Träbetongkomposition: Proportioner Per 1 Kubikmeter. Enligt GOST För Att Göra Material Med Egna Händer Hemma, Recept På En Blandning För Träbetongblock

Innehållsförteckning:

Video: Träbetongkomposition: Proportioner Per 1 Kubikmeter. Enligt GOST För Att Göra Material Med Egna Händer Hemma, Recept På En Blandning För Träbetongblock

Video: Träbetongkomposition: Proportioner Per 1 Kubikmeter. Enligt GOST För Att Göra Material Med Egna Händer Hemma, Recept På En Blandning För Träbetongblock
Video: CALCULATION OF MIX PROPORTION OF M15 GRADE OF CONCRETE 2024, Maj
Träbetongkomposition: Proportioner Per 1 Kubikmeter. Enligt GOST För Att Göra Material Med Egna Händer Hemma, Recept På En Blandning För Träbetongblock
Träbetongkomposition: Proportioner Per 1 Kubikmeter. Enligt GOST För Att Göra Material Med Egna Händer Hemma, Recept På En Blandning För Träbetongblock
Anonim

Det är inte svårt att göra arbolit (träbetong) med egna händer. Den främsta bekvämligheten med denna process är att den utförs direkt på byggarbetsplatsen. Vi får dock inte glömma att oberoende tillverkning av träbetong förutsätter att vissa krav ställs. Först och främst är det nödvändigt att korrekt bestämma vilka komponenter det presenterade materialet består av, deras proportioner och tillverkningsreceptet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Träbetong är en av varianterna av lättbetong, vars struktur innehåller flis (strimlad), högkvalitativ cement, kemiska tillsatser och vatten. Behovet av kemiska tillsatser i strukturen av träbetongblock är förknippat med det faktum att det i den organiska komponenten är nödvändigt att jämna ut återstående polysackarid för att öka bindningen mellan krossad och cement, och för att ytterligare förbättra egenskaperna hos färdigt byggmaterial, såsom mobilitet, tvingande härdning, förmåga att döda bakterier etc. Den ekonomiska effekten av användningen av denna typ av avfall har bekräftats av ledande företag inom tillverkning av träbetong. En betydande roll i denna fråga spelas av rationalismen i träkonsumtion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenten för tillverkning av träbetong är träavfall från möbel- och snickeriföretag, varifrån krossade bitar av önskad storlek erhålls som ett resultat. Träbetongens tekniska egenskaper beror på kemiska tillsatser. Tillsammans med kalciumklorid kan det vara vattenglas, aluminiumsulfat, hydratiserad kalk, de gör det möjligt att förbättra arblocker och lägga till ytterligare egenskaper till dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

De tekniska parametrarna för träbetong, i vars struktur det finns en tillsats (flis från avfall), är följande

  • Genomsnittlig densitet. 400-850 kg / m3.
  • Kompressionsmotstånd. 0,5-1,0 MPa.
  • Frakturbeständighet. 0,7-1,0 MPa.
  • Värmeledningsförmåga hos träbetong. 0, 008-0, 17 W / (m * s).
  • Frostmotstånd. 25-50 cykler.
  • Fuktabsorbering: 40-85%.
  • Kontraktion. 0,4-0,5%.
  • Graden av biostabilitet. Grupp V.
  • Refraktäritet. 0,75-1,50 timmar.
  • Ljudabsorbering. 0, 17-0, 80 126-2000 Hz.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Precis som vilken betong som helst innehåller materialet ett bindemedel och fyllmedel - uteslutande organiskt, liksom alla typer av tillsatser. Komponenternas ursprung och egenskaper har stort inflytande på den färdiga produktens kvalitet. Organiska tillsatser ger arbolit mycket betydande ljud- och värmeisoleringsegenskaper.

När det gäller hållfasthet är byggmaterial praktiskt taget inte sämre än betong med liknande densitetsparametrar. En sådan kombination av fördelar uppnås endast med rätt val av råvaror.

Bild
Bild

Kemiska tillsatser

Cement har extremt låg vidhäftning till trä på grund av förekomsten av olika polysackarider och sockerarter i det. Polysackarider, som befinner sig i ett alkaliskt medium, såsom en cementblandning, på grund av sönderdelningsprocessen, blir lätt vattenlösliga sockerarter, som betraktas som en "betondödare". Alla lösliga sockerarter, en gång i en vattenlösning av cement, förstör de kemiska härdningsprocesserna, vars effekt bör vara en komplett cementsten.

Ju fler polysackarider i vattnet, desto mindre omvandlas sammandragande till sten under den erforderliga tidsperioden. Frukten av dessa åtgärder kommer inte att vara en monolitisk, utan en lös sten av cement. Den har inte hög hållfasthet och kan inte binda trätillsatsen till ett integrerat material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns bara en metod för att motstå detta - tvättning av socker från vedmassan; för detta används kompositioner av olika reaktanter i uppvärmt vatten. Dessa reaktanter inkluderar:

  • sulfataluminium;
  • kalium och (eller) natriumsilikat (flytande glas);
  • kalciumklorid;
  • släckt lime.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ekologiska ingredienser

Flera typer av råvaror används som trätillsats. Inte varje träflis är lämplig som råvara - du bör inte associera träbetong med sågspånbetong. Den senaste GOST fastställer tydligt dimensioner och form av inneslutningar blandade i träbetong.

Krossat trä tillverkas genom att krossa illikvid trä - knop, plattor, toppar etc. För att skapa träbetong används krossat material: längd - 15-20 millimeter - högst 40 millimeter, bredd - 10 millimeter och tjocklek 2-3 millimeter. I industriell skala utförs slipning av specialiserade enheter. Praktiken visar att för att få optimal kvalitet i produktionen bör krossad krossad betong ha en nålkonfiguration och vara mindre i dess parametrar: längden är inte mer än 25 millimeter, bredden är 5-10 millimeter och tjockleken är 3-5 millimeter

Slutsatsen är att trä inte absorberar fukt lika över och längs fibrerna, och ovanstående parametrar balanserar denna skillnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Inte varje träd är lämpligt för strimling: du kan använda tall, julgran, asp, bok, björk, men lärkträ är inte lämpligt. Före användning måste trä desinficeras med antiseptika för att förhindra att det bildas svamp eller mögel.
  • Trasig bark och julgranålar kan också användas. Men deras andel är lägre: barken får inte vara mer än 10% av produktens vikt och julgranålarna - högst 5%.
  • Rishalm, lignifierade cannabis- och linstammar och lignifierade bomullsstjälkar fungerar också som råvaror. De krossas: längden är inte mer än 40 millimeter, bredden är 2-5 millimeter. Fleece (avfall från rengöring av fibröst material) och hampa, om de ingår i blandningen, bör inte överstiga 5 viktprocent. GOST 19222-84 reglerar parametrarna för fraktioner som erhålls vid krossning av olika typer av råvaror. Och även om avvikelser är möjliga i förhållandet mellan komponenterna, är det förbjudet att avvika från standarderna för råvaror.

Lin innehåller en betydande ansamling av sockerarter, som, genom kemisk interaktion med cement, förstör det. För att undvika detta blöts de lignifierade delarna av linstammen initialt i blötlagd kalk i 1-2 dagar eller hålls ute i 3-4 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oorganiska ämnen

Följande ingredienser är cementhaltiga i arbolit:

  • Portlandcement är ett klassiskt material, det är särskilt populärt;
  • Portlandcement med mineraliska hjälpelement - som regel ökar denna metod frostbeständigheten hos block;
  • sulfatresistent cement, bortsett från pozzolanic, garanterar motståndskraft mot aggressiva kemikalier;
  • i enlighet med villkoren i GOST kan endast ett material av ett märke som uppfyller följande villkor användas: minst 300 (detta gäller värmeisolerande träbetong) eller inte mindre än 400 (för konstruktion).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten

GOST reglerar indikatorn för vattenrenhet, men i själva verket använder de olika sådana - från det centrala vattenförsörjningssystemet, brunnar, brunnar. Vattentemperaturen anses vara avgörande för träbetongens rätt kvalitet. Det blandas i blandningen tillsammans med hjälpkomponenter.

För att murbrukets härdningshastighet ska bli optimal krävs uppvärmt vatten på minst +15 C. Redan runt +7 +8 C reduceras cementhärdningshastigheten avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda proportioner

Låt oss analysera förhållandet mellan bruket dessutom per 1 m3 träbetong med egna händer. För alternativet, kalciumklorid plus aluminiumsulfat per 1 cu.m färdiggjord murbruk: 500 kilo Portland cement M400, samma viktmängd eller något mer flis, 6,5 kilo av varje typ av kemikalier, cirka 300 liter vatten. Om du ska använda kalk med vattenglas blir andelen 9 plus 2,5 kilo, allt annat lika.

För tydlighetens skull är det inte nödvändigt att använda tabeller, du kan helt enkelt räkna med 1 kubikmeter. m dessa förhållanden för blandning i hinkar om 10 liter:

  • cement - 80;
  • strimlad - 160;
  • fyllmedel - kalcium och klor lite mer än en halv hink;
  • aluminiumoxid - den tredje delen.

Genom att blanda allt detta får vi lite mer 1m3 rått träflis, och efter att ha stampat och satt det i formen - 1m3 träbetong av klass 25.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrigering av kompositionen

Om du använder en annan cementgrad beräknas förhållandet med införandet av koefficienten: för M300 är det 1,05, för M500 - 0,96, för M600 - 0,93. Krossförhållandet anges för helt torra råvaror. I princip en sådan sällsynthet. I detta avseende måste dess mängd justeras i enlighet med graden av luftfuktighet - lägg till en liten mängd. För att beräkna den extra volymen multiplicerar vi ovanstående massa med en koefficient beräknad som andelen krossad fukt dividerat med 100%.

Bild
Bild

Recept

Många recept för att göra monolitisk träbetong med egna händer hemma praktiseras. I vissa recept bereds och bearbetas timmer, i andra blandas ett kemiskt element. Enligt en av metoderna dränks det krossade materialet i kalk (80 kilo kalk per 1 m3 trä) och pressas sedan ut. Strö sedan över med kalkpulver (80 kg) på toppen, rör om, jämna ut, torka och tillsätt till kompositionen. Således blir de av med träig sackaros, vilket påverkar kvaliteten på monolitisk träbetong.

Att pyssla med krossad strimling, och ännu mer i sådana volymer, är en ganska tidskrävande uppgift som kräver utrymme. I detta avseende kommer användningen av kalciumklorid eller aluminiumsulfat att bli ett snabbt sätt att tillverka träbetong. Och då kan det krossade materialet lämnas obehandlat, men det blir bättre om du låter det sitta ute, i regn och sol i ett par månader. Blötlägg den om möjligt i vatten och torka den före beredningen av lösningen. Blötläggning och härdning är bara en rutinmässig förberedelse av vedmassan, så att du kan ta bort lite socker.

Bild
Bild
Bild
Bild

I fasen för framställning av en blandning av träbetong blandas kalciumklorid eller aluminiumsulfat i - 2-5% av cementvikten. Så vad är förhållandet mellan kemiska tillsatser för träbetong 2% eller 5%? Det beror på betyget och cementens egenskaper. Sammansättningen av en klass (till exempel M500) endast från olika tillverkare kan skilja sig åt i kvalitetsegenskaper. I detta avseende rekommenderas att utföra en testbatch.

Om vid tillsats av kalciumklorid, 5% av den totala massan av det cementhaltiga ämnet, en vit saltbeläggning visas på det härdade materialet (utblåsning, utblåsning), måste andelen av innehållet i det kemiska elementet minskas. Det exakta förhållandet mellan den kemiska komponenten för monolitisk betong finns inte. Det måste alltid installeras oberoende i enlighet med cementens kvalitet och krossade.

Bild
Bild

Någon vill inte röra med valet av förhållandet kalciumklorid. Och, så att utblomstring inte visas, blandas natriumsilikat i blandningen. Till exempel 2% kalciumklorid och 3% natriumsilikat i vikt av cement. Men natriumsilikat är ganska dyrt, i detta avseende är det billigare för de flesta att genomföra ett par testpartier och ta reda på förhållandet mellan kalciumklorid. För att ge arbolit olika ytterligare egenskaper, praktiseras användning av slaked och quicklime, flytande glas, aluminiumsulfat, kalcium.

Rekommenderad: