Hur Beräknar Man Mängden Cement För En Foundation? Vilket Märke Att Välja, Hur Mycket Som Behövs För Huset, Förbrukning Per 1 Kubikmeter Betong

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beräknar Man Mängden Cement För En Foundation? Vilket Märke Att Välja, Hur Mycket Som Behövs För Huset, Förbrukning Per 1 Kubikmeter Betong

Video: Hur Beräknar Man Mängden Cement För En Foundation? Vilket Märke Att Välja, Hur Mycket Som Behövs För Huset, Förbrukning Per 1 Kubikmeter Betong
Video: VÄLJ RÄTT SÄTTMÅTT! 2024, Maj
Hur Beräknar Man Mängden Cement För En Foundation? Vilket Märke Att Välja, Hur Mycket Som Behövs För Huset, Förbrukning Per 1 Kubikmeter Betong
Hur Beräknar Man Mängden Cement För En Foundation? Vilket Märke Att Välja, Hur Mycket Som Behövs För Huset, Förbrukning Per 1 Kubikmeter Betong
Anonim

Att bygga grunden för ett hus är det svåraste både i materiella termer och när det gäller arbetsintensitet. För att säkerställa tillförlitlighet och inte spendera för mycket pengar och ansträngning måste du noggrant beräkna mängden cement. Denna procedur har sina egna finesser, med hänsyn till markens egenskaper, egenskaperna hos de bärande strukturerna och mycket mer.

Bild
Bild

Särdrag

När du gör ett projekt måste du omedelbart göra en uppskattning av den totala förbrukningen av byggmaterial i bulk, inklusive bindemedel. Att köpa och transportera även "bara" ytterligare 10 kg kan vara väldigt dyrt; brist på dem kommer i bästa fall att störa arbetscykeln och i värsta fall inte tillåta dem att slutföras ordentligt. Fyllningsrollen är mycket viktig: den hjälper till att dämpa deformationsspänningar och undvika att byggnader fastnar. I de flesta fall antas förhållandet mellan komponenterna i murbruk (sand, cement och grus) vara 3: 1: 5 (i fraktioner), om det inte finns tvingande skäl att räkna annat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillämpas det?

Endast noggrant utvalda typer av betong används för att bygga husets grund. Att göra dem kräver en viss skicklighet från byggarna. För att den färdiga blandningen ska bli så stark som möjligt används granitkrossad sten i form av fraktioner på 1-4 cm. För att få en grundlösning, alluviala kvaliteter av stenbrottssand med en kornstorlek på 0, 12-0, 35 cm används.

Koncentrationen av föroreningar i detta inerta material kan inte överstiga 5%.

Bild
Bild

För en exakt beräkning av förbrukningen av den färdiga cementblandningen är det nödvändigt att ta hänsyn till huvudbindemedlets märke. M-100 anses vara av otillräcklig kvalitet.

Sådant material är främst avsett för:

  • grova golvbeläggningar;
  • putsarbeten;
  • ytbehandlingar;
  • lägga ut interna partitioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom bärkraften hos ett sådant material, som redan kan ses i användningsområdena, är liten, med 1 kubikmeter. m av husets bas förbrukar 220 kg av bindemedlet. Varumärket M-200 är officiellt erkänt som gips och murverk, det är lämpligt för ansiktsbetong av golv. Jämfört med M-100 är den starkare, men den kostar relativt lite. Använd denna typ av cement endast där det inte finns risk för översvämning eller allvarlig stress. Den specifika förbrukningen är 280 kg.

Enligt professionella byggare är det bättre att använda M-300 cement för grunden . Det är han som är utformad för denna typ av arbete på bästa möjliga sätt. Motståndskraft mot kontakt med vatten, sulfater, låg värmeöverföring bekräftar detta.

Baserat på praxis kan vi anta att 1 kubikmeter. m av fundamentet måste 380 kg torrt bindemedel användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

M-400 utmärks dessutom av utmärkt motståndskraft mot hypotermi ., rekommenderas för transportområdet och för konstruktion av underjordiska strukturer. Den enda nackdelen är det höga priset (och förbrukningen - 440 kg). M-500 skiljer sig från M-400 i ökade indikatorer på elasticitet och hållbarhet hos stenen. För utbildning 1 kubikmeter. m förbrukade redan exakt 0,5 ton ämne, eller 10 påsar med 50 kg.

Viktigt: billigare sorter av grundmurbruk kan förbättras genom att införa speciella tillsatser.

Men det är fortfarande bättre att så exakt som möjligt bestämma exakt vilken typ av den som krävs, liksom det förbrukade värdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte bara märket som avgör

Det är inte alls nödvändigt att vara en professionell arkitekt eller arbetsledare för att förstå att den exakta kostnaden för cement inte bara bestäms av kvaliteten på bindemedlet som produceras vid anläggningen. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att tiden för den slutliga mognaden av betong ändras från en ökning eller minskning av andelen av varje komponent i blandningen. Ramen är huvudsakligen gjord av cement från M-300-gruppen. Men det rekommenderas inte att använda grader från 600 till 800: de är avsedda för konstruktion av endast de mest robusta strukturerna, inklusive byggnader i flera våningar.

Bild
Bild

Vad som är viktigt - för byggandet av små privata hus rekommenderas det inte att utgå från beräkningar på onlinekalkylatorer: siffrorna som erhålls på detta sätt är inte alltid korrekta och har betydande fel.

Det är mycket mer korrekt att beräkna volymen på den kommande grundkonstruktionen med hjälp av färdiga formler:

  • för en platta - multiplicera området med höjd;
  • för ett band - multiplicera den totala längden på strukturen som skapas och området över;
  • för pålar multipliceras tvärsnittet av ett stöd med det totala antalet stödblock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: när du planerar att späda blandningen utan krossad sten måste förhållandet mellan vatten och cement minskas med 10%. Men samtidigt får vi inte glömma beroendet av mängden förbrukat vatten på sandvolymen och storleken på fraktionen av steniga material. I typiska proportioner, som anges i referensböcker för icke-specialister, utelämnas sådana finesser. Men att ignorera denna omständighet i verklig konstruktion innebär att möta mycket obehagliga konsekvenser.

Låt oss ta jobbet:

  • krossad sten 2, 5 cm med en densitet på 2700 kg;
  • sandmassa med finkorn med en densitet av 2500 kg;
  • Portland cement M-400 med en densitet på 3 ton.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en lösning av M-300-gruppen från dessa komponenter krävs det att ange en koefficient på 0,53. För 1 kubikmeter. m. lösning kommer att ha 195 kg vatten, eller 0, 195 kubikmeter. m. Andelen indikerar att 368 kg Portlandcement bör väljas. Genom att känna till fraktionen av den viktigaste torra delen är det enkelt att beräkna den erforderliga volymen fyllmedel, deras procentandelar och följaktligen totalvikten.

Även om högre cementhalter konsumeras mer, är det helt korrekt att ta det, eftersom det hjälper till att stärka basen till en rimlig gräns.

Bild
Bild

tips och tricks

En naturlig fråga uppstår: "Kommer den valda lösningen att ha tillräckligt med styrka för att bygga ett hus?" Det är bäst att testa dess kvalitet i praktiken. Efter att ha förberett ett slags stång av den beräknade blandningen väntar de på att den stelnar och med en medelstor hammare (med en arbetsdelvikt på 0,5 kg) försöker de köra in mejseln med ett slag. Om verktygets blad är inbäddat mer än 0,5 cm är det inte bra. En konststen, mer eller mindre lämplig för en grund, bör kasta av mejseln med en sådan påverkan.

Det finns en annan nyans - den belastning som utövas på grunden av huset, dess tak, snö som samlas på toppen och allt som finns i bostaden. Genom att ignorera denna indikator kan du aldrig bygga en bra grund. Därför är 200 kg per 1 kvm. cm anses vara den minsta stapel där man åtminstone kan prata om tillförlitlighet. Denna bärighet hos betong uppnås med korrekt läggning av cementmurbruk M-400 i förhållandet 1: 3: 5. Detta krav gäller fullt ut för både monolitiska stöd och band under låga byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan närma dig lösningen på problemet på ett lite annorlunda sätt . Antag att du vill fylla i 1 kvm. m med en lösning på 100 mm tjock. Ett sådant block kan fyllas exakt med en standardpåse med M-400 cement, men om du använder M-300 behöver du ytterligare 1 kg extra bindemedel. Som ett resultat erhålls i båda fallen betong i kategorin M-150, endast lämplig för att rätta till defekter eller för att behålla sekundära byggnader. Ett annat viktigt faktum som alltid är användbart att komma ihåg är att 1 kub. m betong från grupp 300 erhålls från 600 kg cement i kategori M-400.

För att inte misstas med beräkningen av nödvändiga byggmaterial är det värt att fokusera på betongblandningen som anges i SNiP. Strikt anslutning till teknik hjälper till att eliminera besvikelse till följd av dina beräkningar och den blandade lösningen. Enligt henne måste betong stå i 28 till 30 dagar vid en temperatur på cirka 20 grader. Förutom den exakta iakttagelsen av kvantitativa proportioner är det värt att tänka på sådana indikatorer som fukt, cementkornstorlek: de har ibland inte mindre effekt på resultatet av byggnadsarbeten än en strikt beräkning av den totala förbrukningen av enskilda komponenter i blandning.

Rekommenderad: