Grov Sand: Densitet Av Grov Sand, GOST, Egenskaper Hos Grus Och Andra Typer Av Grov Sand

Innehållsförteckning:

Video: Grov Sand: Densitet Av Grov Sand, GOST, Egenskaper Hos Grus Och Andra Typer Av Grov Sand

Video: Grov Sand: Densitet Av Grov Sand, GOST, Egenskaper Hos Grus Och Andra Typer Av Grov Sand
Video: Sand och saltspridare - SAMI SLD18 2024, April
Grov Sand: Densitet Av Grov Sand, GOST, Egenskaper Hos Grus Och Andra Typer Av Grov Sand
Grov Sand: Densitet Av Grov Sand, GOST, Egenskaper Hos Grus Och Andra Typer Av Grov Sand
Anonim

Sand anses vara ett av de mest använda materialen inom konstruktion, det används också i stor utsträckning i hushåll, i tillverkning, för utbildnings- och till och med medicinska ändamål. Bulkmaterial är känt för sina unika egenskaper, sammansättning och variation i storleksfraktioner. Den grovkorniga naturkomponenten har ett antal funktioner, tack vare vilken den är mycket populär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Naturmaterial bildas på grund av kombinationen av mineraler och stenar. Partiklarna är av olika storlek, klibbar inte ihop. Grov sand finns i stenbrott eller i botten av vattenförekomster. Det finns också en artificiell metod för att extrahera naturmaterial genom att krossa stenar, till exempel kvarts. Därför utmärks följande typer av material, som har ett namn.

  • Karriär … Sandkornen har en ojämn yta. Sådant material är mycket vanligare.
  • Flod … Sandkornen har en mjukare yta, är tunga och lägger sig därför snabbt till botten. Sådant material är mindre vanligt och dyrare.
  • Kvarts … Sandkornen har en plan yta och är av samma storlek. Ämnet har tillförlitliga egenskaper. Kvalitetsegenskaperna hos ett grovkornigt ämne bestäms av förekomsten av olika föroreningar, till exempel lera, småsten, damm, krossad sten. Ju renare sanden, desto högre kvalitet och desto dyrare är den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att föroreningar är mindre vanliga i flodsand. I vilket fall som helst renas bulkmaterialet genom siktning, tvättning eller användning av modern teknik.

Kornfraktionernas storlek mäts i storleksmoduler

  • Grovt material, där modulen är från 2,5 till 3.
  • Material med ökad storlek, där indikatorn överstiger 3.
Bild
Bild

Det finns två klasser av sand, som skiljer sig åt i indikatorn för förekomst av korn av olika storlek och föroreningar. Ett ämnes densitet beror på storleken på de inre hålrummen mellan fasta partiklar. Det finns följande typer av densitet.

Verklig … Denna indikator tillämpas i praktiken. Det beaktas vid användning av sand på olika fält. Täthetsindex påverkas av sandtypen, fraktionernas storlek och förekomsten av föroreningar. Det är ganska svårt att bestämma de exakta indikatorerna. Faktum är att den specifika tyngdkraften påverkas av ämnets fuktinnehåll. Ju högre luftfuktighet, desto högre densitet.

Det bör noteras att volymen av ett ämne i vått tillstånd ändras till cirka 14%. Densitetsindikatorn återspeglar också typen av förekomst av ämnet. Sanden kan ligga naturligt, hällas eller vara under vattentryck.

Bild
Bild
  • Villkorlig … Denna indikator bestäms under laboratorieförhållanden med komplexa metoder. De erhållna siffrorna skiljer sig på ett större sätt från den verkliga densiteten. De fysiska parametrarna för sand inkluderar följande.

    • Möjligheten att behålla sina egenskaper vid låga temperaturer.
    • Grovhet, som säkerställer tillförlitlig vidhäftning i murbruk.
    • Möjligheten att expandera i volym.
    • Låg radioaktivitet gör att materialet kan användas i alla områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Grov sand skiljer sig på många sätt. När man använder ett material i en viss bransch krävs en uppsättning kvaliteter som måste uppfylla vissa krav. Därför har följande statliga standarder utvecklats.

GOST 8736-93

Denna standard motsvarar ett ämne övervägande med stora korn som har en grov yta. Sådan sand kännetecknas av höga frostbeständiga indikatorer .… Kornstorleken är inte mindre än 2, 6 finhetsmoduler. Förekomst av föroreningar upp till 9% är tillåtet. Ämnet är grått i färgen.

Materialet är avsett för arbete inom tung industri . Den kan användas för att fylla betong. Vid vägbyggnad kan sådan sand vara en del av asfalt och andra bulkmaterial. Användning i monolitisk produktion är också tillåten.

Sådan sand är inte avsedd för efterbehandling, eftersom den innehåller ett stort antal olika föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST 22856-89

Uppfyller denna standard en fritt flytande substans med stora och små korn med en slät yta . Sådant material erhålls genom att krossa naturliga stenar eller från flodkanaler. Ämnet är av hög kvalitet. Kornstorleken varierar från 2, 2 till 3 storleksmoduler. Förekomst av föroreningar på 0,5% är tillåtet. Ämnet kan ha nyanser av gyllene, gult, grått.

Sand av denna kvalitet används som en beståndsdel i tegel, gips och andra komponenter som används vid konstruktion eller dekoration . Under drift är det dock nödvändigt att hela tiden röra om blandningen, eftersom släta partiklar snabbt sätter sig i botten.

Vid tillverkning av bulkmaterial är det mycket viktigt att följa de nödvändiga kvalitetsstandarderna. Detta underlättar i hög grad arbetet och säkerställer resultatets tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Valet av denna eller den typen av sand bestäms av dess syfte, ekonomiska genomförbarhet. Till exempel är flodsand mer lämplig för tillverkning av betong. Materialet kräver ingen noggrann sköljning. Ger motståndskraft mot fukt, extrema temperaturer. Det bör dock förstås att att bestämma typen av bulkämne är inte tillräckligt för att uppnå önskat resultat.

I det här fallet är det också viktigt att uppmärksamma betongbetyget. För varje märke finns acceptabla kornstorleksindikatorer. Till exempel, för betongkvalitet M200 och lägre, är fraktioner från 1 till 2, 5. Lämpliga. För grader M350 och högre är fraktioner från 2, 5 till 3, 5. Lämpliga vid läggning av grunden, fraktioner från 1, 5 till 3, 5 används.

Det är viktigt att förstå att betongkvaliteten beror på mängden och sammansättningen av sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenbrottssand kan också användas men först efter noggrann sköljning … Som regel används den för att spara pengar när det inte ställs höga krav på resultatet. På grund av förekomsten av ett stort antal ytterligare föroreningar kan materialet inte ge tillräcklig strukturell hållfasthet. Därför kan den bara väljas om tung belastning inte förväntas.

Kvarts- eller grusiga materialtyper erhålls artificiellt. Detta kräver betydande finansiella, arbetskrafts- och tidskostnader, därför är det ur ekonomisk synvinkel olönsamt. Denna typ av sand föredras ofta i landskapsdesign. Detta beror på enhetligheten, jämnheten på kornens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För alla efterbehandlingar, tillverkning av industriella blandningar, tegel, kakel rekommenderas att välja ett material med en minimal mängd föroreningar. Flodsand är lämplig för detta. Användning av material från stenbrott är tillåtet i industriell produktion eller där det inte finns några strikta krav på slutproduktens hållfasthet och stabilitet.

När du väljer sand på egen hand bör du noggrant studera sammansättningen, egenskaperna, kompatibiliteten med andra komponenter i blandningen

Detta är en ganska viktig punkt, så försumma inte rekommendationer från specialister. Detta hjälper dig att få önskat resultat utan betydande förluster.

Bild
Bild

Ansökan

Sand, bestående av stora korn, är ett naturligt, miljövänligt material. Det andas och fuktgenomsläppligt. därför det används som dränering, naturligt antiseptiskt.

Grov sand i konstruktion oumbärlig för byggandet av en pålitlig grund av huset … Utan hans hjälp är det omöjligt att förbereda högkvalitativ stark betong. Sand används för beredning av cementbeläggning, gips för väggar eller för efterbehandling.

Materialet är grunden för alla vägar, asfalt eller kaklat . Naturlig komponent är avgörande vid tillverkning av tegel, blockstrukturer . På grund av att sandkorn inte binder till vatten, de läggs till olika lösningar . Med detta uppnås minsta krympning.

Många sommarboende använder vackra mjuka sandkorn som en dekoration av webbplatsen … Du kan göra små gångstigar eller dekorativa kullar av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt applicering av grov sand ger det önskade resultatet, vilket kommer att glädjas i många år.

Rekommenderad: