Hur Späds Mastiken? Kan Icke-härdande Konstruktionsmastik Spädas? Vad Används För Detta?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Späds Mastiken? Kan Icke-härdande Konstruktionsmastik Spädas? Vad Används För Detta?

Video: Hur Späds Mastiken? Kan Icke-härdande Konstruktionsmastik Spädas? Vad Används För Detta?
Video: ROADBOND PUR - INDEX SpA - MASTIC JOINT SEALANT FOR THE WATERPROOFING AND SEALING OF SUBSTRATES 2024, Maj
Hur Späds Mastiken? Kan Icke-härdande Konstruktionsmastik Spädas? Vad Används För Detta?
Hur Späds Mastiken? Kan Icke-härdande Konstruktionsmastik Spädas? Vad Används För Detta?
Anonim

Byggforum är fulla av diskussioner om det är möjligt att späda mastiken, och i så fall vad som används för detta. Med den växande populariteten för vattentätning av flytande beläggning har bituminösa kompositioner blivit ett av de oumbärliga elementen i alla konstruktioner, men det finns fortfarande lite information om dem. Därför är det bättre att hantera sådana frågor på ett mer professionellt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan den spädas?

Behovet av att späda ut icke-härdande byggnadsvattentätning uppstår i fall där den färdiga murbruk har fått för stor tjocklek. Under naturliga förhållanden händer detta när de kemikalier som utgör kompositionen avdunstar . Dessutom kan ett sådant behov uppstå vid användning av tvåkomponentsblandningar. De tillagas strax före användning genom att kombinera ingredienserna.

Mastiken bör spädas med hänsyn till det funktionella syftet med en viss beläggning . Till exempel, för grundning och efterbehandling, kommer konsistensen att vara annorlunda, liksom för de alternativ som är avsedda för applicering på golv och tak. Spädning i strid med tillverkarens rekommendationer leder till att kompositionen är för flytande eller omvänt för tjock, därför torkar den långsamt eller hårdnar snabbt, skiktet är tunt eller inte passar bra. En beläggning med en trasig kompositionsteknik förlorar de flesta av sina användbara egenskaper.

Myterna om att mastik inte ska gallras är oftast förknippade med dåliga praktiska erfarenheter av konsumenter . Till exempel att välja fel ingredienser. Bitumenbaserad mastik är kontraindicerad vid kontakt med vissa organiska lösningsmedel; de kan inte spädas med samma färdiga blandningar av kemikalier som färger och lacker.

Ingen olja tillsätts till takblandningen, annars blir det omöjligt att uppnå en pålitlig beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används?

Som lösningsmedel för mastik används ingredienser som påverkar produktens konsistens. Mycket beror också på typen av bas. Flera alternativ anses vara de vanligaste.

  • Bituminös mastik . Det är vanligt att späda ut det till önskad konsistens med hjälp av brandfarliga kemikalier - vit sprit, bensin eller fotogen för biländamål. Bränslemärkning är också viktig - oftast används lågoktaniga bensintyper som ger polymerisation av kompositionen i det fria på 24 timmar.
  • Gummibitumenmastik . Det är vanligt att späda ut det med organiska lösningsmedel, främst terpentin eller dess analoger. Klassiska vätskor som innehåller aceton fungerar inte. Dieselbränsle (DT) är inte heller den bästa lösningen, eftersom det är nästan omöjligt att uppnå en enhetlig konsistens med ett sådant ämne, men den resulterande blandningen passar bra på ytan.
  • Oljemastik . Utspädd genom utveckling av smörjmedel. Denna typ av mastik används huvudsakligen för isolering av rörsystem, därför får den inte hårdhet och styvhet, även i fruset tillstånd.

Efter förvaring i ett kallrum kan en något förtjockad komposition återställas till sina tidigare värden genom att helt enkelt värma den i ett vattenbad. För att göra detta, lägg en hink med mastik i en behållare med vatten och vänta sedan tills konsistensen återgår till önskad densitet. På sommaren kan du värma upp den kalla beläggningen genom att helt enkelt utsätta den för solens direkta strålar . Det tar inte mer än 2 timmar att uppnå den optimala viskositeten hos vattentätningsmassan.

Bituminös mastik blandas ofta med smulgummi . Även om det senare inte är ett lösningsmedel, har det fortfarande en signifikant effekt på processförloppet som är förknippat med härdning av beläggningen till den erforderliga hårdheten. En sådan blandning får ökad draghållfasthet, den överför lättare stötar och vibrationer. Genom att tillsätta gummi eller latex är det möjligt att få en elastisk blandning som är motståndskraftig mot sprickbildning.

Samtidigt kommer andelen bitumen att minska, så vi kan säga att denna metod också är en slags utspädning av mastik, dock inte med vätskor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds rätt?

Vid upplösning av pasty bituminös mastik observeras alltid en viktig princip: blandningen bör innehålla tillsatser i en volym av högst 20%. Om dessa indikatorer överskrids blir lösningen alltför flytande och kan till och med förlora sina ursprungliga egenskaper . När du planerar att arbeta med organiska och kemiska lösningsmedel bör du dessutom komma ihåg försiktighetsåtgärderna. De flesta av dem är mycket flyktiga och antänds lätt vid kontakt med öppen låga eller till och med gnistor.

Det är nödvändigt att utföra arbete med spädning av bituminösa mastik med stor omsorg, i ett särskilt förberett rum eller i frisk luft. Vid arbete med heta föreningar är det strängt förbjudet att blanda dem med bensin, även om det inte finns förbränningskällor . Vid användning av brandfarliga föreningar på byggarbetsplatsen är det förbjudet att röka, använd tändare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningsmedel tillsätts bitumen i små portioner . Deras täthet skiljer sig märkbart från mastiks, så kompositionen måste omröras tills den är jämn. Om det finns ett överskott av lösningsmedel kan de tas bort, men för detta måste du vänta på skiktning av ingredienserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör mastik med egna händer?

Det enklaste sättet är att förbereda en primer på egen hand i närvaro av bitumen. Detta är samma mastik, bara mer vätska, applicerad som en primer för att öka vidhäftningen.

Arbetet med att förbereda primern är följande

  • Råvaror förbereds . Bitar av ren bitumen är lämpliga, liksom en bas i form av fotogen, bensin, oljebehandling, nefras.
  • Flytande lösningsmedel hälls i en metallbehållare . Andelarna för olja är 1: 5, för bensin och andra flytande ämnen - 1: 1 eller 1: 2, 5.
  • Uppvärmning upp till +80 grader utförs . Det är bättre att använda ett vattenbad för att säkerställa grundlig ventilation av rummet. Efterföljande steg kräver mer intensiv uppvärmning, så det bör organiseras utomhus.
  • Bitumen placeras i ett lösningsmedel . Lösningen omrörs konstant för att bibehålla önskad konsistens. Temperaturen före applicering når +200 grader. Bituminös mastikprimer hälls i små portioner i skopor och appliceras sedan omedelbart på den förberedda ytan.

Heta bitumenkompositioner är inte alltid praktiska att använda, men de bereds ganska snabbt. Självgjorda kalla blandningar kräver mer tid på grund av de kemiska processerna som äger rum i materialen. I detta fall kommer allt arbete att bestå i krossning av bitumen, dess efterföljande placering i flytande oljebearbetning eller dieselbränsle och konstant blandning av kompositionen.

Blandningens beredskap kan bedömas utifrån dess färg och konsistens.

Rekommenderad: