Vad Löser Silikontätningsmedel? Vad Kan Lösas Upp Och Spädas Hemma, Ett Effektivt Lösningsmedel För Tätningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Vad Löser Silikontätningsmedel? Vad Kan Lösas Upp Och Spädas Hemma, Ett Effektivt Lösningsmedel För Tätningsmedel

Video: Vad Löser Silikontätningsmedel? Vad Kan Lösas Upp Och Spädas Hemma, Ett Effektivt Lösningsmedel För Tätningsmedel
Video: Tradetiler Tip: How to apply Silicone with Professional Results 2024, April
Vad Löser Silikontätningsmedel? Vad Kan Lösas Upp Och Spädas Hemma, Ett Effektivt Lösningsmedel För Tätningsmedel
Vad Löser Silikontätningsmedel? Vad Kan Lösas Upp Och Spädas Hemma, Ett Effektivt Lösningsmedel För Tätningsmedel
Anonim

Silikonbaserade tätningsmedel används i stor utsträckning vid efterbehandling, för injektering av kakel och sanitetsutrustning. I vissa fall kan det vara nödvändigt att späda blandningen till flytande tillstånd för senare avfallshantering. Hur man löser upp silikontätningsmedel, det kommer att vara användbart att känna varje person som börjar reparera med sina egna händer.

Bild
Bild

Materialfunktioner

Silikonbaserat tätningsmedel har utmärkta tekniska egenskaper, varför det används så ofta vid efterbehandling.

Låt oss överväga materialets huvudsakliga egenskaper och egenskaper mer detaljerat

  • Resistent mot fukt. Ett silikonbaserat tätningsmedel är nästan oumbärligt i badrummet.
  • Blandningen fäster perfekt på nästan vilket material som helst och fyller på ett tillförlitligt sätt luckor och sömmar.
Bild
Bild
  • Resistent mot extrema temperaturer. Det är också värt att notera att blandningen tål exponering för både mycket höga och låga temperaturer och kan användas i ett läge från -50 till +200 grader.
  • Bra elasticitet. Tack vare denna kvalitet spricker inte tätningsmedlet när det torkar. Dessutom kan blandningen appliceras på områden som är benägna att deformeras.
  • De flesta silikontätningsmedel innehåller fungicider, som är antiseptiska. Tack vare denna komponent förhindrar blandningen utseende och spridning av mikroorganismer.
  • Hög styrka.
Bild
Bild

De diskuterade fördelarna med tätningsmedelskompositionen kan ge vissa svårigheter när det gäller att ta bort tätningsmedlet. Det är omöjligt att helt ta bort det härdade skiktet av blandningen med hjälp av den mekaniska metoden. För att rengöra beläggningen väl är det nödvändigt att tillgripa kemikalier som mjukar upp eller löser upp tätningsmedlet.

Typer av lösningsmedel

När du väljer ett eller annat medel för utspädning av det härdade tätningsmedlet är det viktigt att ta hänsyn till några av funktionerna i dess sammansättning.

Silikonbaserade blandningar klassificeras i tre huvudgrupper

  • Syrabaserad . Ättiksyra används vid tillverkning av denna typ av silikonlösning. Sådant material har ett lågt pris och inte en mycket trevlig lukt. Kompositionen är oförenlig med vissa metaller och marmor.
  • Alkalibaserad . Denna typ av blandning är gjord på basis av aminer och har som regel ett specifikt syfte.
  • Neutral . De anses vara universella formuleringar som är lämpliga för nästan alla material.
Bild
Bild

På den moderna byggmaterialmarknaden kan du hitta speciella impregneringar för spädning av tätningsmedlet. Folkmedicin är emellertid inte mindre effektiva och hjälper till i en situation där det inte fanns någon specialkomposition till hands.

Improviserade medel

Användningen av folkmedicin för utspädning av tätningskompositionen är lämplig främst eftersom det finns upplösande blandningar i nästan alla hem. Om det blir nödvändigt att tvätta bort det ännu inte härdade tätningsmedlet kan du använda vanligt vatten och en trasa. Denna metod är endast lämplig när mer än tjugo minuter inte har gått sedan blandningen applicerades.

Bild
Bild

Mindre spår av tätningsmedel kan tas bort med bensin eller fotogen. Silikonblandningar kan också påverkas med aceton eller acetoninnehållande lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda formuleringar

Ett av de populära medlen för gallring av silikontätningsmedel är " Penta-840 " … Denna lösning är lämplig för applicering på nästan vilken yta som helst. Nackdelen med blandningen är dess höga kostnad.

Processen att späda silikontätningsmedel hemma med kompositionen " Penta-840 " ganska enkelt. Det är nödvändigt att applicera lösningen på det område som måste rengöras och lämnas under den tid som anges på produktförpackningen. Därefter rengörs det mjukade silikonet lätt från ytan.

Bild
Bild

Ett rengöringsmedel kan användas för att mjuka upp färskt tätningsmedel. Quilosa limpiador … Produkten är lämplig för alla typer av hårda ytor.

Betyder Permaloid Perfekt för att ta bort härdade tätskikt från plast. Det löser inte upp plast och lämnar inga märken på materialet. Rengöringsmedlet används också för att rengöra metallytor och bildelar.

Renare Dow Corning OS-2 avsedd för rengöring av ytor före vidare bearbetning med färg och lack, tätningsmedel eller lim. Produkten är säker för människors hälsa och kan användas för att rengöra ytor som kommer i kontakt med mat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Härdad silikonborttagningspasta Lugato Silicon Entferner lämplig för de mest känsliga ytorna. Verktyget kan användas för att rengöra målade strukturer, trä, natursten, kakel och så vidare. Blandningen förstör inte materialets struktur och påverkar inte ytans färg och glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Renare Silikonborttagare finns i form av en gel och är utformad för att kondensera härdat silikon. Blandningen är universell för alla material. Det enda kravet för den behandlade ytan är att den måste vara absolut torr. Silikonborttagare har en hög verkningshastighet på härdade silikontätningsmedel. Det räcker med att hålla lösningen på smutsen i tio minuter, varefter tätningsmassan enkelt kan avlägsnas.

Bild
Bild

Ta bort från olika ytor

När du väljer ett lämpligt silikonutspädningsmedel bör den typ av yta som ska rengöras beaktas. De flesta typer av lösningsmedelskompositioner har en begränsad omfattning och är inte kompatibla med alla material.

Plast

Saltsyra kan användas för att späda ut tätningsmedlet till flytande tillstånd på en plastyta. Det är dock bäst att använda speciella rengöringsprodukter för rengöring av plastprodukter. Det finns formuleringar som effektivt mjukar upp silikon utan att korrodera plasten.

Bild
Bild

Glas

Det blir inte svårt att ta bort en torkad silikonbaserad blandning från glas hemma. Materialet har en ganska tät struktur så att tätningsmedlet inte kan tränga djupt in i det.

Du kan lösa tätningsmedlet på glasytor med vit sprit, en specialiserad professionell komposition "Penta-840", fotogen eller raffinerad bensin. Den mest effektiva sortimentet i detta fall är Penta-840. Det kommer att ta mer tid och ansträngning att späda ut tätningsmedlet med dessa andra lösningsmedelsblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bricka

De flesta organiska lösningsmedel har en negativ effekt på kakel. Om lösningen kommer på den keramiska beläggningen, förlorar materialet i det behandlade området sin ursprungliga glans. Det är förbjudet att använda sprit på keramiska plattor av dålig kvalitet.

Undvik produkter som innehåller slipande komponenter vid flytande silikon på en kakelyta. Små partiklar kan förstöra kakelns utseende genom att repa den. I det här fallet är det bättre att använda tändvätska eller fotogen.

Bild
Bild

Handhud

Under avslutningen av arbetet bryr sig inte alla om sina egna försiktighetsåtgärder. Vid applicering av silikonformulering utan handskar på händerna är det stor sannolikhet att få blandningen på huden. Om tätningsmedlet kommer på händerna och har tid att härda kan du ta bort det med gnidningssprit.

Blötlägg en bomullstuss med en alkohollösning och behandla det förorenade hudområdet . I stället för medicinsk alkohol kan du använda alkoholhaltiga lösningar, men i detta fall beror effekten på alkoholkoncentrationen i blandningen.

Bild
Bild

Textil

Om den syrabaserade silikonkompositionen kommer på tyget är det lättast att lösa upp den med 70% ättiksyra lösning. Området med den stelnade silikonkompositionen impregneras med ättika, varefter den flytande blandningen rengörs mekaniskt.

Du kan lösa upp ett tätningsmedel av neutral typ med alkohollösningar. I det här fallet kan du applicera en alkoholhaltig blandning på det förorenade området eller blötlägga föremålet i en lösning av vatten och medicinsk alkohol tills tätningsmedlet mjuknar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds härdad silikon?

Efter att ha valt ett lämpligt medel kan du gå vidare till själva proceduren för att späda ut tätningsmedelskompositionen. Först och främst måste du ta hand om din egen säkerhet. Om arbetet kommer att utföras inomhus är det nödvändigt att säkerställa god ventilation av rummet.

Arbetet måste utföras med handskar , eftersom kemiska lösningar, om de kommer i kontakt med hudens händer, kan skada det allvarligt. För att skydda luftvägarna från skadliga ångor rekommenderas att bära andningsskydd.

Bild
Bild

Proceduren för kondensering av tätningsmedlet utförs i flera steg

  • Den upplösande kompositionen fördelas över den förorenade ytan. Du kan applicera produkten med en trasa eller svamp.
  • Lösningen lämnas i det förorenade området ett tag. När du använder folkmedicin kan tiden variera från flera minuter till en timme. När tätningsmedlet visuellt blir geléliknande kan det tas bort. Om ett speciellt kondenseringsmedel användes kommer den exakta tiden under vilken lösningen måste hållas på tätningsmedelskiktet att anges på produktförpackningen.
  • Lösningsmedelsblandningar mjuknar tätningsmedlet till gelé eller gelkonsistens. Du kan ta bort resterande flytande silikon med en torr svamp eller trasa.
  • Efter avlägsnande av den silikonbaserade blandningen kvarstår ofta fettmärken på ytan. Du kan rengöra ytan från fettföroreningar med diskmedel.
Bild
Bild

Några rekommendationer

Aggressiva medel används ofta för att kondensera silikontätningsmedel. Man bör komma ihåg att kemikalier kan påverka inte bara den frysta blandningen utan också på ytorna som de kommer i kontakt med.

Innan du applicerar den eller den kompositionen på tätningsskiktet är det värt att testa produkten på ett oansenligt område av ytan . Om materialet på vilket tätningsmedlet appliceras inte har reagerat med kemikalier kan du börja bearbeta den silikonhärdade blandningen.

Använd inte lösningsmedel som innehåller ett ämne som toluen för att späda silikonbaserade tätningsmedel. Vid kontakt kommer silikon och toluen in i en kemisk reaktion som släpper ut skadliga ångor i luften. I det här fallet är det stor risk att bli förgiftad.

Rekommenderad: