vägbyggande, inklusive konstruktion av järnvägsvallar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du lägger krossad sten till betong är det nödvändigt att skölja den noggrant från damm och smuts: lera innehållande organiska inneslutningar, på grund av dess dammiga struktur, kommer att förstöra betongen betydligt när det gäller hållfasthet. När du köper krossad sten, utvärdera dess skick i enlighet med GOST: utländska inneslutningar, enligt dess standarder, kommer inte att överstiga 2 viktprocent byggmaterial . Efter att ha hittat ett tjockt lager damm tvättas den krossade stenen till exempel i en betongblandare. Tvättad krossad sten, liksom liknande behandlad sand, ger maximal vidhäftning och motståndskraft mot betydande belastningar på relativt kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket behöver du för 1 kubikmeter?

För att hjälpa mästaren, byggaren - recept på betong av olika märken. Betongmärkning bestäms inte bara av cementmärket, utan också av dess dos i den totala volymen. Vatten och sand varierar i doser beroende på stenarnas storlek. För privat konstruktion används ofta följande förhållande: en hink cement, två hinkar sand och tre hinkar grus - en dos på 1: 2: 3 passar på fundamentet . Följaktligen är 1: 3: 3 förhållandet för mindre kapitaländamål, till exempel gårdens territorium, där, säg, bilar går in på innergården trottoaren (på gatan där förbipasserande rusar förbi staketet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel på gångstigar i en park används grus - utan att behöva rulla det till betong.

Ett annat alternativ är beläggningsplattor gjorda på basis av finkornigt betongbyggmaterial . Den innehåller krossad sten och polymertillsatser som ökar dess hållfasthet (elasticitet för att bryta produkten).

För gågator och lekplatser där en hård yta används kommer en obetydlig avvikelse från en strikt andel inte att spela en dödlig roll för styrkan av härdad betong. Sprickor kommer inte att visas tidigare än under naturliga förhållanden.

För användare som inte vill slösa tid på oberoende beräkningar finns en onlinekalkylator på webbplatsen för alla företag som levererar sand, krossad sten, cement och byggblandningar för olika ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardfraktionen av krossad sten är storleken på en sten på 2 cm - det här värdet är mest efterfrågat i husbyggen . Den genomsnittliga densiteten för krossad sten är cirka 1400 kg / m3 - med hänsyn till luftgapet mellan stenarna, med hänsyn till den lilla skillnaden mellan stenar i den färdiga betongen, kommer vikten av en kubikmeter att vara lika med 12 centner.

Bild
Bild

Sand, cement och vatten som inte avdunstat från betongen är utformade för att fylla det tomrum som bildas, utan vilket den härdade betongen snabbt skulle smula ner i damm.

Ytterligare beräkningar visade att:

  • 1200 kg krossad sten krävs,
  • per kubikmeter standard (för icke-kapitalstöd) betongskikt, hälls 220 liter vatten;
  • 250-300 kg cement;
  • mer än 500 kg sand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutsatt att det inte finns några luftbubblor i den nygjutna betongen kommer fyllningen av hålrummen mellan stenarna på grund av cementmurbruk att vara maximal. Under de närmaste timmarna från det att betongen hälls reagerar cementet med det mesta (upp till 90 viktprocent) av vattnet och bildar en stenig massa - det kommer att komplettera ämnet med krossad sten som sattes i betongen.

Alla material bör kontrolleras före blandning - det är lämpligt att tvätta sand och krossad sten . Om vatten hälls kommer betongen inte att få den styrka som krävs.

Bild
Bild

Med brist på vatten blir det onödigt tjockt, inte helt mättat med vatten under knådningsprocessen - torra platser bildas, som, liksom luftgap, minskar styrkan hos den hällda strukturen.

Betongkvalitet M300 kräver till exempel konsumtion:

  • 385 kg cementkvalitet M300;
  • 1207 kg krossad sten;
  • 504 kg sand;
  • 215 liter renat vatten.
Bild
Bild

Omräkningen utförs för volymen av betong i 1 m3 . Att ersätta sand med fyllmedel som att rensa ut samma spillror, tegel- och glasbrott, krossad betong, järn, sågspån, gips som slogs av väggarna, brutna gasblock (efter rivning av gamla byggnader) är starkt avskräckt. Sand är ett av de billigaste byggmaterialen; det är inga problem att beställa lika många maskiner som krävs för en fullskalig konstruktion (eller rekonstruktion) vid en specifik anläggning. Sandbrytningsföretag i stenbrott samarbetar direkt med många privata köpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

För betong som kräver krossad sten av hög kvalitet kommer köparen att göra sitt eget val: prioriteten är gjuten och härdad betong av samma kvalitet.

Bild
Bild

Av fraktion

Krossad sten är grunden för betong, i termer av antalet kilogram byggmaterial per kubikmeter hällning. Krossad sten minskar avsevärt krympningen av den härdade basen: betong utan krossad sten, där exempelvis tegelstenar används, kommer att sätta sig så mycket under de tre första åren att strukturen, och med den strukturen, förlorar sin ursprungliga stabilitet och blir sned. Krossad sten med en bråkdel mindre än 5 mm rekommenderas inte att läggas till betong.

Styrkan hos den härdade betongen beror inte bara på grundlig blandning av huvudkomponenterna, utan också på krossstenens storlek . Krossade inneslutningar 5-10 mm i storlek bland 20 mm småsten anses inte vara en allvarlig avvikelse från den som krävs. Hemligheten med "olika storlekar" stenar är att den lilla förändringen fördelas mellan stora stenar och faller i tomrummen.

Bild
Bild

Dessa tomrum är inte fyllda med vare sig medelstora eller större: stenarnas ojämna ytor är skurna och ojämna.

Noggrann placering av betong med vibrationsteknik (skakning av den nygjutna betongen) kommer inte bara att få ut luftbubblor, utan bidrar också till att små stenar lägger sig mellan stora, ofta går små saker till botten.

Bild
Bild

Efter betongmärke

Efter att ha behandlat krossad sten separat, väljs den optimala cementkvaliteten för betong av hög kvalitet. Ju högre den är (enligt märkningens serienummer), desto högre kommer betongens kvalitet att skiljas och läggas. Den mest optimala kompositionen anses vara Portlandcement, som innehåller upp till 80% kalciumsilikat . Ju mer detta salt, desto mer fogligt blir injekteringsbruk (och betong) vid hällning och utjämning.

Kalciumsilikat bidrar betydligt till frostbeständigheten: för Ryssland är låga temperaturer i sex månader - i genomsnitt i hela landet - ett naturfenomen.

Bild
Bild

Konstruktion innebär användning av M500 cement, det är han som är universell . Det rekommenderas inte att använda M200 och M300 cement för lagerhållare och höglast (mer än flera ton) fundament.

Krossad sten ger ett betydande bidrag till att ge den härdade cementhaltiga konstruktionsblandningen styrka . Privat och flervåningskonstruktion innebär användning av småsten och krossade stenar med en stenstorlek på upp till 40 mm.

Idealisk förvaring av kvarvarande cement är i plast- eller glasförslutna behållare, helt torra . I detta fall kan dess hållbarhet vara upp till 10 år. Oavsett cementmärke bör du inte späda ut det med återvinningsbara material från tidigare konstruktioner och reparationer, vilket vanligtvis uppstår för en nybörjare.

Bild
Bild

Damm och smuts får inte komma in i betongen.

När du förbereder betong med egna händer, använd "olika storlekar" krossad sten. Till exempel, för att bygga ett lusthus, för att bygga väggar för en rabatt, krävs inte cement av "hög" kvalitet: både M100 och M200 kommer att göra. Envåningshus, inklusive uthus på innergården, kräver en cementgrad på minst M250, men flerbostadshus och låga byggnader kräver cement minst M400.

Det rekommenderas inte att spendera pengar på för "hög" cementhalt: många människor bygger hus inte för 100, men säg i 20 år . För ett golv (icke-svart golv) är cement av märket M250 eller M300 lämpligt.

Rekommenderad: