Murad Sand: Vilken Sand är Bäst Att Använda För Tegelstenar? Vit Sand, Flod, Alluvial Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Murad Sand: Vilken Sand är Bäst Att Använda För Tegelstenar? Vit Sand, Flod, Alluvial Och Andra Typer

Video: Murad Sand: Vilken Sand är Bäst Att Använda För Tegelstenar? Vit Sand, Flod, Alluvial Och Andra Typer
Video: Sand 2024, April
Murad Sand: Vilken Sand är Bäst Att Använda För Tegelstenar? Vit Sand, Flod, Alluvial Och Andra Typer
Murad Sand: Vilken Sand är Bäst Att Använda För Tegelstenar? Vit Sand, Flod, Alluvial Och Andra Typer
Anonim

Användningen av sand för att lägga tegel eller blockmaterial gör att du kan få en murbruk av önskad densitet och styrka. Men inte alla bulkmaterial är fördelaktiga för att bygga blandningar. Det är värt att prata mer detaljerat om vilken typ av sand - vit, flod, alluvial eller andra typer som är bättre att använda för att lägga tegel och byggstenar.

Bild
Bild

Varför behövs det?

Kvartsand, känd för alla, är en del av murbruk för att lägga tegel . Det beror till stor del på honom: hur stark och hållbar strukturen eller dess yttre dekorativa fasad kommer att bli. Människor som inte har erfarenhet av konstruktion tror ofta att denna komponent inte alls krävs för användning, och dess dosering kan ändras godtyckligt. I själva verket leder en kränkning av proportionerna mellan innehållet av sand och cement till att lösningen upphör att vara plast. Följaktligen försämras dess egenskaper, ämnets härdningstid ändras.

Sanden i cementgödseln spelar verkligen rollen som ett aggregat, men dess andel i den färdiga blandningen är ganska betydande . Vanligtvis är det 3/4 eller 5/6 delar av den totala massan. Denna andel beror på att murverket inte utsätts för destabilisering eller dragspänning. Följaktligen är lösningar med en liten volym bindemedel - cement, kalk - lämpliga för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall måste sanden ge följande:

  • en tillräcklig volym murad massa;
  • minskning av krympning av tegel- eller blockstrukturer;
  • inriktning och fyllning av luckor, tomrum.

Utseendet på den färdiga väggen beror på vilken typ av bulkmaterial som används. Detta blir särskilt viktigt när man skapar dekorativ fasadbeklädnad.

Dessutom har sand många andra fördelar. Detta material har tillräcklig kemisk inertitet, mekanisk hållfasthet och strukturell homogenitet.

Bild
Bild

Sandtyper och deras egenskaper

Det finns flera sorters sand som används vid beredning av murbruk, bland annat för murverk. De mest populära alternativen förtjänar särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild

Ravin

En typ av sand från gruvdrift. Den har goda vidhäftningsegenskaper på grund av dess vassa kanter och grova partikelyta . Men på grund av den mycket förorenade strukturen är denna typ av bulkämne endast lämplig för lösningar som används i grovt murverk, fundament. Fraktionernas storlek i ravsand varierar från 1,5 till 3 mm, vilket gör att den ger tillräcklig hållfasthet för den färdiga blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flod

Denna typ av byggmaterial anses vara den renaste och mest miljövänliga … Dess produktion sker från botten av flödande reservoarer, där kvartssten genomgår naturlig mekanisk bearbetning under lång tid. Materialet har en rundad partikelform, är fri från föroreningar och kan användas för att förbereda en lösning utan ytterligare screening och rengöring. Havssand i dess egenskaper liknar flodsand, endast utvinningsplatsen skiljer sig.

Som regel väljs denna typ av fritt flödande aggregat efter storlek. Grova fraktioner - från 2, 8 till 5 mm i diameter är lämpliga för fundament. Medelstora och små går till murade väggar. Färgområdet för flodsand sträcker sig från ljusgrå till beige-gul. Den ganska höga kostnaden gör detta material inte det mest prisvärda, men kvaliteten och frånvaron av föroreningar betalar fullt ut för alla kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alluvial

Sand med universella egenskaper och optimal kornstorlek … Detta bulkmaterial extraheras med muddrare eller markfordon med hydromekaniska installationer och utsätts sedan för ytterligare behandling med vatten för att avlägsna föroreningar. Det kännetecknas av följande tecken:

  • slipad slät yta;
  • rund eller oval form;
  • innehållet av silt- och lerpartiklar är mindre än 0,3%;
  • enhetlig storlek på fraktioner - ca 2 mm;
  • färgen sträcker sig från halmgult till grått.

Enligt dess egenskaper är tvättad eller tvättad sand optimalt lämpad för beredning av murverk, ger den god plasticitet och estetiska egenskaper.

Bild
Bild

Karriär

Gruvdrift i stenbrott, under skikten av andra sedimentära stenar, kännetecknas stenbrottssand av en hög förorening. Den innehåller upp till 7% lerpartiklar, vilket kraftigt minskar värdet på bulkmaterialet. För att öka värdet, eliminera onödiga ämnen, sköljning och siktning används . Fraktionernas storlek blir i detta fall mer enhetlig och deras struktur blir ren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Denna sand kan vara av naturligt eller artificiellt ursprung, rent och extremt dekorativt . Den innehåller upp till 90–95% kvarts. De viktigaste platserna för dess utvinning ligger i floddalar, men det finns också stenbrottssorter dolda av andra sedimentära bergarter. I detta fall, under extraktion, blir den fritt flödande fraktionen ganska förorenad, spår av lera och lera kommer in i den.

Ibland ersätts naturlig vit sand med en artificiell analog. I detta fall används industriell krossutrustning som omvandlar blocken av vit kvarts till en produkt med önskade fraktioner. Kornen är vassa, inte med rundade kanter, själva materialet är monomineralt. Den säljs i påsar, den kan betraktas som en variant av fyllmedel för murbruk i dekorativ väggbeklädnad.

Bild
Bild

Val

När du bestämmer vilken sand som är bäst att använda för murverk måste du inte bara ta hänsyn till materialtypen . Även materialets renhet spelar roll. Det mest skadliga för cementmurbruk är lerpartiklar, som inte tillåter blandningen att passera vatten. På grund av användningen av förorenat bulkfyllmedel blir blandningen klumpig och den färdiga kompositionen kommer att ha en minskad mekanisk hållfasthet.

Förekomsten av eventuella främmande inneslutningar i murbruk för murverk påverkar dess plasticitet, enhetlighet i distributionen och fyllning av hålrum. Du kan ta bort alla föroreningar om du först siktar sanden. Den bästa storleken på fraktioner är 1-2 mm, större partiklar är acceptabla i grovversionen.

För dekorativt arbete är det bättre att förbereda en lösning från ett finkornigt aggregat.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en viss typ av sand är det viktigt att överväga syftet med lösningen. I synnerhet kan den klassificeras i flera grupper.

  • För expanderade lerbetongblock . Denna typ av byggmaterial kännetecknas av en sammansättning som liknar murverk. Det är därför cement-sandblandningar är den enda rätta lösningen vid murning. Det är viktigt att kompositionen är ganska elastisk, inte sprider sig, men den fyller ojämnheter och hålrum väl. Dessa egenskaper överensstämmer helt med ren flodsand eller dess blandning med stenbrott.
  • För blockblock . Murbruket för detta byggmaterial bör vara ganska homogent, men det är inte nödvändigt att lägga till finkorniga komponenter till det. Det räcker med att använda utsäde sand som bryts. För att öka murverkets estetik kan du använda floden eller alluvialversionen.
  • För skumblock . Gjutna porösa material har sällan ideala geometrier. För att de inte ska påverka konstruktionsresultatet används cement-sandbruk. Valet av råvaror för deras beredning måste vara särskilt försiktigt. Sanden ska säkerställa blandningens homogenitet och elasticitet, därför är det bättre att glömma det billiga karriäralternativet genom att välja en flod eller hav med den största storleken på fraktioner.
  • För tegel … Nästan vilken sand som helst kan användas för grovt arbete, men efterbehandling bör utföras med alluviala råvaror. Det ger maximal homogenitet och god elasticitet, den färdiga murbruk sprider sig inte och bildar en stark bindning med cement. Även rengjord ravsand är lämplig för väggarna i ett garage eller ett uthus.
  • För grunden . Den använder billig och allmänt tillgänglig stenbrottssand, som genomgår ytterligare bearbetning. Innan lösningen bereds siktas eller tvättas den. Du kan köpa en färdig version av sådd sand, redan rengjord av överflödig lera.
  • För tegelstenar . I detta fall kräver murverket användning av finkornig sand - vit med hög kvartshalt är väl lämpad. Det är ganska estetiskt, lätt att blanda med cement, bildar en plastmassa som kan läggas jämnt i ett tunt lager. En sådan lösning kommer inte att kränka murverkets estetik efter härdning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt att välja rätt alternativ för sand för att förbereda en cementbaserad murbruk.

I de flesta fall är flodbaserat aggregat lämpligt för att lägga byggstenar och tegel, vilket är dyrare än stenbrott, men överträffar det i kvalitet och renhet.

Rekommenderad: