Eldfast Material I Fiber: Vad är Eldfasta? Fördelar Och Nackdelar Med Eldfasta Mineraler, Applikationer

Innehållsförteckning:

Video: Eldfast Material I Fiber: Vad är Eldfasta? Fördelar Och Nackdelar Med Eldfasta Mineraler, Applikationer

Video: Eldfast Material I Fiber: Vad är Eldfasta? Fördelar Och Nackdelar Med Eldfasta Mineraler, Applikationer
Video: REFRACTORY || TYPES OF REFRACTORY MATERIALS || 2024, Maj
Eldfast Material I Fiber: Vad är Eldfasta? Fördelar Och Nackdelar Med Eldfasta Mineraler, Applikationer
Eldfast Material I Fiber: Vad är Eldfasta? Fördelar Och Nackdelar Med Eldfasta Mineraler, Applikationer
Anonim

Eldfasta fibermaterial efterfrågas inom bygg, industri och andra områden. I eldfasta material ingår speciella värmeisolerande produkter som innehåller fibrer. Det är värt att överväga mer detaljerat vad detta material är, var det används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Eldfast material är en speciell industriprodukt baserad på mineraliska råvaror . Ett särdrag hos sådana eldfasta material är förmågan att driva materialet vid förhöjda temperaturer, vilket gör det möjligt att använda eldfasta för konstruktion av olika strukturer och skyddande beläggningar.

Råvarorna är huvudsakligen:

  • komplexa oxider;
  • syrefria föreningar;
  • oxynitrider;
  • sialoner;
  • oxikarbider.
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av eldfasta material används olika tekniker och steg, bland vilka det viktigaste är produktens värmebehandling. Den framtida produkten utsätts också för:

  • krossning av kompositionens komponenter;
  • skapande av avgift;
  • gjutning;
  • brådskande.

Det sista steget utförs på speciella mekaniska och hydrauliska pressar. Materialet utsätts ofta för extrudering följt av ytterligare pressning.

Mindre ofta tillverkas eldfasta i gaskammareugnar för att erhålla vissa egenskaper. I processen att tillverka produkter kan tillverkare lägga till olika mineraler och andra tillsatser i sammansättningen av det framtida eldfasta materialet, vilket kan öka dess driftsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkarakteristiken för ett eldfast fibermaterial är eldfasthet. Med andra ord, materialet tål drift vid höga temperaturer utan att förlora sitt utseende eller smälta.

Det eldfasta indexet bestäms genom testning på särskilt förberedda prover: stympade pyramider upp till 30 mm höga, med basmått på 8 och 2 mm. Detta mönster kallas Zeger -konen. Under testet mjukas och deformeras formen i sådan utsträckning att toppen av konen kan vidröra basen. Resultatet är bestämning av temperaturen vid vilken eldfasta materialet kan användas.

Eldfasta produkter tillverkas för specifika ändamål och för allmänt bruk . Materialets egenskaper och egenskaper föreskrivs i passet eller föreskrivande dokumentation, liksom alternativen för eventuell drift av eldfasta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med eldfasta fibermaterial är dess ökade motståndskraft mot eld. Ytterligare fördelar med eldfasta:

  • låg värmeledningsförmågaskoefficient;
  • motståndskraft mot aggressiva miljöer.

Eldfasta material kännetecknas också av ökad hållfasthet, vilket gör det möjligt att använda dem som en skyddande beläggning för olika utrustningar. Den enda nackdelen är det höga priset , vilket förklaras av en speciell teknik för tillverkning av eldfasta. Ett sådant minus hindrar dock inte ägarna till olika företag från att köpa produkter som är resistenta mot höga temperaturer och öppen eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Eldfast fibermaterial efterfrågas på många områden, och användningsområdet för sådana produkter fortsätter att expandera

Koksugnar . Eldfast används för att avsluta formar i koksugnsluckor för att öka isoleringen. Låg värmeledningsförmåga bidrar till en snabb ökning av temperaturen på den eldfasta ytan och eliminering av avlagringar av hartsartade produkter. Resultatet är en minskning av värmeförluster under ugnens drift. Material av eldfasta fibrer är också kända för sin goda komprimerbarhet och elasticitet, vilket gör att de kan användas som tätningsmedium mellan ugnselement.

Bild
Bild

Agglomerationsanläggningar . I grund och botten behövs materialet för att säkerställa strukturens yttre isolering. Med dess hjälp utförs eldfast foder av avgasluvorna för de övervägda installationerna. Fördelen med att använda ett sådant material är att minska bränsleförbrukningen och spara på vattenkylning.

Bild
Bild

Järnproduktion . Fibermaterial ger varm ytaisolering för järnframställningsutrustning. I processen att använda eldfasta är det möjligt på kort tid att öka temperaturen på rörledningen till de nödvändiga parametrarna för att förhindra uppkomst av värmeförluster.

Bild
Bild

Stålproduktion . Eldfasta material används för att täcka öppna spisar där expansionsfogar krävs. När det gäller omvandlare av ståltillverkning monteras fibrösa material på värmekranar för att säkerställa erforderliga isoleringsvärden. Dessutom säkerställer fiberkåpor pålitlig drift av termoelement och instrument som är nödvändiga för att bestämma stålets sammansättning.

Bild
Bild

Gjutstål . Fibrösa material i detta fall spelar rollen som tätningar. De installeras mellan utrustningens basplatta och formen för att förhindra oljeläckage. Foder är också gjorda av eldfasta material, genom vilka det är möjligt att organisera tillförlitlig värmeisolering av den övre delen av ugnen för gjutning av dyra stål.

Bild
Bild

Eldfasta fibrösa material används i många industri- och konstruktionsapplikationer . Med deras hjälp är det möjligt att minska produktionskostnaderna och förbättra värmeisoleringsegenskaperna för de flesta processer. Eldfasta material förhindrar också värmeförlust, ger tillförlitligt skydd av olika element vid drift vid höga temperaturer.

Användningen av fiberfoder kan förlänga livslängden för olika utrustningar upp till 4 år eller mer. Eldfasta kännetecknas av högpresterande egenskaper och motståndskraft mot höga temperaturer, vilket gör dem så populära.

Rekommenderad: