Kaliumhumat: Instruktioner För Användning Av En Flytande Produkt. Vad Det är? Gödselkomposition, Vad Används Den Till, Hur Används Den För Grönsaker? Hur Många Gram Behöver Du Per

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumhumat: Instruktioner För Användning Av En Flytande Produkt. Vad Det är? Gödselkomposition, Vad Används Den Till, Hur Används Den För Grönsaker? Hur Många Gram Behöver Du Per

Video: Kaliumhumat: Instruktioner För Användning Av En Flytande Produkt. Vad Det är? Gödselkomposition, Vad Används Den Till, Hur Används Den För Grönsaker? Hur Många Gram Behöver Du Per
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Kaliumhumat: Instruktioner För Användning Av En Flytande Produkt. Vad Det är? Gödselkomposition, Vad Används Den Till, Hur Används Den För Grönsaker? Hur Många Gram Behöver Du Per
Kaliumhumat: Instruktioner För Användning Av En Flytande Produkt. Vad Det är? Gödselkomposition, Vad Används Den Till, Hur Används Den För Grönsaker? Hur Många Gram Behöver Du Per
Anonim

Idag kan du i butiker hitta många effektiva produkter som är utformade för att ta hand om trädgården och grönsaksträdgården. Det finns många bra gödningsalternativ tillgängliga för att uppnå höga skördar. Dessa medel inkluderar kaliumhumat . I dagens artikel kommer vi att bekanta oss med detta läkemedel och ta reda på vilka sorter det är indelat i.

Bild
Bild

Vad det är?

Idag betyder det vanliga namnet "kaliumhumat" ett helt sortiment av ekologiska och organo-mineraltillskott med hög effektivitet . Kompositionen har en komplex effekt på både jorden och de planterade växterna.

Humates är ett bra gödselmedel som är lätt att applicera och prisvärt . Råvaran för produktionen av produkten är gödsel, silt, torv, kol och olika växtrester. Alla komponenter är miljövänliga och säkra.

I de flesta fall kan näringskompositioner erhållas från oxiderat brunkol, eftersom det innehåller upp till 85% av de nödvändiga humusämnena. Gödsel produceras ballast och ballastfritt.

Bild
Bild

Första typen är utformad för produktiv stimulering av planteringstillväxt, förstärkning av befintliga trädgårdsodlingar. Andra samma alternativ är mer relaterat till konventionell utfodring. Funktionerna för humiska preparat slutar inte där.

Bild
Bild

Förening

Innan du fortsätter med användning av humusgödselmedel rekommenderas det att förstå deras sammansättning. Dessa medel är föreningar med hög molekylvikt. De skiljer sig åt i en mängd olika kemiska sammansättningar, som inkluderar följande komponenter:

  • aminosyror;
  • peptider;
  • hormonliknande ämnen;
  • polyfenoler;
  • khanoner.
Bild
Bild

De viktigaste komponenterna i kaliumhumat är kalium och följaktligen humussyror … De senare är komplexa organiska ämnen . Deras komplexitet indikeras av en molekylvikt från 500 till 2500. Proteiner och kolhydrater kombineras i en uppsättning, mer än 20 aminosyror, en liten mängd tanniner och mikroelement.

En viss del av humussyror är lignin, fett, vax … Lignin är en speciell del av trä. Man kan dra slutsatsen att alla beståndsdelar i humins är ruttnade organiskt material.

Bild
Bild

Huminsyror av organiskt ursprung utmärks av det faktum att de kännetecknas inte av löslighet i vatten … De kan inte passera metalljoner genom sig själva. I naturen fungerar dessa element som ett slags geokemiska barriärer, i de avlagringszoner av vilka hela lager av mineraler bildas.

Ett annat element läggs till syrorna i gödningsmedlet - kalium.

Det behövs för att öka deras löslighet i vätskor . Kalium är ansvarigt för fotosyntesen, främjar bildandet av sockerarter, ansvarar för utflödet av kolhydrater från ytcellerna till själva växtens inre. Den största andelen av elementet är koncentrerad till trädens och örtens saft.

Bild
Bild

Vad används det till?

Kaliumhumat har länge varit känt för sin höga effektivitet, så många ägare till sina egna trädgårdar vänder sig till det. Låt oss överväga vad som är huvudsyftet med detta välkända och efterfrågade läkemedel.

  1. Tack vare dess introduktion förbättras både de fysiska och kemiska egenskaperna hos jorden på platsen avsevärt. Jordens näringsfunktioner återställs.
  2. Korrekt applicerad kaliumhumat kan sänka markens surhet och öka effekten av organiskt material.
  3. Vid användning av kaliumhumat reduceras förbrukningstakten av kvävegödselmedel märkbart (upp till cirka 50%).
  4. På grund av kaliumhumat ökar effektiviteten av preparat för olika åtgärder, nämligen herbicid, insekticid, fungicid. Deras toxiska effekter neutraliseras.
  5. Den övervägda typen av utfodring bidrar till odling av friska och miljövänliga växter på platsen. Förbättrade inte bara smaken utan även de yttre egenskaperna hos mogna frukter. Detta gäller även grönsaker och bärgrödor och olika frukter.
  6. Kaliumhumat har en gynnsam effekt på plantans förmåga att hålla sig frisk under ogynnsamma förhållanden. Dessa inkluderar låga temperaturer.
  7. Läkemedlet stärker effektivt växts rotsystem. Kaliumhumat kan till och med återställa skadade plantor rhizomer.
  8. Tack vare kaliumhumat är grödan mer berikad med näringsämnen och mikroelement: proteiner, mineraler, kolhydrater.
  9. Om du använder den övervägda typen av utfodring, kommer det i jorden och frukterna att vara möjligt att minska den tillgängliga andelen tungmetaller och andra skadliga föroreningar, inklusive nitrater.
  10. Läkemedlet stärker immuniteten hos odlade grödor, vilket gör dem mindre mottagliga för olika sjukdomar och attacker av skadliga parasiter.
  11. Utbytet ökar markant redan under det första året med användning av kaliumhumat.
  12. Kaliumhumat är ett effektivt medel för att stimulera plantans tillväxt. Läkemedlet kan till och med ha en positiv effekt på inomhusväxter.
  13. Efter applicering av en sådan toppdressing lagras grödan mycket längre och överlever transporten bättre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaliumhumat används ofta för populära grödor.

Läkemedlet visar bra resultat om du använder det för vintervete, tomater, gurkor, potatis och andra vanliga grönsaker, samt dekorativa blommor, jordgubbar och andra bärgrödor . Kaliumhumat används ofta för utfodring barrträd.

Bild
Bild

Olika sorter

Kalium humat indelade i flera huvudvarianter som var och en har sina egna egenskaper och aggregationstillstånd. Låt oss titta närmare på de befintliga typerna av den övervägda utfodringen.

Bild
Bild

Flytande

Många trädgårdsmästare brukar bara använda flytande kaliumhumat . Detta läkemedel används också ofta i förhållande till alla grödor i industriell växtodling. Kompositionen hälls i polyetenflaskor, vars volym är 5 eller 10 liter. Oftare finns det en behållare med grön eller brun färg med liknande förseglade lock, i vilka en övertrycksventil finns.

Den flytande formen av läkemedlet används vanligtvis för att lösa problemen nedan

  1. För bearbetning av grönsaksfrön, spannmål, blomlökar, druvplantor.
  2. Ett flytande preparat kan användas för att mata grönsaker, bär och fruktsorter under växtsäsongen. Vid denna tidpunkt appliceras medlet under växternas rot.
  3. Med hjälp av en flytande lösning kan du förbättra jorden och berika den med humus.

Den angivna hållbarheten för detta läkemedel är 2 år, men i praktiken kan det lagras i minst 5 år.

Bild
Bild

Torr

Kaliumhumat används också i torr form. Förberedelser av denna typ är praktiska eftersom de kan lätt att lägga till jorden både löst och utspätt … Ägarna till stora jordbruksmarker föredrar ofta torra formuleringar, eftersom tillsats av flytande gödningsmedel kan medföra många problem och olägenheter.

Torrt humat, som tränger in i jorden, påskyndar utvecklingen av den nödvändiga mikrofloran i det och bildar bra humus . I situationer där tillsatsen krävs för att öka växtimmuniteten, späds pulvret i vatten. Proportionella förhållandet mellan alla komponenter anges alltid i bruksanvisningen, som vanligtvis appliceras på förpackningen med läkemedlet.

Bild
Bild

Universell

Det är en koncentrerad kemikalie som innehåller minst 84% humussyrasalter . Pulvret har en karakteristisk mörkbrun eller svart nyans. Det löser sig väl i vatten. Den universella formen är mest bekväm att använda vid vård av gräsmatta, säsongens grönsaker, blommor och inomhusväxter. Det är nödvändigt att applicera lösningen vid roten till de listade kulturerna i olika doser.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Kaliumhumat är ett mycket effektivt botemedel som bevisats genom åren. Det har använts länge och många sommarboende är väl medvetna om läkemedlets effekt. För att denna typ av gödningsmedel ska ge fruktbara resultat, öka avkastningen och positivt påverka jordens / planteringens tillstånd måste den appliceras korrekt.

Bild
Bild

Dosering

När du planerar att gödsla jorden med kaliumhumat är det mycket viktigt att veta rätt dosering för att förbereda rätt lösning. Låt oss ta reda på vilka doser av komponenter som behövs för ett flytande och torrt preparat.

  1. För att blötlägga frön, knölar, rötter, lökar, plantor och sticklingar är det nödvändigt att observera koncentrationsnoggrannheten och rätt hålltid. Det är nödvändigt att agera i enlighet med rekommendationen tryckt på förpackningen. Till exempel dikterar Energen Aqua följande regler: 25 droppar per halvt glas vatten. Som en del av tomatfröna måste du blötläggas i 4 timmar.
  2. Preparat i torr form införs i jorden under grävning eller i bulk ovanifrån. Beräkningen är följande: från 1 till 5 gram per 1 kvm. m (högsta tillåtna dosering vid kontaminering med bekämpningsmedel, strålning eller tungmetaller).

En hög tesked innehåller cirka 3 g pulverberedning. Vid vattning spenderas vanligtvis 100 liter lösning per 10 kvadratmeter. m.

För sprutning av växter använd 1 liter per 10 kvm. m (tills plåtarna är helt fuktade, rekommenderas att göra detta från undersidan).

Bild
Bild

Föder upp

Spädning av önskad lösning är enkel. Det kommer att vara nödvändigt att späda ut torrsubstans eller koncentrera sig i flytande form i vatten (den kan köpas färdig i en trädgårdsbutik eller gjord av pasta / gel). Vattnets kvalitet och dess temperatur spelar vanligtvis ingen särskild roll i proceduren.

Traditionella vattnings- och sprutlösningar tenderar att ha en färg som liknar svagt te eller öl. Det är tillåtet att späda kompositionen med ögat . Om den beredda lösningen innehåller suspenderade partiklar måste den filtreras genom ostduk för sprutning. Om detta inte görs kommer sprutan snart att täppas till.

Bild
Bild

Befruktning

Tänk på hur du korrekt applicerar det skördade gödningsmedlet

  1. På våren (tillåtet genom att gräva eller smälta snö) tillsätts den torra produkten spridd i hela trädgården och grönsaksgården. Du kan tillgripa att vattna enskilda sängar med en flytande lösning innan du sår och planterar. Operationen dupliceras på hösten på jordar som är förorenade med kemikalier.
  2. En hög kompost smaksätts med kompositionen flera gånger under säsongen.
  3. Eventuella frön, knölar, rötter, lökar och plantor bör blötläggas i en färdig lösning före sådd (plantering på en trädgårdsbädd).
  4. Det är bäst att spraya plantor före plockningen eller transplantera till en permanent plats. När man planterar en kultur måste den vattnas vid roten.
  5. Sticklingar måste blötläggas innan de läggs för efterföljande rotning och plantor innan de planteras.
  6. Alla typer av odlade växter får vattnas och sprutas med en stimulerande blandning flera gånger per säsong, men inte oftare än en gång i veckan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring och försiktighetsåtgärder

Trädgårdsmästaren borde veta att humiska ämnen kännetecknas av naturligt, naturligt ursprung, men de lever inte. De kännetecknas av både fysisk och kemisk resistens. Vanligtvis har läkemedel en garanterad hållbarhet, men man tror att den sanna hållbarheten inte är begränsad.

Skall förvara läkemedlet under alla temperaturindikatorer, men vid måttlig luftfuktighet … Förvara vätska eller pulver från direkt solljus. Se till att tillgången till anläggningen för barn och djur är strikt begränsad.

Förvara inte kaliumhumat nära mat eller medicin.

Det betraktade gödningsmedlet är klassat som farokategori IV - det betyder att det erkänns som säkert, precis som torv eller jord . Personer med känslig hud rekommenderas dock att bära skyddshandskar. Det rekommenderas inte att prata, äta eller röka under vattning eller sprutning. Behandlingsområdet måste vara väl skyddat från husdjur och barn.

Bild
Bild

Granska översikt

Många sommarinvånare använder sig av införandet av kaliumhumat, så läkemedlet samlar in ett tillräckligt antal recensioner om dess effektivitet. Tänk på vilka positiva aspekter trädgårdsmästare och trädgårdsmästare har hittat i det här verktyget:

  • sommarboende gillade att humate enkelt och bekvämt läggs till jordlagret;
  • nöjd med läkemedlets ofarlighet, miljövänlighet;
  • många användare noterar den höga effektiviteten av användningen av kaliumhumat;
  • gödselmedlet har en demokratisk kostnad, vilket inte kunde vara annat än att tillfredsställa köparna;
  • beredningen av botemedlet verkade elementärt för de flesta sommarboende.
Bild
Bild

Av recensionerna att döma har många använt denna typ av gödningsmedel i många år och kommer inte att ge upp. När det gäller de konstaterade bristerna kan följande skiljas här:

  • du måste vara försiktig med doseringen, annars kan du skada plantorna - vissa sommarboende säger detta, som tydligen gjorde ett misstag med dosen av läkemedlet;
  • det tycktes för någon trädgårdsmästare att kaliumhumat var svårt att föda upp.

De flesta användare märkte inte en enda nackdel med befruktning

Bild
Bild

Användbara tips

Innan du använder kaliumhumat bör du lyssna på rekommendationer från specialister

  1. Det rekommenderas att köpa färdig kaliumhumat i vilken form som helst endast i lämpliga butiker där trädgårdsredskap och trädgårds- / grönsaksodlingsprodukter säljs.
  2. Även om du är säker på dina kunskaper och färdigheter rekommenderas det att du läser bruksanvisningen innan du använder gödningsmedlet. Manualen måste finnas på originalförpackningen.
  3. Om du gödslar jorden med humater rekommenderas det inte att tillsätta preparat som innehåller fosfor samtidigt. Detta kan leda till bildning av olösliga föreningar.
  4. En kombination av kaliumhumat och kaliumnitrat kan vara skadligt. Minsta tid du behöver vänta mellan tillsatsen av läkemedel är 5 dagar.
  5. För vård av ettåriga växter rekommenderas läkemedlet att användas före spirande perioden.
  6. Det rekommenderas inte att använda natriumhumat istället för kaliumhumat. Det är billigare, men inte lika användbart eftersom det innehåller tungmetaller. Det stimulerande ämnet får inte användas i alla skeden av tillväxt och utveckling av plantor, utan endast under de perioder då de inte har frukt.
  7. Kaliumhumat kan vara ett utmärkt näringsämne för spannmålsodlingar. Produkten är lämplig för vård av olika typer av vete, råg och korn.
  8. En ordentligt utspädd lösning kan förvaras i valfri behållare, men alltid under lock och på en mörk plats. Förvaringen av arbetsstycket bör inte ta mer än 1 månad. Om det finns rester är det bättre att hälla dem i avloppet.

Rekommenderad: