Vilket är Bättre: En Soundbar Eller En Hemmabio? Vad är Skillnaden? Vad är Det Bästa Valet?

Innehållsförteckning:

Video: Vilket är Bättre: En Soundbar Eller En Hemmabio? Vad är Skillnaden? Vad är Det Bästa Valet?

Video: Vilket är Bättre: En Soundbar Eller En Hemmabio? Vad är Skillnaden? Vad är Det Bästa Valet?
Video: Soundbar vs Home Theater - 5 Reasons One Is Better [2021]? 2024, Maj
Vilket är Bättre: En Soundbar Eller En Hemmabio? Vad är Skillnaden? Vad är Det Bästa Valet?
Vilket är Bättre: En Soundbar Eller En Hemmabio? Vad är Skillnaden? Vad är Det Bästa Valet?
Anonim

Vem vill inte vara ensam med det primitiva ljudet från sin TV, köper en soundbar eller hemmabio. Så vad är det? Och vilken är bättre? Låt oss försöka förstå funktionerna i den föreslagna tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en soundbar?

Soundbar är en akustisk panel som avsevärt kan förbättra ljudet och förbättra dess kvalitet. Den är skräddarsydd för den specifika LCD -skärmen och placerad nära TV: n för djupare och rymligare ljud. Panelens längd kännetecknas av beroende av skärmens diagonal, de måste matcha … Detta gäller inte 3D -ljudenheter med flera högtalare. För reproduktion av hög kvalitet är de uppställda i en rad i en viss vinkel.

Soundbaren erbjuds som ett budgetalternativ till den klassiska hemmabion, den klarar de funktioner som tilldelats den, men den tidigare tekniken ger inte upp positioner.

Soundbarn är idealisk för små rum, mättar dem med tydligt akustiskt ljud, i detta avseende är det inte sämre än högtalare. Men om rummet är stort kommer det inte längre att kunna konkurrera med högtalarsystemet.

Bild
Bild

Denna utrustning har dock många fördelar

  • Utmärkt ljud hanteras av bara en kompakt panel.
  • Det är lätt att använda.
  • Har en vacker design.
  • Tekniken stöder nästan alla moderna format.
  • Accepterar externa enheter.
  • Har en inbyggd spelare.

Nackdelarna med den akustiska panelen noteras också: den är sämre i ljudet än en hemmabio och är beroende av skärmens diagonal.

Soundbar -kroppen innehåller följande komponenter:

  • flerkanalig förstärkare;
  • ljudavkodare;
  • systemkort;
  • ljudprocessor;
  • kortvågstuner;
  • högtalarsystem;
  • utjämnare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Soundbar placeras under skärmen, på ett speciellt monteringsstativ eller på en hylla om den ingår. Panelen är baserad på ljudvågornas reflektivitet. Flera högtalare, monterade i en panel, används i olika vinklar för att leverera ljud till varje lyssnare.

Så, ljudfält är indelade i två grupper:

  • den förra utökar helt enkelt ljudet från TV: n genom att förse den med ytterligare högtalare;
  • den andra har ljudprojektorer som inte bara kan leverera stereoljud men också fantastisk volym och ljuddjup.

Och ett tips till - du ska inte köpa en modell med inbyggd subwoofer. Det ser mer kompakt ut, men förlorar ljud. Det är bättre att köpa subwoofern som en separat enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmabiofunktioner

Hemmabioapparat mycket större än en soundbar begränsad till en panel. Detta är ett helt komplex av utrustning som påverkar ljudet och bilden. Att placera sådan utrustning i en oförberedd småstadslägenhet kommer att medföra klagomål från grannar som står inför främmande ljud.

När du köper modern utrustning bör du ta hand om ljudisolering. Det bör förstås att hemmabiografer kan bara uttrycka sig fullt ut i stora rum så de är idealiska för förortshem, där du kan ge ett privat utrymme för att titta på dina favoritfilmer och lyssna på kraftfulla konserter utan att störa omgivningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten är utrustad med ett flerkanalsformat, hög akustisk data, den innehåller:

  • från 5 till 7 högtalare, som är placerade runt hallens omkrets för att stödja högkvalitativt ljud;
  • en enhet som förvandlar den perfekta bilden;
  • ljudförstärkare;
  • AV -mottagare;
  • spelare;
  • Fjärrkontroll.

Hela systemet måste vara korrekt konfigurerat, annars kan du inte få den förväntade effekten.

Nackdelarna med hemmabiosystem inkluderar komplexiteten i installationen .… I vissa fall kräver det deltagande av en professionell. Den andra nackdelen är kravet på rummets storlek och närvaron av ljudisolering. Men om du gör allt rätt kan du få inte bara underbar utrustning, utan också ett rekreationsrum som låter dig gå med i bio och musik. Ägarna till ett sådant rum har möjlighet att uppskatta ett riktigt rent ljud och en tydlig realistisk bild.

När du väljer en hemmabio ska du komma ihåg att den finns i två versioner - 5.1 och 7.1. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanalmottagare 5.1

Det har använts under de senaste decennierna. 5.1 -mottagaren gör det möjligt att uppskatta ljudet i medelstora och till och med små rum … Den innehåller alla typer av kanaler, inklusive en subwoofer, för att ge surroundljud vid olika frekvenser.

Bild
Bild

Kanalmottagare 7.1

Detta system innehåller alla komponenter i en 5.1 -mottagare, men med några tillägg. Enkelt uttryckt kan den avleda främmande ljud från lyssnaren och lämna honom ensam med ett tydligt ljud. Förutom, modifiering 7.1 återger ett djupare ljud, utför en specifik riktning av vågen och täckning av ett större akustiskt fält … Sådana fördelar påverkar valet mellan system till förmån för 7.1, men begränsar valet av lokaler. En mer sofistikerad kanalmottagare är endast lämplig för stora rum.

Förresten, redan använd 9.1 mottagare med mycket flexibla inställningar för att uppfylla de avancerade kraven för alla film- och musikälskare … Men man bör inte glömma den oöverkomliga kostnaden för sådan utrustning. Om vi pratar om budgetalternativ måste du gå tillbaka till ändring 5.1.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på fördelarna med någon hemmabio är det värt att notera:

  • möjligheten att anpassa systemet för ett specifikt rum;
  • bekväm kontroll av fjärrkontrollen;
  • trevlig, djup och tydlig ljudåtergivning;
  • närvaron av en mediaspelare som påverkar bilden.

När du väljer en hemmabio, kom ihåg att den passar stora rum, är svår att sätta upp och är dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Soundbar och hemmabio är utan tvekan suverän modern teknik som kan glädja varje familj med sina möjligheter. Men vilken ska du välja för hemmabruk - låt oss försöka lista ut det tillsammans. Om vi överväger de tekniska egenskaperna hos båda systemen, så skiljer sig hemmabion helt klart till det bättre .… Den är utformad för den kräsne filmintresserade och erfarna musikälskaren som tycker om perfekt ljud. Multikomponentakustik med enhetligt ljudtryck i rummet är naturligtvis konkurrensutsatt med enheten, vilket i vissa fall helt enkelt förbättrar TV: ns ljudfunktioner.

Men du kan välja en soundbar och dyrare, med en 5.1-kanals mottagare som kan leverera högkvalitativt ljud.

Soundbar har fördelen av att vara kompakt och estetiskt tilltalande .… Den vackra paneldesignen passar alla moderna interiörer. Medan en hemmabio är en multikomponent -enhet som behöver ställa upp högtalare runt hela rummet. Den andra fördelen är en kostnad som är betydligt billigare än en soundbar … Det är också värt att komma ihåg det hemmabio behöver ett stort och specialutrustat rum … 70% av det akustiska ljudet beror på väggarnas reflektivitet, deras tjocklek och materialet i klädseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller valet av ljudåtergivande utrustning kan varje användare själv bestämma vilka möjligheter han har i rummet, budget, vilka önskningar han har för att uppnå ljudkvalitet.

Rekommenderad: