Vägglus "soldater" (19 Bilder): Röda "brandmän". Vad är Detta Och Vad är Skadan Av Dem? Vad äter De Och Hur Blir Man Av Med Det? Hur Ser Vinglösa Buggar Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Vägglus "soldater" (19 Bilder): Röda "brandmän". Vad är Detta Och Vad är Skadan Av Dem? Vad äter De Och Hur Blir Man Av Med Det? Hur Ser Vinglösa Buggar Ut?

Video: Vägglus
Video: At least 46 killed in Taiwan residential building blaze | DW News 2024, April
Vägglus "soldater" (19 Bilder): Röda "brandmän". Vad är Detta Och Vad är Skadan Av Dem? Vad äter De Och Hur Blir Man Av Med Det? Hur Ser Vinglösa Buggar Ut?
Vägglus "soldater" (19 Bilder): Röda "brandmän". Vad är Detta Och Vad är Skadan Av Dem? Vad äter De Och Hur Blir Man Av Med Det? Hur Ser Vinglösa Buggar Ut?
Anonim

Den vanliga soldatbuggen eller Pyrrhocoris apterus kännetecknas av sin ljusa svarta och röda färg. Folk kallar honom ofta "brandman" just för en så anmärkningsvärd färg. Denna art är ganska utbredd på Ryska federationens territorium. På grund av dess snabbare reproduktion har en ökad befolkningstillväxt observerats under de senaste åren. Buggen lägger sina larver i barken på ett träd, varför det är en fara för vissa växter.

Denna sort anses dock vara relativt ofarlig, särskilt jämfört med andra arter som har en familj på hundratals artklasser.

Bild
Bild

Vad är det och hur ser det ut?

Soldaten har ett ganska ovanligt utseende. Hans beskrivning är ganska ovanlig.

  • Brun eller svart dominerar i lemmarnas mönster eller färg.
  • Röda nyanser finns på skalbaggen och ögonen. Sådana uttrycksfulla drag har blivit hans kännetecken.
  • Oftast saknar denna art vingar, varför det kallas en vinglös bugg.
  • I storlek når den upp till 1 centimeter.
  • Trädbark och sågspån är de mest bekväma levnadsförhållandena för honom.

För en person utgör han ingen fara. Det biter inte eller dricker blod, men det kan orsaka allvarliga skador på träd. Därför är det nödvändigt att övervaka befolkningen extremt noga och förhindra dess okontrollerade reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vem är ofta förvirrad med?

Trots sådana slående yttre egenskaper förväxlas det ofta med andra skadedjur. Ofta misstas hans avlägsna släktingar som representanter för samma art. Även om skillnaderna oftast förbises av de oerfarna i denna fråga. Liknande egenskaper kan vara nedslående och förvirrande.

Så, soldaten misstas ofta för en jordbugg . Detta är inte förvånande, eftersom den röda färgen och den svarta färgen på lemmarna liknar dem mycket. Insekter skiljer sig dock åt i form och storlek. Jordbuggen domineras av skarpa former, vilket ger den mer formidabilitet och någon form av fara, även om den är praktiskt taget ofarlig för människor. Och soldatens linjer är alla mjukare, rundade och mjukare. Inte mindre viktigt är det faktum att soldaterna bor i stora kolonier för säkerheten och bevarandet av sina avkommor, medan jordbuggen föredrar ensamhet.

En annan insekt som denna bugg är förvirrad med är brandmanbaggen . Utåt sett är dessa varelser inte lika på något sätt, men här spelade namnet en stor roll. Många förstår inte att "skalbagge" och "bugg" är helt olika begrepp. Så här fick "rödbuggen" status som en skalbagge, även om det inte är det. Anledningen till detta var den karakteristiska röda färgen, namnet fastnat bland folket, och nu betraktas de som representanter för samma grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Livsstil

Efter en lång viloläge dyker de upp på ytan i det ögonblick då gott och varmt väder är fast etablerat. Oftast inträffar denna period i slutet av mars eller början av april. Om våren är förvånansvärt kall, kan denna process skjutas upp till mitten av april.

Kolonin bor vanligtvis i gamla stubbar eller träd, trädgårdstomter är bara deras favoritplatser . Sådana hörn skyddas bäst mot rovdjur eller andra insekter som kan skada dem. De leder övervägande en livsstil på dagtid, eftersom det i ljuset är mycket lättare att leta efter mat för sig själv, reproducera eller fly från hot.

Efter uppvaknandet strävar insekter efter att återställa all sin tidigare förbrukade styrka och snabbt börja reproduktionsstadiet. D För detta börjar de aktivt absorbera spirande växter. För närvarande blir de de farligaste.

Trädgårdsväxter kan påverkas avsevärt, särskilt om de är i plantplantstadiet. När plantorna försvagas så mycket som möjligt, då kan de bli lätta byten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad äter dem?

De livnär sig mest på unga plantor, även om kosten är mycket varierande. Dessa buggar kan utan överdrift kallas allätare. De föredrar pollen, plantor och frukter, liksom carrion eller små insekter. Därför är de inte så ofarliga, åtminstone för andra mindre arter.

Trädgårdsmästare bör vara särskilt försiktiga med dem på våren, eftersom de under denna period börjar ett aktivt sökande efter mat . De bryr sig inte om typen av växt, de kommer gärna att smaka på vad de hittar på vägen. Detta kan vara både nyligen planterade plantor och nyblommade blommor. Trädgårdsmästare måste hålla ett öga på sina avdelningar, eftersom dessa skadedjur kan smaka dem.

Denna art kännetecknas av kannibalism . Om temperaturen är instabil på vintern kan kolonin vakna ur sömnen i förväg.

På grund av att vägglöss inte har tillräckligt med växtfoder kan de börja äta sina yngre motsvarigheter, vilket visade sig vara svagare.

Bild
Bild

Hur reproducerar de sig?

Reproduktion börjar efter att ha vaknat. I slutet av denna process, runt maj, kan honor lägga upp till 40 ägg. Inte alla kommer att överleva, men de starkaste kommer att flytta till larvstadiet . Denna typ av insekt hoppar över pupalstadiet, på grund av vilken mognad sker snabbare.

Innan dess kommer äggen att hinna ändra färg . Redan från början kommer de att ha en ljusvit nyans, kanske är den något gul. När embryot utvecklas kommer de att mörkna tills de spricker. Insekten kan lägga ägg på absolut vilken plats den vill, så att de kan mogna på barkens lövverk och till och med på marken. Buggarna oroar sig inte för avkommans tillstånd, eftersom honorna lägger ett ganska stort antal ägg. Med andra ord är befolkningen inte hotad, och föräldrar behöver inte oroa sig för kopplingens tillstånd.

Mognadsprocessen kan ta upp till två veckor. Detta påverkas av miljöfaktorer. Så på grund av kallare och instabilt väder kan formationen försenas med mer än en och en halv gånger.

Parning med rödfåglar är mycket ovanligt . Det är mono att säga att de på något sätt skiljer sig från andra insekter i detta. Partnerna samverkar med varandra och befruktningen börjar. Det kan ta en hel vecka, även om det i genomsnitt tar ett par dagar. Hela den här tiden förblir de tillsammans, samtidigt som de inte förlorar rörelseförmågan. Eftersom de behöver näring och skydd måste de fungera som en enda organism. De kan inte längre ersätta satelliten förrän hela åtgärden är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vart bor dem?

Kolonin väljer sin livsmiljö av säkerhetsskäl. Det ska helst vara en mörk, sval, avskild plats där överflödigt ljus inte tränger in. Det borde också vara borta från människor eller djur som oseriöst kunde tränga in i detta utrymme. Men samtidigt bör det finnas strömkällor inom gångavstånd, eftersom dessa buggar inte har vingar och inte kan flytta långa sträckor.

Så ofta faller deras val på ruttna stubbar, trädbark, luckor mellan stenar, mindre ofta i källare av hus. Det är de platser där ingenting hotar dem, och de kan lugnt leda sitt uppmätta och tysta liv där utan onödig stress.

Bild
Bild

Vad är skadligt och användbart?

Området med sådana insekter är inte bara negativt. Det har två sidor av myntet, precis som allt i vårt liv. Du kan inte bli av med dem helt, oavsett hur mycket du försöker kommer de fortfarande att återvända till din trädgård . Men de har också sina egna fördelar, som kanske inte är så uppenbara vid första anblicken.

Så till exempel slukar dessa buggar vegetation som kan vara skadlig för dina planteringar. Eller så absorberar de andra, inte mindre otäcka parasiter, som skulle vara svårare och problematiska att utrota.

Skadan från dem är dock mycket större. Vissa trädgårdsmästare anser dem naivt ofarliga, men detta är i grunden fel . Så deras befolkning påverkar avkastningen avsevärt. För trädgården kan deras angrepp förvandlas till en riktig katastrof och tragedi. Skördarna kan drabbas hårt, och vissa träd riskerar aldrig att återhämta sig från förluster.

Dessa buggar är dock inte intresserade av människor. Till skillnad från deras blodsugande motsvarigheter, som är skadliga för människor, föredrar soldaterna att inte bita. De kan bara orsaka betydande skada på grönsaksträdgården eller trädgården.

Därför ska du inte vara rädd för att hämta dem eller bära dem från plats till plats. De vet inte heller hur de ska släppa ut några toxiner, så du riskerar inte att få en brännskada eller en kemisk reaktion från kontakt med dem. Du kan inte heller vara rädd för allergier eller utseende av fläckar på hudytan.

Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Om situationen är utom kontroll och du inte längre kan uthärda ett så irriterande grannskap, kan du försöka bli av med vägglöss. En viktig roll spelas av platsen där dessa oinbjudna gäster avvecklas, eftersom drogerna måste väljas utifrån situationen.

Om buggarna föds upp i lägenheten är den bästa lösningen att förgifta dem, för det är bättre att ringa en sanitär och epidemiologisk station, eftersom det kan vara mycket farligt att arbeta med gift hemma . I ett slutet och dåligt ventilerat rum kan det ha en negativ inverkan på hälsan, så det är bättre att överlåta det till proffs. Efter bearbetning, öppna alla fönster för att ventilera rummet. Det är lämpligt att inte övernatta hemma ett tag för att låta alla kemikalier avdunsta.

Arbetet med sajten är mycket säkrare . Här kommer utomhus att förhindra kvävning och förgiftning. Men glöm inte säkerhetsåtgärder. Så för att hantera kål, använd handskar eller andningsskydd vid behov.

Späd ut giftet enligt anvisningarna på förpackningen. Det kommer att indikera den exakta andelen som måste följas för att giftet ska kunna blandas korrekt.

Bild
Bild

Kemikalier

Idag finns det ett stort antal olika kemikalier som helt kan bli av med irriterande varelser. Några av medicinerna används en gång, andra fortlöpande. Men trots den höga effektiviteten i användningen av dessa ämnen är det nödvändigt att ta hänsyn till vissa aspekter.

Det är bäst att börja bearbeta innan blomningen, eftersom bin som deltar i pollinering kan bli offer . Upprepa processen mitt i säsongen och i slutet för längre resultat.

Bild
Bild

Ljusfällor

Ett av de minst hackiga sätten att fånga. Med dess hjälp kan du inte bli av med hela kolonin, men du kan avsevärt minska befolkningen. Ljuset lockar insekten till sig själv. Oftast används konventionella lampor vid tillverkningen, men det finns också modeller med ultraviolett strålning . Buggen flyger in och faller i de fasta tassarna på ett myggnät eller tejp. Detta är det mest miljövänliga alternativet som är lämpligt för ett sommarhus eller lägenhet.

Bild
Bild

Folkliga metoder

Traditionella metoder kan inte helt förstöra parasiterna. De kommer att skapa de mest oacceptabla förhållanden som kommer att överleva buggen från dess livsmiljö. Det är värt att notera att denna process kommer att ta mycket tid, och procedurerna måste utföras upprepade gånger för att resultatet ska bli uppenbart.

Det finns dussintals olika enkla recept på webben . Den mest tillgängliga är dock en enkel tvålösning. Det kommer att behöva cirka 10 liter vatten och 500 milliliter tvål. Denna blandning måste regelbundet passeras genom de infekterade områdena. Med tiden kommer du att märka att parasiterna har lämnat sängarna.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra risken för infektion och spridning av epidemin måste du följa några enkla regler

  • Ta bort alla möjliga stubbar från webbplatsens territorium, eftersom de fungerar som den främsta fristaden för soldaterna.
  • Klipp ogräs utan att lämna insekterna en chans att odla.
  • Utför förebyggande behandling av dina planteringar regelbundet. Så du kommer att minska risken för infektion flera gånger.
  • Plantera doftande örter som malurt runt sängarnas omkrets. Den skarpa lukten kommer att skrämma bort alla parasiter.

Genom att följa dessa enkla regler skyddar du dina sängar från oönskade gäster som dök upp till dig utan förvarning.

Rekommenderad: