Formsand: GOST, Användningsområde För Kvarts Och Oljig Sand För Gjuteri Och Andra Industrier, Sammansättning Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Formsand: GOST, Användningsområde För Kvarts Och Oljig Sand För Gjuteri Och Andra Industrier, Sammansättning Och Egenskaper
Formsand: GOST, Användningsområde För Kvarts Och Oljig Sand För Gjuteri Och Andra Industrier, Sammansättning Och Egenskaper
Anonim

En stor mängd naturmaterial används i konstruktionen. En av de viktiga komponenterna är gjuterisand. Den består av små korn med minimalt med lera. Formblandningar används i stor utsträckning vid puts, grundfyllning och gjuterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Gjutande sand är sedimentära stenar som bildas av vittring, förstörelse och rörelse av stenar . Känd för sin enhetliga kornstorlek och höga föroreningar. Gjuterisand bryts i stenbrott. Platsen för detektering av en viss art bestäms av formen på sandkornen. Vassa korn anger att materialet bildades genom förstörelse av stenar. Den rundade formen bildas genom exponering för fukt.

Gjutande sand, enligt GOST 2138-91, kan vara följande:

  • kvarts (lerahalt högst 20%);
  • fet (30-50% lerinneslutningar);
  • mager (upp till 12% lera).
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller den första sortens kemiska sammansättning är den baserad på kvarts . Det är ett mineral med en densitet på 7 enheter. på Mohs -skalan. I sin rena form har kvarts en transparent struktur, men i närvaro av föroreningar ändras dess färg. Processen att omvandla kvarts från ett tillstånd till ett annat sker ganska snabbt vid uppvärmning. Således anses mineralet vara ett termiskt stabilt material. Vid exponering för höga temperaturer sker inga signifikanta förändringar med kvarts, vilket leder till deformation av sandkorn … Förutom kvarts innehåller gjuterisand fältspat, micas, oxider och hydrater av järnoxider.

Föroreningar av karbonater anses vara skadliga i sand, som har särdrag vid sönderdelning vid uppvärmning från 500 till 900 grader. Dessa inneslutningar bidrar också till bildandet av olika defekter i gjutgods.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en viss klassificering av formsand:

  • skilja mellan flod, berg och hav;
  • det finns stora och finkorniga märken (från 0,5 till 3,5 cm);
  • sorter används baserat på kompositionen (kvarts, glimmer och lera).

Materialet bör inte innehålla föroreningar: torv, kol och kvartsit.

Bild
Bild

Egenskaper

De viktigaste egenskaperna hos detta byggmaterial inkluderar:

  • styrka - blandningen har en hög densitet och är praktiskt taget oförstörbar;
  • plasticitet - massan har en tendens att deformeras, detta beror på närvaron av lerinneslutningar;
  • fluiditet - blandningen har förmågan att jämnt fördelas inuti behållaren eller lådan för gjutning;
  • gaspermeabilitet - materialet kan "bli av" med överflödig luft och gaser som bildas under hällning;
  • eldfasthet - gjuterisand har ökat motståndskraft mot höga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom inkluderar dess huvudsakliga egenskaper:

  • enhetlighet;
  • hög sorptionskapacitet;
  • kemisk resistans;
  • ökad flytbarhet och porositet hos strukturen.
Bild
Bild

Dessutom är formmaterialet uppdelat i två typer (betecknade med bokstäverna A och B). Den första innehåller en sort med en stor rest på den översta silen, på den nedre - till kategori B. Naturliga och berikade sandar skiljer sig också åt. De senare erhålls genom särskild bearbetning, avlägsnande av lera och onödiga föroreningar från naturlig sand.

Ytan av naturmaterial sandkorn är täckt med de tunnaste filmerna av kvarts, järnhydroxider och lera. Sandkorn är mycket aktiva. Blandningarnas hållfasthet och gaspermeabilitet beror på kornstorleken.

Bild
Bild

Ansökningar

Gjuterisand används i stor utsträckning inom byggfältet. Vi pratar om putsarbete, att göra betongkonstruktioner, fylla på fundamentet, skapa en vägbädd och utveckla landskapsdesign.

Under bygget är det flodvarianter som används. Det genomsyrar perfekt vatten och har utmärkt flytbarhet.

Bild
Bild

Gjuterisand används i metallurgisk industri som ett pålitligt fyllmedel för gjutjärn . Det är kvartssand som används för gjuteri. Smala och feta sorter är relevanta för att göra formar när man skapar gjutgods av icke-järnlegeringar. När det gäller den berikade sanden används den för att erhålla stavar i heta och kalla verktyg.

Bild
Bild

Gjuterisand fungerar som råvara för tillverkning av högkvalitativt glas, som används inom den kemiska industrin och medicinen … Detta material är också en viktig komponent i vattenfiltreringssystemet. Formsand är en del av byggnadsblandningar och murbruk. Vid tillverkning av självutjämnande golv och dekorativt gips används också olika sorters sand. Det används som ett slipande material och rengör metalldelar från rost. Även gjuterisand används för att släcka elden i elektriska hushållsapparater.

Rekommenderad: