Cement Med Slagg: Vad är Det Till För Och Vad är Det? Andelar Av Portlandcement För Betongbruk För Grunden. Hur Späds För Att Fylla Väggarna?

Innehållsförteckning:

Video: Cement Med Slagg: Vad är Det Till För Och Vad är Det? Andelar Av Portlandcement För Betongbruk För Grunden. Hur Späds För Att Fylla Väggarna?

Video: Cement Med Slagg: Vad är Det Till För Och Vad är Det? Andelar Av Portlandcement För Betongbruk För Grunden. Hur Späds För Att Fylla Väggarna?
Video: Björn bygger bo, Avsnitt 1 - Gjutning av grunden 2024, April
Cement Med Slagg: Vad är Det Till För Och Vad är Det? Andelar Av Portlandcement För Betongbruk För Grunden. Hur Späds För Att Fylla Väggarna?
Cement Med Slagg: Vad är Det Till För Och Vad är Det? Andelar Av Portlandcement För Betongbruk För Grunden. Hur Späds För Att Fylla Väggarna?
Anonim

Slaggcement är en artificiellt erhållen hydraulisk substans med en uttalad sammandragande effekt. Det är något analogt med Portlandcement. Dess främsta egenskap är att det innehåller finmalet metallindustriavfall, nämligen slagg.

Bild
Bild

Vad är det och hur produceras det

Granulerad masugnsslagg erhålls som avfall vid smältning av järnmetall. Det har inneboende egenskaper som gäller för allmän konstruktion Portland cement, men det finns skillnader . I form av en finmalet produkt är den aktiv i manifestationen av sammandragande egenskaper, interagerar med vatten, och även med hydratiseringsprodukter av mineraler av klinker-typ (de som ingår i enkelt Portlandcement).

Bild
Bild

Slaggkomponenter är:

  • klinker - den innehåller inte mer än 6% magnesium;
  • slagg - upp till 80%, den optimala mängden av denna komponent beror på vilka krav som ställs för bindemedelsprodukten;
  • gips - både naturligt rent och med ett innehåll av fosfor, fluor och bor, bör inte mer än 5% av gipset stå för hela massan.
Bild
Bild

Cement med slagg anses vara ett bindemedel, vars användning inte är begränsad till någon riktning . Frågan varför i princip slagg läggs till cement kan besvaras enligt följande: en betonglösning, inklusive cement och slagg, har en låg kostnad. Och om vi jämför priset på en betonglösning baserad på standard Portland -cement med cement med slagg, blir det andra ekonomiskt mer lönsamt. Det vill säga, det är inte bättre i princip, men mer lönsamt med nästan lika egenskaper.

Bild
Bild

Förresten, om egenskaperna. En blandning av slagg och cement är också bra eftersom temperaturen på värmeavgivningen i den blir relativt låg.

Och även denna produkt:

  • har ökat motståndskraft mot påverkan av vatten (sulfat och färskt);
  • kännetecknas av ökad värmebeständighet;
  • har hög frostbeständighet (med villkoret att använda prefabricerad betongångningsteknik).

I allmänhet är slutsatsen att standard business case avgör materialval.

Kostnaden för den beskrivna produkten inkluderar inte de betydande kostnaderna för extraktion, slipning och bearbetning.

Bild
Bild

Materialet erhålls från Portland cementklinker, slagg, lera och kalksten . Faktum är att vid tillverkning av cement är det den kemiska sammansättningen av materialet som är viktigt, och inte dess fysiska struktur. Därför måste du välja källan med stor omsorg. Vid tillverkning av detta cement kan både basisk och sur masugnsslagg användas.

Bild
Bild

Förresten, själva slaggen kan vara granulära och icke-granulära, men ändå används de förstnämnda mycket oftare, och poängen är återigen den ekonomiska komponenten.

Men det finns en annan anledning till att använda granulärt slagg: själva processen att producera slutprodukten med icke-granulärt slagg blir betydligt mer komplicerat. Men de slaggar som tillsätts till produkten efter avfyrning granuleras utan att misslyckas.

Bild
Bild

Uppmärksamhet! Andelen slagg i cement bör inte överstiga 60.

Som praktiken har visat innebär cement i fusion med slagg att erhålla ett material som är starkt, ganska tillförlitligt, inte särskilt hållbart, men ganska övertygande för många ändamål . Det är därför denna produkt används så aktivt i byggnader i flera våningar. Med sin hjälp görs plattor och pansarbälten, strukturer under vattnet och nära vattenstrukturer, det hjälper också till värmeisolering vid gjutning av vissa produkter i konstruktion. Det vill säga helt olika konstruktionsmål kan uppnås med denna produkt: med hög effektivitet, ekonomisk genomförbarhet och stora möjligheter.

Bild
Bild

Översikt över arter

ShPC (slaggportlandcement) är indelat i två huvudtyper-normalhärdning och snabbhärdning.

Normalt härdning

Materialegenskaper beskrivs i GOST 10178-85. Materialet skiljer sig genom att ju mer slagg det är, desto längre härdar blandningen . Ju mindre värme produceras genom hydreringsreaktionen.

Bild
Bild

Efter stelning bör slaggen inte reagera med vatten, varför blandningen ofta används för att skapa strukturer med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snabb härdning

Särskilda tillsatser läggs till detta material för att påskynda processen. Tillsatser kan vara av mineraletiologi och vulkanisk, det vill säga aska eller pimpsten.

Det är värt att komma ihåg att hållbarheten för slaggcement är lägre än för ett enkelt torrt cementbruk.

Från och med tidpunkten för produktens leverans måste det inte gå mer än 45 dagar innan materialet används. Men att använda en utgången produkt innebär att man tar stor risk. Det förlorar sina prestandaegenskaper, och betydligt.

Frågan uppstår ofta om skillnaderna mellan Portlandcement och slagg Portlandcement är betydande . Ja, de är betydande, om än bara av det faktum att den första kommer att kosta betydligt mer än den andra. Och även Portland -cement får efterbehandlingsstyrka snabbare än SHPC (det härdar helt efter 3 veckor). I Portlandcement finns det ingen slagg, i princip finns det klinker och mineralsammansättning med tillsatser-acceleratorer. Men densiteten för SPC är lägre än för Portlandcement, liksom dess vikt kommer också att vara lägre - närmare bestämt vikten av de strukturer som är gjorda av den.

Bild
Bild

Vad är den lämplig för

Detta material är särskilt efterfrågat om det är nödvändigt att bygga betong, liksom armerade betongkonstruktioner som ständigt kommer i kontakt med vattenmiljön (till exempel innehåller ShPC M400 minst 21% granulärt material). Produkten har tillräckliga hållfasthetsegenskaper för detta. Det är nödvändigt att göra betongbruk av hög kvalitet, göra väggpaneler och producera torra blandningar. Denna typ av cement förlorar inte mot samma M500 -märke faktiskt i någonting, och detta märke är ett klassiskt cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återigen, konstruktion av väggar och tak med armering - cement med tillsats av slagg har också lyckats här . Det används aktivt på storskaliga byggarbetsplatser, och dess lätthet hjälper det i detta (jämfört med silikat och keramik är SPT naturligtvis inte ett ludd, men det vinner betydligt).

Varför vikt är så viktigt: frågan är i belastningen på fundamentets delar och strukturella delar av strukturen - det kommer att minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggmästaren har förmågan att göra plattor med imponerande dimensioner med hjälp av cement med slagg - installationstid sparas, liksom pengar. Och transporten av SPT-paneler orsakar vanligtvis inga problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om materialet används - användningsområden:

  • konstruktion av monolitiska och prefabricerade element (vilket betyder både privat konstruktion och industri);
  • tillverkning av strukturer som kräver snabbast möjliga härdning av basen;
  • asfalterade vägar med snabb inställning av blandningen;
  • konstruktion av överflyttningar och broar;
  • tillverkning av beläggningsplattor och beläggningsstenar;
  • lågkonstruktion med dess olika steg - från att fylla väggarna till att arbeta med fundamentet;
  • byte av murbruk för gips och murverk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet används aktivt vid tillverkning av förstärkta bälten, som också ofta finns i flervåningskonstruktion . Materialet fungerar utmärkt i kombination med konventionella värmare som värmeisoleringsmedel. Klass 50 anses vara det bästa valet för armering, klass 35 är för konstruktion av bärande element, klass 25 är mer än lämplig för inte de viktigaste, små strukturerna, klass 10 används i värmeisolering.

Bild
Bild

Applikationsproportioner

Om det beslutas att avsluta inre ytor med denna produkt bör företräde ges till grovkornig slagg. Det kommer att krävas för en lösning med cirka 6 delar. De återstående 4 delarna faller på finkornig granulerad slagg . Men i detta fall används cement för betong.

För att avsluta den yttre fasaden är det nödvändigt att späda lösningen i olika proportioner: använd 7 delar grovkornig slagg för 3 delar finkornig slagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement måste tas av hög kvalitet med hög motståndskraft mot yttre påverkan.

Bild
Bild

För effektiv hällning, såväl som om tidsreserven inte tar slut, kan du ta icke-granulerat slagg. Naturligtvis kommer stelningen av en sådan blandning att vara långsam, men beläggningens kvalitet överträffar blandningen med en granulär komposition. På en sådan spricka bildas inte snart, men på ett golv fyllt med granulärt slagg kan de dyka upp efter ett par år.

För att avsluta den yttre delen av den utskjutande grunden krävs också granulat slagg . Ju större ytan måste färdigställas, desto större granulat ska vara i slaggen - detta är förhållandet. Feedback fungerar också.

Bild
Bild

Hur man gör slaggbetong själv:

  1. några timmar före arbetet bör slaggen fuktas med vatten - detta påverkar betongens hållbarhet, som bildas under efterföljande åtgärder;
  2. komponenterna blandas i förhållandet som anges ovan (välj rätt enligt målet), allt blandas noggrant;
  3. efter tillsats av vatten till kompositionen måste den knådas igen för att erhålla ett homogent tillstånd av blandningen;
  4. för att få en genomsnittlig betonggrad används 4 delar slagg (mindre ofta 5) och 2 delar cement till 2 delar sand;
  5. det är absolut nödvändigt att använda den färdiga produkten korrekt, detta måste göras inom en och en halv timme;
  6. om det är nödvändigt att ytterligare minska kostnaden för lösningen kan cement kombineras med kalk i proportionerna 3 till 1.

Proportionerna anges på förpackningen med blandningen.

Bild
Bild

Materialet har uppenbarligen många fördelar, särskilt för de byggarbeten där ekonomin råder . Men det har också nackdelar, som i vissa situationer kan uppväga fördelarna. Till exempel visar cement med slagg en viss "nyckfullhet" under termiska droppar. Och även om det anses vara frostbeständigt, kan det inte användas under lång tid under förhållanden med låg temperatur. Slutligen föreskriver materialet noggrant underhåll av strukturen vid värme: den måste regelbundet fuktas och täckas med polyeten.

Hittills används betongblandningar och bygglås med SPT inte särskilt aktivt, och de tillverkas oftare i fabriksförhållanden och i konstruktion används de under överinseende av erfarna specialister. Men ändå kan produkten inte heller kallas ett mycket sällsynt material. Förmodligen bör modernisering i produktionen av detta hydrauliska bindemedel förväntas.

Rekommenderad: