Hur Använder Man Kallsvetsning? Vad är Det Och Hur Man Använder Det Korrekt, Olika Sätt Att Applicera, Vid Vilken Temperatur Som Kan Utföras

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Man Kallsvetsning? Vad är Det Och Hur Man Använder Det Korrekt, Olika Sätt Att Applicera, Vid Vilken Temperatur Som Kan Utföras

Video: Hur Använder Man Kallsvetsning? Vad är Det Och Hur Man Använder Det Korrekt, Olika Sätt Att Applicera, Vid Vilken Temperatur Som Kan Utföras
Video: What is cold welding? Watching this video you will understand! 2024, April
Hur Använder Man Kallsvetsning? Vad är Det Och Hur Man Använder Det Korrekt, Olika Sätt Att Applicera, Vid Vilken Temperatur Som Kan Utföras
Hur Använder Man Kallsvetsning? Vad är Det Och Hur Man Använder Det Korrekt, Olika Sätt Att Applicera, Vid Vilken Temperatur Som Kan Utföras
Anonim

Kärnan i svetsningen är stark uppvärmning av metallytor och deras anslutning till varandra i ett varmt tillstånd. När det svalnar blir metalldelarna tätt förbundna med varandra. Situationen är en helt annan med kallsvetsning. Under detta namn erbjuds vi ett visst ämne som inte kan ha något gemensamt med en svetsmaskin.

Bild
Bild

Särdrag

Begreppet "kallsvetsning" är en vacker marknadsföring som har blivit en del av vår vardag. Det betecknar en hög bindningsstyrka som kan jämföras med en riktig svetsning. Kallsvetsning avser ett starkt lim som skapas av epoxihartser, förstärkande pulver och förtjockningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Innan vi tittar på användningsfall, det är nödvändigt att bekanta dig med sorterna av detta material och metoderna för dess tillämpning.

  • Prickmaterial används för att arbeta med däck, handtag, foder och används för att tillverka fläktkylare.
  • Sömsvetsning används i slutna konstruktioner. Omfattningen av dess tillämpning är enorm och varierad. Sådan svetsning är lätt att använda och visar hög tillförlitlighet hos anslutningen. Att arbeta med detta material innebär användning av konturstansar.
  • Stötmetoden för applicering hjälper till vid tillverkning av ringar och anslutning av trådarna med ändarna.
  • T-stångsmetoden låter dig ansluta mässingsstift och aluminiumledningar, till exempel från transformatorlindningar, ellokskenor.
  • Skiftsvetsning hjälper till vid reparation av värme- och vattenförsörjningssystem, vid arbete med adaptrar i järnvägslinjer
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan klassificering baseras på materialets konsistens och sammansättning.

  • Ett flytande material består av två komponenter som måste blandas med varandra. Lim och härdare limmas före applicering på ytan.
  • Plastliknande material produceras i form av en stång. Det kan vara homogent eller bestå av flera lager. Innan arbetet måste stången blandas och mjukas väl.
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande klassificering är baserad på avsedd användning av materialet

  • Svetsning för arbete med metaller har en metallkomponent i sin sammansättning. Sådant material är lämpligt för arbete med alla metaller och förenar dem lika bra som konventionell svetsning.
  • Bilreparationsmaterialet består av en metallkomponent, tål hög arbetsbelastning och kan arbeta i hög temperatur och frost.
  • Universallim kan binda alla material utan undantag. Med denna fördel är svetsningen mindre hållbar jämfört med alternativ för smalstråle.
  • För arbete under speciella förhållanden, till exempel under vatten, produceras specialiserade formuleringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan du ansöka?

Kallsvetsning är en unik produkt och kan användas i en mängd olika applikationer. Det är sant att det finns vissa begränsningar, trots allt är limmet inte så allsmäktigt som vi skulle vilja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de fall där användning av epoxilim rekommenderas

  • Med hjälp av sådan svetsning är metaller mycket väl anslutna till varandra. Även olika material kan bindas tillförlitligt.
  • Den hårda plasten håller också bra med det innovativa materialet. Varför exakt så? Anledningen ligger i den hårda skarven som svetsen bildar efter stelning. En stel fog kan inte kombineras med flexibla delar.
  • Keramiska plattor fixeras perfekt med flytande kall svetsning. Testad av erfarenhet: sprickan kommer att gå igenom brickan, men inte genom sömmen. Området behandlat med lim kommer att förbli oförändrat.
Bild
Bild
  • Sten och glas är fastlimmade på basen och hålls stadigt i flera år.
  • Det är bekvämt och pålitligt att fixa golvbeläggningen (matta, linoleum, matta) med kallsvetsning. Du kan helt enkelt limma dem på golvet eller göra en vacker fog - i alla fall blir det korrekt.
  • VVS -industrin är en idealisk front för detta material. Kallsvetsning kan fungera utmärkt i kontakt med vatten. Denna omständighet påverkar inte på något sätt vidhäftningsstyrkan eller sömmens hållbarhet. Med den här funktionen kan du täta läckor utan att behöva tömma vattnet. Detta faktum används aktivt vid skador på värmesystemet, vattenförsörjningen eller avloppssystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana reparationer tillåter inte bara att hålla ut förrän någon gång (i slutet av uppvärmningssäsongen, globala reparationer, värmen börjar), kommer sömmen att vara fast fixerad i flera år.

Att reparera ljuddämpare innebär ingen större felsökning, men det kommer att vara möjligt att köra ett tag med komfort. Limet kommer inte att drabbas av värme, det kommer inte att smula, men innan du köper det måste du studera temperaturen vid vilken ett sådant material kan användas.

Bild
Bild

Kallsvetsning är en unik uppfinning , som har den högsta mångsidigheten. I hemverktygssatsen föreskrivs detta självhäftande material noggrant och kommer inte att förlora sin position.

Hur ska du använda den?

En del av populariteten och efterfrågan på kallsvetsning tillhandahålls av bekvämligheten och användarvänligheten. Du behöver inte ha färdigheter för att arbeta med komplex utrustning, och du behöver inte professionella verktyg och dyra förbrukningsmaterial. Allt som krävs av användaren är en detaljerad studie av en enkel instruktion och efterlevnad av den i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Arbetsytor kräver noggrann förberedelse. Detta steg är viktigt, det avgör framgången för det slutliga resultatet. Ytorna som limmet ska appliceras på måste rengöras noggrant från smuts och sandpapper: grovhet garanterar högre vidhäftning

Arbetsområdet måste också avfettas. Du kan använda aceton för detta. På detta kan beredningen anses vara klar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • I de flesta fall kommer kallsvetsning att hålla fast vid dina händer, vilket gör det svårt att skapa en smidig och vacker söm. Du kan åtgärda detta problem genom att väta händerna. Detta kommer inte att påverka prestanda på något sätt, men massan blir mer lydig.
  • När du arbetar med ett tvåkomponentmaterial är det nödvändigt att blanda limmet och härdaren. Plastliknande svetsning blandas tills en homogen massa erhålls; i flytande version är de två komponenterna anslutna till varandra. Detta måste göras innan du ansöker, cirka tre minuter ges till arbetet. Under blandning kan massan alstra värme.
  • Det förberedda materialet appliceras på arbetsområdet, på platsen för den framtida sömmen. Den självhäftande massan fördelas över ytan, pressas och slätas ut. Det är nödvändigt för att uppnå maximal täthet.
Bild
Bild
  • När planen är anslutna måste de fixeras med klämmor. I detta fall blir sömmen mycket starkare och mer pålitlig. Särskilda selar används för att arbeta med rör. Vid limning av golvbeläggningen används rullar.
  • Den totala härdningstiden kan variera beroende på tillverkare, limtyp och fogets tjocklek.
  • Efter att limmet har stelnat helt kan du göra kitt, måla och andra reparationsarbeten.

Det är förbjudet att bryta mot instruktionerna, detta kan leda till minskad livslängd och minskad prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du arbetar med kallsvetsning är det nödvändigt att skydda dig själv och skydda dig från de skadliga effekterna av vissa komponenter.

För att göra detta måste du strikt följa försiktighetsåtgärder

  • Händer måste bäras med handskar som skyddar huden från inträngande av hartser (epoxi, amin), olika fyllmedel och härdare.
  • Efter avslutat arbete måste händerna tvättas noggrant under rinnande vatten och tvål.
  • Rummet måste ventileras under drift. Om detta inte är möjligt, i slutet av arbetet, är det nödvändigt att ventilera rummet väl, och i kontakt med lim, använd personlig skyddsutrustning för andningsorganen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid kontakt med hud eller ögon, skölj omedelbart under rinnande vatten. Du bör omedelbart kontakta en läkare.
  • Bryt inte mot reglerna för förvaring av limmet. Vanligtvis rekommenderar tillverkaren inte att bryta originalförpackningen, och det är nödvändigt att lagra limmet vid temperaturer från +5 till + 30 ° C.
  • Den självhäftande förpackningen ska förvaras utom räckhåll för barn.
Bild
Bild

Användbara tips

Slutligen rekommenderar vi dig att bekanta dig med användbara tips som gör ditt arbete enklare, hjälper dig att undvika misstag och låter dig uppnå ett utmärkt resultat första gången.

Bild
Bild
  • När den utsätts för varm luft hårdnar massan snabbare. För att förkorta härdningstiden kan du använda en hårtork eller till och med en vanlig hushållsapparat. Du kan också värma upp ytan lite innan du applicerar ett lim som linoleum.
  • I applikationsområdet, som är dolt för ögonen, måste du agera med största försiktighet.
  • När du väljer ett mångsidigt material måste du komma ihåg dess minskade styrka. Om det finns en möjlighet att köpa ett smalt riktat lim måste du välja det.
  • När du väljer ett lim bör du noggrant inspektera förpackningen för integritet och uppmärksamma produktionsdatumet.

Rekommenderad: