Marmor Och Granit (23 Bilder): Vad är Skillnaden Visuellt? Skillnader I Fastigheter. Vilket är Bättre Och Starkare? Skillnad Mellan Granit- Och Marmorgolv

Innehållsförteckning:

Video: Marmor Och Granit (23 Bilder): Vad är Skillnaden Visuellt? Skillnader I Fastigheter. Vilket är Bättre Och Starkare? Skillnad Mellan Granit- Och Marmorgolv

Video: Marmor Och Granit (23 Bilder): Vad är Skillnaden Visuellt? Skillnader I Fastigheter. Vilket är Bättre Och Starkare? Skillnad Mellan Granit- Och Marmorgolv
Video: How To Tell Granite From Marble l Marble.com 2024, April
Marmor Och Granit (23 Bilder): Vad är Skillnaden Visuellt? Skillnader I Fastigheter. Vilket är Bättre Och Starkare? Skillnad Mellan Granit- Och Marmorgolv
Marmor Och Granit (23 Bilder): Vad är Skillnaden Visuellt? Skillnader I Fastigheter. Vilket är Bättre Och Starkare? Skillnad Mellan Granit- Och Marmorgolv
Anonim

Marmor och granit är slitstarka och slitstarka naturmaterial. Oftast används båda stenarna i konstruktion, och även ofta i inredning av lokaler. Dessa raser är miljövänliga och säkra, värderas högt och har därför som regel en ganska hög prislapp. Alla har inte råd att köpa dem. Vidare kommer vi att lära oss mer i detalj de viktigaste skillnaderna mellan stenar, överväga vilken sten som är starkare och också bekanta oss med rekommendationerna för att välja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden visuellt?

Marmor och granit har en helt annan sammansättning, eftersom de också har olika ursprung . Vid första anblicken kan det vara svårt för nybörjare att skilja två stenar. Även om du tittar på dem samtidigt bör allt vara klart. Stenarnas mönster är helt annorlunda. Det finns några särdrag att hålla utkik efter. Granit har ett mycket brett utbud av naturliga färger. Den naturliga färgen på granit i naturen är grå. Men i sin rena form är det mycket sällsynt.

men du kan hitta svart, grön och brun sten, liksom många andra nyanser, inklusive rött . Stenen anses vara mycket utbredd över hela världen; idag är dess många fyndigheter kända. Externt har granit ett kornigt mönster, dess färg är ganska tråkig. Även efter polering av hög kvalitet kanske den inte utvecklas helt.

Vanligtvis är stenen sval, men värms upp ganska snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller marmor, alltså den har en enhetlig färg och mönster, slår med djupet av dess färg . Vitt och dess nyanser anses vara naturliga, men som regel finns det olika föroreningar av andra toner i det. Marmormönstret är väldigt vackert, det liknar vågor, på vilka det finns vener i olika nyanser.

Marmor, till skillnad från granit, lyser mycket starkt och reflekterar ljus . I naturen har de hittat och fortsätter att hitta gul marmor, blekrosa, blå, blå, röd, brun, svart är ganska sällsynt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är starkare?

Skillnaden mellan de två stenarna är uppenbar: granitens hårdhet är flera gånger högre än marmorns. Detta bekräftas av många studier av specialister, och sammansättningen av stenarna i sig talar för sig själv . Olika monument är gjorda av mörk granit, som ser många gånger mer majestätiska ut än marmormonument, och viktigast av allt, de är uppförda inte bara i åratal utan i århundraden. Marmor innehåller kalciumkarbonat och magnesium, det är mjukare och smidigare. Avser sedimentära bergarter som har en kristallin struktur. Duktiga hantverkare kan ge denna sten någon form.

När du väljer en sten för externt efterbehandling är det bättre att föredra en som kommer att vara starkare och hårdare, nämligen granit av vulkaniskt ursprung, även om experter känner till några unika typer av marmor som kan jämföras med granit i styrka, men de är mycket sällsynt och dyrt. Det ska noteras att för att till exempel skapa ett stengolv på platser med hög trafik är det bäst att föredra granit, eftersom det inte repas över tid från konstant kontakt med sand och annan gatusmuts.

Det har länge varit känt att granit innehåller en liten mängd kvarts. Även efter år kommer den inte att förlora sin presentation, även om den fortfarande är lite grumlig. Marmor rekommenderas inte alls för sådana ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av radioaktivitet

Experter säger att det inte finns några isotoper i marmor, vilket betyder att det är helt säkert för människor, det är inte för ingenting att det i många århundraden har använts för att dekorera ädelpersons hus och till och med dekorera palats. Många experter anser det inte alls som en radioaktiv sten . Granit, å andra sidan, innehåller isotoper, dess natur är vulkanisk. Men isotoper i sten finns i mycket små mängder.

Idag, var inte rädd för att köpa dessa material för extern eller intern dekoration . Som regel, innan stenarna når tillverkarna, testas de i laboratorieförhållanden, och sedan undersöker tillverkarna själva råvarorna som säljs för radioaktivitet. Experter är säkra på att vanliga tegelstenar för konstruktion kan vara mycket farligare, vilket ingen kontrollerar alls för deras sammansättning. För ännu större självförtroende kan du använda en speciell enhet som visar mineralernas radioaktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Både granit och marmor anses vara mycket efterfrågade inom olika områden. Den genomsnittliga livslängden för marmor är 100–150 år, vissa källor ger andra uppgifter, men detta är också ganska objektivt . När det gäller granit kan dess livslängd nå 500 år eller mer, det vill säga dess hållbarhet är nästan fem gånger högre. Detta betyder dock inte alls att granit kan ersätta allt som länge har gjorts av marmor.

Så, Det är vanligt att använda granit för utomhusdekoration, komplettera landskapsarkitektur i parker och trädgårdar, och det används också för att bekläda fasader på byggnader . Under påverkan av höga temperaturer ändrar granit inte sin nyans, men efter flera år kan utseendet förändras något, nämligen att det kan mörkna, mönstret kan bli ännu mindre tydligt än det är.

Marmor, till skillnad från granit, är mycket lättare att polera, den är naturligt blank och slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marmor anses vara mindre motståndskraftig mot yttre påverkan på gatan, därför används den extremt sällan för samma beklädnad av byggnader, särskilt under regelbundet förändrade klimatförhållanden. Marmor är mycket svårt att motstå konstant nederbörd och temperaturförändringar, det är mindre slitstarkt än granit . Marmor används oftast för inredning, eftersom det ser dyrt och ädelt ut. Marmor väljs också för möbler, till exempel soffbord, skulpturer och andra inredningsartiklar. Marmortrappor i lokalerna är populära, liksom lyxiga öppen spisportaler gjorda av elitsorter.

Experter rekommenderar inte att man väljer marmor för köket . Man tror att en bänkskiva av denna sten slits ut mycket snabbt, särskilt med regelbunden användning av olika typer av tvättmedel. Om du vill beställa en bänkskiva av natursten är det bäst att föredra granit, dessutom är utmärkta handfat gjorda av den. Bänkskivor i granit med handfat integrerade i dem är mycket efterfrågade, vilket passar in i både moderna och klassiska interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men ett marmoröverdrag, till exempel ett toalettbord kommer säkert att hålla i många år, särskilt om du tar hand om det med rätt tvättmedel. Marmor kan väljas för utomhusbruk, men vanligtvis är den belagd med speciella föreningar för att öka dess slitstyrka, medan granit inte kräver ytterligare beläggningar.

Sammanfattningsvis kan vi säga att båda stenarna är unika, de har sina egna egenskaper och fördelar, men de bör användas uteslutande för sitt avsedda ändamål. Först då håller de i många år. Även om möjligheterna för båda stenarna är praktiskt taget obegränsade i den moderna världen.

Det är värt att notera att det är vanligt att göra monument av båda materialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer uppmärksammar många köpare kostnaden. Ibland kan det till och med vara detsamma, här beror allt på stenens dekorativa värde, liksom på dess typ och klass . Ofta påverkar priset det land som levererar rasen. I allmänhet anses marmor vara en av de dyraste stenarna, möjligen på grund av att den har ett högt konstnärligt värde. En av de dyraste, raffinerade och efterfrågade stenarna anses vara marmor från Italien, men detta land överprissätter sina produkter betydligt.

Många experter säger att marmor inte är sämre i andra länder . Men till exempel kan granit av en sällsynt blå nyans vara flera gånger dyrare än utsökt italiensk marmor. Priserna på marmor idag i vårt land kan anses vara mer överkomliga än tidigare, varför valet blir bredare. Så i Ryssland finns det flera fyndigheter där denna sten bryts. Granit är också vanligt i vårt land och har därför en ännu billigare prislapp. Det är granit som ofta väljs för att skapa gravstenar, även om de också är gjorda av marmor.

Rekommenderad: