Perlit Sand: Vad Används Expanderad Sand Till? M75 Sand För Växter, Värmeledningsförmåga Och Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Perlit Sand: Vad Används Expanderad Sand Till? M75 Sand För Växter, Värmeledningsförmåga Och Andra Egenskaper

Video: Perlit Sand: Vad Används Expanderad Sand Till? M75 Sand För Växter, Värmeledningsförmåga Och Andra Egenskaper
Video: Coconut Coir Potting Mix Recipe - Coco Coir, Compost, Perlite or Vermiculite 2024, April
Perlit Sand: Vad Används Expanderad Sand Till? M75 Sand För Växter, Värmeledningsförmåga Och Andra Egenskaper
Perlit Sand: Vad Används Expanderad Sand Till? M75 Sand För Växter, Värmeledningsförmåga Och Andra Egenskaper
Anonim

Perlitsand har på grund av sin nästan viktlösa struktur många fördelar, vilket gör att den framgångsrikt kan användas på många områden av mänsklig aktivitet. I den här artikeln kommer vi att överväga mer detaljerat vad detta intressanta material är, på vilka områden det är lämpligt att använda det och i vilket det är värt att överge driften av ett antal viktiga skäl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprung

Ordet "perlit" är översatt från franska med "pärla", och sandkornen liknar verkligen pärlor i sin struktur. Perlit har dock ingenting att göra med blötdjur, och ännu mer med smycken.

Sandkorn bildas som ett resultat av att magma släpps ut till ytan under ett vulkanutbrott - i det ögonblick då den heta massan snabbt svalnar . Resultatet är vulkaniskt glas som kallas obsidian.

De materiallager som är djupt under jord utsätts för grundvattnets verkan (de förändrar strukturen något, absorberar en viss mängd fukt) och perlitkorn av sand bildas vid utgången och vetenskapligt obsidianhydroxid.

Bild
Bild

Egenskaper

Perlite är uppdelad i 2 stora grupper beroende på dess vätskeinnehåll:

  • upp till 1%;
  • upp till 4-6%.

Förutom vatten innehåller materialet många kemiska element. Bland annat kan järn, aluminiumoxid, kalium, natrium, kiseldioxid särskiljas.

Enligt sin struktur är perlit en porös substans, som är indelad i olika typer beroende på övervägande av vissa kemiska element i kompositionen. Till exempel är obsidian, murverk, sfärulit, hydraulisk, pimpsten, torr, plast och andra typer kända.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sin naturliga form används materialet inte i konstruktion. Men i experimentprocessen upptäckte människor dess unika egenskap att svälla under värmebehandling, öka i storlek och sönderdelas till partiklar. Det var detta material som senare fick namnet "expanderad perlit". Under bränningen kan partiklarna öka i storlek upp till 18-22 gånger, vilket gör det möjligt att skapa material med olika densitet (det kan variera från 75 kg / m3 till 150 kg / m3). Villkoren för användning av skummaterialet beror på densiteten:

  • i konstruktion används oftast ett större material;
  • för jordbruksändamål används sand märkt M75;
  • inom medicin- och livsmedelsindustrin efterfrågas perlit av mycket små fraktioner.

Perlit, som naturligtvis har en mängd olika färger (från svart och grönt till brunt och vitt), efter varm bearbetning förvärvar en viss krämig eller blåaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beröring verkar sådana "småstenar" trevliga och varma, större partiklar kallas inte längre sand, utan perlitrester.

Fördelar och nackdelar

Precis som alla material har perlit ett antal fördelar och nackdelar. Pearlites egenskaper måste beaktas, eftersom materialet skiljer sig mycket från vanlig sand.

Tänk på de främsta fördelarna som hjälper dig att avgöra var det är mest lämpligt att använda detta granulat

  • Skummad perlit - ganska lätt råvara, på grund av vilken det används aktivt i konstruktion. Det, till skillnad från vanlig sand, lindrar avsevärt belastningen på bärkonstruktionerna.
  • Hög termo - och ljudisoleringsegenskaper - ytterligare ett viktigt plus av materialet. Med dess hjälp är det möjligt att säkerställa värmeledningsförmåga och ljudisolering av väggarna i rummet och därmed spara på uppvärmning.
  • Perlit kännetecknas av absolut motståndskraft mot yttre påverkan . Svamp och mögel bildas inte på den, den är "ointressant" för gnagare, skadedjur lever inte i den och gör inte bon, den försämras inte och ändrar inte dess egenskaper även i aggressiva miljöer.
  • Ökad hållbarhet av materialet manifesteras också i det faktum att det inte utsätts för eld, tål ultrahöga och ultralåga temperaturer.
  • Skummad perlit är ett miljövänligt material, eftersom det är tillverkat av naturliga stenar som bearbetas vid höga temperaturer. Inga kemiska reagens används vid tillverkningen. Följaktligen avger sandkorn inte giftiga ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med detta i alla bemärkelser av användbart material kan hänföras till tre punkter

  • Ökad hygroskopicitet . Det är mycket oönskat att använda perlit i rum med hög luftfuktighet. Eftersom materialet är poröst kan det aktivt absorbera och behålla fukt, vilket i slutändan kan leda till viktning och kollaps av alla bärande strukturer. Om beslutet att använda perlit i en fuktig miljö fortfarande fattas är det nödvändigt att behandla det med vattenavvisande ämnen.
  • När man arbetar med perlit kan dammmoln observeras, vilket kan påverka byggarnas hälsa negativt . Därför rekommenderas att använda skyddsmasker under byggprocessen och spraya materialet regelbundet med vatten.
  • En annan nackdel är den relativt senaste populariteten hos perlit och dess brist på publicitet . Många användare vet helt enkelt inte om det finns ett sådant alternativ till bekanta material (mineralull och skum).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

På grund av dess högpresterande egenskaper används skummad perlit inom många verksamhetsområden: från konstruktion till medicin, från metallurgi till den kemiska industrin. Låt oss titta närmare på de applikationer som ofta inte finns i massproduktion, utan i vardagen.

Byggnad

Som nämnts ovan är perlit högt värderat för sin låga vikt, vilket möjliggör lättare strukturer och minskar trycket på stödelementen.

Expanderad sand används ofta för framställning av murbruk och gips . Interblock -sömmar är belagda med en lösning och gips appliceras på ytan för att värma rummet. Gips baserat på skummat vulkaniskt ämne kan behålla värme såväl som tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulktorrt material isolerar luckorna mellan väggarna , den placeras för isolering och utjämning under golvbeläggningen, och en blandning av perlit och bituminös mastik fungerar som en värmare för taket. Skorstensisolering, gjord på grundval av detta material, minskar risken för brand betydligt, eftersom perlit är ett obrännbart element.

Dessutom finns färdiga byggstenar baserade på detta material på försäljning.

Bild
Bild

Lantbruk

Eftersom perlit är ett miljövänligt och ofarligt material som inte avger skadliga ämnen, används det framgångsrikt inom trädgårdsodling för odling av olika grödor.

Så, Skummad sand fungerar som ett utmärkt lösningsmedel på grund av dess porösa struktur . När det tillsätts till jorden tillförs syre till växtrötterna.

Perlite kan ackumulera och behålla fukt, vilket gör att växter i nödsituationer inte kan lämnas utan fukt.

Dessutom används sådan sand ofta för det helt motsatta ändamålet - att samla överflödig fukt efter alltför ofta kraftiga regn och därigenom rädda växterna från förfall.

Bild
Bild

Hushållsbruk

De minsta fraktionerna av skummad perlit används för att skapa filter för olika ändamål. Tillverkning av all slags utrustning inom det medicinska och farmakologiska området kan inte klara sig utan dem.

Små perlitgranulat används i stor utsträckning vid framställning av filter för livsmedelsindustrin.

Bild
Bild

Livstid

På grund av sitt naturliga ursprung och efterföljande värmebehandling har perlit ingen hållbarhet och kan användas under obegränsad tid utan att förlora sina positiva egenskaper.

Rekommenderad: