Knektar För Att Höja Ett Hus (26 Bilder): Hur Man Korrekt Höjer Ett Trähus Med Egna Händer? Vilken Jack Kan Användas För Att Höja Badet?

Innehållsförteckning:

Video: Knektar För Att Höja Ett Hus (26 Bilder): Hur Man Korrekt Höjer Ett Trähus Med Egna Händer? Vilken Jack Kan Användas För Att Höja Badet?

Video: Knektar För Att Höja Ett Hus (26 Bilder): Hur Man Korrekt Höjer Ett Trähus Med Egna Händer? Vilken Jack Kan Användas För Att Höja Badet?
Video: Dränering - så utför du en korrekt dränering 2024, April
Knektar För Att Höja Ett Hus (26 Bilder): Hur Man Korrekt Höjer Ett Trähus Med Egna Händer? Vilken Jack Kan Användas För Att Höja Badet?
Knektar För Att Höja Ett Hus (26 Bilder): Hur Man Korrekt Höjer Ett Trähus Med Egna Händer? Vilken Jack Kan Användas För Att Höja Badet?
Anonim

Det säregna med varje träbyggnad är att de lägre kronorna då och då måste bytas ut, eftersom de till följd av förfallsprocesser helt enkelt misslyckas. I vår artikel kommer vi att överväga en teknik som gör att du kan höja en struktur med en domkraft . Denna information kommer att vara användbar för alla som planerar en grundreparation.

Särdrag

Du kan lyfta inte bara ett bostadshus, utan också ett badhus, ramhus eller garage. Vi uppmärksammar det faktum att det med hjälp av en domkraft för översyn endast är möjligt att höja envåningsbyggnader av rundade stockar eller virke, det är också tillåtet att lyfta panelbyggnader.

Reparationer i tid är viktiga. Alla vet att lövträstrukturer som lärk eller ek kan hålla upp till 100 år. I vår tid har även pre-revolutionära hus bevarats och i gott skick. Men för att uppnå denna hållbarhet måste de lägre kronorna förnyas vart 15-20: e år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr kan moderna träbyggnader inte skryta med sådana prestandaegenskaper. Nya hus är inte längre så hållbara, eftersom träet nu är mer utsatt för ruttnande på grund av försämringen av den ekologiska situationen. Det finns flera tecken som leder till slutsatsen att den nedre delen av byggnaden bör ändras. Dessa inkluderar:

  • kränkning av grunden för bostadsbyggande;
  • fördjupa grunden i marken;
  • nedsänkning av byggnaden i hörnen;
  • lutning av huset;
  • stor snedvridning av dörrar och fönster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du märker åtminstone några av dessa skyltar, bör du definitivt tänka på hur du höjer byggnaden med en domkraft.

Förutom att helt ersätta ruttna kronor, husägare ofta använda komprimering av grunden eller dess delvis ersättning . Efter att ha höjt huset med en domkraft rekommenderas det också att genomföra förebyggande åtgärder - för att behandla trä från svamp och skydda det från förorenande processer, för detta ändamål används specialiserade kemikalier.

Bild
Bild

Typöversikt

Att höja ett trähus till den höjd som krävs för reparationsarbete kan utföras med olika typer av lyftmekanismer

Skruva

Sådana uttag kännetecknas av exceptionell enkel design kombinerat med tillförlitligheten hos huvudlyften … I detta fall tas belastningen av stödplattformen, fixerad vinkelrätt mot gängskruvens axel. Skruvtypskontakten har ökad bärighet , det utmärks kompakt storlek och enkel användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydraulisk

Principen för drift av en hydraulisk domkraft baseras på förmågan hos en vätska under tryck att flytta anordningens kolv . Således kan det nödvändiga trycket appliceras med hjälp av en speciell pumpspak. Hydrauliska uttag är tekniskt mer komplexa jämfört med skruvutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en jack bör du fokusera på en sådan parameter som dess lyftkraft eller kraft . För att bestämma den nödvändiga parametern för ett givet värde bör man beräkna bostadskonstruktionens massa och sedan dela den med 4.

men vid arbete med en liten byggnad rekommenderas att använda en domkraft med en kapacitet som motsvarar halva byggnadens massa . Faktum är att vid lyft av stora hus brukar upp till 10 punkter för installation av hissar bildas, och vid lyft av små - bara 4.

Innan du lyfter huset med en domkraft bör du också bestämma vilken typ av mekanism.

Så för byggnader, ligger lågt över marken, är det bättre att använda uppblåsbara eller rullande enheter . Vanligtvis, innan installationen, är en bräda med en tjocklek på 5-10 cm fixerad på dem. Om avståndet från den nedre kronan till marken är 30-50 cm, bör du använda justerbar sax- eller flaskhydrauliska uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger ett hus med egna händer?

Innan du lyfter huset med en domkraft på egen hand bör du utföra ett antal förberedande aktiviteter.

Inaktivera kommunikation

Först måste du stänga av all teknisk kommunikation som är lämplig för byggnaden. Det kan vara gas, vattenförsörjning, avloppssystem och elnät . Dessutom bör man koppla bort eller klippa alla andra rör som på något sätt ansluter huset till marken eftersom de kan hindra lyft. Om du ignorerar detta steg kan ditt hem skadas allvarligt.

Ugnen förtjänar särskild uppmärksamhet, eftersom den som regel står på autonom grund . Det är därför när man lyfter en struktur med en domkraft säkerställa maximal rörelse för skorstenen genom taket . Om pannan är fixerad på golvet bör alla anslutningar och slangar kopplas bort från den, men om den ligger på väggen kommer detta inte att störa arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder att installera uttaget

Metoden för att installera domkraften beror direkt på fundamentets egenskaper .… Så vidare platta och tejpbaser ska skära ut rektangulära nischer, på hög eller pelargrund för installationen av domkraften lägger de ut rekvisita av trä.

Platsen för installation av stödkonstruktioner måste vara jämn och jämn - detta är mycket viktigt, eftersom ett speciellt metallställ i form av ett stativ kommer att placeras på det.

I inget fall ska den glida, en sådan struktur kommer att krävas för att justera domkraften i höjd.

För att utföra arbetet behöver du definitivt träplattor . Det är önskvärt att deras bredd är minst 15-20 cm. Om du planerar att utföra en fullständig byte av fundamentet, bör du dessutom fylla på metallkanaler och hörn - från dem kan du svetsa en tillfällig stödstruktur tills den förnyade grunden tar den nödvändiga styrkan och styrkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att höja huset

Låt oss nu prata direkt om hur man höjer ett hus från trä. För detta krävs ett etablerat förfarande och vissa regler som måste följas strikt. Det är lämpligt att starta allt arbete på morgonen för att få tid att slutföra uppstigningen till kvällen och installera alla nödvändiga stöd. Först och främst lyfts de mest hängande fragmenten.

Låt oss först ta reda på hur vi lyfter ett av husets hörn på egen hand så att strukturen inte smulas . För att göra detta grävs ett hål på ett avstånd av cirka 1 m från hörnet, ett speciellt golv läggs i det och den första domkraften installeras i den - den förs in under den nedre kronan och placerar en stålplåt. Om stocken är helt rutten måste du klippa en urtagning till tätare träslag, det är i vilket du kommer att sätta in domkraftsstiften.

Bild
Bild

Då kan du fortsätta direkt till hörnet , måste detta göras så noggrant som möjligt. Lyfthöjden vid en tidpunkt bör inte överstiga 6-7 cm, varefter distanserna ska kilas in. Parallellt bör du inspektera byggnaden runt hela omkretsen för att förhindra uppkomsten av oplanerade deformationer. När du har höjt ett av hörnen måste samma procedur upprepas på det andra hörnet av samma vägg.

Bild
Bild

Sedan placeras ett tredje lyft i mitten av den nedre kronan, det gör det höja mitten . Vidare bör alla beskrivna manipulationer utföras under resten av väggarna. Efter att strukturen längs omkretsen har nått den lägsta höjden är det nödvändigt att fortsätta stigningen jämnt tills du når önskat märke.

I slutet av allt arbete uttagen kan tas bort och ersättas med tillfälliga stöd.

Vi uppmärksammar det faktum att det borde finnas många, eftersom det annars kommer att bli för hårt tryck på vissa punkter i ramen. Och ett hus som befinner sig utan en solid grund kommer att kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

För att kunna höja huset ordentligt och samtidigt inte orsaka skada på själva strukturen och på människorna som utför manipulationerna är det nödvändigt att analysera ett antal faktorer

  • Massan av strukturen . Varje domkraft måste ge 40% av den totala lastkapaciteten. För att göra detta är det nödvändigt att beräkna byggnadens totala vikt: lådans kubikkapacitet multipliceras med träets specifika vikt (det är 0,8 t / m3) och takets massa och efterbehandling läggs till det resulterande värdet.
  • Lådans mått … Om byggnadens längd överstiger 6 m, är det stor sannolikhet för att stockar och balkar sjunker vid skarven, då kan det krävas ytterligare installation av stödelement i de sammanfogningsområdena.
  • Funktioner i innerfodret … Om gips- eller gipsskivor användes för inredning av väggar och lokaler kan detta betydligt komplicera utförandet av allt nödvändigt arbete. För att undvika upprepad reparation av interiören är det nödvändigt att dessutom installera brädor som är 50 cm tjocka från utsidan - de placeras i hörnen.
  • Jordens egenskaper . Beroende på typen och strukturen på jorden som domkraften är fixerad på kan det vara nödvändigt att använda betongblock av ett ökat område. På så sätt kommer du att kunna skydda lyftmekanismen från nedsänkning.
  • Lyfthöjd … Normalt är slaglängden begränsad av själva liftens utformning. Användningen av speciella dynor av massivt trä i en rektangulär sektion gör att du kan uppnå den önskade rörelsehöjden.
  • Reparationer ska utföras utan brådska . Den totala varaktigheten av att lyfta och returnera huset med domkraften bestäms av svårighetsgraden. Ibland är arbetet försenat - i det här fallet är det extremt oönskat att stödja strukturen på ställningar, det är bäst att använda tillfälliga metall- eller träkonstruktioner som har ett tillräckligt stort stödområde.

Rekommenderad: