Orkidéer I Vatten: Odlingsregler. Hur Länge Ska Växten Hålla Bladen I Vatten? Hur Dränker Man Den? Kan En Orkidé Hållas I Vatten Hela Tiden?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidéer I Vatten: Odlingsregler. Hur Länge Ska Växten Hålla Bladen I Vatten? Hur Dränker Man Den? Kan En Orkidé Hållas I Vatten Hela Tiden?

Video: Orkidéer I Vatten: Odlingsregler. Hur Länge Ska Växten Hålla Bladen I Vatten? Hur Dränker Man Den? Kan En Orkidé Hållas I Vatten Hela Tiden?
Video: Как поливать орхидею. How to water an orchid 2024, April
Orkidéer I Vatten: Odlingsregler. Hur Länge Ska Växten Hålla Bladen I Vatten? Hur Dränker Man Den? Kan En Orkidé Hållas I Vatten Hela Tiden?
Orkidéer I Vatten: Odlingsregler. Hur Länge Ska Växten Hålla Bladen I Vatten? Hur Dränker Man Den? Kan En Orkidé Hållas I Vatten Hela Tiden?
Anonim

En orkidé kallas ofta för en nyckfull växt, men många odlare skulle argumentera med detta påstående: inte alla vet hur de ska ta hand om en blomma på rätt sätt, vilket leder till vissa svårigheter. Orkidéer är kända för att växa på träd i sin naturliga miljö och behöver inte jord som sådan. Hemma planteras blomman i marken och dess tillstånd måste ständigt övervakas. Men det finns ett alternativ - att odla en orkidé i vatten.

Bild
Bild

Metodens väsen

För att en växt ständigt ska glädjas av sina blommor behöver den inte vanligt vatten, utan en speciellt befruktad vätska. Alla ämnen som tillsätts i vattnet bestäms strikt efter proportioner, bara detta kan säkerställa en enhetlig näring av blomman.

Grundlösa metodalternativ:

  • hydroponics - växten odlas i vatten;
  • aeroponik - en blomma utvecklas i luften;
  • hydrokultur - ett substrat läggs till den växande vätskan.

Att odla en orkidé i vatten är inte särskilt svårt, det dikteras av blommans naturliga behov. Inledningsvis kräver det inte jord, varför alternativet för vattenodling dök upp. Denna metod har många fördelar, men det finns också nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jordodlingen är sämre än hydroponics och hydrokultivering i vissa områden.

Fördelar med att odla utan mark.

  • Ingen råtta och parasiter i jorden (viktig poäng). Orkidérötter utsätts initialt för sönderfallsprocesser. Men om du odlar den hydroponiska metoden kommer det att finnas en stor mängd syre i vattnet, och en regelbunden vätskebyte kommer också att förhindra sönderfall.
  • Inget behov av regelbunden transplantation , som är fallet med jordtillväxt.
  • Blomman är inte utsatt överdriven matning.
  • Vatten berikas ständigt näringsämnen, så blommor växer sig starka och friska.
  • Rötterna torkar inte från syrebrist.

Men nackdelarna måste också nämnas. Så vattenmetoden kräver konstant övervakning av vattentemperaturen - den måste förbli sval. Även blomsterhandlaren tvingas se till att vattengränsmarkören inte faller under startrotsystemet. Om detta händer måste vätskan fyllas på.

Toppdressing bör göras under hela tillväxtperioden. Detta innebär att grooming kräver regelbundenhet.

Bild
Bild

Växande algoritm

För att föröka en blomma måste du göra flera manipulationer. Skär först stammen av huvudväxten. Förbered sedan en flaska med ett halssnitt på 5 cm.

Sänk växten i vatten, men vattnet ska täcka stammen med högst 5 cm. Lös upp en tablett aktivt kol i vätskan. Men ta inte vatten från kranen, orkidén behöver regnvatten eller förrenat vatten.

Gör sedan följande:

  • med ett skarpt blad, skär av den halvcirkelformade flingan av blomman - så att den stängda knoppen blir fri;
  • smörj platsen för snittet med en speciell salva - cytokininsalva kan köpas i vilken blomsterbutik som helst;
  • applicera salvan en gång var sjunde dag i ungefär en månad;
  • det rekommenderas att byta vatten och själva flaskan en gång i veckan.

Du måste mata växten under hela tillväxtperioden. Gödsel bör tas lika mycket som används för jordodling.

Det är viktigt att inte räkna fel med koncentrationen: späd toppdressingen med full hastighet från den som ger vattning i jordodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överför till vatten från jord

Anläggningen behöver anpassas till de nyskapade förhållandena.

För detta:

  • ta bort blomman från jorden, rengör dess rötter från vidhäftande element;
  • sedan ska det sänkas ner i vatten i ungefär en tredjedel av rötternas längd i 2 dagar, varefter vattnet hälls ut, får torka;
  • om en vecka kommer tiden för vattenprocedurer att öka till 5 dagar + en dag för vila (det är viktigt att låta rötterna torka ut);
  • varefter rötterna måste hållas i vatten hela tiden, men glöm inte den regelbundna bytet av vatten, skölj rötterna oftare också;
  • om blomman fortfarande behöver vatten kommer det att framgå av rötternas skick - de blir silverfärgade.

Under denna period är det en intensiv tillväxt av unga rötter, medan bleka gröna skott visas på de gamla rötterna. Om du ser mögel eller vitaktig blomning, ta bort växten från blomkrukan för en dag. Rengör sedan sina rötter med väteperoxid eller fungicidkomposition.

Men gröna alger på rötterna ska inte tas bort, de förbättrar blommans luftutbyte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om underlaget

Som nämnts handlar hydrokultur om att använda ett substrat, medan hydroponics bara är vatten. Många odlare föredrar det första alternativet, med tanke på att det är estetiskt mer attraktivt. Hur mycket substrat du behöver beror på dess typ.

Så här fyller du på underlaget:

  • diatomit måste varvas med expanderad lera och lägga till den i början av hålen;
  • expanderad lera som monokomposition bör fyllas upp till mitten, sedan placeras en blomma och substratet tillsätts igen;
  • om du bestämmer dig för att använda perlit, så täcks botten först med expanderad lera, sedan placeras blomman och perlit hälls upp till 1 cm avstånd till hålen;
  • den gröna blandningen fylls upp, hälls med vatten till dräneringshålen, varefter växtblandningen hälls.

En orkidé i en kruka med ett underlag ska stå säkert.

Genom att välja en bulkprodukt kan du spela upp bilden av en blomma på ett intressant sätt: öka dess ömhet eller spela i kontrast.

Bild
Bild

Vård

Grundregeln är konstant övervakning av vattennivån. Men även andra tips bör inte ignoreras.

Skötselregler:

  • temperaturindikatorn i rummet på vintern kan inte ligga under 25 -gradersgränsen;
  • för att skapa blomknoppar måste du organisera en förberedande period lika med två veckor, under denna tid bör temperaturen vara under 15 grader;
  • bra luftfuktighet - högst 75%, det är i grunden viktigt att följa detta kriterium under tillväxtperioden för utlopp, vilket underlättas av att växa i vatten, eftersom avdunstad fukt ökar luftfuktigheten;
  • en blomkruka med en blomma placeras bort från utkastet, på sommaren - på balkongen så att solens direkta strålar inte skadar honom;
  • regnvatten används för påfyllning, som tillval - vatten filtrerat genom kol (detta är viktigt för mjukhet);
  • orkidéns löv bör inte vidröra vattnet - detta föregår sönderfall, och om droppar faller på bladen under vattning tas de bort med en mjuk trasa eller servett;
  • inspektera och rengör hålen i blomkrukorna då och då;
  • byt ut lösningen var tredje dag;
  • Skölj krukan varje månad, torka och torka rötterna i 6 minuter, sänk sedan ner dem i lösningen igen.
Bild
Bild

Behållaren för odling är företrädesvis transparent. Glasvaser kan verka som ett attraktivt alternativ, men de kommer inte att vara användbara. Ändå är detta material kallt, och det är nästan omöjligt att göra normala hål i det. Därför väljer blomsterodlare blomkrukor av plast, som säljs i blomsterbutiker överallt.

Öppningar för luftbyte måste finnas i blomkrukan.

Bild
Bild

Om kranvatten

Det är inte särskilt korrekt att sätta blomman i vattnet från vattentillförseln. Chansen är stor att rötterna börjar ruttna. Denna metod används strikt för att stärka och multiplicera rötterna. Det finns bara en sort som lätt tål kranvatten - Wanda. Förresten, den kan också odlas i en glasvas.

Om du bestämmer dig för att hålla en blomma i en vas, byt ständigt vattnet och håll koll på temperaturens konstantitet.

Ibland mellan vattningarna, låt orkidéns rötter torka ut.

Bild
Bild

Lämpliga sorter

Fler och fler nya typer av blommor dyker upp på marknaden, men inte alla är lämpliga för att odla i vatten. Phalaenopsis vänjer sig mycket väl vid hydroponik.

Växter utan vilande period föredras:

  • phragmipedium (annars kallas det Venusskor) - ursprungligen från fjälltroperna;
  • Cattleya - han har väldigt stora blommor, han älskar varma förhållanden, men absolut inte hett;
  • dendrobium - växer i en sval naturlig miljö;
  • mormoder - har fläckar och prickar på kronblad, kronblad;
  • zygopetalum - det kännetecknas av en ovanlig form av kronblad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan inte sägas att en blomma i vatten är skyddad mot skadedjur. Och även om markparasiter inte når honom, finns det ingenstans att gömma sig för de flygande. Om du har fixat vitflygfjäril torka bladen nära en orkidé med en tvålösning i förhållandet 1: 6.

Om blommans blad är mycket skrynkliga , luften är förmodligen torr i rummet. Du behöver inte blötlägga blomman mer, du bör befukta luften. Orkidén gillar inte heller temperaturförändringar: om det är mycket kallare på natten än under dagen kommer blomman att "visa karaktär".

Hydroponics och hydrokultivering är odlingsmetoder som har ökat i popularitet de senaste åren. Som blomsterodlare noterar, trots att det finns många recept, kan vård inte betraktas som mycket svår och tidskrävande. Det enda riktigt besvärliga ögonblicket är det som kräver noggrannhet. överföra.

Om du bestämmer dig för att odla en orkidé i ett substrat med vatten, köp den bara i betrodda butiker: det är viktigt att den är väl bearbetad och torkad.

Rekommenderad: