Takfläckar (44 Bilder): En översikt över Svängbara Lampor I Taket. Vad Det är? Långa Banor, Vita Och Svarta, Andra Modeller, Deras Placering

Innehållsförteckning:

Video: Takfläckar (44 Bilder): En översikt över Svängbara Lampor I Taket. Vad Det är? Långa Banor, Vita Och Svarta, Andra Modeller, Deras Placering

Video: Takfläckar (44 Bilder): En översikt över Svängbara Lampor I Taket. Vad Det är? Långa Banor, Vita Och Svarta, Andra Modeller, Deras Placering
Video: Taklampa Olivine- Luxcasa 2024, April
Takfläckar (44 Bilder): En översikt över Svängbara Lampor I Taket. Vad Det är? Långa Banor, Vita Och Svarta, Andra Modeller, Deras Placering
Takfläckar (44 Bilder): En översikt över Svängbara Lampor I Taket. Vad Det är? Långa Banor, Vita Och Svarta, Andra Modeller, Deras Placering
Anonim

Takfläckar är en modern typ av belysning för stadslägenheter och hus på landet. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad de är, vad de är, hur man väljer och ordnar dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Takfläckar är belysningsarmaturer av lokal typ. Deras huvudkomponenter är basen, ledarmen och armaturen. Lampor har rörliga hållare så att de kan roteras åt alla håll . Fläckar behövs för att rikta ljuset till ett specifikt utrymme. Punktarmaturer används för enhetlig diffus belysning av lokaler. Modeller med extra utrustning kan ändra ljusstyrkan.

Dessa armaturer används för områdesbelysning när originalbelysning skapas. De installeras på taket i köket, sovrummet, vardagsrummet, kontoret. De är idealiska för områdesbelysning i lägenheter med öppen planlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Enligt typ av installation är takfläckar inbyggda, överliggande och kombinerade . Produkter av den inbyggda typen monteras i undertak. Deras kropp med ledningar och fäste är dold bakom takplåten. Overhead -modeller fästs i takfästen. Deras storlekar är större, designen är omfattande. Därför passar fästet inte bakom taket. De är monterade på speciella takramar.

Fixering och design av de kombinerade sorterna påminner om ljuskronarmaturer . De är upphängda från taket på en krok med möjlighet att ändra ljusflödets riktning. Alla typer av produkter kan inte bara ha enkel, utan också gruppkörning. Modeller på en konsol med 1 eller flera reflektorer kännetecknas av en fri förändring av ljusets riktning. Justerbara fläckar med montering på en stång (skena) har utföranden med flera armaturer. Beroende på design kan de placeras i en rak eller krökt linje.

Bild
Bild
Bild
Bild

De enskilda varianterna har ett flexibelt system med olika konfigurationer . Ofta är sådana modeller installerade för ovanlig belysning av nischer. De kan ersätta centralbelysning i små rum. Produkter på däcksystem rör sig fritt längs de spända däcklinorna. Dessutom kan de rotera runt sin axel. Detta gör att ljuset kan riktas till ett specifikt område.

Enligt typen av ljuskällor är modellerna konventionella, halogen, energibesparande, LED

Modeller med glödlampor har ingen flimmereffekt. Dessa ljuskällor är billiga, men de värmer upp och skadar takmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter med halogenlampor är hållbara, men inte särskilt ekonomiska när det gäller energiförbrukning . De kommer i lågspänning och högspänning. De är ofarliga för människor, men de är dyrare än modeller med konventionella glödlampor.

Självlysande (energibesparande) ljuskällor används i hängande och överliggande fläckar . De kan ha olika temperaturer på ljusstrålen. I de flesta fall har de en stor resurs och höga kostnader. LED -lampor är utmärkta när det gäller att omvandla elektrisk energi till ljus. De har låg värmeavledning. De är hållbara, kompakta och praktiska. Är dyra.

Bild
Bild

Designalternativ

Designlösningar för takfläckar kan vara mycket olika. Till försäljning finns vanliga, magnetiska, spårmodeller i olika former . Lampor kan vara runda, fyrkantiga, rektangulära. Dessutom finns det volymetriska ändringar i tillverkarnas linjer (sfäriska, kupoliga, cylindriska). De kan vara stora, små, på korta, långa skenor. Formen på designermodeller kan likna klockor, stjärnor, slipade diamanter.

Färgpaletten för produkter är begränsad till metalliska, neutrala toner . Fläckarnas kropp kan vara vit, svart, silver, mjölkaktig, brun. Mindre ofta utförs det med guld. Form och design avgör modellens relevans för en viss inredningsstil. Till exempel är takfläckar för en lägenhet i loftstil avsiktligt oförskämd.

Alternativ för ett klassiskt rum kan vara platta, stjärnformade, vanliga rundade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter för belysning av en minimalistisk inredning är enkla geometriska. Modeller för inredning av TV -områden i vardagsrum är ofta cylindriska . Deras efterbehandling kan vara färg på höljet och dess design. Samlingsmodeller kan ha ovanliga former. De kan ha glasskärmar (t.ex. galvaniserat glas). Modeller av några av författarens verk är gjorda av dyra legeringar och kristaller.

Andra alternativ finns för träbeslag . Vissa modeller innehåller inte glödlampor. Detta gör att du själv kan välja ljuskällor efter eget gottfinnande. Modeller för belysning av barnrum kan ha temateckningar på delade skivor. Till exempel prinsessor, blommor, växtmotiv, fåglar. Nyanser kan vara transparenta, matta, blanka. Originella nyanser kan till och med se ut som bin som cirklar runt en blomma.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer takfläckar för belysning av badrum, sovrum, hall, barnkammare, vardagsrum är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal nyanser. Det är nödvändigt att ta hänsyn till typen av bas och lampa, typen av takkonstruktion . Till exempel är alla modeller lämpliga för installation av belysningsarmaturer i styva taksystem.

Men för sträcktak är GX53 -alternativen att föredra . Dessa produkter är lättare att installera eftersom de har ett hål i mitten av uttaget för anslutning av en plats. Dessutom är det möjligt att köpa modeller för GU -basen i olika standardstorlekar. De är dock inte så enkla att använda.

Bild
Bild

Kraft

Modellerna skiljer sig åt i strömförbrukning. Ju mer det är, desto mer el förbrukar lamporna . Hög effekt betyder dock inte hög ljusstyrka. Du måste välja ett alternativ med låg strömförbrukning och hög ljuseffekt.

Mycket beror på typen av tak . Till exempel kan modeller med glödlampor inte köpas för spänningsstrukturer. Även 60 watt räcker för att förstöra filmen. Idealiska tillbehör för gips och stretchmaterial är LED och fluorescerande fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vridbar mekanism

Svängmekanismens möjligheter skiljer sig från modell till modell. Inbyggda produkter har inte samma funktioner som overhead och kombinerade modeller . De kan belysa alla hörn av rummet, markera vissa föremål.

Vid reparationer med en svängningsmekanism kan ljusstrålens vinkel och sida ändras. På så sätt kan rummets konfiguration justeras. Till exempel kan du belysa mitten av ett rum, ordna belysning runt omkretsen.

Bild
Bild

Dimensioner

Inbyggda platser har de minsta parametrarna. De används som hjälpbelysning och används ofta för att komplettera central takbelysning. I ett rymligt rum är det att föredra att välja stora gruppmodeller. Artificiellt ljus bör inte skada dina ögon. Längden på de inbyggda modellerna kan vara 8-10 cm.

Den genomsnittliga punktvikten (med ett annat antal lampor) kan vara 100-660 g.

Bild
Bild

Platsfunktioner

Enligt allmänt accepterade regler placeras strålkastare på samma plats. Minsta avstånd mellan dem är 20 cm . Standardavståndet till väggkanten är 20 cm. I genomsnitt lyser 1 fläck upp till 1,5 m2. Spotlightens läge ska inte bara vara estetiskt tilltalande, utan också säkert. I badrummet är det nödvändigt att placera lamporna borta från våta områden. Sådana modeller måste ha en hög skyddsklass, ökad fuktbeständighet.

I allmänhet beror layouten på tillgängligheten, antalet andra lampor i samma rum . I ett rymligt rum placeras de runt omkretsen. Installationsschemat samordnas med den centrala armaturen. I små rum finns det ofta inget behov av ljuskronor. Om du väljer ett tillräckligt antal platser kan de ersätta mittljuset helt.

Bild
Bild

Vid val av en specifik ljuskomposition beaktas möjligheterna till belysning. Oftast är detta fördelningen av ett eller två funktionsområden. Du kan till exempel utse en matgrupp, matlagningsområde, sittgrupp, rekreationsområde eller hemmabio.

Fläckar kan placeras i rader på motsatta väggar … Ofta är de monterade i form av ett geometriskt mönster: oval, rektangel, romb, fyrkant. När man markerar enskilda zoner är de byggda i form av bokstäverna S, C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Belysningsenheter bör inte bara bära praktisk utan också dekorativ belastning. Fläckarnas stil väljs med hänsyn till interiörens stil . Om det finns flera produkter måste deras design vara densamma. Konstruktionstypen väljs utifrån rummets syfte. För badrum tar de inbyggda typmodeller utan krusiduller. För sovrum, vardagsrum, lampor med olika dekorativa nyanser är lämpliga.

Dessa kan vara alternativ i form av många miniatyr spot-ljuskronor med glittrande kristallhängen . Sådana produkter kommer att dekorera interiören i vardagsrummet, matsalen, sovrummet i klassisk stil. För moderna rum kan du välja lakoniska fläckar med metallkropp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Enhetsanslutningsdiagram beror på typen av armaturer. Fästet på soffit, beroende på dess typ, kan vara ett justerbart stativ, krok, inbäddad plattform . Principen för att fixa produkter har en gemensam grund. Fästsystemet måste installeras på bottenplattan innan taket installeras. I detta fall bör man ta hänsyn till dess framtida nivå. Detta gäller särskilt för upphängda modeller.

Oftast monteras strålkastare på sträckta och undertak . Under skapandet av ramen läggs ledningar. De fixas utan att vara anslutna till strömförsörjningen. Efter det är de engagerade i installationen av upphängningar, fixering av belysningsenheter, anslutning av kabeln. Det är enkelt att fixa fläckar på gips. Installationen utförs efter applicering av ett kittskikt. Efter att ha skapat en plan med ett schematiskt arrangemang av armaturerna, är de engagerade i kablarna för elektriska ledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är monterade i taket så att ändarna hänger fritt under gipsskivan med 15-20 cm . Hål skärs i taket för att passa spotlights. Därefter måste du sätta in lampor i dessa hål, ansluta trådarna, kontrollera fläckarnas arbete. Krokarna fästs genom hålen på monteringsplattformen. I framtiden hänger modeller av den kombinerade typen på dem. Justera plattformens nivå så att konturen inte sticker ut bortom vinylarket.

Overhead-produkter fästs på monteringsplattformen över filmen eller gipset . Självgängande skruvar används som fästelement. Om det är nödvändigt att organisera ett belysningsnät med flera kretsar, använd ett typiskt par tvåkärniga kablar i taket för att ansluta en ljuskrona med en knapp med två knappar.

Denna punkt kan anslutas utan en kopplingsdosa.

Bild
Bild

Du kan dock inte göra utan att ansluta terminaler med pasta. En gemensam nolla finns bland ledningarna, fasledarnas potential mäts i förhållande till de jordade strukturerna. I slutskedet av arbetet bifogas armaturer. När du använder standardställningar med möjlighet att justera, efter att du har fixerat mittfästet, lossa skruvklämman.

Därefter är armaturernas flänsar inriktade i takplanet. Dra sedan åt klämmorna. Under arbetet med hemgjorda fästelement skapas ett slags dragspel på grund av böjningen i vecken. Den håller formen perfekt och kan justeras med en hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Vi erbjuder flera exempel på ett harmoniskt val av takfläckar i modern inredning:

val av lampor för att belysa matlagningsområdet

Bild
Bild

design av hängande fläckar på baren för gästutrymmet

Bild
Bild

fläckar med en vridmekanism som accent i ett ljust rum

Bild
Bild

konstruktion av flera lampor med vita nyanser

Bild
Bild

en spektakulär version av modellen för belysning av en neutral inredning

Bild
Bild

ringformade fläckar på en metallstång

Bild
Bild

bågformad struktur av många lampor med justerbar ljusstråle

Bild
Bild

zonindelning av utrymme i en bostad med kombinerade rum

Bild
Bild

användningen av vita fläckar för zonbelysning av gästutrymmet

Rekommenderad: