Grisstuga (57 Bilder): Plan över Ett Skjul För Grisar, Bygga En Penna För Smågrisar Med Egna Händer, Ett Projekt För 100 Huvuden

Innehållsförteckning:

Video: Grisstuga (57 Bilder): Plan över Ett Skjul För Grisar, Bygga En Penna För Smågrisar Med Egna Händer, Ett Projekt För 100 Huvuden

Video: Grisstuga (57 Bilder): Plan över Ett Skjul För Grisar, Bygga En Penna För Smågrisar Med Egna Händer, Ett Projekt För 100 Huvuden
Video: Ensilage med cikoria till smågrisar för minskad stress och problem med avvänjningsdiarré 2024, Maj
Grisstuga (57 Bilder): Plan över Ett Skjul För Grisar, Bygga En Penna För Smågrisar Med Egna Händer, Ett Projekt För 100 Huvuden
Grisstuga (57 Bilder): Plan över Ett Skjul För Grisar, Bygga En Penna För Smågrisar Med Egna Händer, Ett Projekt För 100 Huvuden
Anonim

Huvudfrågan som uppstår när man vill avla grisar är placeringen av djur. Om tomten är liten, är det mest lönsamt att behålla dem för gödning från vår till höst, för närvarande behöver de inte kapitalstrukturer för underhåll. Om du bestämmer dig för att föda upp avelsgrisar, tänk på att svinhuset måste vara varmt på vintern. Storleken på en grisanläggning står i direkt proportion till antalet djur och deras ålder, liksom dina mål för uppfödning av grisar.

Bild
Bild

Krav på byggnaden och dess läge

Byggnaden där du ska hålla grisarna måste vara torr. För att säkerställa detta villkor, välj en förhöjd plats på din webbplats. Den perfekta jorden för att bygga en grisstuga är grus eller sand. Om jorden är lerig kan du skapa en vall under byggnaden. Tänk på grundvattnets position - det bör vara minst 1 meter från ytan till dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen ska vara plan eller med en liten lutning mot söder eller sydost . För skydd mot vindbyar är ett staket eller träd önskvärt. Fukt från nederbörd eller smältande snö bör inte dröja kvar på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet från angränsande tomter till din grisstuga bör vara minst 200 m, och om det finns ett stort industri- eller jordbruksföretag i närheten, då 1-1,5 km. Bygg en grisstuga bort från bostadshus (minst 20 m) och vägar - 150-300 m. Använd inte tidigare djurkyrkogårdar för konstruktion, liksom områden nära företag som bearbetar ull eller läder.

Bild
Bild

Svinhuset kommer mest korrekt att orienteras nord-syd, så att på vintern blåser isiga vindar in i änden eller hörnet av strukturen . Genom att göra detta kan du minska energi- och värmeförbrukningen avsevärt i kallt väder. Svinhusets byggnad måste vara varm och väl ventilerad. Det måste tillhandahålla tvättstugor för inventering, sängkläder och djurfoder. Placeringen av sådana lokaler i slutzonen skulle vara idealisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taket över rummet kan ha en eller två sluttningar. Exklusive vinden är höjden på grisstugan cirka 210-220 cm. Om taket har ett sluttande tak kan bakväggen höjas till en höjd av 170-180 cm och framväggen kan lämnas på rekommenderad höjd.

Boskapsstandarder och villkor

Först är det nödvändigt att ta hänsyn till områdesnormerna per djur. Denna siffra är annorlunda för avel och uppfödning för köttdjur, liksom för grisar i olika åldrar.

Åldersgrupper av djur Antal grisar i bocken Yta för 1 huvud, kvm. m
Vid avel Vid uppfödning för gödning
Svin
Livmodern är singel och gravid upp till 2 månader.
Gravid livmoder under den tredje månaden 3.5
Gravid livmoder under fjärde månaden
Dogande suggor med smågrisar 10 7.5

Smågrisar upp till 5 månaders ålder

10-12 0.6 0.5
Avelsgris 5-8 månader 5-6 1.15
Häckningssvin 5-8 månader 2-3 1.6
Sötgrisar 5-6 månader 20 0.7
Sötgrisar 6-10 månader 15

Som du kan se kräver avelsgrisar i genomsnitt ungefär en och en halv gånger mer utrymme.

Rummet måste upprätthålla ett optimalt mikroklimat, det vill säga en behaglig temperatur, luftfuktighet, luftcirkulationshastighet, låga föroreningar och damm, samt innehållet av skadliga ämnen. Dessa indikatorer är direkt beroende av klimatet, byggnadsisolering, dess storlek, ventilationssystem, antal, vikt, grisars ålder, hur de hålls och sanitet i lokalerna. Ändringar i någon indikator kan dramatiskt påverka dina avdelningar. Produktivitet, reproduktion, djurens immunitet kan försämras, foderförbrukningen ökar. De mest krävande förhållandena för att hålla är smågrisar och representanter för mycket produktiva raser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omgivningstemperaturen har en mycket stor effekt på metabolismen hos grisar . Med en minskning av denna indikator går mer än 1/10 av energin från fodret till självuppvärmning av djuret. Detta leder till en minskning av produktiviteten och en ökning av risken för sjukdomar, som unga djur är särskilt känsliga för. Med en temperaturhöjning observeras en aptitförlust, matsmältningshastigheten minskar, vilket också leder till minskad produktivitet och reproduktiv funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För olika grupper av djur är den optimala temperaturen annorlunda: för drottningar - 16-20 grader, för unga smågrisar - cirka 30 grader, men när de växer upp måste temperaturen sänkas (plus en vecka - minus 2 grader), för grisar uppfödda för gödning - 14-20 ° C. Luftfuktigheten inuti måste hållas på 60-70%; när temperaturen stiger kan den sänkas till 50%. Det finns också vissa krav för belysning i grisbyggnaden, för för den perfekta utvecklingen behöver dina avdelningar solljus. Många noterar en minskning av immuniteten hos unga djur och tillväxthastigheter när man byter ut naturlig belysning mot konstgjorda. Assimileringen av D -vitamin, ett element som Ca, och fertiliteten försämras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika en sådan situation görs belysningen variabel, och infraröda och ultravioletta lampor används också . För att värma ungarna placeras de på en höjd av cirka 1 m från golvet, sättet att använda lamporna är varierande: ungefär en och en halv timme arbete i en halvtimme eller mer, beroende på hur man håller. Lampor av typerna PRK-2, PRK-G, EUV-15, EUV-30 och LER används för ultraviolett ljus. Strikt dosera varaktigheten av sådan strålning, dess överskott är skadligt för djur. I genomsnitt får vuxna honor och hanar mer UV -ljus än unga grisar. Den mest effektiva är kombinationen av sådan belysning med grisarnas regelbundna motoriska aktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt och dimensioner

Hur designar och bygger man en grisstuga utan höga kostnader? Bestäm först hur många grisar du höjer. För det andra, bestäm vad du ska odla dem - för gödning eller för stammen. För slaktsvin är en lätt sommargrisstuga tillräcklig. Gör skisser av den framtida strukturen och utifrån dem - ritningar.

Bild
Bild

För 50-100 huvuden

Naturligtvis krävs en stor kapitalbyggnad för ett stort antal grisar. Vid utformning av sådana grisar (för 50-100 huvuden) är vanligtvis fåglar för djur placerade längs sidoväggarna och lämnar en och en halv meter passage mellan dem.

Bild
Bild

För 2-4 grisar

För två grisar är en byggnad med två sektioner lämplig, till vilken gångbockar ligger intill. Tilldela ett separat rum för vildsvinet med en yta på cirka 5,5 kvadratmeter. m. Utse en större stall för suggan. Det skulle vara trevligt att tillhandahålla en separat stall för smågrisar i förväg. Om du planerar att behålla en hane och 3-4 honor beräknar du korralernas yta enligt tabellen ovan.

Bild
Bild

Urval och beräkning av material

Det bästa valet för att bygga en grisstigsgrund är betong. Beräkningen av det erforderliga beloppet görs enligt följande: längden, bredden och höjden på den planerade grunden multipliceras och volymen av betong erhålls. För väggarna måste du välja ett värmeisolerande material - tegel, tjocka stockar, gassilikatblock, spillror. För att beräkna det nödvändiga materialet finns en formel: K = ((Lc x hc - Pc) x tc) x (1.000.000 / (Lb x bb x hb)), där:

  • K är antalet obligatoriska block;
  • Lc är väggarnas längd;
  • hc är väggarnas höjd;
  • PC är området för projicerade fönster och dörrar;
  • tc - väggtjocklek;
  • Lb - längden på det valda blocket;
  • bb - blockbredd;
  • hb - blockhöjd.
Bild
Bild

För att bestämma mängden takmaterial, bestäm först vad du ska täcka taket med. För skiffer finns följande formel: (Lc / bl) x (Bc / ll), där Lc och Bc är längden och bredden på taklutningen, och bl och ll är bredden och längden på skifferarket. För bältros måste taklutningens område divideras med ytan på en singel.

Nödvändiga verktyg

Att bygga en grisstuga du behöver följande verktyg:

  • bajonett och spadar;
  • yxa;
  • såg och bågfil;
  • spikar, bultar, skruvar och skruvar;
  • skruvmejsel eller skruvmejsel;
  • stansare;
  • hörn;
  • lod och måttband.
Bild
Bild

Arrangemang och byggande av lokaler

Hur man bygger ett rum för avelsgrisar med egna händer? Det första steget är att börja lägga grunden.

Bild
Bild

fundament

Det är ofta byggt av stora stenar eller betongplattor med en tjocklek på cirka 50-70 cm. Grunddjupet vid lerig jord eller jord med hög luftfuktighet får inte vara lägre än jordens frysning. En sockel är den del av fundamentet som sticker ut över marknivå. På utsidan av källaren är en betong eller asfalterad persienn konstruerad med en höjd av 0,15-0,2 m, en bredd på cirka 70 centimeter. Det blinda området behövs för att tömma fukt. Basen är täckt med tjärpapper eller takpapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvalternativ

Golven i det inre av grisstugan har ett stort inflytande på det mikroklimat som råder där och det sanitära och hygieniska tillståndet. Golven är byggda av jämnt, vattentätt, snabbt rengjort material, men inte hala, annars är det stor risk för skador på grisar, särskilt grisar. Golvets integritet bör inte störas av några hål, annars blir det en ansamling av skräp, vilket kommer att leda till gnagare. Innan du installerar golvet måste du rensa jorden från gräs, denna yta är täckt med ett tjockt lager tät lera och ett lager isolering läggs ovanpå.

Bild
Bild

Själva golvet i svinhuset kan vara av plankor, betongplattor, tegelstenar eller helt enkelt asfalt. När du installerar golv, glöm inte gångarna mellan fack och gödselbrickor. Golvet i gyltarnas kvarter bör höjas 15-20 cm över gångarna, dessutom bör det ha en liten lutning mot vätskan. Betong anses vara det bästa materialet för svinhusgolv. Ovanpå det kan du installera träskivor eller sprida gummimattor, utrusta ett värmesystem. Det är möjligt att använda tegel i gångarna. Ett annat alternativ är lamellgolv. Men på platser för vilande grisar är det bättre att lägga ett fast golv av brädor.

Bild
Bild

Glöm inte sängkläder, det är bäst att använda torrt gräs, sågspån eller torv för det.

Väggar och tak

Väggarna i svinhuset måste hålla varma, så de är byggda av värmeisolerande vattentäta material. För detta ändamål används betong, tegel, tätt trä, adobe och andra byggmaterial. Inuti lokalerna är väggarna putsade och vitkalkade. Tjockleken på väggarna varierar beroende på materialet från vilket de är tillverkade - om 25 cm räcker för trä, kan tjockleken på tegelväggar nå 65 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggarnas dimensioner måste beräknas beroende på grisarnas ålder och produktivitet:

  • för 1 ammande gris - 15 m3;
  • för tomgångs- och gödningsprover räcker det med 6 m3;
  • för smågrisar upp till 8 månader gamla nog 3,5 m3.
Bild
Bild

Taket läggs av tenn, skifferark, kakel, du kan använda lera blandat med halm eller vass. För att skydda väggarna mot olika nederbörd bör taket vara minst 20 cm utanför väggarna. Om du bor i ett område med låg nederbörd kan du minska kostnaderna för pengar och material genom att installera ett kombinerat tak utan vind.

Bild
Bild

Tak

I de klimatzoner där det är hög sannolikhet för överhettning på sommaren eller på vintern sjunker temperaturen till 20 ° C frost, är det nödvändigt att bygga tak. De måste ha en hel uppsättning kvaliteter: låg värmeledningsförmåga, icke-hygroskopicitet, jämnhet, styrka, lätthet och låg brandfarlighet. De bästa materialen är plattor av armerad betong, plattor eller skivor. Inuti rummet är taket vitkalkade och ett lager sågspån upp till 20 cm tjockt hälls på den övre delen, vinden kan anpassas för förvaring av foder och strömaterial.

Bild
Bild

Fönster och dörrar till servicelokaler

Höjden på fönstren i grisstugan är 1,1-1,3 m från golvet. I Rysslands norra och centrala regioner bör ramarna vara dubbla, i varmare klimat är det tillåtet att använda enstaka ramar. Minst hälften av fönstren i grisstallet ska vara öppna för att ventilera lokalerna när grisarna går. Ramarna är placerade på ett sådant sätt att när de öppnas riktas uteluften uppåt och inte nedåt.

Bild
Bild

Förhållandet mellan fönsteryta och golvyta varierar för olika rum från 1: 10 till 1: 18:

  • för avelssvin från 1: 10 till 1: 12;
  • för slaktgårdar - 1: 12-1: 15;
  • duschar, rum för procedurer och parning - 1:12;
  • matrum - 1: 10;
  • vestibuler, rum för inventering och sängkläder - 1: 15-1: 18;
  • rum för matlagning - 1: 10.
Bild
Bild

Bredden på dörrarna i bockarna är olika för hanar och resten av besättningen: för vuxna hanar - 0,8-1 m, för andra - 0,7-0,75 m.

Dörröppningar för utåtkomst

Oftast rekommenderar grisuppfödare att göra en grind med en wicket på byggnadens södra ände. Det är inte dåligt omedelbart efter dem att utrusta ett slags baldakin - tvättstugor som används för lagring av foder, sängkläder, inventarier. Dimensionerna på utgången till gatan beror på sättet att mata maten och rengöra lokalerna från avfall. Standardmått för dubbelbladiga grindar: höjd-2-2,2 m, bredd 1,5-1,6 m. De måste vara gjorda av tätt och isolerat material.

Bild
Bild

I de centrala och norra regionerna, liksom där det förekommer starka vindar, installeras vestibuler med en bredd på cirka 2,5 m och ett djup av 2,8 m framför utgångsportarna. Om vestibulen har ett andra syfte (t.ex. en plats för parning av djur), då ökar dess dimensioner minst till 3x3 m. Många grisuppfödare rekommenderar att man gör flera grindar: 2 på byggnadens ändsidor och ytterligare sådana i sidoväggarna.

Bild
Bild

Ventilation

Ventilation behövs för att ersätta förorenad inomhusluft med frisk luft. På platser avsedda för insamling av gödsel, gödsel och andra avfallsprodukter från grisar monteras en utgående axel. Ett tak på stöd uppförs ovanför dess övre öppning, och avståndet mellan röret och taket bör vara dubbelt dess diameter. Minernas storlek varierar beroende på grisarnas åldersgrupp. Skorstens tvärsnitt:

  • för vuxna djur - 150-170 cm2;
  • för smågrisar - 25-40 cm2;
  • för gödning - ca 85 cm2.
Bild
Bild

För rör som ger frisk luftflöde är tvärsnittsytan cirka 30-40 cm2. Det är sant att du kan göra rektangulära matningsaxlar. De placeras i nivå med fönstrens övre kant. Stäng dem på 3 sidor med avböjare så att frisk luft först går upp och blandas med den uppvärmda rumsluften. Täck de yttre hålen med ett visir.

Belysning och vattenförsörjning

Belysning har redan diskuterats ovan, låt oss prata mer detaljerat om vattenförsörjning. Det måste vara kontinuerligt, det levererade vattnet är rent och lättillgängligt. Dålig vattenhantering kan orsaka förstoppning, dålig matsmältning, överhettning och förkylning hos djur. Nedan kommer vi att överväga vilka typer av drinkare för grisar.

Bild
Bild

Barnuppvärmning

För att värma svinhuset är det möjligt att använda fläktvärmare eller installera ugnar. Du kan också installera ett "varmt golv" -system när värmerör läggs mellan golvlagren.

Bild
Bild

Gödselsamlingssystem

Ett viktigt problem när man håller grisar är avlägsnandet av deras gödsel. För detta är slam- eller gödselbrickor anordnade längs gångarna. De kan vara gjorda av betong, halvor av lerör, behandlade brädor. Om du har lamellgolv i ditt rum kan du helt enkelt tvätta bort gödseln. Det enda är, glöm inte att lägga ett stort avlopp under golvet.

Bild
Bild

Internt arrangemang

Interiörarrangemanget efter skapandet av ventilations- och belysningssystem börjar med uppdelningen av rummet i bås. Alla åldersgrupper måste förvaras i separata lådor.

Bild
Bild

Maskinverktyg

När man bygger en grisstuga med egna händer stängs maskiner av antingen med trästaket eller metall. Deras höjd är vanligtvis inte högre än 1 m; en separat grind är anordnad i varje vall. Lås pennorna ordentligt, enkla bultar fungerar inte här, grisar lär sig snabbt att lyfta dem med sina baljor och öppna dörrarna.

Bild
Bild

Matare-drinkare

Först måste du bestämma platsen för utfodring av grisarna och utrusta det korrekt. Tänk på följande faktorer när du gör detta.

  • Matarens storlek beror på antalet grisar och storleken på din penna. För tre grisar, ett ganska medium tråg, för ett större antal förlängs naturligtvis tråget. Standardstorlekar: bredd - 40 cm, djup - 25 cm, längd varierar beroende på boskap.
  • För att göra trågen enkla att rengöra har de en rundad inre yta. Deras lilla lutning tjänar samma syfte.
  • Fodertråget får inte äventyras och tråget måste vara tillräckligt tungt för att förhindra att grisarna välter. Fäst den på golvet vid ett litet tråg.
Bild
Bild
  • Olika material används för att göra matare. Träkar är de mest miljövänliga, men deras ansökningstid är mycket kort. När du använder metalltråg bör du föredra aluminium eller rostfria legeringar.
  • För att förhindra att grisar kommer in i mataren med sina hovar, gör hoppare ovanpå.
  • Rengör matarna regelbundet, ungefär en gång i veckan. När det gäller metalltråg är den enklaste rengöringsmetoden en vattenstråle från en slang. Trä, från frekvent kontakt med vatten, börjar torka ut och spricka. Skrapor hjälper till här.
Bild
Bild

Det finns två typer av drinkare

  • Cup, de har använts sedan antiken . De har den enklaste enheten. Djur stänker inte vatten från en sådan dricksskål. En betydande nackdel är att de kräver ofta tvätt på grund av snabb igensättning.
  • Bröstvårta eller bröstvårta . Mer invecklade i utförandet består de av en vattentrycksenhet, en hydraulisk tryckregulator, ett filter och ett vattenrör. De säljs i butiker, men om du vill kan du göra en med dina egna händer.
Bild
Bild

Se också till att stänga av området för grisar på grisstallet, helst söder om byggnaden. Detta är nödvändigt för den perfekta utvecklingen av djur. Placera där några matare, drinkare och gå dina grisar.

Rekommenderad: