Sand (38 Bilder): Typer Och Fraktioner, Fin Och Grov Naturlig Sand, Dess Klassificering Enligt GOST, Bergets Kemiska Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Sand (38 Bilder): Typer Och Fraktioner, Fin Och Grov Naturlig Sand, Dess Klassificering Enligt GOST, Bergets Kemiska Sammansättning

Video: Sand (38 Bilder): Typer Och Fraktioner, Fin Och Grov Naturlig Sand, Dess Klassificering Enligt GOST, Bergets Kemiska Sammansättning
Video: Karboxylsyror 2024, Maj
Sand (38 Bilder): Typer Och Fraktioner, Fin Och Grov Naturlig Sand, Dess Klassificering Enligt GOST, Bergets Kemiska Sammansättning
Sand (38 Bilder): Typer Och Fraktioner, Fin Och Grov Naturlig Sand, Dess Klassificering Enligt GOST, Bergets Kemiska Sammansättning
Anonim

Sand är ett unikt material som skapats under naturliga förhållanden och är en lös sedimentär sten. Tack vare dess oöverträffade egenskaper används fritt flytande torrmassa i stor utsträckning inom byggbranschen. Sandens kvalitet återspeglas till stor del i byggnadernas tillförlitlighet och styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sandens visuella egenskaper påverkas av förhållandena för dess bildning. Som en generaliserande egenskap kan vi kalla dess struktur - rundade eller kantiga partiklar 0, 1-5 mm i storlek. De viktigaste visuella skillnaderna bestäms av partikelfärg och fraktion . Kvalitetsindikatorerna och bergets naturliga egenskaper korrigeras också av förhållandena för dess ursprung. Grafiskt på reliefkartan är mineralet indikerat med små prickar.

Materialet i fråga klassas som oorganiskt . Det interagerar inte på kemisk nivå med komponenterna i byggnadsblandningar, innehåller partiklar av stenar (spetsiga eller rundade). Korn med en omkrets från 0,05 till 5,0 mm uppstår som ett resultat av destruktiva och transformativa processer som sker på jordens yta.

Vanlig sand är en molekyl av kiseldioxid med ett minimum av föroreningar av järn och svavel, en liten andel kalcium, varvat med guld och magnesium.

Bild
Bild

För att bestämma lämpligheten av en massmassa för konstruktionsuppgifter behöver du procentdata för alla kemiska och mineraliska ämnen i kompositionen. Kemiska komponenter påverkar de visuella egenskaperna hos den fritt flödande mineralmassan, som kan ha olika färger - från vitt till svart . Den vanligaste i naturen är gul sand. Röd sand (vulkanisk) är ganska sällsynt. Grön sand (med inneslutningar av krysolit eller klorit-glaukonit) är också sällsynt.

De svarta sandmassorna domineras av magnetit, hematit, apelsin och mångfärgad sand . Om kemiska element utgör en stor andel i ämnets formel, är det olämpligt för de flesta byggnadsarbeten. För konstruktion är granulär sand med hög kvartshalt mest lämplig. Det kännetecknas av god styrka, vilket avsevärt förlänger livslängden för alla strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Sandsorterna är indelade både efter platserna för dess bildande och enligt extraktionsmetoden.

Nautisk

Det erhålls med en icke-metallisk metod med deltagande av hydrauliska skal. Det renade materialet är lämpligt för att lösa vissa konstruktionsuppgifter, till exempel för att erhålla betongkompositioner och färdiga finkorniga blandningar . Utvinning av denna typ av sand är dock en svår uppgift, därför har massproduktion inte etablerats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flod

Skiljer sig i en hög rengöringsnivå. Sammansättningen innehåller inte lerföroreningar och främmande inneslutningar. Platsen för utvinning av sedimentär berg är flodbotten i kanalen. Partiklarna i sådan sand är ganska små (1, 5-2, 2 mm), ovala, gula eller gråa till färgen. På grund av bristen på lera anses materialet vara en mycket effektiv komponent för blandning av byggföreningar.

Den enda nackdelen ligger i det höga inköpspriset, så flodarten ersätts ofta av en billig stenbrottanalog.

Bild
Bild

Karriär

I sådan sand är utländska inneslutningar mindre än 10%. Färgen är huvudsakligen gul, men det finns toner som är ljusare eller mörkare, beroende på tillsatserna. Kornet är poröst, något grovt - dessa egenskaper ger önskad vidhäftningskvalitet till cementkomponenterna . Materialets densitet är lika med den specifika tyngdkraften. Med avseende på filtreringsgraden är den cirka 7 m (indikerar kvaliteten på vattenöverföring). Minsta koefficient är 0,5 m per dag (beroende på fraktionen och tillgängliga föroreningar).

Fuktinnehållet i stenbrottssanden är cirka 7% . En ökad bakgrund av radioaktivitet noteras. Helst innehåller sådan sand inte mer än 3% organiskt material. Dessutom är mängden sulfider och svavel inte mer än 1%.

Bild
Bild

Artificiell

Det ojämna arrangemanget av platser där naturlig sand bryts har lett till utvecklingen av företag för utveckling av ett liknande artificiellt substitut, som är uppdelad i klasser beroende på den kemiska sammansättningen och råvaran, krossad till den önskade fraktionen.

Strimlad . Konstgjord torrsandsersättning används i syrabeständiga och dekorativa kompositioner.

Bild
Bild

Expanderad lera . Används för värmeisolering.

Bild
Bild

Agloporit . Råvaror som innehåller lera.

Bild
Bild

Perlit . Material erhållet under värmebehandling av glasflis av vulkaniskt ursprung - obsidianer, perliter. En vit eller gråaktig produkt används vid tillverkning av isoleringsprodukter.

Bild
Bild

Kvarts (eller "vit sand") . Denna typ av konstgjord sand får sitt andra namn på grund av sin typiska mjölkiga färg. Även om mer vanligt är en produkt gjord av kvarts med gulhet, som innehåller en liten mängd lera.

Detta material används ofta för dekorativa ändamål. Den har kvalitetsindikatorer och egenskaper som är lämpliga för efterbehandling.

Bild
Bild

Tvättad

Det extraheras med en stor vattenvolym och en speciell hydromekanisk enhet - en karaff. Massan lägger sig i vatten och föroreningarna tvättas ut. Materialet i fråga är liten fraktion - dess partiklar har en storlek på högst 0,6 mm.

Tvättteknik gör det möjligt att erhålla en massa fin fraktion utan att lera och dammpartiklar ingår . Det är en ren sandart som inte kan ersättas med någonting i byggmaterial.

Bild
Bild

Siktade

Bergbearbetningen utförs med hjälp av specialutrustning. Den lösa massan siktas från främmande föroreningar. Denna sand är lämplig som komponent för blandning av murbruk. Det siktade materialet är lätt och mycket mjukt. Denna typ av stenbrottssand är billig och lämplig för konstruktion.

Bild
Bild

Byggnad

Den mest konsumerade och praktiskt taget ersättbara typen av sand, som inte har sin egen speciella klassificering, men betyder en grupp av alla sorter av detta bulkmaterial som är lämpligt för konstruktion. Inom handel representeras det av flera typer. Under konstruktionen har denna sand inga motsvarande analoger . Den består av bergpartiklar med oöverträffade egenskaper. Inom konstruktion används också skalsten ofta - ett poröst material tillverkat av pressade skal och ett naturligt mineral.

Beskrivning av sorters typer kommer att vara ofullständig utan information om visuella indikatorer - fraktioner och färg . En ganska sällsynt variant av det fossila som anses vara svart sand. Anledningen till svartning ligger i geologiska processer, när ljuskomponenter tvättas ur mörka hematiter och andra mineraler.

Ett sådant exotiskt fossil hittar inget industriellt syfte. Detta beror på låg prevalens och ganska hög radioaktivitet.

Bild
Bild

När man studerar klassificeringen av sand är det viktigt att ta hänsyn till konstruktionen av bulkmaterial, som har vissa egenskaper. Bland dem bör det noteras:

  • miljövänlighet;
  • fluiditet;
  • förbränningsmotstånd;
  • varaktighet;
  • brist på förfall.

Materialet framkallar inte allergiska manifestationer och påverkar inte inomhusmikroklimatet. Den har utmärkt flytbarhet, vilket bidrar till bra fyllning av hålrum. Den interagerar med eld och avger inte giftiga ämnen. Det är ett hållbart material med en permanent struktur. Byggsand har runda korn, därför krävs en stor mängd cement och konstant omrörning vid framställning av murbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg och bråk

Sandens kornstorlek kännetecknas av följande kornstorlekar:

  • upp till 0,5 mm - fin fraktion;
  • från 0,5 till 2 mm - mellanfraktion;
  • från 2 till 5 mm - stor.

Det är inte ovanligt att byggarbetsplatser och produktion använder sandskärmning. Storleken på kornen i den är cirka 5 mm. Det är inte ett naturligt sedimentärt berg, utan ett derivat som dyker upp i processen att krossa stenar i industribrott. Professionella kallar det "0-5 fraction ruiner".

Efter att stenarna krossats utförs sorteringsarbete vid stenbrottet med hjälp av specialiserade enheter, de så kallade "skärmarna". Stora bitar av sten skickas till ett transportband längs rörliga metallgaller installerade i en vinkel, medan små bitar faller i öppna celler och samlas i högar. Allt som visas i cellerna på 5x5 mm anses vara screening.

Bild
Bild

Naturligt sandigt material är en lös massa korn med en storlek på 5 mm med en lös struktur. De bildas när stenar förstörs. När de bildas från vattendrag i vattendrag har sandkornen en mer rundad och rundad form.

Varumärket är en av de viktiga egenskaperna som avgör sandets syfte:

  • 800 - bergarter av den magmatiska typen tas som källmaterial;
  • 400 - sand från metamorfa råvaror;
  • 300 - betyder en produkt av sedimentära bergarter.
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig faktor som avgör sannolikheten för att använda sand i specifika konstruktions- eller hushållsuppgifter är storleken på kornen, som kallas grovhetsmodul

  • Dammig . Mycket fin sand med partiklar högst 0,14 mm. Det finns 3 typer av sådana slipmedel, beroende på fuktnivån: lågfuktig, våt och vattenmättad.
  • Finkornig . Innebär att kornens storlek är 1,5-2,0 mm.
  • Den genomsnittliga storleken . Kornet är cirka 2,5 mm.
  • Stor . Granularitet cirka 2,5-3,0 mm.
  • Ökad storlek . Storlekarna sträcker sig från 3 till 3,5 mm.
  • Väldigt stor . Kornstorleken överstiger 3,5 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Filtreringskoefficienten beaktas och visar med vilken hastighet vattnet passerar genom sanden under de förhållanden som fastställts av GOST 25584 . Denna egenskap påverkas av materialets porositet. Designmotståndet skiljer sig också åt i typ och märke. För att bestämma det måste du använda speciella tabeller med beräkningar. Beräkningar måste göras innan byggnadsarbeten påbörjas.

Material av naturligt ursprung har en bulkdensitet på cirka 1300-1500 kg / m3 . Denna indikator ökar med ökande luftfuktighet. Kvaliteten på sanden bestäms bland annat av klassen av radioaktivitet och andelen tillsatser (i procenttal). I de minsta och måttligt fina sandmassorna är upp till 5% av tillsatserna tillåtna, och i andra typer - högst 3%.

Bild
Bild

Vikt

När man överväger olika byggföreningar är det nödvändigt att veta vikten på komponenterna. Bestäm värdet i förhållandet mellan massmaterialets vikt och den upptagna volymen. Den specifika vikten beror på materialets ursprung, andelen föroreningar, densitet, kornstorlek och fukt.

Beroende på kombinationen av alla faktorer tillåts fluktuationer i den specifika vikten av konstruktionstyp sand i intervallet 2, 55-2, 65 enheter. (material med medium densitet). Sandens bulkdensitet beräknas med mängden förorenad lera och graden av fukt . Luftfuktighet har en betydande inverkan på de flesta egenskaper och kvalitetsindikatorer för byggmaterial. Densitet exklusive föroreningar bestäms av indikatorn 1300 kg / m3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Massdensitet är ett mått på den totala volymen av sandmassan, inklusive eventuella föroreningar. Vid bestämning av denna indikator beaktas också fuktinnehållet i det aktuella materialet . På 1 kubikmeter, cirka 1,5-1,8 kg byggsand.

Specifik gravitation och volymetrisk gravitation är aldrig lika.

Bild
Bild

Ansökningar

Det huvudsakliga användningsområdet för sand är bygg- och industrisektorn . Förutom, materialet används flitigt i vardagen, till exempel för att öka jordens bördighet . Inte alla trädgårdsmästare vet vilka specifika arter som är mest lämpliga för sängarna. Ler (stenbrott) sand som utvinns från sandstenens djup anses vara ofruktbart. Han genomsyrar svagt vatten och "andas" praktiskt taget inte. Vissa sommarboende använder standard byggsand för trädgården, utan att inse att detta bara försämrar jordens kvalitet.

Flodsand som utvinns från flodbäddar kommer att bidra till att öka markens bördighet på platsen . Det hjälper till att behålla fukt, planterade sticklingar slår snabbt rot i det, rötter växer säkert, som inte skadas vid transplantation. Jordblandningar baserade på flodsand anses vara de bästa alternativen för plantor och odlade växter. En kombination av 40% flodsand med 60% torv av hög kvalitet anses vara optimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att blanda lösningar från torra komponenter med tvättad sand. Det är också det mest framgångsrika materialet för att skapa byggstenar i armerad betong . Och i vägbyggen visar sig grovkornig sand perfekt. Tvättad fin sand läggs ofta till efterbehandlingskittet, dekorativa blandningar och injekteringsbruk. För självblandning av blandningar under självutjämnande golv måste du köpa finkornig sand av hög kvalitet.

Siktad kvartssand används för basen i den flexibla stenblandningen . Och screening är efterfrågad vid tillverkning av asfaltbetong, som en beståndsdel i murbruk, därför används den ofta i landskapsdesign i angränsande tomter. Den kan användas för tillverkning av beläggningsplattor och vissa betongkvaliteter. Men oftare använder de vanlig sand för detta ändamål.

Bland screeningerna anses granit vara den mest värdefulla och hållbara. Screening från porfyrit är mindre efterfrågad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Icke-proffs tror att valet av sand inte beror på dess riktning. Detta är en felaktig bedömning, eftersom det för varje specifikt jobb är viktigt att skaffa fritt flödande kompositioner av lämpliga kemiska och fysiska egenskaper med vissa egenskaper.

För framställning av betongblandningar kommer användningen av flodsand inte att vara helt framgångsrik . Det går snabbt in i sedimentet, och på grund av detta krävs konstant omrörning av betongen. Grunden måste vara stark och pålitlig, därför är det bästa lämpade alternativet för denna typ av arbete att tillsätta spolningsmaterial med medium fraktion till lösningen. I det här fallet är det möjligt att få ett högkvalitativt resultat till ett överkomligt pris. Samma typ av sand är den mest lämpliga komponenten för avjämning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För murverk är det lämpligt att välja flodsand, som har en kornstorlek inom 2,5 mm. Denna typ eller marina analog väljs oftare för gipsprocessen . När du skapar sandblästring är det lämpligt att inte spara på material. Standard stenbrottssand är inte ett lämpligt alternativ. Ett sådant slipmedel kan skada produkten permanent såväl som själva enheten. Kvarts är en vanlig och acceptabel sand för sandblästring.

Valet av sandtyp efter kvalitet och fraktion måste göras med hänsyn till vilken typ av arbete den ska användas i. Då kommer allt tänkt att bli resultatet av högsta kvalitet och uppfylla alla förväntningar.

Rekommenderad: